onsdag 18 december 2024

Kunden har inte alltid rätt

En notis om ett sönderslaget hus fångade mitt intresse. Det vi vet utifrån artikeln är att två hantverkare, sannolikt polska, jobbat åt en husägare i Sverige och ansåg att ägaren var skyldig dem 220000 kr efter utfört arbete. När han inte betalade enades de om en avbetalningsplan som innebar en delbetalning på 30000 kr/månad. Fyra månader senare hade bara en betalning gjorts varpå mannens hus slogs sönder medan han var bortrest med familjen.

Kanske var de inte överens om priset, att jobbet var korrekt utfört eller så gjordes avbetalningsplanen under pistolhot och i så fall blir läget ett helt annat, men om vi utgår ifrån att allt som står i artikeln är sant har jag viss förståelse för hur hantverkarna tänkte.

Tänk dig själv. Du jobbar i flera veckor åt en villaägare och när jobbet är klart skickar du en faktura som inte betalas. Du konfronterar kunden som då lovar att varje månad delbetala en knapp sjundedel av totalbeloppet, men under lite längre tid. I hotelsebrevet (som såklart inte heller är okej) framgår att han har 300000 kr kvar på skulden. Har han betalat 30000 blir det ett påslag på 50 procent.


Torped eller bloggare?

Ockerränta? Nja, ett blancolån hade nog kostat mer, och då hade det upprättats med en långivare som varit okej med det. Nu tvingade han till sig ett lån av två hantverkare som inte själva valt att ligga ute med pengarna.

Nåväl, hur parterna kände inför det nya avtalet kan vi bara spekulera i. Det upprättades hursomhelst, men efter en enda delbetalning bryter villaägaren även det. Fyra månader efter avbetalningsplanen (minst ett halvår efter utfört arbete) har kunden bara betalat ynka 30000 kr och då drar fanskapet på semester med familjen! Det är fel att slå sönder någons egendom och ännu mer fel att hota dennes familj. Hantverkarna dömdes också till både fängelse och utvisning, men är det någon som inte har förståelse för att sinnet rann över?

37 kommentarer:

  1. Hantverkarna skulle ha fakturerat varje månad. Ingen betalning, inget arbete. Jag gjorde själv så när jag arbetade för en person som hade en elastisk syn på det här med lön och fakturor. När jag inte fick min lön på utsatt datum packade jag ihop och lämnade kontoret, kollegorna och arbetsuppgifterna åt sitt öde. 30 minuter senare satt lönen på kontot, och det var fortsättningsvis inga som helst problem för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här får jag ett citat från Drömkåken i huvudet: "Ingen deg - inget kneg!"

      Nu vet vi ju inte detaljerna, men kanske gjorde de hela jobbet samma månad och det känns väl inte orimligt att fakturera månadsvis i efterhand. Så har jag alltid gjort själv och hittills alltid fått betalt, men någon gång har det känts så pass osäkert att jag definitivt hade varit beredd att sälja fakturan för ett lägre belopp.

      Radera
  2. Antar att det bara är svarta pengar genomgående - annars hade det naturliga, även för polacker/icke-svenskar, att vända sig till Kronofogden.
    Till slut hade väl huset sålts om fastighetsägaren inte betalat, och om huset inte var belånat hos bank över taknocken, så hade hantverkarna med mycket stor sannolikhet fått betalt. Det hade väl tagit ett halvår, år eller så. Bättre än att fängelse.

    Och så var det här med ROT-avdraget som ju betalas till hantverkarnas företag direkt från skatteverket - men det var väl knappast aktuellt om det var svarta pengar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så, men dels tar Kronofogden tid, dels kan jag tänka mig att den vägen känns jobbig om man inte pratar språket.

      Nej, var det helsvart kan det inte ha blivit ROT.

      Radera
    2. Rot betalas inte ut förrän kunden har betalat sin del.

      Radera
    3. Aha, där lärde jag mig något nytt. För övrigt tycker jag att det är rätt skönt att ha flyttat ifrån ROT-avdraget. Ekonomiskt kändes det inte som någon vinst eftersom 50 procent ROT-avdrag i praktiken innebar att hantverkarna dubblade sina priser över natten, och ju färre blanketter och grejer som kan gå åt helvete, desto bättre.

      Radera
  3. Svar
    1. Lite för klen och dålig hållning för det väl ;-)

      Radera
  4. Varför använder du inte tusentalsavgränsare?

    Mycket enklare att läsa 30 000 kr än 30000, 220 000 istället för 220000.

    Tänk på dina kära läsare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att Blogspot är en skitdålig plattform. Jag skäms lite varje gång, men har kommit fram till att det är det minst dåliga valet.

      Radera
    2. Kommatecken mellan nollorna borde väl funka?
      /Annika

      Radera
    3. Kommatecken = då blir det fel istället för jobbigt att läsa.

