tisdag 10 augusti 2021

Är rättvisa överskattat?

Det är alltid intressant att höra hur människor med en helt annan syn på livet tänker. I mitt fall handlar det ofta om tydlig vänsterideologi. Jag kommer inte från ett politiskt hem. Mina föräldrar röstade, men det pratades inte mycket politik hemma. Jag tror dock inte att några vänner till familjen röstade vänster om socialdemokraterna (VPK på den tiden, nu V, MP och möjligen FI om det finns väljare som tror att det partiet har en framtid). Som medelklassunge umgicks jag med andra medelklassungar som inte heller matats med Mao eller Stalin, och så har det rullat på.


Inte mina vänner.

Men på internet finns personer som titulerar sig socialister, kommunister, feminister etc och deras tankar fascinerar mig. Som den unge vänsterpartist som tyckte att han borde få vara med och ärva Kamprads miljoner eftersom han tidigare jobbat på Ikea.

Och så här lät det nyligen på Twitter från en skribent vars hela personpresentation består av ordet ”Vänster”:

Ja, varför ska den som betalar bäst få varan? Eller, om man vänder på det, varför ska säljaren av en tjänst eller ägodel få den betalning marknaden är villig att ge? Kanske för att allt annat vore grymt orättvist.

Gemensamt för människor som tycker att allt mitt borde vara ditt och tvärtom är att de ytterst sällan har något att själva erbjuda mer än snälla tankar och (i undantagsfall) glatt humör. Höga inkomstskatter är ett lika litet problem för den som inte jobbar som trängselskatter är för den som saknar bil.

Förutom den lilla detaljen att ett samhälle där rikedom, sparsamhet och hårt arbete inte premieras kommer att implodera. Alla socialistiska länder i världshistorien är exempel på det. Det må vara en vacker tanke att var och en gör vad de vill och så delar man lika på resultatet, men det har aldrig fungerat och kommer aldrig göra det. För i grunden står vi alla oss själva närmast även om vi inte blottar strupen som i ovanstående tweet.

81 kommentarer:

  1. Du tycker alltså inte att vår store ledare Löfven och kompani har levererat riktigt bra grejer? Till skillnad från vad svenska folket uppenbarligen anser då.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. @sparo: kort och koncist med 'nej'. Ibland är dessa ja och nej underbart träffande!

      Radera
    2. Tack. (Jag tränar på att uttrycka mig lite kortfattat för ibland blir det bara sämre när jag försöker utveckla och tugga om något som jag eller någon annan redan sagt, eftersom det tröttar ut både mig och eventuella läsare som orkar ta del av hela skiten.)

      Radera
  2. Lite off topic men igår såg jag på twitter en person som kallade sig humanist hoppa verbalt jämnfota på en annan person. Personpåhopp och förminskande känns inte så humanistiskt ens på twitter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanist, fredsälskande, "allas lika värde"... Ibland skriver de även in etiketter som politiska motståndare givet dem, som godhetsknarkare eller politiskt korrekt. Och så plötsligt önskar de livet ur någon på de mest bestialiska sätt eller vädrar rasism som hade fått Hitler att rodna.

      Radera
  3. Djungels lag. Var och en för dig själv. Finns det inga jobb, skyll dig själv och dö. Har du inga pengar, skyll dig själv och dö. Har du ingen mat, svält och dö. Varför leva på andras slit, dö dö dö. Eller hur sparo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, där håller jag inte alls med dig, men jag respekterar din åsikt.

      Radera
  4. Egotrippade finns det överallt men vad som har förvånat mig att påfallande många vänsterorienterade ofta tycker att de förtjänar andras blod svett och tårar utan att de själva ska behöva anstränga sig. Att det är människor som känner sig förfördelade och orättvist behandlande utan en tanke på hur de själva skulle kunna delta och bidra. Deras egna ansvar verkar vara lika med noll utan de ska andra ta och samtidigt dela med sig av sina tillgångar.

    Det är oftast sötebrödssocialister inte sällan från en medelklassbakgrund som utövar någon slags hobbyartad till fanatisk socialism som de är övertygade om i sin förmenta godhet. I mina ögon bland de värsta typerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de ofta inte reflekterat över att det var blod, svett och tårar inblandat. Ta Kamprad och Ikea som exempel, han fick det inte till skänks, han jobbade hårt i decennier.

