Elen har blivit dyrare igen till följd av att det blivit vinter i kombination med att nästan hela Europa satsar på ineffektiva energikällor. Ett jätteproblem för många, jag fattar det, men samtidigt förstår jag inte riktigt SVT:s vinkel.
”En tio minuter lång dusch i Malmö kostade under onsdagseftermiddagen 23,57 kr.”
Om man är tvungen att duscha just
under den timme när det är som allra dyrast på hela veckan behöver
man kanske inte duscha i tio minuter. Jag har nog extrema vanor, men
att duscha så länge som tio minuter gör jag bara om jag bor på
hotell och dessutom är uttråkad. En vanlig dusch där jag själv
står för elen är snarare två minuter. Är strömmen tokdyr blöter
jag ner kroppen under max en halvminut, tvålar in mig med kranen
avstängd för att sedan skölja bort tvålresterna för en totaltid
på under minuten, vilket i SVT-exemplet hade sparat över 20 kr.
Andra elintensiva verksamheter som
tvättning, bakning och långkok (såvida det inte görs på vedkamin) väljer
jag också bort på dyra dagar. Såga upp spillvirke till ved gör
jag bara när elpriset är riktigt lågt. Jag har en liten hög som
ligger och väntar nu, men fortsätter det att vara dyrt framöver
får den vänta till i vår.
Jag menar, visst svider elräkningarna
nu när strömmen är dyr, men till skillnad från människorna i reportaget behöver man inte bara fortsätta att leva
exakt som tidigare och ta hela smällen. Det kostar nästan ingen
bekvämlighet att tänka till och anpassa sig lite, och känner jag
behov för att dra ner mer rejält finns det möjligheter.
Jag hade varit okej med att betala marknadspris, men det är inte det vi har någon teoretisk prismodell som bara maximerar priset. Och värst av allt är att staten tar in mer skatt ju högre spotpriset är. Av gårdagens peak på 10:-/kWh var omkring 3:-/kWh skatt. Detta samtidigt som andra delar av landet beskattades med typ 50 öre/kWh...
SvaraRaderaMarknadspris i Norge snittar på 29 öre/kWh, det skulle kännas helt okej.
RaderaDet "lustiga" med skatten är att människor känner tacksamhet gentemot makthavarna när de får elstöd trots att det egentligen bara är en liten återbetalning av momshöjningen pga det ökade priset.
För svenskar lär det inte bli något elstöd den hör gången. Det är inte valår...
RaderaHaha! Du har en poäng, men elpriser tror jag är en av få saker väljarna kan hålla i huvudet i flera år, särskilt om de tvingas sälja sitt boende, så jag undrar om politikerna vågar ta exakt alla pengarna själv.
Radera@kalle
Radera"Och värst av allt är att staten tar in mer skatt ju högre spotpriset är."
Glöm inte det indirekta skatten. Ca 35-45 % av elproduktionen i Sverige kommer från vattenkraft. Det statligt helägda Vattenfall är den största vattenkraftproducenten.
Tom-Hjördis
När jag bodde i Tyskland under tidigt 2000-tal - där strömmen alltid varit dyrare än i Sverige - så hade alla koll på vad strömmen kostade och planerade sitt duschande / badande / tvättande /uppvärmande av hus därefter. Det är så konstigt att inte tro att man behöver ta eget ansvar för sina kostnader?
SvaraRaderaJag tycker det ingår i att leva i ett högteknologiskt välfärdssamhälle att man ska kunna t ex duscha när man vill utan att behöva bry sig om elpriset.
RaderaTom-Hjördis
Jag är på Isadoras linje här. Teknologi eller inte, det är ingen mänsklig rättighet att inte planera. Och det där med välfärdssamhälle kan diskuteras när det bygger på lånade pengar.
RaderaFör mig är det livskvalitet att slippa duscha som Gunde Svan.
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=Rj_hPnAVKL0&t=3m10s
Tom-Hjördis
Jag gör det inte lika entusiastiskt som han, men i övrigt har jag inga problem med det.
Radera"Elen har blivit dyrare igen till följd av att det blivit vinter i kombination med att nästan hela Europa satsar på ineffektiva energikällor."
SvaraRaderaVad jag förstår är grundproblemet EU:s inre elmarknad och att andra EU-länder budar upp priset på svenskproducerad el. Kanske dags att kräva att elbolagen delar med sig av exportintäkterna till de svenska hushållen?
Sverige producerar vi mer el än vad vi konsumerar i landet på ett år.
Tom-Hjördis
https://www.lu.se/artikel/svenska-elpriser-spas-oka-kraftigt-med-ny-eu-forordning
RaderaTom-Hjördis
Det naturliga vore att politikerna sa att först ska vår befolkning få köpa el till ett rimligt pris. Den ström som blir över säljer vi.
RaderaDetta är ett av tusen exempel på att "samarbete" inom Europa inte leder till något positivt för vanliga européer.
"Det naturliga vore att politikerna sa att först ska vår befolkning få köpa el till ett rimligt pris. Den ström som blir över säljer vi."
RaderaJag tror EU kommer läxa upp de svenska politiker som säger så. EU är på gott och ont men just EU:s inflytande på svenska hushållens elkostnader är nog negativ så länge det finns köpare i EU som är beredda att betala dyrt för den svenska elen.
Tom-Hjördis
Om det hade funnits svenska politiker som sa så (är ens Vänsterpartiet längre negativa till EU?) hade de säkert gjort det.
