fredag 21 februari 2020

Ingen kollaps?

Det senaste året har det ofta diskuterats huruvida Sverige är på väg mot en systemkollaps. Vanligtvis menar anhängarna av teorin att det finns bevis för att så är fallet medan motståndarna tycker att det är överdrivet så länge vi inte befinner oss i en Mad Max-värld med fullskaligt krig där människor stjäl mat och bränsle av varandra för att överleva.

Jag ser inte en kris bakom varje buske, men när kommunerna själva säger att 80 procent av dem kommer att få göra kraftiga nedskärningar i kärnverksamheten tror jag att de talar sanning. En kommundirektör använder ordet ”systemhaveri”, vilket väl är ganska nära kollaps.

”Vård i världsklass”?

Välfärdsförespråkare argumenterar för ett högt skatteintag genom att peka på att vi i Sverige får vård, skola och hjälp av polisen oavsett personliga förutsättningar, och det låter ju bra. Men om kommunerna skär ner kraftigt på personal och driftskostnader stämmer inte det längre, om det ens gör det nu.

Om vi som medborgare tvingas köpa dessa tjänster själva i form av privat vård, privatskolor, privata läxhjälpare och privata vaktbolag är det inget som skiljer oss från länder med en bantad statsapparat. Eller jo, för vi har fortfarande världens högsta skattetryck.


Men vad ska vi göra då – dö i vårdkö för att samhället inte levererar vård, låta våra barn hamna efter för att de inte får tillräcklig hjälp i skolan och låta vårt bostadsområde förfalla eftersom polisen varken har tid att skydda oss eller vår egendom? Nej, så länge vi har råd kommer vi göra allt för att fixa detta eftersom samhällets ”kärnverksamheter” också är viktigast för oss.

Som investerare tror jag på en ljus framtid för skolkoncerner som IES och Academedia, vårdbolag som Attendo och Humana, och säkerhetsbolag som Securitas och G4S, för om inte samhället levererar får parallellsamhället göra det.

76 kommentarer:

  1. Så klarsynt och klockrent inlägg att jag nästan får svindel. Rent av onaturligt hög precision. Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har utgått från att jag kommer få en massa skit för dagens inlägg, men det började ju bra.

      Radera
  2. Den enda lösning jag ser är att flytta utomlands. Jag vägrar att betala en massa skatt när kommunerna ändå skriker att det pengarna inte räcker till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir åtminstone svårt att motivera sig att betala skatt ifall det känns som att pengarna ramlar i ett svart hål. Och jag gillar inte tanken på att så långt som möjligt försöka stå utanför samhället. Jag är uppfostrad att bidra efter förmåga.

      Radera
  3. Om det nu finns utmaningar i välfärden beror det på att borgarna sänkt skatten. Därför måste nu skatten höjas, så att vi får ett jämlikt samhälle, ett öppet samhälle och där främlingsfientlighet och nazism trycks tillbaka. Allas lika värde är del av vårt svenska kulturarv och återfinns i de avtal vi har förbundit oss att uppfylla, och som tillsammans med vår liberala demokrati säkerställer att välfärden är i världsklass. Skattejusteringar är nödvändiga för att återställa Sverige till vad Sverige var innan högeralliansen satte sina långa klor i vårt gemensamma samhällsbygge.
    Hallelujah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om höjda skatter vore svaret på alla probl... utmaningar borde Sverige vara ett av Europas tryggaste länder. När man som svensk får billigare/bättre vård genom att åka utomlands än att gå genom vår egen subventionerade vårdapparat får jag inte ihop det, och det verkar inte politikerna heller få.

      Radera
    2. Sparo, det är tryggt i Sverige, det är bara anmälningsbenägenheten som gått upp vad gäller olika samhällsföreteelser. Och det där att det inte skulle vara bäst välfärd i Sverige, ja det är bara fake news, och som kommer från Putin för att destabilisera landet och få högernazisterna till makten. Se på vilka problem som Ryssland har, med sitt Putinmanér och som hotar vår liberala demokrati, där har de minsann låga skatter och hur människor lider under förtryck och ojämställdhet. Huuwa!

