onsdag 1 mars 2023

Nordens lägsta matbudget?

Två gånger tidigare har jag gjort en klassisk Lyxfällanbudget och tagit reda på vart mina pengar tar vägen och hur mycket jag behöver få in för att överleva. Matkostnaden har jag sammanställt genom att samla alla kvitton under sex månader. 2010 stannade månadskostnaden på 572 kr och 2015 hade den gått upp till 663 kr.

2022-2023 är det nu dags igen. Två stora skillnader är att mat blivit mycket dyrare och att jag flyttat till Norge som anses vara ett dyrare land än Sverige. Inte bara av privatpersoner utan även av staterna själva. I ”existensminimum” beräknas maten till 3980 kr i Norge och 3420 kr i Sverige för en ensamstående man i min ålder.

Jag hade på känn att min matkostnad skulle ha ökat sedan 2015, men det fanns även motverkande faktorer. Efter flytten till norsk landsbygd köper jag mjölk och ägg direkt från producent, billigare än i butik. Sedan 2020 har jag inte köpt något mjukt bröd. Jag bakar allt själv till en betydligt lägre kostnad, och även om jag aldrig köpt särskilt mycket hel- och halvfabrikat har jag nog blivit ännu mer benägen att laga mat från grunden. Dessutom äter jag mer ”billig” mat än förr, som baljväxter och kål.


Mina mejeriproducenter.

Här kommer facit! Från september 2022 till och med februari 2023 har jag handlat mat (inklusive allt som köps i matbutik, som hygien- och förbrukningsprodukter, dock inte kattmat) för 5181,47 kr, vilket ger ett månadssnitt på 864 kr. Förvisso 30 procent dyrare än för sju år sedan, men jämfört med svenskar och norrmän i allmänhet antagligen billigare än någonsin, runt en fjärdedel av ”existensminimum”?

Men – och detta är viktigt! – jag ser inget egenvärde i att äta så billigt som möjligt. Jag försöker äta billigt, men också gott och nyttigt. Balanserat, helt enkelt. Det blir mycket billigare att laga mat från grunden än att beställa hem skräpmat, men jag hade gjort det oavsett. Att sedan bra mat är billigare än dålig är inte mitt fel, men jag är glad att det är så.

68 kommentarer:

  1. Inspirerande! Jag har själv fastnat i den dyra kalorifällan, men vet att jag kan klara mig ur den med planering och disciplin. Jag ber att få återkomma med mina egna observationer, i alla fall med kostnaderna, om några månader.

    Under 30 kronor om dagen, ja, det låter tufft, men varför inte. Hej, linsgryta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du ser det så! "Sjuk i huvudet" skulle någon annan säga.

      Radera
  2. Så egentligen är din MATkostnad lägre eftersom du tagit med allt du handlar i matbutik?

    Inspirerande. Själv ligger jag på ca 4000 i månaden men då har jag två försvårande faktorer som stavas tonårskillar i tillväxtstadie… Mängden mat som kan försvinna ner i de två svarta hålen är mindboggling… Tänk dig ett fågelbo med gapande fågelmunnar…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, egentligen. Men så mycket annat blir det inte. Jag kör med fast tvål, är ingen stor schampoförbrukare osv.

      Ligger du på 4000 kr för tre personer inkl två tonårskillar är du nog fullärd i sparsamhet :)

      Radera
    2. Hehe. Ja, alltså… Jag får lixom ont i magen när jag skall öppna kylen till frukost för jag vet att förmodligen har hälften av det jag såg däri innan jag la mig kvällen innan försvunnit under natten…

      Jag förstår inte vart allt tar vägen… Eller jo, när man ser hur de växer så gör man det men det är ändå chokerande…

      Radera
    3. När jag var tonåring kunde jag dra i mig två, tre decimeter med ostmackor doppade i O'Boy (med små sockerberg) efter skolan, och sedan börja fundera på om det var middag snart. Smal som en bönstjälk till 30-årsåldern och litet till.