RaderaDet finns inget riksdagsparti som är negativt till EU. V och SD har vänt kappan efter vinden.
Raderahttps://www.scb.se/pressmeddelande/fordubbling-av-andelen-eu-positiva-valjare-i-sverige/
SD vet att partiets har störst andel väljare som är negativa till EU av alla riksdagspartier och försöker därför vara både för och emot EU.
https://www.europaportalen.se/notis/2023/11/sd-vill-utreda-eu-medlemskap-och-andra-fordragen
https://www.gu.se/sites/default/files/2024-05/F2024_19.pdf
SD fantiserar om att kunna utöva påtryckningar mot EU genom att hota att gå ur om inte Sverige får bättre villkor. Att hota att lämna ett samarbete hade kanske fungerat om Sverige varit USA och Jimmie Åkesson varit Donald Trump. Men om Sverige hotar att hoppa av EU så svarar EU "Hej då Sverige och lycka till med att som industriexportland stå er i konkurrensen när ni måste betala tull på allt ni exporterar till den Västeuropeiska marknaden!".
Tom-Hjördis
Sorgligt att folk inte kan skilja på effekt och energi. Det spelar ingen som helst roll att Sverige eller något annat land producerar mer elenergi per år än vad man själva konsumerar. Vad som är intressant är vilken effekt som är tillgänglig för konsumtion i varje ögonblick. Det är just detta som är problemet med väderberoende elproduktion, den varierar stort över tid och de producenterna skjuter över problemet (inkl. kostnaden) på andra med att stabilisera effekt och frekvens.
Radera/Ingenjören
Formulera problemet hur du vill, faktum är att svenskt elpris tidigare inte påverkades negativt av idiotiska beslut av tyska politiker, bara av idiotiska beslut i Sverige.
Radera"Formulera problemet hur du vill, faktum är att svenskt elpris tidigare inte påverkades negativt av idiotiska beslut av tyska politiker, bara av idiotiska beslut i Sverige. "
RaderaJust så. Självklart har glapp i elproduktionen och elanvändningen stor betydelse men som Sparo säger så har vi inte upplevt dessa elprischocker innan. Sedan kan man dribbla med energi och effekt bäst man vill.
Tom-Hjördis
@Ingenjören
Radera"Det är just detta som är problemet med väderberoende elproduktion, den varierar stort över tid och de producenterna skjuter över problemet (inkl. kostnaden) på andra med att stabilisera effekt och frekvens."
Men du har rätt i så sak att en delförklaring till de höga elpriserna är väderberoende energikällor. Men så vitt jag vet är det Tyskland och inte Sverige som har avvecklat kärnkraften och då borde inte väderberoende energikällor ge höga elpriser i Sverige. Om det inte vore för EU vilket jag menar är det huvudsakliga skälet till att hushållen två vintrar i rad drabbats av höga elpriser.
Tom-Hjördis
Sverige har också som bekant avvecklat ett antal kärnreaktorer och gjort sig beroende av väderberoende elproduktion. Detta har medfört stora problem i södra Sverige idag oavsett om vi räknar in Tyskland eller inte. Tyskarna är givetvis de som skjutit sig i foten mest men vi ska inte negligera de dumheter som pågår på hemmaplan. Jag tycker också vi skulle kapa kablarna till Tyskland alt. säga upp avtalen gällande elexport men där sätter EU käppar i hjulen. Effektbristen i södra Sverige har vi själva ställt till med och den förvärras av att vi samtidigt gjort oss av med de stora generatorer som finns i kärnreaktorerna vilka har stor svängmassa som stabiliserar både effekt och frekvens. Detta är väl känt av alla i branschen och i synnerhet av svenska kraftnät.
Radera/Ingenjören
Problemet är väl att det alltid ljugs kring vad vindkraften kan leverera. När svenska kraftnät räknar på leverans så räknar de med 9% av installerad kapacitet, detta är alltså i snitt vad som levereras.
RaderaFör kärnkraft (kol / gas / olja) så är siffran 90%.
Det visar kanske lite på varför elpriserna varierar lika mycket som fjortisarna i riksdagens humör.
@Ingenjören
RaderaTack för kunniga kommentarer om elproduktionen.
Det var två experter som föreslog att Sverige skulle gå över till ett elområde. Enligt dem skulle det innebära att elen skulle bli något dyrare i norr och betydligt billigare i mellersta och södra Sverige. Vad tror du om det?
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Mnm4KB/experterna-avskaffa-elprisomradena-i-hela-sverige
Tom-Hjördis
Mm, det är ju lite skillnad på 9 och 90 procent.
Radera@Tom-Hjördis
RaderaJag tror det hade varit bra om man gjorde ett rejält omtag med elprisområdena. Det är direkt skadligt som det fungerar idag. Förutsättningarna har ändrats rejält sedan nuvarande system infördes 2011 vilket då var helt ok om än inte helt bra.
Att det blev som det blev då har flera förklaringar. Dansk Energi anmälde år 2006 Svenska Kraftnät till EU-kommissionen för att Sverige inte (enligt EU:s regelverk) exporterade tillräckligt med el till Danmark. Efter några års utredningar och med hänsyn till överföringskapacitet mellan olika områden i Sverige och för export till andra länder så landade man i ett förslag med dessa fyra elprisområden vilket godkändes av EU.
Detta borde omarbetats redan då man började lägga ner kärnreaktorer i södra Sverige eftersom förutsättningarna då ändrades markant när det gäller produktion, distribution och nätbalansering. Sedan har det även tillkommit nya elförbindelser såväl inom landet som med andra länder som också påverkar.
