lördag 17 september 2022

Gratismat är godast

Två av varandra oberoende grannar dök upp med rotfrukter. Den ena, bonden, med potatis, morötter, rödbetor och ytterligare några för mig okända rotfrukter. Den andra grannen odlar inte själv, men hade fått så mycket morötter av någon att han började dela med sig.

Nu hade jag köpt såväl potatis som morötter strax innan, och eftersom jag som bekant hatar att slänga mat står det mycket rotfrukter på menyn. Denna gång i form av en gryta med linser. För att få den lite roligare, eller i alla fall godare, lägger jag till selleri och lök, samt broccoli för färgens skull.

Sedan är det bara att dra igång. En påse röda linser (800 gram) sköljs några gånger, tills vattnet slutar att löddra sig.

Jag sätter kastrullen med linser och vatten på spisen medan jag hackar grönsakerna i ätvänliga bitar.

Kanske borde man börja med dem som kräver längst koktid, men jag gör det lätt för mig. Ungefär när linserna börjar koka öser jag ner alla grönsakerna, en burk krossade tomater och två buljongtärningar.

Sedan börjar kampen att hitta rätt kryddning. Förutom salt och peppar väljer jag oregano, körvel och timjan. Och en gnutta senap. Efter c:a 30 minuter är jag nöjd med både konsistens och kryddning. Det räcker till ett antal måltider och funkar att frysa in.

Det stämde igen, gratis är godast! Fast nu var ju inte detta riktigt gratis. Linserna kostade 30 kr och övriga ingredienser säkert en femma. Men så blev det väl tio portioner, så med god marginal under 5 kr/portion. Ändå helt okej.

43 kommentarer:

  1. Jag kör i en stor gryta och börjar med att steka linserna och efterhand i med rotsaker/grönsaker allt efter deras koktid. Jag har äpplen i överflöd och fast jag sätter ut ibland verkar inte många intresserade. Plockar med til arbetskamrater mfl. Jag försöker peta ner äpplen i det mesta jag lagar. Rabarber är snart slut men blev väldigt god marmelad/sylt som jag tar på havregrynsgröten för att lyxa till den. Några fler tips på äpplen? Vi gillar inte mos så mycket. Råsaft har jag frusit in lite av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag torkar äppelskivor i ugnen och lägger i en burk och sen äter vi som snacks. Jag gillar dem naturella men lite citron eller kanel på tycker barnen är gott.

      Radera
    2. Jag älskade gratisäpplen när jag bodde i lägenhet och letade upp villatomter som hade för vana att ställa ut en "Varsågod att ta"-korg vid vägen.

      Nu har jag precis fått ett äppelträd med många äpplen, men tyvärr ser de ganska tråkiga ut. Jag tror att det får bli äppelmos i höst:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/09/appelmos.html

      Rabarbern tog inte riktigt fart i sommar. Dels för att jag grävde upp och flyttade en planta, men den ser ut att ta sig på sitt nya ställe så jag hoppas på 2023.

      Radera
    3. Jag gör äppelkräm och rabarberkräm som vi äter till mellanmål med mjölk.

      Radera
    4. Kräm - det var inte igår man åt det! Måste vara 40 år sedan, så det kanske är dags igen.

      Radera
  2. Alla rotfrukter går UTMÄRKT att torka. Eller ja - i princip allt frukt och grönt. Lite beroende på vad det är som är torkat så går det utmärkt att sedan blötlägga för att exempelvis få finfina rivna morötter som du torkade för 2 år sedan. En bra torkugn kan löna sig snabbt!

    SvaraRadera
  3. De okända rotfrukterna ser ut som kålrot och rödbeta. Men så enkelt kan det väl inte vara?
    Som odlare känner jag igen mig. Man skulle vilja ha lite lagom året runt istället för allt på en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rödbeta var med, inte obekant för mig heller. Däremot fick jag med något som möjligen skulle kunna vara en rova. Ingen aning om vad man har den till, men det ska jag nog lista ut.

      Ja, men det är ju därför det finns frys och jordkällare.

      Radera
  4. Jag hoppas verkligen att det smakar bättre än det ser ut. Men ja, jag äter ocksa en hel del grönsaker och potatis men gillar t.ex. ett kycklinglar därtill. Bacon är ocksa en favorit. Vet du vad du gar miste om med att vara vegetarian?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linser har den egenheten. "Ska det ätas eller har det ätits", som min far brukade säga.

      Jadå, jag har ätit kött i 19 år, så jag vet vad jag "missar".

      Radera
    2. Varför blev du vegetarian? Jag gissar att det inte är för att du ömmar för djuren, även om du nu har insett fördelen med iaf katter :).

