fredag 20 december 2024

Årets grönsak

Den här tiden på året utses årets julklapp, årets nyord och årets [en massa annat]. Jag tänkte inte vara sämre utan härmed kora årets grönsak – grönkål.

Inte bara för att den är god och nyttig, rik på vitamin A, B, C och E. Den visade sig också vara ganska lättodlad. Jag var lite rädd för kålfjärilar, men odlade den utan nät utan större angrepp. Det bästa av allt är kanske den långa skördesäsongen. Det är nu andra halvan av december och jag går fortfarande ut till mina odlingslådor och skördar färsk grönkål. Ibland i minusgrader, ibland med snö på.

Väl inne sköljer jag kvistarna, torkar i durkslag och förvarar i en påse i kylen. Om jag inte tillagar den direkt. Jag använder allt utom stammen som jag lämnar ute i lådan, och åtminstone fram till början av oktober började det växa ut nya blad där de gamla skurits bort.


Tio minuter efter skörd i december.

Jag har upptäckt att grönkål funkar till nästan allt. I grönkålssoppa eller andra soppor, kokt eller stekt som tillbehör istället för mer kolhydratrika alternativ som ris och potatis, men framför allt hackar jag ner grönkål i såser och annan mat. När jag steker potatis slänger jag med lite grönkål för färgens och den goda smakens skull och jag tror banne mig att grönkål skulle funka som en helt egen rätt, stekt och kryddad med citronpeppar, kanske med en klick smör till.

Av allt jag odlade i somras var grönkål den roligaste överraskningen och tillsammans med potatis, morötter och squash det jag redan nu är säker på att jag ska odla nästa år.

63 kommentarer:

  1. När jag såg rubriken var nästan säker på att det var dags att fullständigt nedgöra årets sämsta makthavare. Men grönkål är ju också gott :)

    SvaraRadera
  2. På tal om kål håller jag på med min första omgång surkål någonsin. Hur enkelt som helst, och med tio kronor kilot för vitkål i närlivsen blir det ordentligt mycket billigare än köpevarianten. Om drygt två veckor får jag se hur det smakar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig försökt mig på och inte varit så imponerad av smaken på surkål, så jag undrar om jag någonsin kommer att försöka. Men kanske ändå, för rent teoretiskt gillar jag det.

      Radera
  3. Vilken/vilka potatissorter odlar du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I år (mitt första försök) blev det Princess. Den skulle vara lättodlad, tålig osv. Nästa år vill jag ha två eller tre sorter.

      Radera
    2. Spännande, den ska jag kolla upp!

      Radera
  4. Jag har aldrig ätit grönkal, hur smakar det? Vitkal är jag förtjust i, knaprigt och gott och kan användas till mycket.

    För övrigt är det mycket jag aldrig ätit, främst importerat fran "främmande" länder, men som folk i Sverige verkar känna till. Asiatiska rätter, mat fran Mellanöstern, grönsaker med mystiska namn etc. Till skillnad fran SD:are tycker jag det är spännande med utländska influenser och prövar gärna om jag far tillfälle.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte helt olikt brysselkål, men lite åt vitkålshållet.

      Hur du får in SD i detta fattade inte riktigt jag (måste ALLT bli politik?). Eftersom jag tycker de är skit gillar jag inte att försvara dem, men det här tycker jag blev för tramsigt. Huruvida SD:are gillar utländska influenser vet jag inte. De är väl en miljon, så gissningsvis finns det olika inställningar där. Chefsideologen Mattias Karlsson är väl gift med en kvinna från Indien, så han verkar åtminstone inte total motståndare till utländska influenser. Riksdagsledamöterna Rashid Farivar och Nima Gholam Ali Pour är kanske inte heller motståndare till allt som inte är svenskt. Är det kanske till att vara lite fördomsfull nu?

      Radera
    2. Sparo, du får tänka på att Annika ju bara läser gatekeeping-media. Som ju ägs eller är knutna till vänsterpartier eller liknande. Det ligger knappast i deras intresse att lyfta något annat än sådan som Annika torgför. Om det sedan stämmer överens med verkligheten eller inte, det är (helt) ointressant.