Politikerna har m.a.o sovit precis som vanligt.
/Ingenjören
Enligt Energimyndigheter har hushållens elförbrukning 1970 till 2006 ökat från 9,2 till 22,1 TWh. Ett av de bästa sätten att minska sina elutgifter borde vara att leva som på 70-talet.
SvaraRaderaJag 'är medveten om att min kommentar är motsatt min tidigare kommentar om att jag ser det som en del i att leva i ett högteknologiskt välfärdssamhälle att hushållen (och industrin) har god tillgång till billig el. Men eftersom vi i praktiken inte alltid har billig el så kan hushållen kompensera högt elpris genom att leva mer som man gjorde på 70-talet.
Tom-Hjördis
Bara jag slipper ha utsvängda manchesterjeans :-)
RaderaDu slipper. Det räcker att du har på dig din farsas gröna träningsoverall. ;)
RaderaTom-Hjördis
Den kastade jag faktiskt efter bilden jag tog på den.
RaderaSka vi installera oljebrännare nu igen?
RaderaFör övrigt undrar jag hur svenska hushåll kan ha fördubblat sin elförbrukning mellan 1970 och 2006. Dagens vitvaror borde vara mer energieffektiva än på 70-talet. Är det storbilds-tv-apparaterna och datorerna som slukar el eller hur kan hushållens elförbrukning ha fördubblats på ca 40 år trots energieffektivare vitvaror?
RaderaTom-Hjördis
@Anonym
Radera"Ska vi installera oljebrännare nu igen?"
Menar du att den fördubblade elförbrukningen skulle bero på att vi slutat använda oljebrännare?
Tom-Hjördis
Får man ens installera oljebrännare? Själv gillar jag ved.
RaderaJa, apropå det där med högteknologi borde den ju användas för att minska elanvändningen och inte tvärtom. Ta bara alla dessa maskiner idag som inte går att få bort från standby-läge med mindre än att man drar ur sladden.
I Norge skulle vattenkraften kunna effektiviseras genom att byta till effektivare generatorer eller turbiner, men det finns det inga pengar till eftersom allt ska plöjas ner i nästan helt värdelös vindkraft.
"Menar du att den fördubblade elförbrukningen skulle bero på att vi slutat använda oljebrännare?"
RaderaAnekdotiskt såklart, men villan jag växte upp i var oljeeldad, liksom de flesta andra hus (inklusive flerbostadshus) i byn. När föräldrarna satte in bergvärme gick elförbrukningen upp x4. Samtidigt gick oljeförbrukningen (naturligtvis) ner till noll.
"Ja, apropå det där med högteknologi borde den ju användas för att minska elanvändningen och inte tvärtom."
RaderaNja. Den totala energiförbrukningen (elförbrukningen) ökar ju mer avancerad civilisationen blir. Däremot bör tekniken göra varje "moment" mer energieffektivt t ex mindre energiförbrukning per timme bilkörning, frysning av matvaror mm.
Dessutom svårt att minska den totala energianvändningen när befolkningen ökar stort.
Tom-Hjördis
@Anonym
Radera"När föräldrarna satte in bergvärme gick elförbrukningen upp x4. Samtidigt gick oljeförbrukningen (naturligtvis) ner till noll."
Den typen av förändringar kanske skulle kunna förklara varför de svenska hushållens elanvändning fördubblats på 40 år. Jag förstår inte hur hushållen kan göra gång på så mycket el idag jämfört med förr när de vitvaror som står för mycket av elanvändningen borde vara mer energieffektiva idag än förr.
Tom-Hjördis
Vitvarorna borde vara energisnålare, och är det enligt reklamen, men när jag mätte maskin för maskin här hemma insåg jag att ska jag köpa nya av den anledningen får de hålla i väldigt många decennier för att det ska bli en bra affär, för det var ingen större skillnad.
RaderaHär i huset går nära 95% av elförbrukning åt till uppvärmning och varmvatten, trots värmepump. Så även om det finns betydligt fler bildskärmar och elektriska apparater nu än 1970 tror jag att en stor del av förklaringen ligger på att oljepannor i princip försvunnit. Sedan har vi elbilarna som en ny jätteförbrukare. Å andra sidan har väl nästan alla hus gått bort från direktel.
RaderaFast tittar man på Sveriges totala elförbrukning under 30-årsperioden 1990 - 2020 så är den nästan oförändrad trots ganska stor befolkningsökning och en stor ökning av BNP under nämnda period. Så energieffektiviseringar har definitivt gjorts.
Radera/Ingenjören
Tom-Hjördis: "För övrigt undrar jag hur svenska hushåll kan ha fördubblat sin elförbrukning mellan 1970 och 2006."
RaderaIngenjören: "Fast tittar man på Sveriges totala elförbrukning under 30-årsperioden 1990 - 2020 så är den nästan oförändrad".
Antingen fördubblades elförbrukningen under 80-talet eller också har någon av er fel.
"Antingen fördubblades elförbrukningen under 80-talet eller också har någon av er fel."
RaderaInte nödvändigtvis. Det är skillnad på Sveriges totala elförbrukning och hushållens elförbrukning. Hypotetiskt sett kan hushållens förbrukning fördubblats medan t ex industrins elförbrukning minskat och den totala elanvändningen blivit nästa oförändrad. Men det låter konstigt.
Tom-Hjördis
Min källa är sidan 9 här.
