”Finansinspektionen försöker varna småsparare för att ta för lättvindiga och ogrundade beslut om aktieplaceringar.”
Jag
hade ingen aning om att FI såg sig själva som lekledare,
ställföreträdande målsman eller jourhavande kompis! Om myndiga
människor tror att börsen är ett dataspel där man har nio liv och
option på frispel borde väl det i rimlighetens namn vara deras eget
problem?!
Därmed inte sagt att dessa menlösa människor är oskyldiga till FI:s lekledartendenser. Så här säger finansinspektör Peter Hallström:
”Vi får ta emot en hel del klagomål från sparare som förlorat pengar och som tycker att de lurats att spara.”
I det läget att någon ringer FI för
att hitta en syndabock för vad de själva gjort tycker jag att FI
borde kontra med följande tre frågor:
- Vem gjorde aktieaffärerna på ditt konto?
- Är du myndig och tycker att du även fortsättningsvis ska ha ansvar för dina egna pengar?
- Vill du uppfattas som en vuxen människa med alla de rättigheter och skyldigheter som medföljer?
Är de inte villiga att underställa sig en förvaltare och avsäga sig rätten att rösta, ingå avtal och sköta sin egen ekonomi – lägg på luren.
Tyvärr behåller man sin rösträtt när man står under förvaltare. Sossarna tyckte väl att det var bäst så...
SvaraRaderaJa, ett rent omyndigförklarande avskaffade man 1989. Säkert både för- och nackdelar med det, men det här kravet på att få alla rättigheter utan att ha alla skyldigheter måste sluta.
RaderaHar bara läst aftonbladets artikel (från din länk)
SvaraRaderaTycker FI's hållning verkar vettig och relativt insiktsfull
De varnar för att slösa pengar på något du inte förstår
De vill att du skall läsa på innan du gör något
De tror inte att de som mest behöver kommer att lyssna på dem, men de vill ge rådet ändå.
De vill inte förbjuda något.
Kan inte se något att uppröras över
Bränt barn lär sig bäst. Låt "spelarna" bränna sig och FI verkar sköta sig i denna fråga.
Mvh
THZ
Hållningen har jag inget emot, och skulle det handla om direkta svar på frågor från en journalist är det också okej, men jag får en känsla av att myndigheten lägger resurser på detta "upplysningsarbete" och har de personal att avsätta på det skulle jag föredra om de får mindre skattepengar för att göra det jobb de egentligen ska ägna sig åt.
RaderaPraktiskt formulerade frågor. Jag måste nog spara på dem i mitt bibliotek för samlade visdomar. Med lite modifiering kan de appliceras på alla möjliga områden.
SvaraRaderaTack! Ja, ibland måste kopplingen mellan handling och resultat göras. Det känns som att den håller på att gå förlorad.
Radera4. Bestämmer du själv om det blir läsk som måltidsdryck?
SvaraRaderaFör att fånga upp dem som tror att de är myndiga men kanske i själva verket står under någon slags förvaltning.
Den hoppas jag numera att alla kan svara ja på (sedan Gislaveds kommun backat i sin kampanj för att jävlas ihjäl gamlingar på hemmet).
Radera"4. Bestämmer du själv om det blir läsk som måltidsdryck?" Fniss.
RaderaFI=Financial Independence-kommissionen. Uppenbarligen finns behov för någon form av leklederi givet de exempel som återkommande ges i kvällspress. Vem är en mer lämplig avsändare?
Jag tänker att såväl MSB som 1177 har ju steppat upp i kommunikationen under pandemin. Kan man inte, lite i förbifarten, klämma in ett meddelande till populas?
"Håll avstånd och tvätta händerna, snart får du vaccin på en hälsocentral nära dig och investera inte i tveksamma tillgångsslag som det talas mycket om på twitter".
Om du med "steppat upp" menar mass-sms på en mening med tre olika tolkningar har du såklart rätt. Men det kan mycket väl stämma att sådana rekommendationer kommer, alternativt att man inför någon krånglig licens som gör att inte ens vi som begriper vad vi köper kommer orka göra det.
RaderaCitatet från finansinspektören "...klagomål från sparare som förlorat pengar och som tycker att de lurats att spara" är ju helt fantastisk!
SvaraRaderaSa han verkligen så?
Har de verkligen fått såna klagomål?
Eller är det en journalist som fått nånting om bakfoten (igen)?
Går verkligen snacket bland dem som kontaktar FI så här:
Fy, vad elakt! Någon har lurat mig att spara istället för att bara tömma lönekontot så fort det bara går. Jag vill klaga hos någon. GÖR NÅGOT ÅT DET!
Spargrisen
Det var åtminstone vad Aftonbladets reporter uppfattade. Av egen erfarenhet vet jag att det inte nödvändigtvis är samma sak, men troligen sa han i alla fall något åt det hållet.
RaderaJag blir också nyfiken på de där samtalen. Vem som ringer Finansinspektionen för att de gjort en dålig affär och hur de gör för att försöka få återbäring :)
Det finns många som ringer till SMHI och klagar på att vädret är dåligt. Helt idiotiskt såklart, men det finns folk till allt. Kanske begriper de inte bättre, eller har de långtråkigt.
