lördag 20 maj 2023

Forskningsförmynderi

Forskningsinstitutet RISE har i en undersökning konstaterat att folk har fler plagg i garderoben än de tror. Eller ja, åtminstone en majoritet av undersökningens 340 deltagare som loggat sitt klädanvändande under hundra dagar.

23 procent av kläderna i undersökningen användes bara en gång under perioden. Gissningsvis användes väl de flesta plagg inte alls. Under ett normalt kvartal skulle jag tro att jag bara använder en bråkdel av mina kläder överhuvudtaget. Men så jobbar jag också på att banta garderoben genom att varje dag använda kläder samtidigt som jag låter bli att köpa fler. RISE forskare säger att andra också önskar få ner antalet plagg:

Man tycker att det är ett onödigt arbete och liksom jobbigt att hålla reda på mycket kläder.


Jag har redan en träningsoverall!

Så långt allt väl, men min kommunistmätare slår i taket när de föreslår att klädbutiker och producenter ”bör erbjuda tjänster så att kunderna bättre ska kunna hitta favoritplagg som verkligen blir använda”. Detta genom att ”kartlägga och studera” kunderna.

Stopp nu! Det måste väl ändå vara konsumentens uppgift. De som vill kan precis som jag förbruka mer kläder än de köper så ska de se att det blir luftigare i garderoben. Om de önskar hjälp med det (varför i all världen psykiskt friska människor skulle behöva det) får de väl skaffa sig en personlig assistent av något slag, men jag får inte känslan av att RISE tycker att den fria marknaden ska lösa detta.

Eller så mycket annat heller för den delen. Hemsidan som berättar att RISE är ”ett oberoende, statligt forskningsinstitut” (alltså ännu en organisation som låtsas att det inte finns någon motsättning mellan orden ”oberoende” och ”statlig”) är full av pekpinnar som berättar hur folk ska leva, hyllningar till globala byråkratikolosser och ”normkritik”.

I organisationen jobbar 3000 personer (!) med renodlad indoktrinering. Bara personalkostnaden är på 2,6 miljarder om året och de har mage att kritisera andra för resursslöseri. Jag vågar knappt tänka på hur många sådana här skattefinansierade uppfostringsanstalter det finns, utan någon som helst nytta för för landet eller folket.

36 kommentarer:

  1. Så producenterna skulle använda kunskapen från att "studera och kartlägga" konsumenter, till att MINSKA sin försäljning. Hur naiv får man vara egentligen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter onekligen lite fantasifullt :-)

      Radera
  2. "FN:s globala mål för hållbar utveckling sätter den övergripande riktningen för en hållbar framtid 2030. För oss på RISE utgör dessa mål en ledstjärna i vårt arbete"

    Så förmynderi är nog bara förnamnet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrivet av någon som är så morgontrött att namnet glömdes bort.

      Radera
    2. Ja, det vore ärligare att kalla sig lobbyorganisation eller taltrattar istället för "forskningsinstitut".

      Radera
  3. Jag har alls ingen "fin" garderob, däremot rejält mycket kläder trots att jag bara köpt en handfull plagg det senaste decenniet, av den enkla anledningen att plaggen ska vara ordentligt slitna och/eller fula innan jag slänger dem.

    Ja, slänger, för då är de ej i skick att skänkas o definitivt ej säljas längre.

    Jag har två små, långt från lyxiga "walk in closets" i kåken, så utrymmet finns och behövs ej bättre för något annat, så då har jag inga problem att sitta still i båten med mina alldeles för många kläder.

    Säger som jag sagt ett år nu dock, behöver handla kallingar. :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även slitna och trasiga plagg kan lämnas till textilåtervinning och bli ny textilråvara.

      Radera
    2. Okej, det visste ej, då gör jag såklart hellre så! Hur ser sådana insamlingsplatser ut?
      /JB

      Radera
    3. Mina kläder och lakan blir ofta trasor i slutändan.

      Radera
  4. Måste säga att det kräver sin man att våga visa sig i den träningskostymeringen. Bengt Bedrup hade en sådan på 1970-talet.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tillhörde min pappa (född -32). Jag hade inte hjärta att slänga den innan jag tagit den där bilden.

      Radera
    2. Slänger du kläder som går att använda? Jag trodde du var Sparo. Inte Slängo.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Även jag har gränser. Jag såg inte riktigt användningsområdet. Dessutom har jag för mig att resåren gjort sitt.

      Radera
  5. Vill bara nämna att Rise gör faktiskt väldigt mycket bra och forskare mest på vettiga grejer. Sen har de en liten avdelning som sysslar med sånt här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du har rätt, för det här kändes flummigt på MP-nivå.