Raderahttps://www.energimyndigheten.se/4aab53/globalassets/statistik/festis/beteendestudier/hushallelanv2.pdf
Men jag hittar också källor som säger att den totala elanvändningen i Sverige är ungefär likadan de senaste 20 åren.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi_i_Sverige#%C3%96versikt
Tom-Hjördis
@Ingenjören
Radera"Fast tittar man på Sveriges totala elförbrukning under 30-årsperioden 1990 - 2020 så är den nästan oförändrad trots ganska stor befolkningsökning och en stor ökning av BNP under nämnda period"
Jag undrar vad det är som gör att man påstår att elförbrukningen kommer att fördubblas de kommande 20 åren om den varit nästan oförändrad de senaste 30 åren. Det låter nästan vansinnigt med fördubblad elförbrukning i framtiden om den legat på nästan samma nivå sedan 1990.
"Vindkraft till havs pekas ofta ut som den största potentialen för mer svensk elproduktion. De närmaste 20 åren uppskattas elbehovet fördubblas."
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-ska-sverige-fa-till-fler-havsbaserade-vindkraftsparker
Tom-Hjördis
"Jag undrar vad det är som gör att man påstår att elförbrukningen kommer att fördubblas de kommande 20 åren om den varit nästan oförändrad de senaste 30 åren."
RaderaKan det vara att allt från personbilar till flygplan ska gå på el? Jag vet inte, bara gissar här.
"Kan det vara att allt från personbilar till flygplan ska gå på el?"
RaderaJag vet inte. Jag blev bara så förvånad över att elförbrukningen legat still i 30 år för att sedan spås fördubblas kommande 20 åren. Tänkte också att det kan ha med att bilar mm ska gå på el i framtiden men jag vet inte.
Tom-Hjördis
Det är i första hand industrin som förväntas stå för den markant största ökningen av elförbrukning men även transporter ska nämnas här. Den absolut största delen av ökningen förväntas järn- och stålindustrin i norra Sverige stå för med ett enormt ökat elbehov för vätgasframställning vilket ska användas för fossilfri järnsvamp- och stålproduktion.
RaderaNu verkar den prognosen vara högst osäker. Hybrit har har ju skjutit den stora delen av fossilfri järnsvampframställning på framtiden (även om en mindre del fortfarande planeras starta i närtid för leverans till SSAB). Stegra (f.d. H2GS) ligger också rejält efter sin tidplan ang. fossilfri stålproduktion men säger själva att de jobbar på mot slutmålet. En stor fara där är väl att det delvis är samma personer i ledningen som i Northvolt och som inte heller här kan branschen.
En fullt utbyggd fossilfri järnsvamp- och stålproduktion skulle kräva lika mycket el som hela Finland förbrukar idag (ca. hälften av Sveriges förbrukning i dag). Sedan tillkommer diverse andra elintensiva vätgasprojekt, där dock redan några avblåsts pga. att de inte var ekonomiskt hållbara.
Flera industrisatsningar, av annan karaktär, längre söderut förutspås också.
/Ingenjören
Borde man inte kunna ha ett pris för svenska hushåll och ett för export till andra länder i Europa?
SvaraRaderaVisst borde man det, men då måste man stå upp mot EU och säga att "för oss svenska politiker går svenska behov först". Men det gör de de inte, så det kommer inte hända.
RaderaI dagens modell så får staten in pengar när det är skillnader i pris mellan områden. Dessa är tänkta att ges tillbaka eller investeras för att bygga bort flaskhalsarna men inget görs (oavsett partifärg).
RaderaTänk den som fick extra betalt om man gjorde något dåligt för sina ägare och kunder.
RaderaAtt inte diskriminera EU genom olika priser borde gå att lösa. Antingen genom att sluta exportera el. Eller genom att sätta ett pris i Sverige för svensk förbrukning, och överbliven produktion exporteras till samma pris.
RaderaDå förser vi den svenska marknaden som produktionen är byggd för med svenska skattemedel, och säljer överbliven utan att diskriminera övriga EU och straffa de svenska skattebetalarna som defekta betalt för produktionsuppbyggnaden.
@tole Jag håller med. Då finns även incitament för att bygga ut produktion där elen behövs. Det är ju bara för knasigt om Sverige ska bygga 17 kärnreaktorer för att kunna täcka Tysklands underskott.
RaderaJa, andra EU-länder lyckas ju ständigt och jämt värna om sin egen befolkning samtidigt som svenska politiker hänvisar till EU och säger att de inte kan göra något. Det är lite märkligt.
RaderaJag tycker att danskarna borde bygga kärnkraftverk, så att de kan exportera elektricitet både till Sverige och till Tyskland. Det är en fråga som EU kunde driva, om nu danskarna av någon anledning inte själva driver frågan inom det närmaste året.
SvaraRaderaBorde inte Sverige och Tyskland ta ansvar för sina egna misstag istället för att ropa på dansken?
RaderaHar för mig att det var en villaägare i södra Sverige som ställde upp en husvagn på tomten. Han (de?) stängde av elen till huset under vintern, och bodde i husvagnen. Tvagning på närmaste badhus, tvätten hos någon släkting.
SvaraRaderaJag gillar sånt! Jag skulle inte göra det själv, men jag gillar att någon gör det. Med fler personer av den kalibern hade samhället varit bättre.
RaderaOch nu har stackars Ebbas bil sålts av Kronofogden.
SvaraRaderahttps://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kronofogden-fick-ratt-nu-har-ebba-olssons-utlanade-bil-salts
Så staten gav staten rätt. Vem kunde ana...
