Jag hatar inte cyklar och håller med
om att det vore bra om både barn och vuxna börjar röra sig mer,
men jag har fått uppfattningen att skolorna redan har svårt att
hinna med undervisning i riktiga skolämnen. Ni vet, matematik,
svenska och sånt, inte cykling, normkritik eller ens ”ett aktivt och systematiskt värdegrundsarbete som ska genomsyra undervisningen”.
Skulle vi inte kunna göra så här att
föräldrar tar föräldrarollen, alltså uppfostrar barnen, lär dem
cykla, knyta skorna, att respektera äldre och äta med bestick, så
kan skolan lära barnen multiplikationstabellen, ordklasserna och
Hallands floder?
Man måste kunna krypa innan man kan
gå. Den principen gäller inte bara barn utan i allra högsta grad
också den svenska skolan. Börja med baskunskaper. Den dag alla
elever lämnar skolan utan väsentliga brister i kärnämnen, alltså
att de kan läsa, skriva och räkna, prata engelska osv, då kan vi
diskutera om skolan ska lära ut cykling. Eller kanske inte vi, själv
är jag nog död redan om 50 år.
Det verkar som vissa föräldrar förväntar sig att skolan ska uppfostra barnen helt och hållet.
SvaraRaderaUppfostran kanske måste bli ett eget ämne till slut ...
En del förväntar sig det, andra får ägna hela kvällarna åt att vrida tillbaka hjärntvätten från läraren, en person som kan ha kvalificerat sig för jobbet genom att skriva 0,2 på högskoleprovet och nu ska forma andra människors samhällssyn.
RaderaJag tror att det vore olyckligt med ett sånt ämne, men omöjligt är det inte. Fast i så fall borde första steget vara betyg i ordning och uppförande, inte en cyklingsutbildning.
När jag tillbringade mina bästa år som elev i flumskolan på 70-talet var man tvungen att få ett cykelkörkort utfärdat för att få cykla till skolan. Tack och lov fanns det lärare som sidsteppade politikernas stolligheter: "Har du cyklat på rätt sätt till skolan i dag? Bra, då kan du cykla. Här har du ditt cykelkörkort."
SvaraRaderaWien-Lars
Det har du fan rätt i! Man fick ett "Säker Cykel"-märke om man klarade av att ge tecken innan man svängde höger i en otrafikerad korsning. Brrr!
RaderaDen minns jag! Alla skulle på något sätt ta sig till skolan i tid med sina cyklar. Inte bara cykla till busshållplatsen/skolbåten (för de som bodde på öar), utan hela vägen till skolan. Tror det vsr årets farligaste dag för alla cyklande elever, istället för att cykla 500-1500m så skulle det cyklas 10-15 km på smal vältrafikerad väg utan vägren.
RaderaSpargrisen
Jag hade aldrig mer än någon kilometer till skolan, så det blev inte farligare än annars. Men jag föredrog att gå redan på den tiden.
RaderaJag tycker att det här är en jättebra idé. Jag cyklar själv varje dag till och från jobbet och möter många barn som inte har fått lära sig trafikvett. Det uppstår många farliga situationer när barnen tävlar med varandra och ska korsa gator. De har inte heller förstått att de inte är ensamma på cykelbanorna och att det är högertrafik även för cyklister. När jag var barn på 70-talet så kom det poliser till skolorna och hade undervisning i cykel- och trafikvett. För den skull togs inte föräldraansvaret bort vad jag märkte. De kan väl ta en idrottslektion eller två till detta så behövs inte att polisen åker ut och idrottsläraren kan väl undervisa, svårare än så behöver det inte vara.
SvaraRaderaJag träffar också sådana barn. Och vuxna som utan att blinka cyklar på trottoaren, över överGÅNGställen och mot rött. Vidare bilister som inte blinkar eftersom de skiter i om övriga trafikanter och fotgängare vet vart de ska. Och horder av fotgängare i alla åldrar som går fem i bredd även om det innebär att någon mottrafikant får gå ut i gatan för att runda dem...