      Radera
    3. Undrar hur Putin har tid att styra sitt eget land så engagerad som han tycks vara i vårt. Ännu en sak jag inte får ihop.

      Radera
    4. "Det är tryggt i Sverige det är bara anmälningsbenägenheten som har gått upp vad det gäller olika samhällsföreteelser." Är det ironi eller svensk naivitet? Eller är det BRÅ som är här med sin otillförlitliga rapportering? Att det anmäls mer beror på att det finns så mycket att anmäla nuförtiden. Skulle befolkningen i Sverige varit ett så våldsam att de våldtog, sprängde och rånade i samma utsträckning som det görs idag,skulle inte tro det.

      Radera
    5. varit så våldsamt, ska de stå.

      Radera
    6. Jag ska inte svara för någon annan, men jag upplevde kommentaren om anmälningsbenägenhet som högst ironisk.

      Radera
  4. Ingen kallops? Nog finns det väl vegetariska kallops ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tydligen: https://www.ica.se/recept/vegansk-kalops-722726/

      Fast så himla gott verkar det inte.

      Radera
  5. Dekadens och individuell liberalism har också blivit vårt kultarv de senaste generationerna. Självförverkligandet är det enda viktiga i statens bekväma famn. Med självklarhet så skylls alltid alla samhällsproblem på någon annan - politiker, invandrare, grannen. Vi har nu fått det samhälle vi förtjänar. Jag är också uppfostrad till att bidra efter förmåga, men det finns alltid en punkt när man inser att ens förmåga inte räcker till. Sett till inom landets gränser är vi på gott och ont mycket långt ifrån denna punkt även om den dagliga domedagsrapporteringen antyder annat. Folks intresse för jobbiga men likväl viktiga prob...utmaningar, kommer inte väckas förrän det blir ännu mer påtagligt. Klimatutmaningarna måste börja tas på allvar Nu! Hallelujah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi fått det samhälle vi förtjänar tycker jag är svårt att bedöma. På ett sätt har vi såklart det eftersom vi har och har haft rösträtt i snart hundra år. Fast demokrati är ju mer än att lägga en lapp i en låda vart fjärde eller femte år.

      Radera
  6. Problemet är att Sverige och svensken har haft det för bra för länge. Svensken invaggades tillslut i tron att vi kan försörja hela världen och ta ansvar för alla världens problem här upp i det lilla landet i norr. För visst är svenskarna lite bättre än alla andra sammantaget?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att se att det inte är åtminstone den tro man lever efter när Sverige försöker få hela världen att ta efter oss i alla lägen.

      Radera
  7. Jag tror också man behöver se om sig själv betydligt mer i en nära framtid. Men du har fel på en punkt, Sverige har inte längre världens högsta skattetryck. Pratar man inkomstskatt så ligger vi i och för sig på andra plats men ser man på den totala skatt man kan drabbas av ligger vi längre ner i listan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite beroende på hur man räknar är Sverige kanske inte helt överst, men vi har åtminstone ett av världens högsta skattetryck. Det minsta - ja, faktiskt - man då kan begära är samhällsservice på samma nivå.

      Radera
    2. Om man jämför skattetryck ner på decimalnivå så måste man ju jämföra "samhällsservicen" också. Jag har iaf aldrig sett någon sådan jämförelse. Sen kan man ju känna och tro saker utifrån nyhetsrapportering etc., men det säger ju väldigt lite om läget totalt och ingenting om läget i andra länder.

      Radera
    3. Att ha höga skatter är ju en sak, men vart tar pengarna vägen? Med så pass högt skattetryck är jag fortfarande väldigt förvånad varför vi inte har fri tandvård i detta land?

      Radera
    4. Anonym: Det finns ingen som jämför samhällsservice "ner på decimalnivå". Det vore helt poänglöst.

      Men mycket annat är faktiskt helt mätbart, t ex vad olika saker/tjänster kostar i olika länder, så det handlar på intet sätt som att "känna och tro saker".