      Radera
    4. Jag fortsatte att sätta i mig de där mängderna mat även efter att jag slutat växa och då växte jag obehagligt snabbt på bredden istället. Lyckligtvis tog jag tag i det på den tiden jag fortfarande hade hög ämnesomsättning. Tror jag bantade 15 kg på fyra månader.

      Radera
    5. Jag vet att jag fixar ett kilo i veckan (medelålders +). Det kräver en ordentlig genomgång av innehållsförteckningarna för att få ihop protein, kolhydrater och annat som krävs för en hälsosam kropp, men det går. Daglig motion och dito muskelträning på det, som utökas med tiden, får saker att hända.

      Radera
    6. Jag väger mig varje dag för att se till att inte hamna i det läget igen, går jag upp ett par kilo drar jag i nödbromsen. Lyckligtvis behöver jag sällan det, jag pendlar från 69,5 till 72,5.

      Radera
  3. Mycket inspirerande! En liten rättning dristar jag mig dock att komma med; siffran 3420 kr för livsmedel kommer från konsumentverket, och avser inte samma sak "existensminimum". Om man tittar på hur mycket av försörjningsstödet ("socialbidrag") för en ensamstående vuxen som avser livsmedel så är siffran 2075 kr. Men intressant är det!

    Jag har alltid tyckt att jag lever rätt slösaktigt men framförallt extravagant när det gäller mina livsmedelsutgifter. Det är ett medvetet val, jag tycker att bra mat är något av det viktigaste för oss människor. Jag köper i princip bara ekologiska varor, ohemula mängder mörk choklad, nästan bara viltkött, mycket nötter en hel del halvfabrikat (hej viltkorvar och påsar med färdigsköljd ekosallad!). När jag räknar på livsmedelsverkets siffror och räknar halva sonen (jag och min partner har separerade ekonomier men betalar ungefär lika mycket av de livsmedel vi inhandlar) så får jag det till 4005 kr. Mitt snitt förra året var 3300 kr och jag har koll på varenda krona. Och det är inklusive utemat (vilket i och för sig inte är en stor del). Plötsligt känner jag mig lite bättre. Inte nöjd, för jag vet att jag skulle kunna få ner mina matkostnader rejält bara genom bättre planering, men jag blir faktiskt förvånad. Hur kommer det sig att vi kan äta så jäkla bra och ändå hamna lägre än livsmedelverkets kalkyler?! Hur räknar de? Vad är det för slags mat?!

    Jag gissar på att det beror på helheten. Vi köper viltkött i lådor om ca 25 kg någon gång om året och äter inte varje dag och inte heller i jätteportioner. Min partner bakar allt vårt surdegsbröd av kulturspannmål vi köper i större mängder och maler själva. Samma säd kan vi göra flingor av till morgongröten. Plockar bär och äpplen på höstarna som vi har till gröten, så den frukosten är billig, trots att vi äter yoghurt till. Jag syrar grönsaker som vi äter i princip varje dag och som räcker hela året. Förra året odlade jag kålen, gurkan och morötterna, men även om vi skulle ha köpt dem skulle det vara ruskigt billig mat. Vi kokar hel säd istället för ris rätt ofta, jädrigt gott! Blandar de gröna köpta salladsbladen med strimlad rödkål som gör att det blir snyggare, ännu godare och billigare. Osv....

    Men med det sagt så är jag en riktig sucker när det gäller matutgifter. Och fasen, jag VET att jag skulle kunna halvera budgeten utan att äta det minsta sämre! Så, tack Sparo för inspirationen, nu får det bli skärpning här, jag kommer inte att ta mig ner till dina nivåer, men rejält ner skall det! (Och det KAN vara så att man inte MÅSTE äta fin mörk choklad VARJE dag...?)

    // Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förstår ju själv att ”mala eget spannmål” inte direkt hör till standard i dagens samhälle. Men bra att det funkar för er. Och viltkött är gott!

      Radera
    2. Jag försökte verkligen hitta korrekta och jämförbara siffror mellan Sverige och Norge, men det var svårt. Men kan det verkligen skilja så mycket? Har du någon länk till 2075-uppgiften så att jag kan läsa på?