      Fienden måste bekämpas med alla medel, det finns ju bara 349 riksdagsplatser, om en kommer in måste en åka ut. Likadant runt om i landet i kommuner och regioner/landsting. Nu när lönegarantin i riksdagen är ändrad, från livstidspension efter i det närmaste endast behövt ha satt sin fot i riksdagen, till stramare regler så är det ju självklart ännu mer fight/intresse av att ha vara kvar och dia riksdagsspenen.
      Och vad gäller SD: hur många gånger har det inte från media och liknande hörts tongångar om att SD hatar judar, om SD fick bestämma skulle det gasas, rensas osv när det i själva verket i SDs partiledningen satt judar, på framträdande positioner satt judar, att man var extremt israelvänligt osv.

      Själv har jag svårt att förstå hur "breda-mitten" CP har blivit ett näste för de som dras till barn. Vad det nu har att göra med grönkål....

      Radera
    3. Oj, nu blev det drag i kommentarsfältet. Och ja Sparo, det var nog dumt att dra in politik i ett inlägg om en grönsak, det var bara en koppling jag gjorde när jag skrev om utländska influenser.

      Och Anonym 11:18, det är första gangen jag har blivit förknippad med vänstern. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Men det är riktigt att jag inte är pa s.k. sociala medier, utan läser tidningar fran olika länder.
      /Annika

      Radera
    4. Arrogant som få,
      men tankarna, de är små.
      Vad finns då kvar att se,
      om inte Annikas hat mot SD.

      Radera
    5. Jimmy Åkesson gillar kebab pizza. Kan slå mig i betongen på att snöar det inte på julafton är SDs fel.
      Mvh Lars

      Radera
    6. FEL?! Jag ser ingenting positivt med snö, vare sig det är julafton eller september.

      Radera
  5. Grönkålschips som man enkelt gör i ugnen är riktigt gott. Och gärna halländsk grönkål till julbordet.
    Tror precis som du att grönkål kan passa till det mesta.q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag prövade grönkålschips 2-3 gånger, men tyckte aldrig att det blev så fantastiskt. Och julbord håller jag inte på med.

      Radera
    2. Va? Håller du inte på med julbord? Det var tråkigt att höra, det borde du väl unna dig? Borde finnas någon grönsaksvariant?
      Mvh Investeraren

      Radera
    3. Det som brukar vara vegetariskt på ett julbord är rödbetssallad och kokt potatis. Men jag firar egentligen inte jul alls. Jag brukar baka pizza på julafton, och koka risgrynsgröt. Inget egentligt pynt och ingen gran.

      Radera
  6. Grönkål är bra att ha i grytor, och i paj!
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I paj har jag testat med lyckat resultat, och jag kan tänka mig att det funkar bra i grytor också, precis som vitkål, broccoli och andra kålsorter.

      Radera
  7. Jag provade att odla både grön- o svartkål tidigare år. Förstår inte vad du menar med lättodlat, det larverna inte tog blev uppätet av rådjuren. O ändå höll jag på med kålnät osv.Bara att gratulerar till den fina skörden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nätar in lådorna så att jag inte ger rådjuren chansen, för då skulle de försvinna fortare än kvickt. Men larverna har varit ganska ointresserade. Det de gick hårdast åt var majrovablast, vilket inte gjorde någonting. Nästa så att jag funderar på att odla det nästa år bara för att ge kålfjärilarna något att äta istället för grönkål.

      Radera
  8. Rådjuren äter vår grönkål ochså, men de snälla och väntar tills vi skördat vår del.. Är det första året du odlar grönkål? Vi hade smekmånad första året för kålfjärilar, men andra året hade de förökat sig så nu är det växtduk hela säsongen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina rådjur hade garanterat inte väntat. De går runt i trädgården för jämnan, äter allt de kommer åt och är rätt obrydda av att jag skriker eller klappar i händerna så länge jag inte springer emot dem.

      Ja, det var första året med grönkål för mig, så nästa år kan det bli något helt annat.