      Men det är en förklaring, inte ett försvar. Jag förväntar mig att vuxna människor ska förstå grundläggande naturlagar.

      Radera
    2. Anonym/Menar du att vänsterorienterade människor inte bidrar i samhället. Om vi tittar på vilka jobb som så kallade vänstermännskor har, sjuksköterskor, industriarbetare, inom kollektivtrafiken b.l.a. Förklara mer så jag förstår.

      Radera
    3. Jag ska inte spekulera i vad andra menar, men han skrev inte ett ord om att vänsterorienterade människor inte bidrar till samhället så jag undrar lite varifrån du fick det.

      Radera
    4. Jag ser ingen skillnad på vänster och högermänniskor när det gäller hur mycket vi bidrar till samhället. Vi gör det bara på olika sätt. När det gäller rättvisa så är det en känslomässig fråga mer än något konkret. Alla behöver inte bidra i ett samhälle för att ha ett människovärde. Tak över huvudet, el och mat ser jag som en mänsklig rättighet,framför allt i välfärdslandet Sverige.

      Radera
    5. Jag tycker att rättvisa kan vara väldigt konkret, men att ordet ofta förväxlas med lika utfall. Ingen här har påstått att människovärdet är direkt kopplat till hur man bidrar.

      Tak över huvudet är en sak. Att alla ska ha rätt att bo vartsomhelst, hur stort och till ett för deras ekonomi rimligt pris är något helt annat.

      Radera
    6. Varför tro att Sjuksköterskor och industriarbetare röstar mest vänster?

      Radera
    7. Vem frågar du? Jag ser inte att någon i tråden skrivit att sjuksköterskor och industriarbetare röstar mer vänster.

      På sjuksköterskor tror jag det stämmer, inte på industriarbetare. Har ingen fakta som backar upp det mer än att kvinnor generellt röstar mer vänster än män, och könsfördelningen i bägge dessa grupper är väl rätt tydlig. Skulle gissa 95-5 på sjuksköterskor och 15-85 på industriarbetare.

      Radera
  5. Allt ska vara gratis. De ska få del av ett företag utan egen insats. Att det krävs att någon har pengar och gör en investering och tar en risk tänker de inte på. Och de kan inte göra det själva för de har inga pengar. Det är omöjligt att ha egna pengar för det är fult.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet (ett av dem) är att ingen skulle ta dessa risker och lägga ner tusentals oavlönade arbetstimmar om det inte fanns en belöning på andra sidan om de lyckas. Om alla ska dela på belöningen för dina ansträngningar kommer du inte anstränga dig tillnärmelsevis lika mycket.

      Radera
  6. Ordet "rättvisa" är ungefär lika meningsfullt och lätt att definiera som ordet "demokrati". Är rättvisa detsamma som att alla alltid ska dela allt lika, och är demokrati detsamma som att majoriteten alltid har rätt att bestämma över alla? Ingen håller nog med om det, och dispyten om hur dessa två begrepp ska definieras utgör väl lite förenklat grunden för hela den politiska processen i vårt samhälle...

    Och återigen bör nog i synnerhet de som vill ha del av frukten av andras ansträngningar påminnas om att utan välstånd finns det inget som kan betala välfärden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kokar det ner till hur man definierar orden, men i min värld är "att alla ska dela allt lika" snarast motsatsen till rättvisa. Sen finns det skäl att dela med sig, både av tid och pengar, till andra människor, men inte nödvändigtvis av rättviseskäl.

      Radera
    2. Visst är det så, jag skrev ju också att jag inte tror någon håller med om att extremen "alla ska dela lika" är en rimlig tolkning av begreppet rättvisa. Men det finns alltså ett tillräckligt brett spektrum av varianter (egentligen oändligt många då det är en glidande skala) - liksom det gör av hur man tolkar begreppet demokrati - för att det ska utgöra grunden för vårt samhälles politiska process.

      Till dessa två kan vi kanske även foga fler som t.ex. jämlikhet, jämställdhet och feminism som underkategorier av begrepp där man kan diskutera betydelsen i små grupper under lång tid utan att komma fram till en slutligt fastlagd definition.