RaderaMen är verkligen skolundervisning rätt medicin? Jag tror tvärtom att om detta fortsatt hade legat på föräldrarna kanske vanligt hyfs fortfarande hade existerat.
Återinför 70-talsmodellen.
RaderaJag har efter 70 år fortfarande kvar den glasvas jag vann i efterföljande tävling.
Jag missunnar inte dig en vas, men känner att skolans ras det senaste decenniet snarare beror på att man har för lite undervisning i traditionella skolämnen än för mycket.
RaderaMen det bara att inse att alla föräldrar klarar inte att lära sina barn cykelvett lika lite som att alla föräldrar kan hjälpa till med läxorna. Med tanke på att det här handlar om säkerhet för andra också kanske skolan/samhället kan steppa in. Viktigare att lära sig trafikvett än att steka falukorv, handlar om prioriteringar tycker jag.
RaderaAlla föräldrar kommer aldrig sköta sin föräldraroll, men lösningen kan inte vara att lämna över ansvaret på en stat som man med säkerhet vet inte klarar av det.
RaderaHåller med se till att de ämnen som redan finns får den tid den behöver. Lite son det här:
SvaraRaderahttps://forskolan.se/rimligt-att-behova-borsta-barnens-tander/
Mm, tandborstning borde inte heller ligga i skolväsendet. Jag blir mörkrädd!
RaderaHade en trafikdag i åk 3-4 där våra cyklar skulle kontrolleras och vi
SvaraRaderasedan efter en genomgång av trafikregler skulle cykla en snitslad bana i kvarteret. Dolda kontrollanter (lärare) prickade av om man gjorde rätt. Fick tyvärr näst sämst poäng i klassen, bara en elev som cyklade på fel sida hela sträckan fick sämre. Vet fortfarande inte vad jag gjorde för fel då bara en siffra redovisades och ingen specifik återkoppling gavs. I dag skulle troligen upplägget ha varit lite annorlunda. Kanske lite symptomatiskt för 70-80-talets skola.
I åk 7 hade vi trafiktema under en vecka. Hade ett antal teorilektioner med en körskolelärare. Tillräckligt för att klara MC-kort för de som ville sades det. Dessutom fick vi alla körskoleböckerna.
Rimligen bör grunderna i trafikvett och cykling läras ut av förlädrarna och sedan kompletteras med enstaka repetionstillfälle under grundskolan.
Precis det där i åk 3-4 blev jag utsatt för, men hade förträngt tills Lars påminde mig här uppe.
RaderaVad är det för poäng med att lära trettonåringar MC-teori och att ge dem böcker som kanske inte är aktuella när de har åldern inne?
Ja, om de lägger någon timme på att lära nioåringar att inte bli överkörda säger jag inget om det. Det är det här organiserade och tidsomfattande jag vänder mig emot, det är föräldrarnas sak.
Snart införs vett och etikett. Lär man sig inte det hemma eller
SvaraRaderaute i livet så får skolan införa det verkar det som.
Jag pratade med en elev och han sa efter att ha hört andra
elever bete sig illa både mot klasskompisar och lärare, fasen vi borde
införa hyfs på schemat.
Min tes är att om du inte lär dig vett och etikett hemma och i den verkliga världen kommer du inte ta emot det i skolan heller. Enda skillnaden blir att eleverna blir ännu lite sämre på skolämnen.
RaderaJag har ett bättre förslag. Vi borde införa kompetenskrav och iq-krav för att få bli politiker. Det skulle förstås medföra ett stort bortfall i nuläget, men desto mindre skada skulle då ske.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Bra idé! För poliser har man ju nu sänkt IQ-kravet till väsentligt under genomsnitt, men något säger mig att arbetsvillkoren för politiker är mer attraktiva.
