Gäster
på ingång, en som skulle hjälpa mig med bil och en med bin.
Situationen kräver fika och jag hade inget kaffebröd hemma. Det
händer mig då och då. Min goto-gofika är kanelbullar, men det tar
tid jag inte alltid har. Är frysen tom får jag därför
improvisera. Den här gången blev det en sockerkaka.
I sådana har man oftast ägg, men det hade
jag inte heller hemma nu. Inget stort problem, jag lät helt bli att
äta ägg i 30 år och gör fortfarande exempelvis pannkakor utan
ägg. För denna sockerkaka krävdes:
smör, 50 gram
vetemjöl, 4 dl
strösocker, 3 dl
bakpulver, 3 tsk
mjölk, 2 dl
kokosflingor
Kokos är överkurs för mig, men nu hade jag det hemma. Annars går det säkert lika bra med ströbröd, det är för att bröa en smord form i
botten. Jag använder en form med löstagbar botten och då skulle det kanske räcka med smör eller olja. Formen bör hur som helst ha volymen 1-1,5 liter eller mer.
Med formen på plats sätter man ugnen
på 175 grader, smälter smöret, häller resten av ingredienserna i
bunken och vispar. Slarva inte med det sista. Nyckeln till en luftig
sockerkaka är inte ägg utan att röra ner tillräckligt mycket luft i
smeten.
Ner med smeten i formen och in i ugnen.
Långt ner för här måste den tåla att stå c:a 40 minuter för
att inte bli smetig i mitten. Klart!
Det jag gillar med receptet förutom att det blir gott är att det går snabbt. Den effektiva arbetstiden är tio minuter och man behöver inte vänta på jäsning. Bor man, till skillnad från mig, nära en butik kan man såklart dra dit och köpa något när behovet uppstår plötsligt, men hembakt är hembakt och det trumfar det mesta.
Ser riktigt god ut! Vi brukar göra "Hastbullar" vid liknande tillfällen, med bara 10 min i ugnen kan du nästan börja när de står på bron..
SvaraRaderaÅh, hastbullar brukade farmor göra när jag var liten. Kul att höra att de fortfarande lever. :) har aldrig hört någon annan än hon nämna dessa.
RaderaÄven min farmor bakade hastbullar, många fina barndomsminnen av det. Har kvar hennes recept och gör det sjäkv då och då :) Men har inte heller hört någon annan tala om det innan.
RaderaDetta är en kunskap som gått mig helt förbi. Vad är det i en sådan?
RaderaFinns flera recept på nätet. Snabba att göra om någon hastigt och lustigt kommer på fika.
RaderaDetta receptet liknar farmors recept mest
Raderahttp://egenvispat.blogg.se/category/mjuka-kakor-muffins.html
Dock använde min farmor extrasaltat smör, och när kanterna var ojämna blev dom lite knaprigare än resten av bullen , vilket var jättegott då de smakade av smöret då. Så härliga minnen :D
Det ser onekligen enkelt ut, men det var väldans massa smör.
RaderaBrukar också göra hastbullar, provat lite olika recept men fastnat för detta men väljer bort pärlsockret. Likaså kan smör/margarin bytas mot valfri matolja
Radera/Bilmek
(Cinasrecept på blogspot) Hastbullar med kardemumma och russin
100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl socker (eller sirap eller honung)
1 dl russin
1 ägg
2 dl fil (eller yoghurt, mjölk eller liknande)
(pärlsocker som garnering - behövs egentligen inte)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt ägg, fil och smält smör och blanda snabbt ihop till en tjock smet.
Klicka ut 8–10 klickar av smeten glest på pappersklädd plåt.
Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen tills hastbullarna har fin färg, känns lätta och är torra helt igenom, ca 10-15 min.
Också massor av smör, men det kanske är ofrånkomligt.
RaderaTycker du 100 g är "massor med smör"?! Wow, det var första gången jag hörde det. När det börjar närma sig 300-400 g för ett recept tycker jag det börjar bli mycket smör ;)
RaderaNej okej, 100 gram var väl inte "massor", det var att överdriva.
RaderaJag sätter aldrig pa ugnen innan det som ska bakas/lagas är färdigt och redan star i ugnen, den tar bara nagra minuter att värma upp. De sista fem minuterna av baknings-/matlagningstiden brukar jag köra pa eftervärme. Därefter släpper jag ut värmen i rummet. Jag tjänar säkert bara ören pa det, men alla bäckar sma...
SvaraRaderaTack för tips om hastbullar, aldrig hört talas om men ska pröva.
/Annika
Vad fördelarna med att släppa ut värmen? Genuint nyfiken
RaderaTva skäl. Dels är det skönt med lite extra värme pa vintern eftersom jag haller 19° inomhus, och dels är ugnen placerad jämte kylen, och da tänker jag att det är bättre att släppa ut värmen än att den ska paverka kylan i kylskapet (om det verkligen är sa är jag osäker pa, tar det säkra före det osäkra).
Radera/Annika
Vissa bröd tycker jag blir bättre om ugnen kommit upp i lite värme innan jag börjar grädda, även om den inte behöver vara uppe i max.
RaderaDu har inte funderat på att komplettera din honungsförsäljning på marknader med bakverk t ex "honungskakor"?
SvaraRaderaTom-Hjördis
Komplement har jag tänkt på, men honungskakor ratades fort. De innehåller oftast så pass mycket honung att de får ett löjligt högt kilopris. Dessutom har de, till skillnad från honung, ett verkligt bäst-före-datum, så jag tror att chansen att tjäna pengar på dem är extremt begränsade. Det kan bli tvärtom också.
Radera