onsdag 11 december 2024

Slutar frilansa?

Fördelen med att frilansa, att inte ha ett fast jobb eller fasta kunder, är valfriheten. Jag kan inte välja mina uppdrag helt fritt, men jag kan välja inriktning, vilken typ av texter jag helst vill skriva och vilken typ av kunder jag helst vill ha. Funkar det försöker jag få mer, funkar det inte ser jag mig omkring.

Det blir förmodligen också skälet till att mitt liv som frilansskribent så småningom tar slut. Jag trodde dock att det skulle dröja länge, men i takt med ökad ålder, förbättrad ekonomi, men kanske främst ren bekvämlighet, blir jag allt mindre benägen att ta skit. Jag tar såklart kritik för dåligt utförda jobb även om det svider, det är inte det jag pratar om.

Jag tror att jag berättat förr att jag har en frilansande kompis som har som motto att ska man jobba med osäker inkomst och utan skyddsnät ska man åtminstone ha kul på jobbet. Jag lyckas inte alltid och tror inte att han heller gör det, men målsättningen är rimlig. Hittills är det bara en gång jag officiellt brutit med en kund, där jag efter flera års samarbete fick en rabiat kontaktperson och det slutade med att jag berättade för chefen att jag inte ville jobba med dem, eftersom det inte var kul längre och då får det hellre vara.

Det är enda gången jag riktigt satt ner foten. Det var tvunget att vara tydlig eftersom jag skrev ganska mycket för dem. I andra fall har det mer runnit ut i sanden. Jag har kanske upplevt att jag fått tjata för att få svar angående uppdraget, eller för att få betalt. Kunden har möjligen i sin tur uppfattat mig som tjatig eller gnällig (med all rätt) och så har ingen av oss tagit upp tråden igen.

Mitt senaste exempel är ett fenomen jag inte bara upplevt i jobbsammanhang, men särskilt där är det förödande. Jag hade en textidé och skickade en förfrågan till en redaktör jag skrivit en del för. Jag berättade vad jag ville skriva, skickade med ett par länkar och frågade om det var något hans tidning ville publicera. Jodå, ”Det høres ut som en god idé”, vi enades om en prislapp och så skred jag till verket. Ovetandes om att han inte klickat på länkarna eller funderat så noga över saken utan mer tänkt ”Skriv på, så läser jag sedan”.

Så jag skrev artikeln och fick först därefter reda på att det här ville de absolut inte publicera med mindre än att jag gjorde ändringar han mycket väl hade kunnat berätta redan innan (om han lagt mer än fem sekunder på att fundera). Fast när jag pressade lite framkom att den här texten inte hade släppts igenom oavsett hur mycket jag ändrade, så jag fick betalt för det jag gjort och om så Helvetet fryser till is kommer ingen av oss kontakta den andre igen.

Det känns bra att jag kan våga välja bort, men tråkigt att det ska behövas. Om jag inte haft möjlighet att sätta gränser kanske det kunnat bli långa och fantastiska samarbeten, det kan jag omöjligt veta. Å andra sidan brukar stängandet av dörrar i sig öppna nya. En liten identitetskris då och då piggar upp i det långa loppet och jag vet fortfarande inte vad jag ska jobba med när jag blir stor.

25 kommentarer:

  1. Frilansar du inom något annat område eller är det enbart inom textproduktion?

    /Roger Olsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är bara text, men egentligen håller jag inga dörrar stängda. Jag kan (och har i forntiden) hoppat in som datakonsult eller administratör och fakturerat några timmar här och där för lite av varje.

      Radera
  2. Det vore intressant med ett exempel på något du skrivit, t.ex. an artikel. Du har ingen länk att hänvisa till?
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte just nu och i det här sammanhanget i alla fall. Jag är inte ute efter att hänga ut någon.

      Radera
    2. Jag tänker så man fick läsa någon text och se vad du skriver om. Nyfiken.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Det här t ex: https://www.delikatesskungen.se/blogg/

      Ingen riktig sidvändare ;-)

      Radera
    4. Kul att du har skrivit det där ändå. Barnen älskar cuper och sånt där oftast. Men i övrigt trodde jag du mest ägnade dig heltid åt hantverkeriet.
      Mvh Investeraren

      Radera
    5. Nej, som hantverkare har jag nog ingen större framtid :-)

      Radera
  3. Har du inget kontrakt med typ. Typ ett visst antal texter per år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, lyckligtvis inte. Då kan man ju lika gärna vara anställd, tycker jag.

      Radera
  4. Att jaga kunder och sälja in sig själv kan ju till slut bli ganska tröttsamt, med ålder är man kanske inte lika mycket på eller har samma glöd för det man har gjort ett antal år, det kan svalna. Har det blivit svårare sen du flyttade till Norge? Du verkar ju ha så mycket annat att intressera dig för, kanske inte lika inkomstbringande men roligare. Måhända är det dags att välja bort./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det har med flytten att göra. Jag erbjuder svenska kunder att betala i SEK och då blir enda skillnaden att de slipper betala moms.