      Snålgrisen: Just så! Det är helt galet hur det för en svensk kan löna sig att åka till en tandläkare i Tyskland eller Polen och betala självkostnadspris.

      Radera
    5. Vilken "samhällsservice"? Att man får äran att dö i vårdkö, eller att polisen inte kommer vid ett brott för att man bor på fel ställe? Eller att du inte får ett äldreboende? För att någon barnrånare rånar ditt barn, utan straff? För idag tar S inte in skatt för att leverera tillbaks, utan de skänker ut resurserna till ngt vi inte ens anses få prata om.

      Radera
    6. Nåja, lite hemtjänst och akutvård finns fortfarande kvar.

      Radera
    7. Finns en del jämförelser av sjukvård och effektivitet. En är gjord 2014 av Commonwealthfund. Sverige får höga siffror på jämlik vård, att man inte kan köpa sig bättre vård som rik och att effektiviteten (vård per krona) faktiskt är bra. Läs med risk för publicerar-bias då UK får högt på det mesta!

      https://www.commonwealthfund.org/publications/fund-reports/2014/jun/mirror-mirror-wall-2014-update-how-us-health-care-system

      Radera
    8. Tack för det! Hade gärna sett lite fler länder i jämförelsen, men framförallt hade jag velat få en ny undersökning så här sex år senare. Känns som att det hänt mycket med den svenska vården sedan dess.

      Radera
    9. Vi tycks ligga på fjärde plats vad gäller totalt skattetryck. Skiljer inte så mycket mellan oss och de tre med högre.

      https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/?graph=/389/1/all/

      Radera
    10. Runt tio procentenheter högre än OECD-snittet. Ett citat från Leif Östling seglar upp i mitt huvud.

      Radera
  8. Att flytta utomlands kan man göra av många anledningar. Men att tro att man kan flytta till ett problemfritt paradis är att lura sig själv. Alla länder har sina problem och det finns inget land där den trista vardagen inte gör sig påmind. Alla de utflyttade svenskar som återvänder hem på ålderns höst vittnar väl om att det går rätt bra att leva i Sverige trots allt.

    Vi är kanske bara gnälliga. Globaliseringen gör länder allt mer lika och kanske ska vi bara göra som den vanliga italienaren eller spanjoren, rycka på axlarna och bara gå vidare. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte ens att ett problemfritt paradis vore önskvärt.

      Jag vet ingen svensk som flyttat tillbaka till Sverige på ålderns höst. Det vanliga verkar vara tvärtom, att det är då man flyttar härifrån.

      Radera
  9. Om jag också ska "killgissa" lite så känns det som att de som flyttar utomlands gör det när de går i pension för att spela golf/dricka billigt vin på balkongen året runt. När de blivit lite äldre och tröttnat på det flyttar de hem igen, oftast för att vara närmare familjen. Men eg är det ju rätt få öht som flyttar utomlands så det säger nog inte något om något så att säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry, jag slutade läsa vid att du "också" skulle "killgissa". Med dessa två ord har du fastslagit att du inte tror på fakta eller ens är intresserad av den.

      Radera
  10. Jag vet flera som flyttat ut, även före pensionen, och som senare i livet flyttat hem igen när de behöver sjukvård och närhet till familjen.

    "Killgissningen" i Anonym ovan har nog gjort en korrekt analys. De som inte flyttar hem har kanske barn födda i det nya landet som känner sig mest hemma där.

    Jag tror att många "Portugalsvenskar" vänder hem igen när ålderskrämporna gör sig påminda. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..eller när avtalspensionen är färdigutbetald efter fem år - till exakt noll procent i skatt. Måhända fem procent om något år för de som är nyportugiser.
      Med låg beskattning på pengarna tillbaka i Sverige i en ISK eller KF så är den biffen ordnad.

      Radera
    2. Jag känner tvärtom människor som aldrig skulle vara beredda att sänka sin levnadsstandard så mycket som krävs för att acceptera den svenska statens nivå av vård och omsorg.