      Radera
    2. Kan bara hålla med ovan. RISE är definitivt bra på många områden även om det ovan är ett gott exempel när det gått väldigt fel.

      Radera
    3. "Sen har de en liten avdelning som sysslar med sånt här."

      Aldrig har så många haft så få att skylla för så mycket.

      Tom-Hjördis

      Radera
  6. Sparo,
    you got mail ;-)

    SvaraRadera
  7. Ja, vad ska man säga? Tre tusen personer, alltså 3000 byråkrater. Som ett rätt stort exportföretag. Trots alla bevis så finns inget som helst evidens för att de så kallat borgerliga partierna ens ser problemet med detta eller all indoktrinering likt Nordkorea.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen som helst. Tidigare gånger har jag blivit besviken på högerregeringar, men den här gången var jag förberedd på att det inte skulle komma ut något vettigt av den. Och precis det har de infriat.

      Radera
    2. investera-pengar.blogspot.com!

      2897 anställda på RISE Research Institutes of Sweden.

      Jag var övertygad om att du drog ett sent Aprilskämt för oss då jag själv arbetat på ett vinstdrivande privat företag lokalt av det slaget.

      Nu tappade jag en del tro på mänskligheten och främst landet när jag inser att vi driver runt exakt det du säger.

      /JB

      Radera
    3. Ja, det är ju som en mindre stad detta.

      Radera
    4. Rise bedriver som sagt mycket forskning och utveckling till/med svensk industri så tycker ni har dragit lite väl stora växlar på en liten grej här.

      Radera
    5. Att bedriva forskning betyder inte nödvändigtvis att man tillför något gott. Jag tror t ex inte att tiotusen (?) genusforskare spelar patiens på jobbdatorerna hela dagarna, men det betyder inte att någonting överhuvudtaget skulle bli sämre om de gjorde det.

      Radera
  8. Slarvat med efterforskningen själv verkar det som. De jobbar i flera olika forskningprojekt tillsammans med tillsammans med många svenska bolag för att stärka svensk konkurrenskraft. Pekpinnarna verkar du stå för denna gången 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då undrar jag om du läst min text och lyssnat på det länkade reportaget. För hittar du inga pekpinnar från det med skattepengar finansierade "företaget" där så kommer vi nog inte längre.

      Radera
    2. Stärka konkurrenskraft? Då kan jag förklara för dig att riktiga företag betalar sin forskning och utveckling själva. De sunda företagen står för sina egna kostnader och lever inte på bidrag, det är ganska enkelt att inse.

      Radera
    3. Är just det som sker... Företag går in i projekt och betalar för utfört arbete. RISE är i första hand ett forskningsinstitut!

      Radera
  9. Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser deras årsrapport...

    https://www.ri.se/sites/default/files/2023-05/RISE_Annual_Report_2022_web.pdf

    /JB

    SvaraRadera
  10. RISE lider nog, precis som public service, av strukturell partiskhet.
    https://www.expressen.se/debatt/det-ar-public-service--som-bedriver-kulturkrig/

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad de lider av, men jag vill inte betala för indoktrinering oavsett.

      Radera
  11. Jag erkänner direkt att jag har kläder som inte används så ofta. Till exempel så äger jag 3(!) jackor av Gore-Tex-typ. Förut hade jag fem. Men dessa används i olika situationer. Den jag fått från jobbet (med jobblogga) används i jobbet, den mest slitna (och mest älskade) har varit med mig i över 25 år och funkar fortfarande i stallet och duggregniga höstdagar när man eldar. Alla har olika användningsområden. Sen har jag 2 dunjackor (en tjock på vintern och en tunn att ha kalla vårkvällar).
    Högtidsdräkter finns också hemma sen studietiden. Används inte så värst ofta, nån gång per år kanske. Men inget vi tänker göra oss av med. Resten är träningskläder och säsongsgrejer. Vintersakerna har ännu inte plockats undan, det har faktiskt varit frost på morgnarna tills för nån vecka sedan. Sommarsakerna är på gång att plockas fram.

    Något som tar mycket plats hemma är alla hjälmar. På 5 personer så hade vi ett tag 6 cykelhjälmar, 4 ridhjälmar, 4 skidhjälmar (jag åker så sällan så jag hyr), 2 för skateboardåkning och ett okänt antal för skridskoåkning. Ja, just det, 3 för mopedåkning också.
    Där kanske RISE skulle forska lite på möjligheten att ha en hjälm till flera olika sporter.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man bara fortsätter att använda dem ser jag inget problem. Jag har sju par löparskor, men de kommer ta fullständigt slut innan jag slänger dem. Hjälmar är jag däremot helt befriad ifrån :-)

      Radera