      Radera
    2. Dom kanske inte hade känt sig så hemma om du inte kallade dom "Mina rådjur" :)

      Radera
    3. Det gör jag inte så de hör. Jag brukar mest tilltala dem med: AAAAAÖHHHHHH!!!!!!!!!!!!

      Radera
    4. 6,5*55 hjälper för att hålla dom borta, har du inte själv så har du väl hjälpsamma grannar som jagar..

      Radera
    5. Den pangar i skogen hela hösten, men det blir alltid kvar rådjur så det räcker och blir över.

      Radera
  9. Kommer från Halland och har följaktligen ätit grönkål till julmaten sedan jag var stor nog att gå över till fast föda ;-)

    För måånga år sedan bestämdes det en gång att jul skulle firas i stockholmstrakten. Väl framme där insåg jag att grönkål saknades på menyn. Katastrof, vad göra?

    Jag gav mig ut i diverse butiker i närheten, på jakt efter grönkål. I Halland kan man köpa färdigkokt, som sedan bara steks och kryddas, men sånt fanns inte här. Fick tag i en ansenlig hög grönkålskvistar och begav mig mot kassan.
    -Det var värst så mycket dekorationer du ska ha, sa kassörskan.
    -Nä, han ska ÄTA det svarade mitt sällskap.

    Kassörskan gjorde en grimas, slog in beloppet, jag gick hem till vännerna och tillagade grönkål som blev väldigt uppskattad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder folk verkligen grönkål (eller andra ätliga grönsaker) som dekorationer?! Jag tycker att det är illa nog att pumpor går till spillo, och då är pumpa ändå inte särskilt gott.

      Att köpa färdigkokt skulle jag däremot inte vilja, det brukar alltid bli bättre att göra tillagningen själv.

      Radera
    2. Slänger folk innehållet i pumpan till halloween? Jag trodde man gjorde soppa eller paj av det. Och en gubbe av skalet.

      Radera
    3. Kanske någon gör det, men misstänker att väldigt många i slutändan kastar allt.

      Radera
  10. Jag nominerar vitkål. Vet jag talat mig varm för PakChoi men den är rätt dyr. Vitkål är billigt och tar åt sig smaker o blir riktigt god vid sidan om näringsriktig bara man kryddar o lagar till en smula.

    Fan, bara snabbskållad i lite ättika/vinäger och olivolja med kryddning så blir det pizzasallad som är det billigaste man kan äta som är smaskens och nyttigt, även om det såklart inte går att leva enbart på det.

    Man får tänka bort barndomens råa vitkål med lingon bara.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitkål är också en höjdare, men grönkål känns som den lite roligare kusinen. Vitkål med lingon hade jag glömt, men du har helt rätt - det var hemskt!

      Radera
    2. Blodpudding med riven vitkål och lingon tycker jag är ruskigt gott. Gärna med Keso för syran också. Kan vi nominera vitkål till årets person 2025? Har det i nästan all mat jag lagar.

      Radera
    3. Jag gillar vitkål, men absolut inte ihop med lingon. Men det är fint att vi är olika. Vi kan absolut nominera vitkål till årets person. Jag kan inte komma på någon bättre lämpad :-)

      Radera
  11. Aha! Har gått och funderat på just pizzasallad, en stor hög har alltid varit obligatoriskt när jag åt pizza. Numera lagar jag all mat från grunden, dags att testa att göra egen sallad. Hittar vitkål för en tia kilot på närlivsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I pizzasallad är nog vitkål att föredra framför grönkål. Men den är inte alltid jättebillig, tycker jag. Man vaskar rätt mycket vikt i roten, så priset på ett vitkålshuvud kan bli betydande.

      Apropå mat från grunden tycker jag att egen pizza blir minst lika bra, och väldigt mycket billigare.

      Radera
  12. Uppväxt med grönkål, så gott! Dock kunde jag bli less på grönkålssoppa med ett halv hårdkokt ägg i som guppade runt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig provat. I spenatsoppa och nässelsoppa har jag upplevt det där ägget, men jag minns aldrig att jag blev less så det kan vara värt att ta upp igen.