      Radera
  11. Att skylla alla utmaningar på invandring är att göra det väldigt lätt för sig, men här i vårat län har i alla fall både polis, tandläkare samt vårdcentraler rapporterat om ett betydligt större tryck de senaste tre åren. Och nej, allt går inte att skylla på pensionärer, även om dessa såklart kostar pengar de också. Tyvärr verkar media i mångt och mycket mörka "elefanten i rummet", när man skyller på en åldrande befolkning. Varför inte bara lägga korten på bordet? Det blev inte det kompetensregn som Stefan Löfven och några få andra trodde, konstigare är det inte.

    Invandring är rätt gjord en troligt lönsam affär för ett land. Du får en i princip vuxen person med utbildning vilket gör att du sparar 12 års skola, 5 års barnomsorg och en massa annat (tandvård, sjukvård etc) under dessa åren personen har levt. Några års svenskaundervisning och vips har du en glad skattebetalare. Problemet är väl hur Sverige har genomfört sin integration, eller snarare bristen på denna. Är det en slump att alla de 12 på rimfrost-listan var av utländsk härkomst? Tyvärr inte, och svaret är extremt dålig integration och kravlöshet under väldigt många år.

    Sen får man inte klaga på kommunerna allt för mycket, ja de borde ha sagt tack och stopp när de blev tilldelade flyktingar istället för att vackert stå med mössan i hand och ta emot dessa trots att det fanns vare sig jobb, bostäder eller samhällsservice. Det ansvarsfulla hade varit att tacka nej, eller att först räknat ut hur många människor de kan ta emot utan att göra stora investeringar. Det är nu de får sota för detta.

    Sen finns det ju kommuner som missköter sig å det grövsta, som t.ex. Malmö som år ut och år in får ta emot statsbidrag utan att få ordning på sin egna ekonomi. Man betalar ut mest socialbidrag/invånare i Sverige och är dessutom den som är minst restriktiv. Såna kommuner har jag inget till övers för alls. Jag är bara glad att jag inte bor där...

    Kommunerna får i alla fall stå här nu och ta ansvar för vad regeringen Reinfeldt och Löfven har ställt till med. Det ser inte positivt ut...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pensionärer kostar såklart pengar, men de har två saker som talar för dem:
      1. De går att planera för decennier i förväg eftersom det går att räkna på hur många och hur gamla de ska bli. Visserligen vet ingen hur skröpliga och vårdkrävande de kommer att bli, men lyckligtvis har vi ju hittills blivit friskare för varje generation.
      2. De har betalat skatt under sina många produktiva år. Till skillnad från barn, som inte heller kan gå plus, har svenska pensionärer oftast betalat in skatt till systemet i 40-50 år.

      "Invandring är rätt gjord en troligt lönsam affär för ett land. Du får en i princip vuxen person med utbildning vilket gör att du sparar 12 års skola, 5 års barnomsorg och en massa annat (tandvård, sjukvård etc) under dessa åren personen har levt."

      Vilket land talar du om? Flyktinginvandring har aldrig lönat sig någonstans och de som kommer till Sverige har ofta mycket låg utbildningsgrad och extremt dyr och krävande tandvård framför sig. Flyktingmottagande är verksamhet ett land gör av humanitära skäl - i en grad de har råd till, men lönsamt blir det aldrig.

      Radera
    2. Jag tror att Japan borde ha en lönsam invandring med tanke på hur krävande de är för att låta folk invandra. Trots att de är ett rikt land med befolkningsrika fattiga grannländer så har de bara 2-3 procent invandrare i landet.

      Radera
    3. Är inte Japans flyktinginvandring ganska exakt noll? Lite arbetskraftsinvandring går att hitta lönsamma exempel på, då är det ju mottagarlandet som väljer och inte tvärtom.

      Radera
    4. De pensionärer som jobbat har redan betalat vad de kostar. De Pensionärer som kostar är de som inte jobbat. De flesta av dessa är invandrade.