      Radera
    3. "Jag skrev ju också att jag inte tror någon håller med om att extremen 'alla ska dela lika' är en rimlig tolkning av begreppet rättvisa".

      Där tror jag tyvärr att du har fel.

      Radera
  7. Normala människor tycker rättvisa är lika förutsättningar, vänstermänniskor tycker rättvisa är lika utfall.

    Sen att idéer om lika utfall gör att det blir sämre för alla tycks inte spela någon roll. Jag skulle gärna vilja se någon övertygad vänstermänniska argumentera på allvar för att det inte stämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske lite hårt att dela in mänskligheten i normala vs vänstermänniskor, men jag håller med i sak. Rättvisa är inte att alla ska få det lika oavsett egen insats.

      Jag vill också det. Mitt syfte med interaktioner är inte att hitta människor att racka ner på utan att jag är intresserad av hur andra tänker. Oavsett om jag håller med eller inte kan det finnas lärdomar att göra där.

      Radera
    2. Exakt samma grunddiskussion som rör t.ex. feminismen. Som när Annie Lööf (numera sosse?) inte ens förstod skillnaden mellan möjligheter och utfall när Jordan B Peterson körde över henne hos Skavlan.

      Radera
    3. Att Annie Lööf inte begriper förvånar mig inte, men det var ändå intressant att se. Peterson plockade fram fakta och hon svarade på mycket knagglig engelska att hon inte var överens om åsikterna. Men det var inga åsikter, det var fakta.

      Radera
    4. Jag blir något bekymrad när man inte lyssnar på vad forskningen säger. Hur ska man nå människor som inte tror på vetenskap och fakta? IPCC har lagt fram en rapport som fastslår människas påverkan på klimatet. Nu är det upp till oss alla och att leverera så vi slipper extremväder och klimatflyktingar.

      Radera
    5. Ett problem är att forskning inte är detsamma som fakta och naturlagar. Även erfarna forskare har olika åsikter som de dessutom reviderar. Då kan man välja att lyssna på och släppa fram flera åsikter, eller som SVT låta en agronom och en avhoppad högstadieelev sätta agendan.

      Radera
    6. Så du tror IPCC har fel?

      Radera
    7. Jag rekommenderar Niclas (och alla andra) att läsa "False alarm" av Björn Lomborg. Han håller helt med forskarna om klimatförändringarna och att människan orsakar och kan påverka dem, men han för fram rationella tankar kring alarmismen, som på sikt kommer att stjälpa mer än att hjälpa. Om man ska springa är det bättre att springa åt rätt håll än att bara rusa på så fort man kan, utan riktning.

      Radera
    8. Jag vet att forskning förändras med tiden och ingenting är konstant. Men ibland så kan det vara bra att också tro på vetenskapliga och medicinska framsteg tex covidvaccin eller att homosexualitet inte är en sjukdom.

      Radera
    9. Forts. Han lyfter också fram att det är politikerna och media som orsakar hysterin, inte forskarna. Det är inte forskarna som kommer med förslag till panikåtgärder, det är politiker.

      Radera
    10. När det gäller personer som inte vill tro på människans påverkan på klimatet så kan jag förstå det. Det är mycket bekvämare och att slippa göra några uppoffringar i våran livsstil. Att hoppas på tekniska innovationer är såklart enklare en att göra någonting själv.

      Radera
    11. Niclas, ber du mig sammanfatta en rapport på 4000 sidor? Hur många har ens läst den? Det enda konkreta jag sett ur den är att de fastslagit att klimatförändringar förekommit långt innan mänskligheten ens fanns, ett faktum som inte rapporterats särskilt mycket i svenska medier.

      Radera
    12. Jag tycker du väljer och vrakar vad och vilka du lyssnar på. Tex när du kommenterade Ungerns nya homolagar så påstod du att det handlade om skydda barn mot pedofiler. Enligt vilka källor?

      Radera
    13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    14. Ja, väljer inte du vilka du lyssnar på? När gav du senast internationellt erkända klimatforskare som Lennart Bengtsson en ärlig chans?