      Inget fel med att ligga högre när det är genomtänkta beslut som ligger bakom. Men jag tycker att jag äter mycket bra, både gott och nyttigt. Det enda jag kompromissar med är att jag inte köper vad som helst, när som helst. Det som är för dyrt just nu får stryka på foten.

      Jag skulle gärna mala eget mjöl och tror att jag skulle kunna tjäna pengar på det eftersom jag kan köpa omalet som växt på åkrarna runtomkring mitt hus, gissningsvis snorbilligt.

      Radera
    3. Haha, nej, det är gör det nog inte. Och jag tror egentligen inte att vi sparar pengar på det. Kökskvarnen var inte gratis trots att den köptes begagnad. Billigare att köpa mjöl i affären. Men det blir så jädra mycket bättre! Och hel säd har typ obegränsad hållbarhet till skillnad mot mjöl och flingor. Och så kan man få precis det mjöl man vill ha. Såklart mer en nördgrej och kvalitetsgrej :-)

      Radera
    4. Mm, det är kvarnen det stupat på för min del, än så länge.

      Radera
    5. Här hittade jag siffrorna för vad som ingår i försörjningsstödet:

      https://www.danderyd.se/contentassets/daf95bbeaa1b4676bfb2be9bef549cec/riksnorm-2023.pdf

      Kolla upp tex Komo kvarnar. Dyra men bra. Då kan du mala majs, torkade nypon till nyponsoppa och vilken säd du vill. Gissar att man kan räkna på hur många år det tar för att det skall löna sig ;-)

      Och jag tvivlar faktiskt inte på att du äter bra. Är övertygad att det går att äta bra för lite pengar, blir mer och mer övertygad om det. Vi äter inte heller allt hela tiden, det är nog en del i att hålla nere kostnaderna. Och hålla upp kvalitén. Färska tomater är inte kul så här års, det äter vi när våra egenodlade är mogna, övrig tid finns det annat att äta.

      // V

      Radera
    6. Men de norska siffrorna verkar också vara något slags "normalfall", snarare än sparsamt minimalfall, så kanske är det mer rättvisande att jämföra dem med konsumentverkets siffror.
      // V

      Radera
    7. Titta, tack för det! 2075 kr känns mycket mera rimligt.

      Jag tänker mest att det blir vete, havre och råg, och ju enklare maskin dess bättre. Den behöver varken vara snabb eller ha fancy funktioner.

      Ja, att handla efter säsong tror jag blir bättre både för priset och matkvaliteten, för märkligt nog är ju livsmedel oftast bäst när de är billigast eftersom det är då det är säsong.

      Radera
    8. Ja, jag hoppas att det även gäller Norge, för över 100 kr per dag tycker jag är helt galet mycket pengar att lägga på mat.

      Radera
  4. Nu har jag visserligen både tre barn, varav två idrottande tonåringar, och ett intresse för god matlagning med både kött och grönsaker. Men det känns som att även för en ensam vegetarian blir kosten rätt torftig om man måste hålla den till under trettio kronor om dagen?
    Till att börja med kan vi kanske stryka kaffe för det tar 30% av budgeten direkt. Och alkohol eller bubbliga läskedrycker klarar man sig såklart utan. Fine så långt.
    Men frukt, de nio månader som man inte kan plocka egna äpplen?
    Grönsaker som tenderar att vara lite dyrare men innehålla bra med vitaminer? Jag menar, nån tomat och en paprika så spricker budgeten fort. Ost? Glöm. Yoghurt, njae för dyrt.
    Jag fattar att det rent näringsmässigt går utmärkt att överleva på att käka linsgrytor, gröt och lök, men det känns i min värld som ett klockrent recept på en depressionstrigger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att min kost är ett dugg torftig. Tvärtom! Varje dag funderar jag över vad jag ska äta under dagen och gläds åt det i förväg.

      Är inte frukt rätt överskattat näringsmässigt? Jag äter gärna apelsiner när de är billiga på vintern, och äpplen lite då och då, men jag tror inte att jag skulle sakna det näringsmässigt om jag lät bli. Och så äter jag blåbär till frukosten varje dag, sprängfyllda med oxidanter och vitaminer, och gratis. Ost äter jag, men billiga sorter som jag köper och fryser in när priset är som lägst (jag ska inte säga billigt, för jävlar vad ost dragit iväg på slutet). Yoghurt har aldrig varit en stor vara i mitt hushåll, men jag kan köpa det någon gång när det är kort datum.