      Radera
    5. Eller hemmafruar som ofta överlever sina löntagande män med något decennium. Men visst, det är ju inget nytt. Så var det för 30 år sedan också (då med ännu högre andel hemmafruar) och då tog inte pengarna slut och ingen politiker skyllde budgetunderskottet på pensionärerna.

      Radera
    6. Vi människor kostar betydligt mer för samhället när vi är gamla än när vi är unga. Se figur 12 i denna utmärkta rapport från SCB. https://www.konj.se/download/18.376dc68f1690307e4881c611/1551087539487/Hallbarhetsrapport_2019.pdf
      Under uppväxtåren kostar man i snitt samhället mellan 100 000 och 150 000 per år medan man under ålderdomen kostar mellan 150 000 och 250 000. Visst sparar vi kostnader på att ta emot en färdigutbildad och produktiv individ som flyttar hit men det bygger ju på att det faktiskt är just en sådan och inte en person som är analfabet på sitt eget språk.

      Sedan misstänker jag att det finns enorma produktivitets- och kostnadsskillnader mellan olika individer. Individer som Håkan Lans, Markus "Notch" Persson, eller Niclas Zennström bidrar enormt till samhällets ekonomi medan personer som Maud Olofsson, som kanske är Sveriges dyraste person någonsin, dränerar samhället på många tiopotenser mer än den dyraste analfabet.

      Det är sannolikt bättre att ett ettårigt barn till en professor flyttar hit än att ett 20-årigt multipelhandikappat barn kommer. Det handlar alltså mer om vem som kommer än när.

      /M

      Radera
    7. De individuella skillnaderna är såklart enorma, men det påverkar ju nästan inte samhället.

      Strikt samhällsekonomiskt är det såklart bäst om vi trillar av pinn första pensionsdagen.

      Radera
    8. Att sluta betala ut pension till invandrade som aldrig arbetat en enda dag och därmed per definition inte heller förtjänat en pensionslön är väl rimligt?

      Ett stort problem i Sverige, i alla fall bland de som bestämmer, är att de inte tycks förstå att pengar som betalas ut är en ändlig resurs, det är väldigt uppenbart och tröttsamt.

      Radera
    9. Eller också lurar de sig själva med glädjekalkyler, underskattar kostnader och överskattar vinster på ett ibland löjligt naivt sätt.

      Radera
  12. Beror förstås på vad man menar med systemkollaps. Nån slags dystopisk MadMax framtid ser jag inte, inte heller inbördeskrig a la Jugoslavien 90-tal. Rånande och "kissande" ungdomar kommer ordnas upp på ett eller annat sätt. Men rejält bantad samhällsservice, höjda skatter, försämrade pensioner etc, det räknar jag med. Mycket mer än vad vi hittills har fått se. Kanske s.k. "white flight" (alltså att välbärgade som står för största skatteintäkterna tröttnar och emigrerar) blir ett större fenomen. Det skulle verkligen accelerera de ekonomiska problemen. Själv gillar jag Sverige så jag har egentligen ingen lust att emigrera, men kanske man någon gång får nog? Det är ju trots allt fri rörlighet i EU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inte heller Mad Max framför mig, åtminstone inte i närtid, men jag tycker att gränsen för kollaps går långt tidigare. Med tanke på att de problem vi ser nu skett i högkonjunktur tror jag att vi kan få se något mycket värre inom bara några år. Det är därför jag tänker att företag som erbjuder tjänster som stat och kommun numera mest har på papper kan se en ljus framtid.

      Radera
    2. De företagen du nämner är ju inte populära i nuvarande regim. Konstigt nog, eftersom de rimligen avlastar de offentliga motsvarigheterna. Hur som helst vill jag nog inte investera där utan en rejäl omsvängning hos politikerna. Jag är ganska skeptisk till investeringar i Sverige över huvudtaget. Det blir nog lite motvind i investeringarna om basen är SEK.