      Svaret på frågan om Ungerns lagar mot pedofilpropaganda (för det var det jag sa, inte mot pedofili i allmänhet) är att jag bl a lutar mig mot Budapestbon Martin Eriksson på Radio Bubbla: https://soundcloud.com/nyhetsbubbla/paul-a-nuttall-viktor-orbans

      Och apropå att välja handlar det här blogginlägget om ekonomisk rättvisa. Nu har du skrivit ett antal kommentarer om klimathysteri, covidvaccin, homosexualitet och nu också Ungerska lagar om propaganda till barn. Visste jag inte bättre skulle jag tänka att du genom att fullkomligt vräka ut påståenden så centrerade i mitten av åsiktskorridoren att Peter Wolodarski skulle bli tårögd försöker provocera mig att prata om något annat än inlägget - och för den delen bloggen i stort - handlar om.

      Radera
    15. Newman: Jag blir alltid glad när jag hör Eilert Pilarm. Där skiljer de sig åt, Annie och Eilert.

      Radera
    16. IPCC vs Lennart Bengtsson, spännande, eller?

      Radera
    17. Och då är det alltså cherry picking som ska in på lodrätt 4 :)

      Radera
    18. Det låter ju skrämmande att 14 eu länder kritiserar Ungern för förbud mot pedofilpropaganda. Om det var det som var kritiken. Handlar det inte om att Orban sätter likhetstecken mellan homosexualitet och pedofili?

      Radera
    19. Om så vore hade han väl försökt förbjuda homosexualitet? Hur som helst har den funderingen väääldigt lite med dagens blogginlägg att göra. Ingenting alls faktiskt.

      Radera
    20. Niklas - kan du inte bara gå och äta lite. O så andas. Sen kan du komma tillbaka, läsa blogginlägget igen, och försöka hålla dig till ämnet nästa gång du skriver ett inlägg.

      Man behöver inte hålla med Sparo, men man behöver inte spåra ur heller.

      Radera
    21. Jag tyckte att vi löste detta ganska konstruktivt längre ner i kommentarsfältet.

      Radera
  8. Har kännt en hel del som titulerat sig kommunister och/eller vänsteranhängare som inte ägde, tjänade eller bidrog med nåt annat än pladder. Så fort, vilket jag ofta påpekade skull hända, de lämnade studenttiden och började tjäna lite mera försvann de innan så starka synpunkterna...

    Alltid samma eviga dynga från denna typ av människa, så länge de inte själva ska stå för fiolerna går det bra att prata störta kapitalismen, höj skatterna osv...

    Rättvisa finns inte i någon större utsträckning i dagens Sverige tyvärr, understött av de styrande klåparna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir mer konkret när man faktiskt kan bidra på det sätt man kräver av andra. Det är himla lätt att begära att andra ska öppna plånboken och dela ut innehållet, men för en del tycks det omöjligt att sätta sig in i situationen förrän de själva hamnar där. Tillhör man den gruppen och samtidigt kallar sig solidarisk eller empatisk blir det smått löjligt.

      Radera
    2. Det finns ett talesätt som säger att om man inte är vänster när man är ung har man inget hjärta, men om man fortfarande är vänster när man blir äldre har man ingen hjärna...

      Egentligen är det kanske inte så konstigt att många i yngre år främst ser solidaritet, generositet och allmän "välvilja" som dygder, innan de själva även fått känna på att ta eget ekonomiskt ansvar och inser att det kanske inte är fullt så enkelt.

      Radera
    3. Inte jättekonstigt, men det är tragiskt för mänskligheten i stort om man måste utsättas för alla situationer för att kunna göra en grundlig och korrekt bedömning. Man måste t ex kunna känna med ett misshandelsoffer och inte tänka att det där händer inte bara för att det inte hänt mig.

      Radera
  9. Jag gillar dina kloka tankar och, tror jag, delar dessa till 100%. Efter att ha tänkt länge har jag kommit fram till följande:
    Det är inte vad som är rätt och fel som ska dominera ditt tänkande utan vad som fungerar och inte fungerar. Både på kort och lång sikt.
    Tänk så och det ska gå dig väl och du ska länge leva gladare och nöjdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 100 procent är en extremt hög siffra. Inte säker på att jag alltid kommer upp till den själv :)

      Jag förstår inte riktigt vad du menar med vad som fungerar och inte fungerar. Kan du sätta in det i ett sammanhang så att det blir lite mer konkret för mig (och eventuellt andra) som trögtänkt?

