lördag 27 april 2024

Tre steg framåt, ett tillbaks

För ett knappt år sedan skrev jag ett inlägg om mitt första förlorade bisamhälle och nu är det dags igen. Glädjande nog var det liv i alla sju kuporna efter vintern, men i en av dem hittade jag varken drottning eller ägg. Det är inte alltid man lyckas lokalisera drottningen och det blir inga nya ägg under vintern så hon kunde hålla sig gömd och vara lite sen i starten bara.

Men till slut var det bara att inse att här blir inga barn gjorda. Teoretiskt kan man flytta ägg från en annan kupa och låta dem dra upp en ny drottning, men det är ingen idé så här tidigt för då finns inga hanbin att para henne med. Det var bara att bita i det sura äpplet och sätta ihop två samhällen.


Fast det är inte bara, det heller. Mellan kuporna sätter jag tidningspapper. Detta för att bina ska hinna vänja sig vid varandras doft innan de träffas, och det gör de medan de äter upp tidningspappret. Men så sätter jag också ett drottninggaller som hindrar drottningen från att förflytta sig mellan andra och tredje våningen.

Eller drottningarna. Jag misstänker nämligen att det trots allt fanns en oparad drottning i den ägglösa kupan och låter jag drottningarna mötas kommer hon troligen slå ihjäl sin äggläggande rival. Inte pga lagen om alltings jävlighet utan för att de fäktas med gaddarna (nu blir det lite sex & snusk här) och oskuldsdrottningen kommer att vara snabbast eftersom hon inte har säd att släpa på.

Så länge de har ett galler emellan sig är det lugnt, men när jag hittar henne får hon ändå dö. Det kan tyckas hjärtlöst, men bisamhällen handlar inte om individer. En drottning som inte kan yngla av sig har ingen funktion. Och allt detta för att hon har taskig tajming. Troligen tog hon över i september (jag såg den märkta, äggläggande drottningen 29 augusti) och då hade bina redan kastat ut alla hanbin ur kuporna för att frysa ihjäl (så jobbar de).

Så då blev det ingen dejt, utan dejt inget sex, utan sex inga barn och utan barn inget samhälle. Det är precis som med människor, bara det att vi som inte förökat oss får leva ändå. Själv tvingas jag dock leva med sex bisamhällen istället för sju, men det ska väl gå att ändra på så småningom.

12 kommentarer:

  1. Det verkar kräva mycket uthållighet, det där bi jobbet :) Verkar mer pyssel än man kan tro, för att inte tala om att därefter stå ute i kylan och frysa röven av sig på marknad.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mycket pyssel blir det, men det är också det intressanta, att gå in i en kupa och ta reda på vad bina hittat på sedan senast man var in i den.

      Frysa på marknad är också intressant, men när det var -10 i vintras hade jag kunnat tänka mig att starta en webbshop istället :-)

      Radera
  2. Fattar jag rätt att de bin som finns i den övre halvan blir inlåsta tills tidningen är uppäten? För utgången är väl den smala, gula raden nederst? Och hur lång tid tar det att äta upp en tidning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i princip fattar du rätt, men drottninggallret har en "drönarventil" (drönare=hanbin) eftersom riktigt stora drönare precis som drottningen kan ha svårt att ta sig igenom gallret. Även drönarventilen täcktes här av tidningspapper, men redan efter några timmar såg jag bin gå ut den vägen.

      Men annars får de äta mer tidning. Jag gjorde några revor i pappret så att det skulle gå snabbare och har de riktigt bråttom kan hela tidningen vara borta på ett dygn, garanterat så pass mycket att de kan ta den vägen.

      Fast så bråttom har de inte. Jag gjorde sammanslagningen en sen eftermiddag efter att de slutat flyga för dagen och när det skulle bli dåligt väder dagen efter, så då vill de ändå inte ut på minst 36 timmar.

      Radera
  3. Jag imponeras av hur du hinner med allt.Du är verkligen flitig som ett bi.Dessutom har du ju gadden kvar ifall du skulle träffa någon drottning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att jag aldrig hinner med så mycket som jag borde.

      Mm, bin har en rätt brutal parningsritual där de utvalda hanarna inte behöver fundera över pensionsförsäkring :-)

      Radera
  4. Fasen vad häftigt (men trist att ett av samhällena gick i stöpet såklart)!
    Är så mycket kring detta med biodling som iaf jag inte hade en susning om…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här och nya grejer hela tiden. Idag har jag märkt en drottning för en av samhällena bytte tydligen ut sin redan i höstas. Men hon hann bli parad så hon gick runt i kupan omärkt och la ägg. Jag har bara inte sett henne tidigare i år, men nu har hon fått en röd prick på huvudet så att det ska bli lättare.

      Radera
    2. Kunde inte låta bli att se indiska krvinnor med röd prick i pannan framför mig. :)
      /JB

      Radera
    3. I bivärlden kör vi med bakhuvudet. Det är så himla svårt att få ögonkontakt med bin.

      Radera
  5. Min son brukade alltid säga att kollektivet är viktigare än enskilda individer.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han missade bara att det inte gäller människor. Han borde ha satsat på biodling.

      Radera