      Radera
    4. Ja, det gillar jag inte heller.

      Radera
    5. Fungerar det inte att hålla ned Alt och skriva 255 och sedan släppa Alt för att infoga ett non-breaking space.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Va? Det förstod jag inte ens.

      Men allvarligt talat, är det så svårt att se skillnad på 4 och 5 nollor?

      Radera
    7. Eftersom många webbläsare använder Alt och siffra för att byta flik så får du nog:

      1. Tryck in Num Lock
      2. Håll ner vänster Alt
      3. Skriv 255 på tangentbordets NUMPAD
      https://www.typinglounge.com/wp-content/uploads/2018/08/number-pad-10-keys.jpg
      4. Släpp vänster Alt

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. "Va? Det förstod jag inte ens."

      Det går att göra två olika mellanrum på tangentbordet. Om du trycker på mellanslagstangenten så gör du ett vanligt mellanrum. Om du använder steg 1-4 som jag skrev så gör du ett s k non-nreaking space. Ett non-breaking space fungerar som en "osynlig bokstav" vilket gör att talet inte delas i två delar vid radbyte.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. "Men allvarligt talat, är det så svårt att se skillnad på 4 och 5 nollor?"

      Jag stör mig inte på det. Jag bara tipsar om hur det borde gå att skriva ett tal med ett mellanrum mellan siffrorna utan att talet bryts om det inte får plats på raden.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Eller så kan du använda en punkt som tusentalsavgränsare t ex 200.000 kr.

      "Punkt, traditionell tusentalsavgränsare i de flesta europeiska länder."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Decimaltecken#Decimaltecken_och_tusentalsavgr%C3%A4nsare

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Punkt tycker jag är nästan lika fel som kommatecken (för 40 år sedan hade jag kommit undan med det) och ju mer jag läser av dina förklaringar av "non-breaking space", ju mer känner jag att jag kanske borde sluta blogga istället :-(

      Radera
    12. Det är ändå bra att kunna lägga in ett mellanrum som innebär att datorn betraktar talet som står till höger respektive talet som står till vänster om mellanrummet som ett tal trots att det är två tal med mellanrum i.

      Vanligt mellanrum (space) som du gör med mellanslagstangenten kan datorn ersätta med ett radbyte medan ett hårt mellanslag (non-breaking space) låter datorn bli att ersätta med ett radbyte. Radbytet inträffar före hela talet istället för inuti talet.

      I många webbläsare måste man använda Num Lock och hålla ned vänster Alt och samtidigt trycka in 255 på tangentbordets numpad. Det beror på att webbläsarna redan använder Alt + siffra för att växla mellan flik 1, 2 osv. Dvs du hoppar bara runt mellan flikarna om du använder vänster Alt + siffra i webbläsaren.

      I OpenOffice tror jag att du kan trycka ned Ctrl, Shift och Space tillsammans för att göra ett hårt mellanslag.

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Vad man gör i OpenOffice tror jag spelar mindre roll än hur man gör i webbläsaren respektive på plattformen Blogger. Ska jag hålla på och testa ut vad som funkar (hos alla läsares respektive webbläsare) känns det som att jag har att göra en stund.

      Och jag ser fortfarande inte detta som ett stort problem. Visst vore det bättre med tusentalsavgränsare, men för egen del stör jag mig mer på alla andra skrivfel i hela världen.

      Radera
  5. Man får skylla sig själv när man utnyttjar arbetskraft från utlandet. Man får vad man betalar för och i detta fallet fick kunden ta konsekvenserna av att inte betala till människor som har en helt annan mentalitet än vad vi svenskar har när det gäller hur man agerar när en kund inte vill betala för utfört arbete.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man får inte alls vad man betalar för. Han fick ett jobb utfört, men betalade inte. Att det fick konsekvenser beror möjligen på att leverantörerna av arbetet inte var svenskar, men vem är det som har gjort fel här? Är det hantverkarna som vill ha betalt för sitt jobb, de svenska arbetare som i samma situation hade knutit näven i fickan och i bästa fall skickat en polisanmälan som hade lagts ner snabbare än det tagit för ansvarigt befäl att säga "Nu ska vi spela innebandy!" eller kunden? Ibland behöver svenskar kanske hjälp med att forma vår mentalitet till den globala värld vi lever i.

      Radera
  6. "Hantverkarna dömdes också till både fängelse och utvisning, men är det någon som inte har förståelse för att sinnet rann över?"