      Radera
  13. Grönkål är inte dumt, kusinen Vitkål går inte av för hackor heller, men kanske inte lika nyttig :)

    Divi
    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. En snabb jämförelse på Matkalkyl visar att du har rätt, men den ena utesluter ju inte den andra.

      https://matkalkyl.se/se-gronkal.php
      https://matkalkyl.se/se-vitkal.php

      Radera
    2. Matkalkyl – vilken underbar webbplats! Jag håller just nu på med en genomgång av maten jag äter; kalorier + kronor och ören. Kanske att jag kommer under 700 kronor i månaden …

      Radera
    3. Jag gillar den också. Inte en massa design och flashiga funktioner, bara siffror och hårda fakta.

      Radera
  14. Kanske en Sparo-lathund om hur man krattar ekonomin inför 2025? Skapa en snålhetsskola på något vis?

    Själv har jag just (för några minuter sedan) sänkt min fasta månadskostnad med en tusenlapp bara genom att gå igenom och säga upp onödiga medlemskap, överflödiga försäkringar och tagit fram gratisalternativ till annat som bara löpt på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag bara undrar om jag är rätt person att göra den.

      En tusenlapp i månaden genom en snabb genomgång var inte illa! Kanske är det du som borde göra lathunden.

      Radera
    2. Sorry för lång kommentar, men jag vill försöka bidra med något till din fantastiska blogg, Sparo. (Att du lämnar Sverige åt sitt öde är inspirerande på fler än ett sätt.)

      Det här är det jag (nöjd frilansare sedan flera år, ej anställd) har sagt adjö till i dag (belopp/månad):

      + Fackavgift 235 kronor
      + Facket a-kassa 140 kronor
      + Backup från dator till molnet (Backblaze) 128 kronor
      + Backup iCloud (2TB, iPhone, iPad) 129 kronor
      + Abonnemang appar (iPhone, iPad) 63 kronor
      + Privat sjukförsäkring 160 kronor
      + Netflix 150 kronor
      + Tidningsprenumeration (Modelljärnvägsmagasinet!) 50 kronor

      1 055 sparade kronor varje månad i fasta utgifter.

      Ja, ja, ja, alla har olika förutsättningar. Det man kan göra är att väga faktisk kostnad mot trolig nytta eller glädje. Titta inte bara på vad det är, fundera på vad du kan få ut av det. Exempel: min privata sjukförsäkring. Jag har betalat in rätt många tusenlappar genom åren, väg det mot försäkringsbeloppet i dag (låt oss säga att det nu är begränsat jämfört med insatt kapital över tid) och antalet karensmånader (fler än önskvärt). Är det värt att fortsätta? I mitt fall: nej.

      Ungefär så. Riskbedömning (verklig nytta av en privat sjukförsäkring där just du är i livet?), gammalt mög (som bara liksom fortsätter kosta pengar varje månad, helt av sig själv), hur pass elastiskt samvetet är (tanka film och tv som alternativ till att betala för det?), är det verkligen något du har nytta/glädje av just nu (tidningsprenumeration?), alternativa lösningar (egen backup på åtminstone två externa hårddiskar istället för i molnet), realistisk nytta av facket + fackets a-kassa (anställd? nära pension? nu och den närmaste tiden), lägga sparade pengar på utbildning (nya affärsområden) och så vidare, och så vidare.

      Så. Det här borde jag ha gjort tidigare. Fan också. Vad som vore trevligt är hur andra tänker, kanske någon form av fastspikat inlägg där andra kan diskutera? Kanske en Sparo-skola? (Gratis affärsidé!)

      Radera
    3. Jo, och inte bara titta vad som har hänt den senaste månaden på kontot. Gå igenom de senaste tolv månaderna för att hitta ”prenumerationer” på tjänster och annat som löper över längre tid (tittar på dig, Grammarly).

      Radera
    4. Sveriges öde lär vara väldigt oavhängigt mina beslut och mitt liv, bara så det är sagt.