      Annika

      Radera
    3. Jo, det handlade nog väldigt mycket om etik. Livet var lättare när man var 19 och satt med facit :)

      Radera
    4. Ständigt detta varför? Varför äter du inte kött? Varför har ni inte barn? Varför dricker du inte vin? Varför har du en svart bil? Varför fönar du håret? Ja, listan kan göras lång över människors val, men det är ganska tröttsamt. Låt folk göra som de vill utan att tvinga till försvar eller motiv för sina val Ibland finns det inga tydliga orsaker till att man gör de val man gör, det bar blir på ett sätt eller annat!

      Radera
    5. Jag kan fatta frågorna. Just när det kommer till vegetariskt kommer det ibland följdfrågor in absurdum och då tappar jag både förståelsen och tålamodet, men den inledande frågan har jag inget emot.

      Radera
  5. Gott !! Rotfrukter använder jag en hel del. I wokar. River morötter och har i brödet. I olika former av grytor. Sedan kan man bara skära igenom det lite snitsigt med kniven, blanda med olja, salt, peppar och några klyftor pressad vitlök => Rotfrukter i ugn. Gott tillbehör till det mesta....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morotsbröd hade jag glömt bort, det borde jag göra nu när jag har överskott.

      Radera
    2. https://www.recepten.se/recept/morotskaka.html Yum!

      Annika

      Radera
    3. Nja, i första hand tänker jag matbröd. Dessutom skar sig det där receptet med min nötallergi.

      Radera
  6. Gratis mat är bäst om den lagas av någon annan. Jag omger mig därför med ett harem av matlagande kvinnor. Tyvärr är alla yngre nuförtiden vegetarianer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lever själv med hundratusen kvinnor. Tyvärr är två av dem katter och resten bin :)

      Radera
  7. Kan rekommendera boken "Fermentera 2.0" – ett utmärkt sätt att spara och förädla annars småtråkiga grönsaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag skulle behöva läsa ettan först ;-)

      Men jag gillar idén. Någon gång i livet ska jag t ex börja göra egen surkål.

      Radera
    2. https://www.ica.se/recept/surkal-pa-rodkal-725631/
      https://www.ica.se/recept/surkal-syrad-vitkal-716699/

      Radera
    3. Det där såg ju inte så avancerat ut. Jag trodde att man var tvungen att ha en sån där bunke som skapar vattenlås.

      Radera
    4. Syrade morötter, kål och rödbetor är delikat. Och löjligt enkelt, på riktigt!

      Tex: tag en 1-liters glasburk med såna där byglar och gummipackning (typ IKEAS "Korken"). Blanda 900 g rivna morötter (eller rödbetor, palsternackor, rotselleri, vitkål, rödkål eller blandat) med 1-2% salt utan jod (jag brukar ta 14 g). Knåda rejält med händerna så det blandas väl och håll på tills det vätskar sig riktigt ordentligt, så det rinner om det.

      Tryck ner det i burken en näve i taget. Burken behöver inte steriliseras, men bra om den är hyfsat ren (när mjölksyrabakterierna kommer igång är det bara de som överlever i den miljön). Tryck ihop varefter du lägger ner grönsakerna i burken så att det inte blir nån luft i. När alla grönsakerna är i brukar det vara endel vätska överst i burken, bra! Men det bör finnas kvar ca 5 cm upp till kanten. Ta ett kålblad eller två, eller en bit livsmedelsgodkänd plast som du klipper till och lägger ovanpå grönsakerna så de håller sig under ytan. (Jag brukar använda locket till turkisk yoghurt på hink). Skär till en morot så att den kan stå på "locket" och pressa ner det när man stänger glasburkens lock. Detta för att grönsakerna skall hålla sig under ytan.

      Ställ burken på ett fat eller i en skål (framförallt rödbetor kan vara galna och börja spruta ut saft när processerna kommer igång...). Ställ i 20-22 grader i nån vecka, tills du märker att det kommit igång. Kolsyran som bildas kommer att kunna ta sig ut tack vare gummipackningen på locket, men jag brukar försiktigt släppa på trycket ibland för att slippa ev sprutande. Inte öppna helt, då kommer det in luft, bara lätta på trycket försiktigt så kolsyran pyser ut. Efter nån vecka kan man ställa burken svalt.

      Efter 4 veckor är det klart. Håller ett år i rumstemperatur. När man öppnat burken skall den förvaras i kylskåp. Det kan bildas toppjäst, en vitaktig beläggning, som kan lukta och smaka skumt, men som bara är att ta bort, den är inte farlig.

      VIKTIGT är att använda salt utan jod, samt saltmängden i procent av totalvikten.