      Radera
    2. När det gäller äpplen så kan man om man har någon slags lagringsmöjlighet lagra dem länge. Vi äter våra sista nu i veckan, men det beror bara på att vi plockade för lite i höstas. Andra år har de hållt till juni och därefter har vi fått äta bär ur frysen. Men kruxet är nog hur vi bor. Det är liksom inte lätt att köpa säd och kött i bulk och lagra äpplen och syrade grönsaker om man bor i lägenhet, så det är klart att förutsättningarna ser olika ut. Och vindsförråden har byggts om till lägenheter och källarförråden med matförvaring har tagits bort. Att få ner matkostnader handlar nog mycket om planering både på veckobasis och årsbasis.

      // V

      Radera
    3. Jag har två äppelträd. Produktionen på det största räckte i somras till exakt en äppelpaj. Annat var det i min barndom, då hade vi ett skafferi med äpplen året runt samt hemlagad äppelmust som fått mig att undvika must de senaste decennierna.

      Alla har olika förutsättningar, det gäller att se möjligheterna. Kan tyckas självklart, men jag hör ständigt människor säga att de gör de mest sagolikt korkade valen bara för att de inte kan ha en jordkällare eller något annat :)

      Radera
    4. Hur lagrar man äpplen? Har en potatiskällare, men äpplen blir dåliga fort där. Håller max en månad

      Radera
    5. Vi lagrar äpplen i plastbackar eller trälådor (utan lock), med tidningspapper mellan lagren. Det beror på äppelsorten om de går att lagra eller ej. Det skall vara vinteräpplen om de skall hålla länge. Och så måste man hantera dem som ägg vid plockningen, för att de inte skall få stötskador. // V

      Radera
    6. Jag har inte mycket att tillföra här eftersom jag var ett barn när äpplen lagrades i mitt hushåll, men vi hade en källare där det var ganska kallt året runt. Det var flera sorter, men mest transparente blanche som inte verkar vara en vintersort.

      Radera
  5. Det är imponerande siffror, verkligen. Kollade själv nu och ser att jag ligger på ca 2000:- Snålar inte direkt, men tycker inte jag lyxar heller. Utnyttjar alltid erbjudanden (på det jag brukar köpa).

    Trodde jag var bättre :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar du på Ica eller Coop? För 2000 kr där motsvarar nog en dryg tusenlapp på Willys eller Lidl.

      Radera
    2. Willys och Ica, aldrig Lidl. Ica är klart dyrare i genomsnitt, men jag köper bara det som är billigare eller kostar ungefär lika.

      Radera
    3. @Sparo man kan inte dra Ica över en kam o jämföra mot andra kedjor. Varje Ica butik sätter sina egna priser. Den ica butik jag handlar i är i regel billigare än willys och avsevärt billigare än närmaste Coop (stora)

      Radera
    4. Hittills har jag aldrig sett en prisundersökning (och sådana görs ju årligen över hela landet) där någon Ica-butik varit i närheten av lågpriskedjorna. Jag fattar att de är billigare på enstaka produkter (men efter hundra försök gav jag upp på att hitta dem, så då slutade jag gå på Ica), men aldrig i helheten. Jag har väldigt svårt att tro att din Ica ska bryta trenden så fullständigt att de inte bara närmat sig utan till och med slår Lidl och Willys.

      Radera
    5. Det är det som är felet, prisjämförelser tar inte hänsyn till butikernas individuella prissättning. Men faktum är att vi är det.

      Radera
    6. Den butikens siffror vill jag se innan jag tror på det. Sorry, men min tilltro till att Ica ska gynna någon annan än Icahandlare är förbrukad sedan länge.