      Radera
    3. Det där är ett intressant fenomen. Svensk sjukvård t ex skulle hur man än räknar braka ihop direkt om de privata alternativen försvann. Ändå hör man politiker ända upp på ministernivå ösa sitt förakt över privat vård. Men så se till att konkurrera ut den då!

      Radera
    4. Så problemen ska ordnas upp? Ser ni någon svensk politiker idag som ens har en tendens till uppfattning om krisläget, vemdå?

      Mad Max scenario? Vad är det man ska kalla hundratals bombningar då? Den kulturmix som skapats har redan sått grunden till väldigt mycket likt mellanöstern.

      Förresten, kul att SSU och Sveavägen 68 tycks ha vart aktiva med kommentarer idag Micke.

      Radera
    5. Jag tycker att det är svårt att bedöma vad politiker tycker eller förstår innerst inne. Allt handlar om att optimera sin plats i partiet och partiets siffror nästa val.

      Jag är inte ens säker på att jag sett Mad Max, men jag minns det som en fullständig krigssituation. Där är vi inte än, åtminstone inte där jag bor. Men fortsätter trenden så blir det ju så.

      Jag ser bara IP-adresser, inte postadresser :-).

      Radera
  13. I denna globaliserade värld, som gett oss mycket som vi inte vill undvara, finns inte mycket handlingsutrymme.

    Höjda skatter driver välbehövligt kapital ut ur landet. Det finns egentligen bara utgiftssidan kvar. Vi som land måste omprioritera och satsa på det absolut basala och viktigaste. Bidrag till föreningar, studiecirklar och annat måste nog ses över. Vare sig man vill det eller ej.

    Men att föreslå något sådant är liktydigt med politiskt självmord så det kommer inte att ske i all hast precis. Men utvecklingen går dit hän, och har gjort så de senaste decennierna. Det är svårt att se ett alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alternativet skulle väl vara att bekämpa globaliseringen. Jag har inget emot internationella samarbeten, men om nationsgränserna ska suddas ut är det mycket lite som talar för att vår internationellt sett höga standard kommer att sprida sig till länder utan välfärd och med löner på femton spänn om dagen. Högst troligt blir det snarare tvärtom.

      Radera
    2. Exakt, och det är väl just detta som pågår och har pågått sedan långt tillbaka. Alternativet att isolera oss är inget vettigt alternativ. /nils

      Radera
    3. Beror lite på vad du menar med isolera. Om det är Nordkorea 2020 eller Sverige 1975. Sverige kommer aldrig bli ett självförsörjande land och jag ser inget behov av att stänga gränserna med murar och vakter. Det är inte detsamma som att svenska staten ska tvingas göra internationella upphandlingar för att inte diskriminera utländska aktörer.

      Radera
    4. Jo stänga gränserna med vakter, murar behövs nog inte. Få koll på vem och vad som åker in o ut i landet. Få bort stämpeln att Sverige är ett slags provianteringsland för kriminella ligor, främst baltikum just nu.

      Radera
    5. Att veta vem som är här är ett lågt ställt krav i snart nog alla andra länder. Det är bara i Sverige det är en självklarhet att vi ska ha hundratusentals människor som kommit hit utan giltiga id-handlingar och inte sällan utrustar sig med flera nya identiteter.

      Radera
  14. Att bara göra nationella upphandlingar begränsar utbudet och kommer därför med ett pris. Vem som får betala det priset är givet. Vill vi det? Vill du det? /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad lustigt att det aldrig finns några som helst problem med galenpanna-Liberalismen?

      Radera
    2. Jag skrev inte "bara". Jag påpekade bara att var och en står sig själv närmast och detsamma borde gälla stater.

      Radera
  15. Några exempel som enligt mig kostar i onödan. Exempel som man ofta kan hitta liknande av på olika platser i samhället.

    Jag har problem med mitt knä. Först skall jag gå till husläkaren 200kr för att få en remiss till röntgen 200kr. Tillbaka till husläkaren 200kr. Inget syns på röntgen. Ny remiss till magnetröntgen 200kr. Tillbaka till husläkaren nästa vecka 200kr. Fortsättning lär följa. Jag får inte gå direkt till en ortoped direkt och det tycks vara utbrett att skicka patienter på en rundresa för att suga ut så mycket pengar som möjligt. Det kostar ju inte bara mig pengar och tid i onödan, utan även landstingsskatt och sjukvårdspersonalens tid.

