måndag 15 april 2024

Vilja värdelös utan handling

Det har nog inte undgått någon återkommande läsare att jag är en varm förespråkare av kontanter. Jag använder dem så ofta jag kan, i den mån jag måste handla. Enligt lag ska jag kunna betala alla butiksköp kontant och då gör jag också det. Att tanka bilen kontant är däremot i princip omöjligt, i alla fall om jag vill tanka billigt. Men kan jag hala upp plånkan och casha gör jag det. Delvis av princip.

För kontanter kommer bara att finnas så länge vi använder dem. Det kontantfria samhället breder ut sig allt mer och de flesta finner sig i det. Detta trots att hela 83 procent av svenskarna vill att kontanterna bevaras.

Samtidigt har de nästan slutat att använda kontanter. Jag sålde honung i Sverige för några veckor sedan och tog emot svenska pengar och Swish. På två dagar gjorde jag 50-60 försäljningar. Om jag minns rätt var det en enda kund som betalade kontant. Lika många (en norsk turist) betalade med den norska Swish-varianten Vipps.

Jag vill inte såga er läsare eller svenskar i allmänhet, men det är för dåligt! De dryga fyra av fem som vill kunna använda kontanter måste också göra det, annars finns de snart inte kvar, vad dagens lagar än säger. Det är lite som att ”alla” uppskattar närbutiken eller att kunna handla på sin lilla ort, men om de gör alla sina inköp på det köpcentret i storstan där de jobbar kommer hemmahandlaren snart ta ner skylten. Man måste ta obehaget nu om man vill kunna göra det i framtiden.

Och till skillnad från exemplet med närbutiken kostar det inte ens extra att handla kontant. Det tar möjligen några sekunder extra och så måste man göra sig omaket att gå förbi bankomaten någon gång emellanåt, men det går faktiskt inte ens att kalla ett problem.

35 kommentarer:

  1. De jag känner som vill ha krisberedskap och talar om vikten av att ha kontanter hemma använder alltid kort och betalar aldrig med pengar. De motarbetar sig själva utan att inse det.
    Samtidigt bidrar det till ett ännu mer kontrollerande samhälle där de ser vartenda köp du gör./ M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är framförallt den andra delen jag tänker på. Ju mer kontrollfunktioner vi ger möjlighet till makten att ha, desto mer kommer kontroll kommer de att införa, det är en naturlag. Jag vill inte att staten ska värdera hur jag använder mina pengar och eventuellt börja beskatta eller förbjuda mig.

      Radera
    2. De flesta ser nog inte staten som en fiende, faktiskt.

      Radera
    3. Det behöver man inte göra för att hålla med mig. De som jobbar i staten är inte mindre intresserade av makt än andra, kanske tvärtom. Politiker och tjänstemän tycker (också det som andra) att deras omdöme är bättre än genomsnittet. Därför tycker de att deras åsikter och val är lite bättre än folkets (och behöver du exempel på det efter att nyligen ha kommit igenom en period med pandemi och ett decennium av klimatsnack kan vi lägga ner det här samtalet, för då kommer du aldrig förstå mig) och det innebär att de kommer att ta chansen att bestämma så fort de får den.

      Radera
    4. Du vet inte vad som händer i framtiden och vem som styr. Redan idag när du går in på banken kan du få genomgå förhör, det har jag råkat ut för fast jag hade rent mjöl i påsen, känns inte ok. Har haft både problem med Klarna och Ikea där deras säkerhetsprocedurer får ett löjets skimmer över sig men man skrattar verkligen inte. Om de kan övervaka oss digitalt så kommer de att hitta anledningar att göra det. Sen om staten är min fiende nummer ett vet jag ej, men vi blir både uppfostrade och övervakade, kan vara både bra och dåligt.
      Vad hade vi gjort utan flourtanter samt fiskleveroljan som alla barn matades med under perioder, annars hade vi haft generationer fullt med både tandlösa och kobenta. Det skedde inte tack vare staten./M

      Radera
    5. Ano 09:45, hur kan man inte se staten som sin fiende när staten medvetet har inrättat en legioarmé som spränger och dödar sina egna medborgare?
      Signalerna är ganske kraftiga, om man uttrycker sig mild

      Radera
    6. Jag skulle inte kalla det medvetet, men visst är det med deras goda minne, som man brukar säga när någon skit i det.

      Radera
    7. Ja, det är nog typiskt för den skara läsare som Sparo har, att förakta offentliga sektorn. Det liknar mer och mer Trumps gäng där borta i väster. Om nu staten i en öppen demokrati är er fiende, vad vill ni ha istället?

      Radera
    8. Ano 16:24 Sparo bor ju redan i landet där borta i väster....

      Radera
    9. Anonym 16.24, vadå vill ha istället? Menar du att vi ska finna oss i allt och bara hålla tyst. Vad har offentlig sektor med det här att göra.

      Radera
    10. Anonym 16.24: Alla kan inte vara lika glada, trevliga, fördomsfria och öppna som du :-)

      Radera
    11. Anonym15 april 2024 kl. 16:24...

      För att citera Thomas Sowell: "When someone removes a cancer, what do you replace it with?"

      https://youtu.be/tp3HEBNvZjk?si=eYiuO7nQbss58LKS&t=216

      Problemet med staten, och inte bara den svenska staten, är att den är för stor. Det är en cancersvulst på samhällskroppen som suger all näring ur myllan.
      Nattväktarstat kanske är lite för långt att gå, men säkert kan 50% av staten (åtminstone statsbudgeten) kapas utan någon större skillnad skulle märkas. Förutom för de statsanställda som skulle behöva ta ett riktigt (produktivt) arbete.