      Radera
  10. Köparen väljer vem hen vill sälja till. Skulle vara intressant att se hur många som röstar vänster som väljer lägsta budet. :)

    Jag hade absolut kunnat gå på en som inte lade allra högsta budet men framstår som mindre strulig.

    /Anonym-Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med facit i hand hade jag också kunnat välja bort högsta budet och jag högaktar dem som gör det. Men de flesta av oss väljer den högsta siffran, oavsett om vi titulerar oss höger, vänster eller - som jag - varken eller.

      Radera
  11. Tycker inte riktigt vare sig trådstart eller kommentarer gör vänstern riktigt rättvisa här, det blir mest karikatyrer som inte bidrar till genuin förståelse. I verkligheten är ju vänstermänniskor möjligen idioter, men inte på ett sätt som medför att de misslyckas konstant. Tvärtom så är kungsvägen till makt och framgång att åtminstone signalera vänsteråsikter (att genuint leva efter dem är en annan sak) och vänstern vinner ju nästan varenda politisk strid som finns. Det stora undantaget är ju att de *ibland* får backa i ekonomiska frågor eftersom implementering av deras idéer oundvikligen leder till katastrof. Detta antyder ju starkt att vänstertankar och idéer, i väldigt bred bemärkelse, är någon form av mänsklig norm man inte blir av med hur som helst och som man motsätter sig på egen risk.

    Tror en aspekt som mer marknadsinriktade och rationalistiska typer missar är att handel och marknader inte alls är fundamentala mänskliga fenomen. De är sentida uppfinningar och inte alls lika inpräntade som flockdynamik, familjekänslor och sådant. Det är då alls inte konstigt att många människor ser på världen framför allt i termer av relationer liknande de i en familj eller flock och inte alls kan relatera till kvantitativa värderingar av saker och människor utan finner sådant stötande. Hårdvara och mjukvara finns inte där för att nöja sig med X1 > X2 och därefter vara nöjd, de måste se det i termer med vem som gör vad för vem och hur detta påverkar nätverken av relationer och relativ status. Antagligen liknande fenomen som leder till att så många har svårt för ekonomi, sparande och matematik över huvud taget.

    Som vanligt är min tes att det är de logiska rationalisttyperna som egentligen är konstiga och ur biologisk synvinkel möjligen defekta. Och att om man hör till den kategorin bör undvika att försöka få mer känslostyrda människor att se saker ur den egna synvinkeln utan istället försöka förstå deras världsbild eftersom detta är majoritetens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommentarerna lever sitt eget liv, men trådstarten tar jag ansvar för. Jag håller med om att det är extremfall, men för att klassas som karikatyr måste det väl vara ett påhittat sådant. Mina exempel med twittraren som inte ser logiken i att högsta budet vinner budgivningen och ungdomspolitikern som tyckte sig ha rätt att ärva Ingvar Kamprad är inte påhittade. De är verkliga människor som titulerar sig vänster.

      Jag är för övrigt av uppfattningen att de flesta människor är idioter, oavsett var i det politiska landskapet de befinner sig.

      Vet inte var du drar gränsen för "sentida uppfinningar", men redan på stenåldern bestämdes pris efter vad marknaden ville ge, oavsett om det betalades med mynt eller oxar.

      Håller dock med om slutet. Jag är säkert både konstig och defekt, och som sådan försöker jag förstå hur andra människor tänker.

      Radera
  12. Varför inte sälja ut hela Sverige och låta marknaden styra allt. Är inte det det mest rättvisa. Var och en får väl betala för sjukvård, skola, vägar, böcker, besöka skogar och sjöar. Slopa skatten helt och alla stöd/bidrag. Inga bidrag inga bidragstagare. Låt företagarna bestämma löner utan facklig inblandning. Är inte det den optimala rättvisan. Sätt ett pris på allt och alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, om rättvisa vore det enda som betydde något vore det nog bäst. Det finns libertarianer som argumenterar för det. Själv tror jag på en mellanmjölksvariant där vi av solidaritetsskäl bör hjälpa dem som behöver det, till en gräns. Men man bör inte förväxla det med rättvisa.