SvaraRaderaMest tror jag dock i detta fall kan handla om att de har bränt upp sina pengar och vill att någon annan ska ta ansvaret, ungefär som de som ansöker som skuldsanering. Bekvämt att leva rövare och sen låta skattebetalarna och företagen ta notan.
Sant, och fan vad nedringda de måste ha blivit de senaste dagarna. Tre turer i naturen på tre dagar har gett mig tre snöstormar, sista veckan i april. Ska det vara så, va, VA?!
RaderaTar FI ansvar för de uteblivna vinsterna vanligt folk får genomlida när de avråder från att investera? För om det finns något värre än att investera när marknaden är lite väl dyr är det att aldrig börja investera.
SvaraRaderaDet borde verkligen undervisas i skolan kring detta, så jäkla svårt är det inte att förstå, i vart fall inte grunderna. Det läggs energi på religionsundervisning och diverse genusflum men inte får eleverna med sig grundläggande information för att kunna bättra sin ekonomiska framtid genom investeringar och sparande?
Problemet är kunskapsbrist och lösningen är inte att FI går ut med godtyckliga råd som kanske eller kanske inte stämmer in på just den enskildes situation och risktolerans.
Men FI avråder ju inte från investering. De råder att man skall veta vad man investerar i.
RaderaDet är väl ändå en adekvat inställning?
mvh
THZ
Tror och hoppas att FI inte tar ansvar för några affärer alls. Deras uppdrag är och ska vara att se till att marknadens parter följer lagen, inte att klä in bräckliga människor i fetvadd.
RaderaDet är betydligt viktigare än väldigt mycket som lärs ut i skolan. Vore jag konspiratoriskt lagd skulle jag gissa att makten ser en poäng i att folk inte begriper ekonomi.
THZ: Bättre att de kommer med ett vettigt råd än ett dåligt, men jag tycker inte att privatrådgivning är en del av deras uppdrag överhuvudtaget.
RaderaNu låter jag motsträvig idag....(kanske på dåligt humör)
RaderaMen taget från FIs hemsida:
Vårt uppdrag från allmänheten – riksdag och regering – är att bidra till ett stabilt finansiellt system som präglas av högt förtroende med väl fungerande marknader som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster. Samtidigt ska det finansiella systemet ge ett högt skydd för konsumenter och bidra till en hållbar utveckling.
Vi ska också stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell utbildning.
Så enligt dem själva så är det deras uppdrag att ge rådgivning till konsumenter...
sedan kan man ju argumentera hur vida det BÖR vara en del i deras uppdrag. Men om de skall agera för ekonomisk stabilitet så torde utbildning/ information i någon form ingå.
mvh
THZ
Staten (dess institutioner) kan ju tex rekommendera att köpa Telia, det har de ju gjort förr....
RaderaTHZ, det är bra, var motsträvig! Men jag tycker faktiskt inte att den där texten talar för att de ska ha åsikter om aktieaffärer. Möjligen "Vi ska också stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell utbildning", men det är ju inte detsamma som att ge allmänna råd om olika instrument.
RaderaMen du har rätt i att jag argumenterar för att uppdraget borde snävas åt ytterligare.
Anonym: Den tavlan har jag gjort flera gånger, men jag har aldrig ringt Finansinspektionen för att be dem dela förlusten med mig :)
Nä, du har fel, Frihet. Det bör inte undervisas om investeringar, FIRE mm i skolan. De som upptäcker att de kan göra något med sina liv får göra det, de andra får vara kvar i "ekorrhjulet" och bidra till statskassan så att statens succéer i samhället kan fortsätta som om inget hänt... Schhhhhh
RaderaAtt undervisa om FIRE i skolan lär knappast hända. Möjligen om vanligt, enkelt månadssparande och så får det ta folk en bit på vägen.
RaderaNu söker jag mig visserligen till dessa miljöer, men det känns som att jag mist tio gånger i veckan utsätts för disclaimern "Aktier kan både gå upp och ner i värde och det finns inga garantier för att återfå det investerade kapitalet". Jag är helt säker på att du tvingas se den texten i samband med start av en aktiedepå eller vid första aktieköpet. Att ta in vad som menas kan ingen annan än du själv göra.
Typiskt det socialistiska Sverige, att vi har myndigheter som ska berätta för oss hur vi ska hantera våra pengar. Lite som livsmedelsverket, eller vad de heter, som rekommenderar vad folk ska äta. Men, det är klart, svensken är ju så dum så den inte förmår att rösta för landets bästa ens. Utan man röstar för anda medborgares bästa, sjukt nog.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag vet inte hur typiskt det är för Sverige, men vår tro på myndigheter känns ganska unik. Jag undrar vad som skulle hända om en amerikan ringer en myndighet för att höra vad de ska göra åt att vederbörande förlorat pengar på aktier.
RaderaSnart, i ett avsnitt av Plus, nära dig...
SvaraRaderahttps://youtu.be/InGwWHimvEM
"Ä de så? Ä de så?!"
Radera