Jag har fått önskemål om fler
matinlägg. Jag gillar att laga mat, men det som stoppar mig från
att blogga om det är att det mesta jag gör är rätt basic. Det
känns överflödigt att redovisa hur man steker grönsaker eller
kokar pasta.
Men här kommer ett enkelt recept ändå,
på raggmunk. Tydligen är det ändå inte enkelt nog eftersom
raggmunk säljs både färdiggräddat och vakuumförpackat, och som
mix för att blanda med vatten. Själv använder jag råvaror när jag lagar mat.
Ska vi börja med skillnaden på raggmunk och rårakor så
är rårakor i princip bara potatis medan raggmunk är en blandning
av pannkakssmet och råriven potatis. Alltså börjar jag med att
riva potatis (tvättade men oskalade, jag skalar aldrig potatis mer än att skära bort de fulaste skadorna). Dagen till ära ska jag mäta och väga
ingredienser, normalt går jag på känsla för det här är inte
hjärnkirurgi.
Blir den väldigt rinnig kan man hälla
av spadet, annars blandar jag bara den rivna potatisen med mjölk, salt och en skvätt matolja. Vetemjöl tillsätts till en lagom tjock smet. Sedan är
det bara att steka.
Servera med egenplockad lingonsylt.
Eller annan hemgjord sylt, som den här. Helst ska den
vara lite syrlig. Och relativt gratis såklart. Fläsk då? Ja, för
den som vill. Själv är jag laktovegetarian, varför jag inte bara
hoppar över fläsk utan även ägg. För ägg behövs verkligen
inte. Potatisstärkelsen binder ihop det hela fint.
Detta användes:
Potatis, 400 gram
Mjölk, 3 dl
Salt, 2 tsk
Vetemjöl, 1,5 dl
Matolja, 1 msk
Kostnad: (högt räknat) 6 kr plus sylt
och måltidsdryck. Räcker till två måltider, så det knäcker
ingen hushållsbudget.
Förvånad om de som köper blandningen ens klarar steka.
SvaraRaderaÄr 2 underskattade maträtter speciellt om man kör med animaliskt protein till ;)
Eller ens handla pulverblandningen :-).
RaderaJag åt inte raggmunk med fläsk ens på den tiden jag åt animalier, så jag får lägga ner min röst där.