Radera"Rättsäkert". Helt horribelt att staten stjäl och sedan säger att stjäla är vackert.
RaderaBara påminna dem om denna dom vid nästa skadegörelse / whatever. Ni lånade ut marken för lek och får nu leken tåla.
Och jag undrar fortfarande varför Rafal Alvesta fick tillbaka sin bil men inte Ebba. Tyvärr behöver man nog vända sig till tingsrätten för att få redan på beslutsskälen i Ebbas fall. Alla journalister som skriver om saken utelämnar tingsrättens skäl.
RaderaDock verkar vi i och med SVT-artikeln ha fått svar på hur Kronofogden kunde sälja bilen innan processen i domstol var avgjord av tingsrätten. Svaret är att tingsrätten troligtvis hade avgjort ärendet och att det var därför som Kronofogden kunde sälja bilen. Det framgick inte av tidigare artiklar.
Tom-Hjördis
Du letar efter logik, men kanske finns det ingen.
RaderaHur skulle domstolsväsendet skötas om det inte vore statligt? Privat regi? Högstbjudande vinner?
RaderaEtt första steg vore en opolitisk jury.
RaderaTyskland håller inte riktigt med energiminister Ebba Busch:
SvaraRaderahttps://www.expressen.se/nyheter/sverige/tyskland-slar-tillbaka-mot-ebba-busch-ert-eget-ansvar/
Den som är fri från skuld kastar första stenen. Eller också gör svenska och tyska politiker det.
RaderaÄr det någon som kommer på en enda sak som fungerat när politiker har kommit i närheten av makt över det? Det är något magiskt med politiker, de har förmågan att fucka upp precis allt. Allt. Och sen ljuga i en officiell pajkastning om sin egen roll i det hela.
SvaraRaderaMvh Investeraren
Åtminstone kan jag inte komma på något som funkat bättre tack vare politiker.
RaderaSparo,
SvaraRaderaAlltid problematiskt att skriva ett sådant inlägg. Visst det ger kommentarer och besök. Fast det blir inte mer än dumskallarnas samansvärjning.
MvH Lars
@Lars
Radera"Visst det ger kommentarer och besök. Fast det blir inte mer än dumskallarnas samansvärjning."
Jag tycker orsakerna till de höga elpriserna är en viktig diskussion. Det är uppenbart att det finns en politisk styrning av elpriset som har stor betydelse för hushållen. Det är nog inte alla läsare som har klart för sig hur det höga elpriset hänger ihop med EU:s förordning om flödesbaserad kapacitetsberäkning.
Tom-Hjördis
Vadå eu? Frankrike struntar i Tysklands vilja och säljer elen dyrare till Tyskland än vad fransmännen betalar för sin el från kärnkraften. Tyskland har i sin tur bortsett från utlovade zoner. Det är enbart svenska politiker som uppträder som Europas nyttiga idiot, till nackdel för egna folket.
RaderaLars, jag tycker att mitt inlägg var ganska positivt, med fokus på vad vi som enskilda människor kan göra. Om någon sedan väljer att fokusera på de negativa aspekterna med elräkningar kan jag inte göra mycket åt det.
RaderaMen med det sagt tycker jag att det är bra att fundera över elpriserna, när politiker och andra låter som att det är en naturlag att strömmen helt plötsligt ska kosta mycket mer än tidigare.
"Vadå eu?"
RaderaKlart EU är inblandat. Sammankopplingen av elnäten i Europa är en del i att skapa en inre elmarknad i EU. Regeringen beslutade så sent som i somras att inte ge tillstånd till en ny elledning från Sverige till Tyskland. Det kan ha varit en protest mot att Tyskland vägrar införa elområden. Än är inte sista ordet sagt. Vi får se hur det slutar.
Tom-Hjördis
Jag förstår att det blir billigt för den som väljer en kortare frisyr, men för många damer tar det sin lilla tid att schamponera hår, balsamera hår, skölja ur alltihop, duscha, skrubba, och hålla resten av kroppen hårfri. 😌 och nej, man kan inte stänga av kranen under tiden , iaf inte på vintern, för då fryser man ju ihjäl. 😆
Radera@anonym
RaderaPrecis så är det! :D
Vad har du för värme i badrummet om du riskerar att frysa ihjäl med kranen avstängd? Alltså, jag fattar ju att du inte menar det rent bokstavligt, men kvinnor har ju mer underhudsfett än män så klarar jag att stå där någon minut borde de flesta kvinnor klara några minuter. Och kanske behöver inte hårfriheten prioriteras den dag det är som allra högst strömpris? Det är bara spontana tankar från en oförstående man, inte ett försök från min sida att skapa ett könskrig ;-)
Radera@Anonym
Radera"Det är enbart svenska politiker som uppträder som Europas nyttiga idiot, till nackdel för egna folket."
Tyskland är Europas ekonomiska motor och Sveriges största exportmarknad. Politikerna behöver med andra ord förhålla sig till mer än de svenska hushållens elpriser när de tar beslut som påverkar relationen till Tyskland.
Dessutom utreder EU-kommissionen elområden även om byråkratins kvarnar som bekant maler långsamt. Om EU-länderna inte kan komma överens om nya elområden blir det EU-kommissionen som får slutordet.
Tom-Hjördis
@Sparo
Radera"Alltså, jag fattar ju att du inte menar det rent bokstavligt, men kvinnor har ju mer underhudsfett än män så klarar jag att stå där någon minut borde de flesta kvinnor klara några minuter."