    Nästa exempel är Försvarsmakten. Samtliga byggnader ägs av Fortifikationsverket. De sorterar under Finansdepartementet och skall gå med vinst. Där går våra skattepengar rundgång. Fortifikationsverket underlåter att renovera vissa byggnader så att de förfaller och man tvingas bygga nytt med högre hyra så klart. I Finland har man 3 generaler, en för varje vapenslag. I Sverige har vi 30 - 40 generaler med med allt vad det innebär i lönekostnader. Till det kan vi lägga alla civilanställda som som kör dubbelkommando med någon militär chef. Det innebär en militär chef och en civil chef för samma avdelning. Vad gäller försvarsmakten kan man fortsätta i oändlighet. Som med alla andra offentliga institutioner. Slöseriet är enormt!

    Invandringen kostar ju enorma pengar det börjar ju gå upp även för media nu när lokalpolitikerna höjer sina röster. Kan någon förklara varför man får föräldrapengen retroaktivt även för tiden innan man kom till Sverige? Det måste ju vara något av det dummaste jag hört.

    Sedan har vi ju bolag som SBB vars affärsidé är att hyra ut dyrt till offentliga institutioner. Där har även jag aktier, men jag ställer mig frågan om det jag tjänar på det bolaget inte kommer att tas tillbaka på skatten. Många aktieägare tycks tro att bolaget skall kunna höja hyrorna hur mycket som helst.

    Ensamstående förälder med bostadsrätt? Inga problem! Du får ju bostadsbidrag för hela boendekostnaden. Så dumt så man baxnar!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Att man inte får gå direkt till den läkare som kan hjälpa en är beklagligt, och troligtvis är det därför många rundar husläkaren och går direkt till akuten även med problem som inte alls är akuta.

      När jag behövde röntgen tog jag själv reda på vilken röntgenmottagning i landstinget som hade kortast kö så att husläkaren kunde remittera dit. Hon hade för övrigt ingen aning om att det gick att ta reda på det.

      Nej, jag kan inte förklara varför man får svenska bidrag för tiden innan man kom till landet. Inte heller hur man kan få ersättning för att ens föräldrar dött när man inte ens kunnat styrka sin egen identitet, än mindre att ens föräldrar skulle vara döda.

      Radera
    2. Eller gör man som min fru gjorde när hon skadade knäet .
      När närakuten öppnade på morgonen gick hon dit. En ortoped undersökte knäet, beslöt om röntgen. Inget brutet, men han la en stödbandage och gav goda råd hur hon skulle göra de närmaste dagarna .
      Allt fixat för 300 kronor.
      Så det finns även mycket som fungerar bra även om man her inte får det intrycket.

      Radera
    3. Det finns helt klart bra människor i vården. Sedan jag bytte husläkarmottagning är jag jättenöjd med dem.

      Radera
  16. Angående pensionärer...
    Några kommentatorer nämnde att pensionärer flyttar FRÅN Sverige bara för att flyta TILLBAKA när de blir äldre och behöver mer vård. Det finns säkert en och annan som har gjort detta. Men långt i från så många som man tror.
    Har kollat lite runt på nätet och inte hittat belägg för detta påstående. Egentligen är det tvärtom. Fler och fler svenskar flyttar ut och får sina pensioner utbetalda utomlands. 2016 var det 151 900 svenska pensionärer fast boende utomlands.
    Det gäller bara utbetalningar som pensionsmyndigheten gör till andra länder. Det finns en grupp (oklart hur stort) som har fysiskt flyttat men inte skrivit ut sig från landet Sverige för att inte förlora garantipensionen och nästan gratis mediciner. T.ex. från Balkanländerna och Libanon.
    Jag tror att myten att svenskar flyttar hem när de blir gamla och sjuka är precis bara en myt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag känner verkligen inte heller igen mig i den bilden. Snarare den motsatta, att svenskar som matats hela livet med att svensk vård är bättre än omvärldens blivit positivt överraskade av vården i det nya landet och att det blivit ytterligare ett skäl att inte flytta hem igen.