RaderaKan vi inte införa kompetenskrav och IQ-krav för att gå i skolan? Nej fan det skulle inte gå för då skulle alla dem bli politiker eftersom det är ett av få yrken utan krav på kompetens och IQ.
RaderaVäsentlig skillnad: Det är inte en mänsklig rättighet att få bli politiker eller polis.
RaderaDet är väl fortfarande gympa 2-3 lektioner i veckan? Vi spelade fotboll hälften av lektionerna. Om cykelundervisningen kommer ersätta några fotbollslektioner stödjer jag förslaget fullt ut.
SvaraRaderaFörst skulle jag vilja säga att din gymnastiklärare borde ha fått sparken. Sen tror jag att detta kommer att göras betydligt mer omständligt än att slänga in det lite effektivt i ett av de befintliga ämnena. När cykelfanatikern Daniel Helldén är inblandad landar det säkert i att man vill ersätta ett helt ämne med cykling, exempelvis engelska.
RaderaMin gympalärare i grundskolan (slutet av 70 talet , början på 80 talet) gav femmor till alla som kunde spela fotboll (och var med i en fotbollsklubb på fritiden) alla andra oavsett fysik eller tom närvaro fick treor....
RaderaJag hade förvisso en del riktigt usla idrottslärare, men det där var något av det värsta jag hört. Med sådana "eldsjälar" är det kanske inte så konstigt att det gått som det gått med folkhälsan.
RaderaDet är ju bra att barn lär sig vett och etikett, cykling, simning etc, men i första hand ska ju barnen lära sig detta av sina föräldrar. Det går inte att dumpa allt på skolan. Det är bra att skolan kontrollerar om barnen kan cykla, simma, äta normalt etc, men det ska inte vara skolans sak att lära ut detta, däremot kan man skicka en lapp till föräldrarna gällande att det vore lämpligt att de lär ut cykling om de vill att deras barn ska cykla säkert.
SvaraRaderaSkolan ska ju endast lära ut sånt som står i skollagen, men de borde ju kunna åläggas att kontrollera vissa andra saker...
Jag är osäker på om skolans personal har kompetens att avgöra om barn exempelvis äter normalt, men visst kan de få skicka ut lappar till föräldrarna.
RaderaDet finns två problem med att dumpa (ja, det är verkligen rätt ord) allt på skolan. Dels att skolan inte fixar det vid sidan av sin egentliga verksamhet, dels att en del föräldrar litar blint på skolan och sedan ser det som deras ansvar att uppfostra barnen på olika sätt.
Hej! Vill börja med att säga att jag följt din blogg under en lång tid och uppskattar dina inlägg. Du får troligen ett stort antal sådana här kontaktförsök, men du får leva med ett till ;) Jag har precis startat en blogg med inriktning ekonomi, men kommer även gå in en del på juridik och dylikt. Jag hade verkligen uppskattat om du ville lägga till min blogg under "ekonomibloggar jag läser". Jag kommer givetvis inkludera din blogg i min lista.
SvaraRaderaHälsningar, Juristinvest
Hej! Självklart lägger jag till din blogg på min lista till höger. Om Gud och tekniken är med mig ska den redan vara där nu.
RaderaNär de ändå är inne på att göra om läroplanen för att få in cykling så hoppas jag att de kan klämma in privatekonomi inkluderande världens 8’e underverk, ränta-på-ränta! Vad händer i samhället om fler sitter med mer pengar på banken/fonder/aktier?
SvaraRaderaSvaret på din fråga är att vi skulle få ett samhälle som färre än idag är beroende av, och jag är rädd att det är anledningen till att cykling prioriteras högre.
RaderaDet är väl så det får bli när föräldrarna är inkompetenta.
SvaraRaderaJa, men frågan är om man inte också driver fram inkompetens genom att överta allt ansvar från föräldrarna och uppfostra (eller misslyckas med att uppfostra) i skolan.
Radera