      Radera
    12. Jag tror att eventuella skillnader dessutom skulle kunna bli positiva. Mer pengar till staten är inte bara meningslöst ibland, det kan göra saker värre. T ex skulle mindre pengar till staten kunna ge mindre kontrollsamhälle.

      Radera
    13. Håller med, 100%!

      Staten tenderar att vilja lägga vantarna på mer och mer, vilket förstås kräver en växande finansiering. Det är en ond spiral. Mer frihet vore nyttigt. Tyvärr blir man uppfostrad till trygghetsknarkare som barn i Svea Rike.

      https://imgb.ifunny.co/images/d31852147f91b9093680d2ef0368966193e97c53fa84c9ceba467a6ae9fdd091_1.jpg

      Radera
    14. Den bilden är ju lite extrem, men något ligger det i den.

      Radera
  2. Om man handlar med kreditkort tjänar man 1 månads ränta på pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är villig att ta den smällen för jag tycker att kontanterna är viktigare.

      Radera
    2. @Ulf. Och får 1-2% bonus på sina köp.

      Radera
  3. Håller med! Betalar alltid kontant när jag handlar mat, då har jag också bättre koll på att det inte blir onödiga köp.
    Med kortbetalningar blir det himla lätt att man glömmer bort tidigare köp (även om man spar kvitton)...
    /sparsam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har jag inga problem med. Jag är ensamstående och handlar inte så ofta, så det är inte så att enklare betalningsrutin gör att jag handlar av bara farten.

      Radera
  4. Handlar man kontant vill det till att det finns växel i kassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det en butik ska de väl ha det, annars får de springa och växla med någon. Det känns inte som kundens problem.

      Radera
    2. Springa och växla funkar inte. Man får leta upp ett forexkontor och köpa mynt.

      Radera
    3. Jaja, då får man väl göra det. Har man en butik får man vara beredd på att folk vill betala med pengar.

      Radera
  5. Tror du överskattar andras vilja att använda kontanter Micke! Jag skyr dem som pesten.

    /T Boone Pickens

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vilket sätt överskattar jag den? Jag konstaterar att 83 procent vill kunna handla för kontanter, men att betydligt färre gör det.

      Radera
  6. Har inte använt kontanter på 25år. Förutom hos några motsträviga torghandlare ;). Har ett par hundra för det ändamålet men oftast ligger de bara där i plånkan. Har inga problem med att de skulle försvinna helt. Att myndigheter kan se allt vi gör bryr jag mig inte om. De vet nästan allt ändå och tror inte de är intresserade om var jag köper kalsonger od. För mig finns faktiskt inga fördelar alls med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se vad du tycker när myndigheterna bestämmer vad du ska göra med dina pengar.

      Radera
  7. Inser att jag borde kanske använda upp den skrynkliga hundralappen som jag knölat in i mitt telefonfodral.

    Har burit runt på den i säkert tio år för att kunna betala när banksystemen ligger nere, men det har ännu inte inträffat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hux flux är den inte giltig längre. Jag fick en hel påse med svenska pengar från en norsk granne. Jag kollade hos Riksbanken och det var inte många av dem som funkade trots att en del inte var särskilt gamla.

      Radera
    2. Fire, med tanke på att de nya 100 & 500 lapparna började lämnas ut av riksbanken i oktober 2016, och de gamla dito blev ogiltiga 30 juni 2017 så har du har haft riktig inflation i plånboken. Du kanske ska uppdatera dig om hur sedlarna ser ut nu - alltså de som är giltiga.

      Det sägs att anledningen till att det blev nya sedlar och att de gamla hade så kort övergångstid beror på att staten ville att de som rör sig den svarta sektorn skulle bli av med stora delar av sina pengar. Antagligen gick väl de flesta helt enkelt över till Euro och Dollar istället, dollarsedlar gäller väl i princip hur länge som helst, för det är ju svårt för amerikanarna att byta ut sedlar över hela världen.

      Radera
    3. Ide till ett ämnesuppslag: vilka norska mynt& sedlar är giltiga just nu?

      Radera
    4. Känns som ett smalt tema för en svenskspråkig blogg där de flesta antagligen skiter i vilket, men den som är intresserad kan se facit här:
      https://www.norges-bank.no/tema/Sedler-og-mynter/gyldige-sedler-mynter/

      Radera
  8. Jag använder sällan kontanter, tycker inte om att släpa runt på värdesaker i onödan, speciellt inte när landet ser ut som det gör med brottslighet, men håller samtidigt med om att myndigheterna vill inget hellre än att kontrollera alla aspekter av folks liv genom att kontrollera medborgarnas ekonomi. Tyvärr är de bedrövliga på nästan allt de gör, speciellt sådant som har med ekonomi att göra. Min filosofi är att konvertera FIAT pengar så snart som möjligt till något som är värdebevarade vilket tyvärr FIAT valuta av design inte är och aldrig kommer vara så länge staten har något att säga till om.
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett annat sätt att protestera mot växande statlig kontroll, men gör gärna bägge och hjälp oss förhindra att de gamla fiat-valutorna digitaliseras.

      Radera