      Radera
    2. https://www.scb.se/

      https://www.scb.se/contentassets/ce2b67e5d58a47c890406d9b80bf4cfc/be0401_2014a01_br_be52br1401.pdf

      https://www.scb.se/contentassets/cd880fda311f4238911626426f0b13b7/be0401_2011i60_br_be52br1101.pdf

      https://www.pensionsmyndigheten.se/statistik/pensionsstatistik/?domain=tab-5&report=report-5-2&columns=UTLtot&rows=Time&timePointComparisons&sex=Samtliga&metrics=sumMeanLength&timeseries=2014-01-01&timeseries=2020-01-01&complete=false&childrows-store=

      Radera
    3. Inte för att jag har något bättre för mig en fredagskväll än att plöja flera hundra sidor statistik från myndigheter i ett land som gav oss Brottsförnekande Rådet ;-), men det går inte att få en sammanfattning?

      Radera
    4. Utifrån det som jag har läst samt upplevt personligen handlar det om andra aspekter inte bara vård. Många upplever ett högre livskvalitet. Ett meningsfullt och rikt socialt liv. Promenader, (och många bänkar att välja mellan att sitta på,) vin på en tisdag, färger och dofter. Har du funderat på det? Dofter och färger har nästan försvunnit från Sverige. Väder så klart. Det gör kanske att man mår bättre och behöver kanske mindre vård än jämnåriga som har blivit kvar i Sverige. Skulle vara roligt att jämföra de två grupperna utifrån hälso/mående perspektivet.
      Barnen då? De kan komma och hälsa på när de vill för en liten peng och man slipper deras vardag. Det är om något en fördel.

      Radera
    5. Ja, jag tror att få lämnar Sverige primärt för att hitta bättre vård och garanterat ingen emigrerar för att det är bättre långvård i ett annat land. Det är argument som brukar användas av de som tycker att alla borde stanna kvar och att Sveriges skatter är rimliga - att vi har så bra sjuk- och tandvård. Jag är mycket skeptisk till att det argumentet håller.

      Beroende på vart man flyttar kan barn och barnbarn kanske hälsa på utan krångel. Portugal nämndes tidigare. Dit tar det väl tre timmar med flyg. Det motsvarar 20 mil med bil i Sverige.

      Radera
  17. EU kostar på tok för mycket! Finns ingen anledning att vara medlem där. Det bästa argumentet för att lämna EU är att de anställda och invalda inte betalar skatt. Därmed saknas incitament för att arbeta för det egna landets bästa. Korumptionen är enorm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick aldrig med ;-). Och visst är det märkligt att partierna som tidigare varit emot EU (MP och SD) svängt 180 grader.

      Radera
  18. Ang. säkerhetsföretag, G4S heter för närvarande Avarn Security men kommer byta namn (igen) under 2020 då de köpts upp av Nokas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, det visade hur mycket koll jag har :-).

      Radera
  19. Nya skattehöjningar i kommuner: https://www.expressen.se/dinapengar/har-hojs-skatten-2020-fyra-kommuner-sanker/

    Nya nedskärningar i kommuner: https://www.expressen.se/nyheter/var-tredje-kommun-skar-ner-pa-valfarden-/

    Men trots allt: "Det går faktiskt bra för Sverige" https://www.ekuriren.se/opinion/ledare/det-gar-faktiskt-bra-for-sverige-sm5152012.aspx

    Ingenting att oroa sig för alltså. Istället ska vi vara glada att det går så bra nu!

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir inte ett dugg lugnad av att den mycket regimtrogna skribenten Susanne Nyström hävdar att det går bra för Sverige. Känns som att hon kommer att trumma ut det mantrat så länge det känns opportunt.

      Radera