Jag menar inget illa med att säga det men du resonerar som en feminist dvs att det inte skulle finnas någon avgörande skillnad mellan gruppen män och gruppen kvinnor. I verkligheten påverkar kyla män och kvinnor på olika sätt.
"Nej, det finns faktiskt en könsskillnad i hur vi upplever kyla. Studier visar att kvinnors ämnesomsättning kan vara runt 35 procent lägre än mäns, och ju lägre ämnesomsättning du har, desto kallare känner du dig. Ytterligare ett skäl till att kvinnor är mer frusna är att de har mer underhudsfett. Enkelt förklarat kan man säga att huden hamnar längre ifrån blodkärlen, vilket gör att den känns kallare. Den här skillnaden är inte unik för människan: I djurriket föredrar hanar skuggan samtidigt som honorna söker sig till solen."
https://www.svd.se/a/0Q5w0A/fryser-kvinnor-mer-an-man
Tom-Hjördis
"Du resonerar som en feminist dvs att det inte skulle finnas någon avgörande skillnad mellan gruppen män och gruppen kvinnor".
RaderaJag trodde att jag gjorde exakt det motsatta i citatet.
@Sparo
Radera"Jag trodde att jag gjorde exakt det motsatta i citatet."
På sätt och vis gjorde du det men du gjorde inte tillräckligt stor skillnad på män och kvinnors upplevelse av kyla. Att kvinnor har mer underhudsfett gör att de fryser lättare. Dessutom gör kvinnors lägre ämnesomsättning att kvinnor fryser lättare. Man kan inte jämföra hur män och kvinnor upplever kyla utan att ta hänsyn till de stora biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor.
Det är bara stolliga feminister som tror att man kan jämföra gruppen män och kvinnor rakt av. Jag menar självklart inte att du skulle vara en stollig feminist men jag tror du underskattade hur olika män och kvinnor upplever kyla.
Tom-Hjördis
Lägre ämnesomsättning kan jag köpa, men hur vet man skillnaden på hur män och kvinnor upplever kyla? Utan en referensgrupp som är/varit bägge könen och jag är så gammaldags i huvudet att jag inte tror att det finns sådan.
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=fiaILSXJnJs
"Jag längtar tillbaka till fornstora da'r
när en tös var en tös och en karl var en karl."
"Utan en referensgrupp som är/varit bägge könen"
RaderaGruppen män och gruppen kvinnor har väl jämförts med varandra och/eller könsblandade grupper. Jag gissar att män och kvinnor har fått svara hur mycket de fryser vid olika temperaturer och att kvinnorna skattat att de fryser mer än männen vid samma temperatur. Och att dessa svar korrelerar med olika starka reaktioner i nervsystemet/hjärnan. Jag har orkar inte sätta mig in i hur forskningen gått till. Det har troligtvis gjorts många studier på området.
Tom-Hjördis
Studier har säkert gjorts, men jag tänker mig att det är svårt att veta hur olika människor uppfattar något. Om du tycker att du fryser 8 på en tiogradig skala medan jag tycker att jag fryser 9, är det då helt säkert att jag fryser mer än du? Snackar vi genetik och smärta gissar jag att kvinnor har en inbyggd tolerans för att klara av att föda barn, som jag har förstått kan vara ganska obekvämt.
RaderaNär mär man köper sovsäck brukar ju komfort o minimum temperatur skilja mellan män o kvinnor (män klara lägre temp.
RaderaJag som jobbar på kontor fryser ofta på kontoret tillsammans med 80% av resten av kvinnorna medan männen tycker temperaturen är lagom. (Jag kompenserar givetvis med ull)
Så jag skulle nog säga att det är både bevisat o allmänt uppfattat att kvinnor fryser lättare generellt, även om det givetvis finns undantag.
Jag tror inte jag skulle klara ens 5 minuter duschning.
Håret måste blötas o shamponeras 2 ggr, sedan balsam på det som ska sköljas ur.
Å andra sidan gör man hårtvåtten ordentligt kan man klara 3 dagar utan hårtvätt vilket alla frisörer alltid förespråkar. Så då tar ju duschen mkt mindre tid de dagar håret inte tvättas.
Det är möjligt att Sverige behöver goda relationer med Tyskland. Ingen respekterar dock en dörrmatta. Ingen! I 10 fall av 10 vet eu att Sverige alltid kan utnyttjas grovt, och så sker. Det måste bli ett slut på detta agerande av svenska politiker.
RaderaMvh Investeraren
Två schamponeringar? Jag har haft hår, mycket hår. Men aldrig tvättade jag det mer än en gång per dusch :-). Hittills i vinter tror jag aldrig att det varit riktigt dyrt mer än två dygn på raken, så med hårtvätt var tredje dag kanske det går att komma undan i alla fall.
RaderaInte så aktuellt för dig nu då, men för referens:
Raderahttps://www.allas.se/halsa/9-vanliga-misstag-nastan-alla-gor-med-schampo/2614173
Jag har givetvis jämfört flera tillfällen för att inte gå på npgon bluff, men kör jag två schamponering så håller håret sig rent en extra dag. Så ibland ska man inte vara (dum)snål.
Nej, det är svårt att få fett hår när det aldrig är längre än 2-3 mm.
RaderaHade jag varit man hade jag förmodligen kört rejält kortklippt.
RaderaFinns kvinnor som klär i riktigt kort hår också men tror tyvärr inte jag är en av dem
Jag har inte träffat på många som gör det. Men någon fördel ska man väl ha av att vara man (om det nu kan ses som en fördel att bli skallig i 25-årsåldern).