      Radera
    2. Niclas@
      Ser att du gillar att provocera. Lägg fram dina egna tankar om hur grundidéerna kring rättvisa skall fungera i ett samhälle istället för att skriva massa trams.
      // Janne

      Radera
  13. Grymt bra inlägg och kommentarer! Passar perfekt till rödvin o lakrits.

    SvaraRadera
  14. Verkar som nick'et Niclas har haft en avslappnad semester och återhämtat krafterna efter semesteruppehållet.
    Mycket energi där, mycket fintande för att försöka få någon av kommentatorerna att brista ut i något olämpligt måhända. Sen skärmdumpas det väl och läggs ut på Expo eller hos någon av de andra av deras samarbetesorganistioner.
    Vem vet, kanske en indignerad Aschberg dyker upp med tre kameror och fem säkerhetsvakter hemma hos Sparo vid tillfälle. Niclas jobbar idogt på för att dra sitt strå till stacken och kanske till sist få en klapp på axeln som ett erkännande. Suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är välkomna. Hade jag haft en arbetsgivare kunde de även ha tipsat denne om mina eventuellt olämpliga åsikter.

      Radera
    2. Det finns alla sorter, vissa är mindre logiska och rationella än andra. Läste igår om ett universitet i USA som tvingades frakta bort en sten som anses vara rasistisk på grund av att n-ordet användes i en tidningsartikel om stenen 1925. Kränkta elever (vars mor-och farföräldrar knappt fanns då) krävde bortforsling och upprättelse. https://news.yahoo.com/university-wisconsin-removes-rock-campus-204000695.html

      Radera
    3. Jag såg den där stenen i flödet igår, men förstod aldrig vari det rasistiska låg. Nu har jag läst artikeln du länkade till och jag är nog lite trög, för jag fattar fortfarande inte vad den där stenen hade gjort för ont. 50000 dollar kostade det att flytta den. Skönt ändå med ett universitet som har obegränsade resurser :)

      Radera
    4. Flyttningen bekostades tydligen av en insamling som de kränkta gjorde, såg jag i någon artikel.

      Radera
    5. Oj, så de kränka i USA har pengar? Här är det ju alltid någon annan som ska betala galenskaperna. Men vill de lägga surt förvärvande pengar på att flytta väldigt, väldigt tunga stenar har jag inga invändningar.

      Radera
  15. Anonym/ Angående min semester så har du rätt, inte mycket mer. Hur extrem eller politisk korrekt någon tycker jag är spelar ingen roll för mig. Jag är faktiskt inte ute efter någon reaktion alls. Jag uttrycker mina åsikter eller ironiska kommentarer, inte för att jag vill vara elak eller sätta någon på plats, mer för att jag respekterar sparo som en intelligent och humoristisk person med ofta diametralt olika åsikter som jag själv. Jag ska inte kommentera så mycket framöver för många på det här forumet tycker nog att jag är allmänt jobbig eller något troll, vilket jag inte är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte hindra någon att kommentera och uppskattar mothugg. MEN... hur detta inlägg kunde generera kommentarer om Ungern, homosexualitet eller Covid förstår jag fortfarande inte. Jag har för övrigt inget emot vare sig ungrare eller bögar, men det hör liksom inte hit.