      Radera
  6. Bröd i butik har blivit sjukt dyrt, kan inte riktigt förstå varför, stora inköp, maskiner som jobbar, stora serier osv… Ändå blir det 5 ggr så dyrt jämfört med hembakt. Två limpor för 85:-, knappt ett kilogram…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig det. När jag började baka själv uppskattade jag priset till en tredjedel, men då hade jag köpt det billigaste brödet i hela butiken så en fjärdedel hade nog varit en rättvisare bedömning, och nu 2-3 år senare är det säkert ännu större skillnad.

      Det är väl för att det bara finns ett par tre stora leverantörer och att folk betalar. Om fler bakade själva skulle nog på Pågens, Fazer m fl hitta "effektiviseringsåtgärder".

      Radera
  7. Jag har ungefär liknande kostnader, äter nyttigt och gott. Det är väl när man är "fattig" som maten blir genomtänkt och ger mycket för pengarna, iallafall här. Förstår inte det där med att fattigt folk bara har råd att äta skräpmat, då är det inte pengarna det beror på utan matlagningskunskaperna./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för det är ju absolut inte så att skräpmat är särskilt billig. Ändå hör man det där hela tiden. Göran Greider måste absolut ha sockerskatt för annars äter han för mycket godis. Jävla tur att vitkål och rödbetor är så billigt, men märkligt att inte Greider föräter sig på det.

      Radera
  8. Vi har inte så låga matkostnader som du men långt under normen: ca 4000 kr per månad, inklusive en del "ickemat" som toalettpapper, tandkräm mm. Eftersom detta inkluderar vardagsluncher på jobbet och därmed inga dyrbara uteluncher så håller vi kostnaderna under god kontroll. Lagar mycker vegetariskt och alltid från grunden och bakar det mesta brödet själva. Vi använder också appen Matpriskollen för att handla det vi behöver till lägsta pris då vi har möjlighet att handla från de flesta matkedjorna. Det går att bekämpa matinflationen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sista är viktigt, att hitta mat billigast möjligt. Särskilt sånt som håller länge, som kaffe och pasta, finns ingen anledning att handla i panik.

      Radera
  9. För två vuxna tänkte jag skriva i kommentaren ovan, alltså ca 2000 kr per person och månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ligger ni garanterat långt under snittet.

      Radera
  10. Vi lägger 8000 på mat från butik + 2500 på utemat, 2 vuxna o 2 barn, 11 och 12.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag låter som ganska mycket, även om det säkert inte sticker ut i befolkningen i stort.

      Radera
    2. Vi gillar mat. När vi äter ute så väljer vi hellre kvalitet framför kvantitet. Sen att barnen äter lika mycket som vuxna är en faktor till den "höga" kodtnaden

      Radera
    3. Det gör jag med, men jag föredrar att äta den hemma. Som vegetarian och allergiker är det alltid lite bökigt att äta ute.

      Radera
    4. Det köper jag. Vi har inga matallergier som tur är, och ibland är vi väldigt lata 😉 en sak som däremot kan sticka ut mot samhället är att vi sparar runt 20-25k per månad dock.

      Radera
    5. Det sticker definitivt ut!

      Radera
  11. Imponerade siffror. Jag uppskattar fler goda, billiga och nyttiga recept på bloggen. Jag provade att göra en glutenfri pajbotten med OK resultat.

    2500 kronor i månaden just nu som flexitarian. Vid endast växtbaserad kost sjunker kostnaden för mig med ca 500-800 kronor.

    // En trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Någon glutenfri pajbotten har jag aldrig gjort, men har jag inspirerat på något sätt är det bra.

      Ja, vad man än väljer för kött blir det dyrare än vegetariskt, det är nästan ofrånkomligt.

      Radera
    2. Nja inte om man äter köttsubstitut istället för bönor och linser

      Radera
    3. Det kan du ha rätt i. Jag har inte förmått mig själv att köpa produkter med namn som fejkon :)

      Radera
  12. Själv har jag märkt matbudgeten stiger nu. Jag har bla en son och du, de äter mer och mer! :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle du tänkt på innan du skaffade den ;-)

      Radera
  13. Jag håller med, för 864:-/månad så kan det knappast vara några snålheter inblandat. Snarare "köpa säsongen". Skulle vi ha så höga matkostnader så skulle det nog behöva vara fint kött varje dag. Hur man kommer fram till siffran 3980:- är helt oförståeligt, det räcker gott till en 5 barnsfamilj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man måste skulle man helt säkert fixa fem personers mat för under 4000 kr/månad. Nu behöver jag inte det, det har bara blivit så här.