RaderaGått min ingenjörsutbildning om trefas i en skola som har en staty av Jonas Wenström, stor inom branschen och tror mig kunna hålla koll på enheterna.
SvaraRaderaSkammen inom landet faller på S/Mp/V som såg till att lägga kostnader på kärnkraften så den blev omöjlig att få ekonomi i och i praktiken stängde ett gäng kraftverk, väl upplysta därom.
De ska enbart hålla käften idag.
Inom EU så blir det solklart Tysklands stängning av samtliga reaktorer som är den stora boven i dramat. Förstår inte ens hur sådant kan ske utan att det blev mer larm i all media.
Eller jo, det vet jag visst…
Nu sitter vi här med ett ännu sämre avtal som sätter oss i nedre delen av landet rejält i skiten.
50 kr per dusch när jag kollade igår. Börjar lukta lite mustigt.
Men jo, när jag duschar är det 10 sekunder för att bli blöt. Intvålning. Halvminut för att duscha av.
Nu gav jag upp när kåken nådde ner till 4 grader och har dragit på värmen på lägsta möjliga från min luftvärmepump för någon månad sedan.
Har sköna 10-13 grader, alles gut.
Önskar jag kunde styra ner den lite till.
/JB
I vanlig ordning tycker jag att skammen ska delas mellan fler partier, närmare bestämt åtta.
RaderaBara för skojs skull (sådan humor har jag) klockade jag min dusch igår kväll. 22 för inblötning, 32 för att spola mig ren, så totalt 54 sekunder, men skulle definitivt gå att pressa om behovet fanns. De första 22 skulle jag dessutom enkelt kunna fixa med en balja vatten uppvärmd på kaminen.
Jag har satt min luftvärmepump på 10 grader, resten ordnar jag med ved.
"22 för inblötning, 32 för att spola mig ren, så totalt 54 sekunder, men skulle definitivt gå att pressa om behovet fanns."
RaderaDu fuskar väl inte när du duschar? Du skriver inget om tvål och schampo.
Tom-Hjördis
Schamponering och tvål är det som sker i pausen där alltså.
Radera@JB
Radera"Nu gav jag upp när kåken nådde ner till 4 grader och har dragit på värmen på lägsta möjliga från min luftvärmepump för någon månad sedan.
Har sköna 10-13 grader, alles gut."
Som jag skrev i en annan kommentar så tycker jag att billig el är en del av ett välfärdssamhälle. Låg inomhustemperatur är en riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke. Att framförallt äldre människor riskerar att bli allvarligt sjuka eller dö på grund av höga elpriser är inte förenligt med ett fungerande välfärdssamhälle.
https://www.svt.se/nyheter/tre-fragor-om-inomhustemperaturer-och-halsa
Tom-Hjördis
@Sparo
Radera"Schamponering och tvål är det som sker i pausen där alltså."
Jag tänkte inte på det. Självklart gör du inte som jag gör dvs "vaskar vatten" samtidigt som jag tvålar in och schamponerar mig.
Tom-Hjördis
Det händer ganska ofta att jag gör det. Detta är förhållningssättet vid extremt högt pris. Från texten ovan:
Radera"Är strömmen tokdyr blöter jag ner kroppen under max en halvminut, tvålar in mig med kranen avstängd för att sedan skölja bort tvålresterna".
Hos mig är el&vatten inte lika dyrt, men för ett tag sedan roade jag mig med att mäta tiden det tar (för duscha är nog det trakigaste som finns!). Fran det att jag lämnade vardagsrummet, klädde av mig, duschade, torkade mig samt smorde in mig med aterfuktande kräm (har torr hud) och klädde pa mig och var tillbaka i vardagsrummet hade det gatt atta minuter.
RaderaFast nu pa vintern kan jag nog sta i duschen nagon extra minut, men som sagt, det kostar mig inte mycket.
/Annika
@Annika
Radera8 minuter?! H u r ?
Det hade tagit mig 8 minuter bara att vänta på att va torr nog att ta på mig kläderna efter att ha smort in mig :D
Jag använder en handduk för att torka mig och har en lotion som torkar in i huden pa ett ögonblick.
Radera/Annika
Jag skulle inte säga att duscha är det tråkigaste som finns, men definitivt inte kul. Däremot saknar jag mitt badkar ibland, särskilt vintertid.
RaderaNej ok, det finns förstas trakigare saker än att duscha, men badkar har jag inte. Valde bort det när jag fick möjlighet att välja inredning till min lägenhet. Dels pga att jag inte gillar det, dels för att jag tycker att det är onödigt slöseri av vatten. Däremot kan jag simma i en sjö eller ett hav, det är mysigt.
Radera/Annika
Världen är ändå full av vatten :-)
Radera@Annika, jo givetvis använder jag handduk. Men känslan av att försök åla på sig kläder innan lotion har torkat in är obehaglig, känslan av kläder som klistrar fast mot kroppen. Du har nog hittat en väldigt snabbtorkande lotion
RaderaDessutom den billigaste i min närbutik, kostar en svensk tjuga ungefär för 400 ml som räcker ett tag.
Radera/Annika
Jag tycker det är konstigt med alla som beklagar sig över att de måste anpassa tidpunkt för duschning. Är det bara jag som duschar i vattnet som ryms i varmvattenberedaren? Och toppar upp värmen i den när det är som billigast. Trots det naturliga värmeläckaget och förbrukning med dusch och disk, håller sig temperaturen med marginal över legionellagränsen.