      Radera
    2. Men Niclas!! Du verkar helt sakna gråskala eller möjlighet att nyansera vad som händer i vår samtid. Covidvaccinet har visat sig vara väldigt mycket sämre än förväntat och samtidigt ge långt fler allvarliga biverkningar än befarat. Det finns många skäl att diskutera de inskränkningar i våra grundläggande friheter mot denna bakgrund. Angående klimatfrågan finns samma invändning - var finns den offentliga diskussionen mellan de som på saklig grund har invändningar mot den undergängsbild som FN sprider? Så länge bara en sida får utrymme är det propaganda och FN har ju med jämna mellanrum varnat för jordens undergång sedan 70-talet. Inte mer trovärdigt denna gång.
      Att vänsterfolk i Sverige gärna vill lyfta fram Ungern som skräckexempel är djupt komiskt. Ungern styrs av en regering som har stort folkligt stöd, de har folkomröstningar för att förankra viktiga frågor i folkdjupet. Dessutom har de bland Europas bästa ekonomiska utveckling och saknar helt sprängningar, gruppvåldtäkter, förnedringsrån och all annan otrygghet Sverige numera domineras av. Men ett tryggt land med låg brottslighet och en regering som bryr sig om folkets uppfattning även mellan valen, är väl inte något positivt hos vänsterfolk, vars främsta egenskap verkar vara skygglappar modell större och en stor dos avundsjuka mot alla som kämpar hårt och blir framgångsrika.
      // Janne

      Radera
  16. Jag förstår att jag spårade ut något och ber om ursäkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, nu sjunger vi gemensamt We shall overcome:

      https://www.youtube.com/watch?v=iZqPMROclcM

      Radera
  17. Janne/Jag tror att både du och jag vill det bästa för Sverige,bara på olika sätt. Det är det som är politik. Jag är lite nyfiken om din kunskap om Ungern. Finns det något som inte är bra med det landet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har ett himla krångligt språk. Jag är förvånad att inte ungrarna själva klagat med tanke på att det är de som måste lära sig skiten för att kunna prata med varann ;-)

      Radera
  18. Hahaha. Det är precis vad jag brukar säga om danskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte bara du som säger det:
      https://www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk

      Radera
  19. Jag trodde i min enfald att det var vedertaget år 2021 att socialism handlar om avundsjuka. Jag inser efter Sparos inlägg att fallenhet för socialism förmodligen har fler faktorer som orsak, vilka inte är lätta för en utomstående att förstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att du får med dig socialister på den verklighetsbeskrivningen, varken i år eller någon annan gång.

      Och så enkelt tror jag inte att det är. En av orsakerna kan vara just (det som i mitt tycke är en vanföreställning) att de som baserar sin ideologi på solidaritet tror att de gör det med något slags rättvisepatos i botten.

      Radera
  20. Även högerpartierna i Sverige har gett vika för socialistiska värderingar där dom har bytt åsikt i olika frågor. Det här är några frågor som högern har röstat nej till men bytt åsikt.
    1. Allmän rösträtt
    2. Kvinnlig rösträtt
    3. 8 timmars arbetsdag
    4. 2 veckors semester
    5. 4 veckors semester
    6. Abort
    7. Fri sjukvård
    8. A-kassa
    9. Höjda folkpensioner
    10. Allmäna barnbidrag
    Så har jag nämt några av socialismens avundsjuka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer bra, även om jag inte vill kalla väldigt lite av detta för socialistiska värderingar.

      Och jag antar att din lista inte är kronologisk för allmän kvinnlig rösträtt (beslut 1919, första val 1921) kom ju före allmän manlig rösträtt (beslut 1922, första val 1924).

      Radera
  21. Vi behöver inte kalla det för socialism, mera höger och vänsterpolitik i riksdagen genom åren. Har ej skrivit kronologisk årdning, bara från minnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så abort skulle vara en vänsterfråga? Köper inte det riktigt.

      Men vi kan slänga in ett par till:
      11. Det enhälliga riksdagsbeslutet 1975 om att Sverige ska vara mångkulturellt, https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/regeringens-proposition-om-riktlinjer-for_FY0326
      12. Tvångsanslutningen till SVT så att alla hushåll tvingas betala för maktens propaganda, 2018. Även det med bred majoritet från vänster till höger, men i mitt tycke tveklöst ett socialistiskt beslut, https://www.regeringen.se/regeringens-politik/medier/ny-avgift-ersatter-radio--och-tv-avgiften--fragor-och-svar/

      Radera
  22. Att läsa Niclas kommentarer är som att se på SVT eller höra SR, eller för den delen läsa Aftonbladet alternativt Sydsvenska dagbladet.
    Det är inget nytt, det är förutsägbart och det är tröttsamt, bla därför att vi har alla hört det förut, argumentationen densamma och ämnesglidningen/relativiseringen frekvent

    SvaraRadera