      Radera
    2. Med två stora och två små ligger vi ofta närmare tre än två tusen, då ingår i princip allt man köper i matvaruaffären. Förra månaden var all-time-low (rensade frysen) med bara 2000 kr. Då snålar vi inte ens, fast i princip noll läsk/godis/chips mm.

      Radera
    3. Ja, det är ju skräp och lyx som gör att det kan dra iväg.

      Radera
  14. Kollade just februaris matkostnad o det blev 1832 kr. Då är det jag + 8 av dessa dagar hungrig 21-årig son hemma från universitet. Jag tycker att jag/vi ätit det jag velat o är rätt nöjd med kostnaden

    SvaraRadera
  15. Vi vet ju att gratis är gott. Om du Sparo blev bjuden pa en 3-rätters lyxmiddag samt dryck, hur skulle menyn se ut?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var en oväntad fråga! Jag skulle säga att de flesta lyckade måltider (precis som konserter, böcker mm) har ett inslag av positiv överraskning, att man inte väntade sig att det skulle vara så gott.

      Men ska jag satsa säkert hade det blivit en god gräddbaserad soppa av någon god grönsak, som sparris eller broccoli, och ett gott bröd till det. Pasta med vitt Rioja till varmrätt, och någon form av glass till efterrätt. Och under alla rätterna en hetsig diskussion med någon som tycker helt fel :)

      Radera
    2. Det var en beskedlig meny, den hade jag gärna bjudit dig pa om jag hade bott i närheten. Dessutom hade jag kunnat bidra med en hetsig diskussion, för trots att vi har mycket gemensamt finns det en del som skiljer oss at. Det hade varit kul dock!
      /Annika

      Radera
    3. Det blir beskedligt när man är vegetarian. Om man inte ska blanda i tryffel och saffran, men det är ju inte gott.

      O ja, jag tror att vi hade kunnat välja många diskussionsämnen för önskat resultat :)

      Radera
  16. Helt sjukt att existensminimum kan ligga på 3420 kr. Jag och frun min har 4500 kr ihop i månaden. Vill tillägga att vi ändå äter ganska mycket och varierat då vi tränar en hel del under veckorna. Och hade lätt kunnat komma ner en hel del till om vi var tvungna. Haha "existensminimum" i det här fallet är ju rena science fiction.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar ju som att Konsumentverket och Socialen har lite olika siffror, men hur som helst känns det inte särskilt minimumskt.

      Jag tränar och äter nog också ganska mycket mer än de flesta, men inte Dafgårds färdigportioner á 40 spänn.

      Radera
  17. Enlig en app så ligger det kring 2400, men kan konstatera att i det ingår även en del presenter, alkohol, och köksutrustning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidigare år har det legat en symbolisk alkoholpeng också, men nu är det ett par år sedan jag senast köpte alkohol, så nu tog jag inte höjd för det. Och köksutrustning... Jag är över 50 - jag har det jag behöver sedan tjugo år tillbaka :)

      Radera
  18. Kollade vårt 2022 och landar på ca 1600 kr per person och månad (två vuxna). Äter inte mycket kött alls, dock en hel del tofu och sojafärs (innan den gick upp 30%) samt lite tonfisk. Jordnötsbiffar med rotsaker är vanlig middag här och röda linser är en go to i pastasåser.
    Var i stort sett vegan under de senaste 5 åren, men börjat släppa lite - baljväxter blir rätt tradigt i längden 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte farligt. Men tofu och sojafärs undviker jag. Som man tror jag överhuvudtaget att man ska vara försiktig med soja, men förutom hormonella skäl undviker jag det för att slippa få migrän. Och tofu måste vara så nära tvättsvamp man kan komma i matväg ;-)

      Radera