      Är du frilansare lär du inte sakna fack- och a-kasseavgifterna, men privat sjukförsäkring trodde jag nästan var ett måste i Sverige om man ska få vård.

      Jag har aldrig backupat något till molntjänster och om dina kostnader är typiska ser jag att jag inte missat något för det där tycker jag var dyrt. Min externa hårddisk som jag säkerhetskopierar till hade varit intjänad ganska snabbt.

      En Sparo-skola är nog mycket sagt, men något inlägg på området borde jag kunna få till.

      Radera
    5. Säg inte det. Du kanske får feeling och flyttar tillbaks hit till Afrika? Kulturen är ju mer spännande nu också, du vet aldrig om du hittar en handgranat eller liknande på en promenad. Fast så har det alltid varit säger de som förstår sig på.

      Radera
    6. Jag utesluter ingenting, men en del saker känns mer sannolika än andra.

      Radera
    7. Afrika är en bra beskrivning. Undrar hur det kommer att se ut om säg fem år? Tio år?

      Radera
  15. Apropå grönkål , jag gör en gratäng på grönkål, krossade tomater, råris, dill och ost, gott. Prova grönkålspizza eller paj, kanske redan föreslaget. Grönkål är nyttigt samt att den tål en del frost, man kan lämna kvar den i landet vid mild vinter. /Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer göra pizza i morgon (julafton utan pizza skulle ju kännas konstigt) och då slänger jag antagligen på lite grönkål. Grönkålsgratäng låter också intressant.

      Radera
  16. Jag blev lite nyfiken på kålens historia med tanke på utvikningarna angående villfarelserna om SDs presumtiva ovilja mot allt importerat.

    I europa verkar det som grekerna var först med att odla kål redan 600 f.kr.

    I Norden har vi troligen odlat grönkål, vitkål och rödkål sedan vikingatiden. Kålrabbi, blomkål och savoykål och var alla etablerade på 1600-talet i Sverige. Under 1700-talet kom även broccolin som först blev uppskattad för sina stjälkar. Brysselkålen kom först på 1800-talet.

    Jag är dålig på årtal men vikingatiden upphörde väl kring slaget vid Hastings 1066, så det är en gammal bekant gäst vid våra matbord.

    Här blir det nog en kebabrulle på julafton, inhandlad från mina ytterst trevliga och hårt arbetande syrianska vänner på byns pizzeria.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog ingen som tar A på allvar, verkar ha fastnat mentalt. Fortsätt vara du; uppskattar dina kommentarer!

      Radera
    2. Traditioner som hållit i sig sedan vikingatiden får ändå ses som svenska eller nordiska oavsett ursprung. Jag funderar sällan i de banorna utan brukar äta det jag tycker är gott. Jag har t ex svårt för italiensk mentalitet, trivdes dåligt i Italien och har träffat en del dryga italienare även i Sverige, men pasta tycker jag är fantastiskt gott så det äter jag ändå.

      Har syrianerna verkligen öppet på julafton? Hade jag jobbat i restaurangbranschen hade jag lätt kunnat ha öppet på julafton, men jag tror att det vore dålig business.

      Radera
    3. Jag visste jag skulle få den frågan!

      Nej de skulle aldrig jobba på julafton då de är mer kristna än iaf jag är iaf! Jag köpte den 23e o la i kylen.

      Har hört historier om hur de för egen slant besöker hemlandet och fått betala 10x priserna för mat för att de är kristna o inte muslimer. Jag tror dem.

      Men jag äter gärna min kebab kall oavsett och unnar dem ett par dagar ledigt medan jag inte har ett problem med en kebab som gottat till sig!
      /JB

      Radera
    4. Anonym 4:19, uppskattar ditt inlägg, du vet ibland behöver man en styrkekram.
      /JB

      Radera
    5. Jag tänkte inte på huruvida de var kristna utan mer på att det kostar att ha en pizzaugn igång så då vill det till att det kommer kunder, och jag vet ingen mer än jag som äter pizza på julafton. Jo, radiokaraktären Göte Johansson i radioprogrammet Metropol, men han släcktes ner för typ 30 år sedan.

      Radera