      Krydda gärna med valfria grejer; kummin i kålen, pepparrot i rödbetorna, fänkål, dillfrö, senapsfrö etc. Jag har oftast färsk ingefära i mina morötter, utsökt!

      Busenkelt, håller länge i rumstemperatur, blir dessutom nyttigare än färskt tack vare mjölksyrebakterierna. Jag åt ibland syrade grönsaker förr för att det är så förbaskat gott, men bara som ett exklusivt tillbehör, det är ju så förbaskat dyrt, men sen gick jag en kurs och började syra själv och plötsligt blev det extremt billig basmat! Till och med om man inte odlar själv, utan köper vitkål eller morötter är det ju billig mat.

      Lycka till!
      // Veronica Carlsson

      Radera
    5. Måste burken ha byglar? Jag har ett par glasburkar med någon slags glas-/gummipackning i trälock. Också Ikea tror jag.

      I övrigt ser det kanon ut, tack för det! Detta ska testas!

      Radera
    6. Mycket möjligt att de funkar. Testa! Använder man burkar med skruvlock kan de dock explodera eftersom kolsyran inte kan komma ut, eller så kan de vara otäta om gummibeläggningen på insidan av locket är skadad, och då kan det komma in för mycket luft. Man skall också se till att det inte kommer nån grönsaksbit på packningen så det blir otätt.

      Radera
    7. Jag tror att mina är väldigt täta. Kanske kan dra en tejp eller ställa något tungt på för säkerhets skull.

      Radera
  8. Uttrycket "ser smaskigt ut" kanske inte passar här, men kan tänka mig att smaken var det!

    Helt gratis kommer jag bara åt svamp, bär och några färska örter (har både vild oregano o harsyra vid ett par kvadratmeter av gräsmattan, man blir pizzasugen var gång den klipps.). Späda gran o tallskott är underskattat om man vill ha en hint av vilt/skog i maten. Några räcker långt.

    Men jag fick igår köpa till självkostnadspris en stor säck egenodlad potatis av en vän som liksom jag har en dragning åt prepper light och skriver under på att det är bättre att förekomma än förekommas.

    Mängden färdig potatis blev långt, långt mera än hon väntade sig som nybörjarodlare, runt 20 ton, så jag har en stående inbjudan att köpa potatis nästan gratis framöver, då är ju iaf livshanken säkrad vad gäller mat i magen ihop med mitt trangiakök om det mot förmodan skulle bli så illa. Skörbjuggen borde man kunna mota med bär. =)
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis är sagolikt gott, och det kan man göra mycket med. En favorit är potatisklyftor i ugn med salt och rosmarin (förstas med skalet pa). Potatismos, pommes frites, gratinerat i potatisgratäng, skuret i sma fyrkanter och stekt tillsammans med nagot annat gott, vanlig stekt potatis, kokt potatis, bakad potatis, hasselbackspotatis. Listan är oändlig. Ja, det far bli potatis pa menyn idag :).

      Annika

      Radera
    2. ...nu är det andra gången på några dagar jag stavar fel till livhanken... Skärpning! =)

      Radera
    3. Linser är väldigt mycket godare än det ser ut.

      Jag har gjort te på granskott och sirap av maskrosor (finns någonstans i bloggen).

      Potatis är en fantastisk rotfrukt!

      Radera
    4. ...så lärbe man sig något nytt, skörbjugg beror endast på brist av vitamin C. Det har potatis en hel del: "En portion kokt potatis (175 g) innehöll mer än 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C, niacin, vitamin B6 och kalium."

      Dåså. Annika, visst är det gott med potatis, jag lagade hasselbackspotatis med vitlök o parmesan plus grillkorv i veckan, kanongott med en rökig hickorysås!

      Radera
    5. Risken för skörbjugg tror jag dock är väldigt liten i vår tid. Hörde om någon i England för några år sedan som levde på skräp hon sköljde ner med coca-cola, men då får man nog vara bra hängiven.

      Radera
    6. Det var väl mest sjömän i gamla tider som drabbades av skörbjugg, ingen tillgang till färska varor och inte till frukt eller grönsaker heller. Men det var lite före min tid :).

      Annika

      Radera
  9. Undrar om personen som döpte Körvel tyckte det var äckligt och inte ville att det skulle få en utbredd användning...

    Namnet är ju inte direkt aptitligt. Eller är det bara jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner doften i näsan när jag tänker på det och av någon anledning får namnet det att lukta mindre bra.

      Radera
    2. Kalla den något annat då :)

      Radera
    3. I genitiv, bestämd form kan den nästan användas som kraftuttryck. Körvelns också!

      Radera
    4. Lite för mycket Kapten Haddock över det :)

      Radera