RaderaBilligast? Det är väl aldrig billigt numera sen de införde väderberoende kraft i hel Europa? Det är ju dyrt även på nätterna nu.
RaderaJa, billigast. Men du kan kalla det "minst dyrt" ifall du vill, det är samma sak.
RaderaJag ska inte tala för alla, men gissar att många gör som jag, låter varmvattenberedaren vara på hela tiden. Då får den jobba lite extra efter att man duschat. Men det är möjligt att det finns pengar att spara på att vrida upp den när strömmen är "billig".
RaderaJag satte timer kopplad till en app på varmvattenberedaren o stänger av när det är riktigt dyrt. Övrig tid står den på
RaderaDär ser man Sparo. Du som i många avseende framstår som en sparsam man har alltså inte gjort något åt det faktum att varmvatten och uppvärmning står för 80% av elkostnad? Känns ju som en enkel grej att styra VVB.
RaderaJag har funderat på att skaffa en genomströmningsvärmare (https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/avskaffa-varmvattenberedaren.html) istället för varmvattenberedare, men än har jag inte tagit steget.
RaderaJag anpassar mig inte alls efter tidpunkt på dygnet, däremot vilken månad vi är i.
RaderaHar inte debitering på el per timma för då skulle jag bli helt koko på allvar över att spara max, lirar inte med min rätt freewheelande dygnsrytm. Eller lirar snarare för bra, så jag väljer att inte öppna den burken mask.
Så jag betalar snittpris över månad. Jag kan unna mig lite AC mellan varven under sommaren, men vintermånaderna är det hårda bandage som gäller iom landets och EUs energipolitiska beslut som i mitt enkla sinne är rent självskadebeteende.
Även med 10 grader och mer energikostnadsoptimerad än 99.7% av landets hushåll så kan halva min skattade inkomst per månad gå till el nu senaste åren under kalla vintermånader.
@Tom-Hjördis , du har säkert statistiskt rätt med riskerna av hela vintrar i kall temperatur, finns väl mycket data från andra länder antar jag.
Personligen måste jag säga att jag när jag väl acklimatiserat mig faktiskt klarar mig utmärkt mellan 10-13C utan att gå runt i mer än en normal långärmad huvtröja o strumpor.
Det säger jag inte för att jag är en så stenhård viking på att klara kyla, ställ mig ute i duggregn i blåst runt nollan så får du snart se motsatsen, men luften hålls rätt torr genom luftvärmepumpen inbillar jag mig och när jag sover har jag ett normaltjockt täcke men tre katter som är levande värmeflaskor.
/JB
Det är bra att känna sig själv, men för egen del går det bättre än jag skulle kunna ha trott på förhand att anpassa mig till timdebitering. Jag får ett dygns framförhållning och en prognos för den närmaste veckan, så då kan jag anpassa mig lite till det utan att det tar över livet.
RaderaÖnskar dig blidväder! Tänker på Storbritannien där folk dör av kylan inomhus, då de inte har möjlighet att betala för värmen. Det är väl dit vi är på väg.
SvaraRaderaUppskattar dina kommentarer!
Efter förra vinterns helveteskyla tycker jag faktiskt att vi kan vara värda en mild vinter här uppe i norr.
RaderaByggnaden i Tyskland där jag arbetade hade en dieseldriven ubåtsmotor från andra världskriget i källaren. Tror att den var på 24 cylindrar. Den kunde leverera både el och värme.
SvaraRaderaUndrar om den körs nu?
Nu kanske mina fördomar kommer fram, men det där låter väldigt, väldigt tyskt :-)
RaderaLåt mig undermura dina fördomar!
SvaraRaderaMotorn installerades för att skydda Hermann Görings jakttroféer från Rominten Heide i Ostpreussen. Bl.a. fanns hornen från den sista kronhjort som han sköt i juli 1944 i byggnaden. Den sköts dagarna innan sovjeterna intog området. Alla de stora kronhjortarna hade namn.
Hahaha!
RaderaObetalbart! :-D
Radera/JB
Sen på bollen, men vi har rätt jämn förbrukning över dagen, och just dagen när priset peakade var billigare än dagen innan p.g.a. lägre snittpris
SvaraRaderaMen vist jag väljer aktivt att inte köra vittvätt på 60grader dom dyra timmarna.
En rolig detalj är att det är samma personer som kör 2mil för att tanka 10-15öre billigare som absolut inte kan tänka sig starta diskmaskinen en timma senare för att spara någon krona.
Jag har en app så att jag vet hur mycket jag tjänar på att åka omvägar för tankningar, så där känner jag mig inte träffad. Även om jag såklart inte heller alltid är rationell i mina handlingar.
RaderaIbland undrar jag över poängen med att rapportera maxpriser. Det är lite som du säger, man behöver inte ta en lång varm dusch just när det är som dyrast. Men om man ändå vill det, då kan man väl lägga undan några 100-lappar under de månader som elpriset är.lågt?
SvaraRaderaJa, som privatperson som inte badar i pengar kan man åtminstone försöka se möjligheterna i detta, inte likt media stirra sig blind på hur dyrt det kan bli.
RaderaKan bara nämna att årsmedel för elområde 3 ligger på 44 öre. Att jämföra med 58 öre i elområde 4. Långt ifrån skräckrubrikerna med andra ord.
RaderaJust nu ja, men rätt som det är går vi över kronan igen.
Radera