    Förståelse för att sinnet rann över har jag men hantverkarna borde ha vänt sig till Kronofogden. Mannen hade troligtvis tillgångar (ett hus) som Kronofogden kunnat utmäta.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kanske tyckte att det vore enklare om han betalar istället för att ta det via en myndighet. Så då satte de sig ner med honom en gång till och gjorde ett nytt avtal. När han sjabblar med det, i stort sett direkt, tycker jag inte att han har så mycket att gnälla om ifall huset råkar gå sönder. Under förutsättning att allt har gått rätt till alltså, det kan ju saknas info här.

      Radera
    2. Jag hittar inte skadeståndsbeloppen någonstans, men skulle det kunna vara så att "minst en miljon" var mannens egen bedömning i ett tidigt skede? Eller också att 40+60 mer motsvarar mannens egna kostnad och att resten är upp till försäkringsbolagen att kräva in?

      Radera
    3. Här står skadeståndet.
      https://sverigesradio.se/artikel/fangelse-och-utvisning-for-man-som-slog-sonder-villa-i-harjedalen

      Det kan vara så som du skriver. Vi vet inte för journalisten har utelämnat information som gör att man inte förstår nyheten.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Se där! Ja, jag trodde inte att du hade hittat på siffrorna, hade bara inte sett dem någonstans.

      Ja, i vanlig ordning väldigt knapphändig information. Troligen av ren lättja.

      Radera
  7. Låter som svarta pengar i arbete, och en dumsnål beställare? Dock är det väl tämligen många som kan vittna om problem med just gruppen hantverkare i övrigt, även om jag själv lyckligtvis vart förskonad.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, möjligt att det var helsvart, vilket förklarar varför de inte gick den officiella vägen.

      Dumsnål vet jag inte, han kanske bara glömde att han inte hade pengar efter att han lovat frugan en utlandssemester.

      Radera
  8. Jag har en egenupplevd rolig historia om hantverkare som ändå hedrar dem då det inte kostade mig en krona extra, dock tid och slitna hår.

    Jag skulle renovera mitt lilla badrum på ovanvåningen, kanske 6 m2, handfat, toalett, badkar.

    Rensade ur allt innanmäte samt ytmaterial på väggar o golv och gjorde förarbetet för att lägga nytt golv och nya våtrumstapeter. Plast på samtligt då jag tycker kakel är halt, hårt och otrevligt speciellt utan golvvärme vilket jag ej ville ha.

    Anlitade en lokal förmåga då vi faktiskt har en golvläggare i byn.
    Det var slutspelstider inom hockey vilket spelade roll.

    Killen kom in, lade golvmatta, inga problem, blev kononbra. Vi valde våtrumstapeter och han kom tillbaka efter ett par dagar och jobbade intill kvällen då slutspelsmacherna skulle börja och blev kvar mitt i.

    På morgonen såg vi att tapeten var satt upp o ner vilket var tydligt synligt och ej hållbart.

    När jag ringde o berättade så visade det sig under dagen att han givetvis skulle göra om o göra rätt men att våtrumstapeten var restlistad som utgående.

    Efter 14 dagar hade han iaf hittat rullar från 2 olika ställen och kom över, rev ner och körde ännu ett kvällspass. Allt såg bra ut i kvällsljus.

    På morgonen trodde vag inte mina ögon, suckade djupt o ringde o bad honom komma över o titta själv isf att jag skulle förklara.

    Han kom. Någon av tapetrullarna hade legat ute i solen och blivit kraftigt solblekt och skar sig brutalt mot resten. Nu var inte han längre road.

    Vi valde en annan variant o han satte upp den åt rätt håll o allt. Vet inte om hans hockeylag vann.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken soppa! Det där med tapetrullarna hände faktiskt mig trots att de kom från samma serie, batch osv ("Det är Rusta det...), mycket irriterande. Kanske ändå tur att det "skar sig brutalt", så att det inte var ett gränsfall.

      Radera
  9. Förstår att sinnet rann över på hantverkarna. På mig rann det över när altanbyggaren som byggt min altan skulle ha betalt X 2 eftersom
    han haft en kompis med sig som hjälpt till att skruva.
    När arbetet klubbades hette det att han var ensam och allt skulle gå på 220kr/h x 40. Jag gav mig inte så nu har jag en arg ovän i stan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något säger mig att han har fler ovänner om det är hans sätt att bedriva företagsverksamhet. Vilken idiot!

      Radera
  10. Om kund inte betalar är det väll bara att hämta tillbaka sina saker? Speciellt roligt om saker som vatten ledningar och ytterdörrar är inblandade ;)
    Eller varför inte bara en öppen spis.
    Kan tänka mig att domstolen är lite snällare då dessutom. Även om det troligen är lika olagligt som att hämta hem sin cykel som man måste ha cyklat vilse på på fyllan och sedan gått hem, och nu har någon idiot låst fast den i ett cykelställ i gettot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men att ta loss grejerna utan att riva hela hemmet blir nog väldigt tidsödande, på ett jobb som ändå inte ger pengar.

      Radera