      Möjligen det att jag inte längre är så sugen på att skriva texter jag inte brinner för, så då har jag svårt att förmå mig till att jaga uppdrag.

      Radera
  5. Jag har aldrig varit frilansare, däremot vikarie i ungdomen. Da fick man ställa upp när nagon ringde 7 pa morgonen pga att nagon var sjuk och snabbt göra sig i ordning och aka dit. Det fanns inte pa kartan att jag skulle göra mig beroende av nagon annans pengar.

    Senare har jag varit anställd, och jag förstar att det i vissas ögon ser ut som att man är last i ekorrhjulet, men jag tyckte nästan jämt det var roligt att jobba och i takt med att jag steg i graderna, fick nya uppgifter och mer i lön blev det ännu roligare. Dessutom kunde jag pensionera mig langt tidigare än de allra flesta.

    Men jag hyser en motvillig beundran över de som vagar frilansa, sa modig var inte jag. Tur att vi är olika.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att man är anställd tycker jag inte alls behöver betyda att man är låst i ekorrhjulet. Det beror ju dels på om man har möjlighet att välja bort jobbet ifall det inte är kul och dels på hur man trivs. Riktigt roliga jobb kan ju inte ses som löneslaveri.

      Radera
  6. Hur står sig din kompensation för så att säga, antar jag, kommersiell textproduktion, jämfört med att skicka in kulturartiklar, krönikor och annat till dagstidningarna? Det känns som om mycket av det som publiceras även i stora tidningar kan skrivas ihop på nån timme men tror dom får betalt som om det tagit en hel dag eller rentav flera dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga uttalade regler för det, men är det kul behöver jag inte lika bra betalt som om det inte är det. För övrigt samma med reklam på bloggen. Är det något jag inte kan stå för fullt ut, men som jag ändå kan tänka mig att göra reklam för så har jag fläskat i lite grann. Blir det då inget kan jag leva med sorgen.

      Att skriva på norska blir nästan garanterat sämre ekonomi för mig eftersom det går långsammare, men då ser jag det som hälften jobb, hälften språkkurs.

      Radera
  7. Den stora fejden med min chef där jag vill skriva ett inlägg relaterat till innehållet men där han är fast i att texten ska vara säljande och att den ska handla om en produkt. Skilda världar. Rent konkret. hehe.

    Han fattar inte att texten genererar organiska klick och tillväxt eller till och med nyhetskänsla men alternativet är inget istället. Jag tappar totalt min energi och har annat jobb på hög att utföra som generar cash istället men jag grämer mig att han inte fattar. Som en presschef som vägrar publicera din text nästan.

    Jag pushar gång på gång samma sak några månader emellan och har helt enkelt startat egen blogg istället. Snart startar jag en till i ämnet det gäller men jag behövde starta upp en annan först för att skapa rutin och bättra på inläggens kvalitét.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju, att skribenten och kunden har olika mål med texten. Den slitningen kan göra texten bättre, men inte alltid. Och ibland är det rätt text på fel plats, lika bäst att så snart som möjligt hitta ett annat forum för den.

      Radera
  8. Tack för allt du ger oss Micke genom din blogg. Det är faktiskt fantastiskt hur mycket du engagerar oss i både det ena och det andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer helt! Tack Sparo!

      Radera
    2. Tackar ödmjukast! Riktigt kul att höra!

      Radera
  9. Länsstyrelsen i Skåne ger ut ett litet häfte med namnet Landsbygdsnytt. I senaste numret skrev landsbygdsdirektören en ledare. Den inleds: ”Svenskt lammkött är efterfrågat, men importeras i stor utsträckning”. Språket i resten av ledaren är inte mycket bättre.
    Som någon sade (på ett ungefär): ” Det dunkelt tänkta är det dunkelt skrivna”.

    Lantbruksnytt har alldeles uppenbart behov av någon med språkkänsla. Min rekommendation är att de anlitar Sparo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helvetet ska nog frysa till is flera gånger innan en statlig organisation anlitar mig till att skriva åt dem.

      Radera
    2. Säg inte det! När de gått igenom alla anställda och inte hittat någon som kan uttrycka sig begripligt så måste de vända sig till Sparo!
      Beträffande landsbygdsdirektören så får hon luta sig mot följande citat från Shakespeare: ”Upp stiga orden, tanken stilla står. Ord utan tanke, himlen aldrig når”.

      Radera
    3. Haha, det citatet ska jag memorera!

      Jag tror inte att det är så många som längre bryr sig om man uttrycker sig begripligt. Ta bara SVT, som ju borde kunna ställa lite krav på sina anställda. Ändå är det ofta VM i syftningsfel, och med några missade ord på det kan man läsa texten tio gånger utan att förstå innebörden.

      Radera