onsdag 2 april 2025

Mångsysslare morgondagens melodi?

Jag läser om en kille som både jobbar som stadsarkitekt och präst. Jag förstår att artikeln skrevs för det här sticker ju verkligen ut. Men skulle det behöva vara så? Min känsla är att ”mångsysslare” och ”tusenkonstnärer” var vanligare förr.

Statsarkitektsprästen säger att kommunen underlättat jobbkombinationen för honom, men ska man jobba med två eller flera saker brukar det kräva att man driver ett eget företag där man kan blanda jobb på konsultbasis. När jag var ståuppkomiker tog jag under några år kontorsvikariat på somrarna när det var naturligt ont om firmafester, och idag skulle jag kunna titulera mig själv skribent/biodlare.

Att den här typen av kombijobb är så ovanliga beror på att samhället verkligen inte uppmuntrar till det utan snarare motarbetar. Politiker, för att inte tala om fackförbund, tycker att deltidsjobb är ett slags modernt slaveri och lagstiftningen bekämpar alla anställningsformer som inte är fasta heltidstjänster.

Visst, man kan starta eget, det funkar för mig. Men om arbetsmarknaden vill vara flexibel borde samhället underlätta för människor som inte vill lägga alla jobbägg i samma korg. T ex nu när inhemsk matproduktion kommit i ropet, både av miljöskäl och för att omvärlden är orolig. Då borde man underlätta för så kallade månskensbönder, människor som driver jordbruk, men för småskaligt för att kunna leva fullt ut på det (eftersom samma politiker och myndigheter också gjort det svårare att vara heltidsbonde).

Fram för fler individuella lösningar, flexibla scheman och udda anställningsformer! Det vore bra för samhället, miljön, men inte minst för människorna. Det är väl ändå oss vi bygger samhället för? Eller åtminstone borde göra.

32 kommentarer:

  1. Det är vanligt att pastorer i frikyrokorna kombinerar sina uppdrag med andra yrken. Jag hade t ex en pastor som lärare ett tag. Men då brukar det ju handla om att församlingen inte prioriterar att lägga någon miljon av medlemmarnas pengar varje år på en anställd pastor. Jag hoppas att prästen i artikeln tjänar sina pengar som arkitekt och jobbar som präst pro bono. För är en person lämplig att inneha prästämbete om pengar betyder så mycket att två löner är nödvändigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju inte två löner om han jobbar halvtid med bägge, det blir två halva löner.

      Jag har både läst om och sett präster med bara ett jobb som definitivt inte är lämpliga. Blir han sämre präst för att han ritar hus när han inte är där än om han t ex jobbar politiskt eller kränger bilar?

      Radera
    2. Ja, han blir en sämre präst, är mitt svar. Prästyrket skall vara ett kall. Ett kall från Gud. Det är inget jobb man går hem ifrån. Man är alltid präst. Den tid prästen lägger på att kränga bilar hade han istället kunna lägga på att vårda sin församling.

      Radera
    3. Men även om man har ett kall måste man väl få ha ett liv vid sidan av? Annars är det inte kall utan slaveri.

      Radera
    4. Håller nog med Gustav, ett kall är något annat än ett vanligt jobb.

      Radera
    5. Då måste jag få fråga, får man ha barn vid sidan om prästkallet? För den tid han då lägger på att ta hand om sina egna barn hade ju kunnat läggas på att vårda sin församling, så med er logik undrar jag om prästjobbet även är oförenligt att vara förälder. Det tar nog mycket mer tid än att t ex vara stadsarkitekt 15 timmar/vecka.

      Radera
    6. Frågar du en katolik blir svaret som bekant nej, men vi i den protestantiska världen har en lite mer laid back inställning. För att inte tala om den ordodoxa kyrkan - där är det ett krav på att vara gift för att få bli präst...

      Radera
    7. Jag vet inte mer om katolska präster än att de lever i celibat, men jag tror inte heller att de sitter som en resurs i sakristian under de av dygnets timmar som de inte aktivt jobbar som präst. Jag skulle t o m vilja sträcka mig så långt som att man antagligen blir en bättre präst om man har någon koppling till livet utanför kyrkobyggnaden.

      Radera
    8. Varför skulle prästyrket vara ett kall? Om man är troende, gillar att undervisa och tala om gud etc, så kan man väl vara präst? Samma rent av idiotiska argument som hållt tillbaka både lärar- och läkarlöner, som om även dess yrken skulle kräva någon slags idealism.
      /Christoffer.

      Radera
    9. Jag är rätt övertygad om att det finns präster som absolut inte ser det som ett kall medan andra gör det. Antagligen är det inte ens alla präster som tror på gud.

      Radera
    10. Svenska kyrkan anser att prästyrket är ett kall. Jag läser följande på deras hemsida: "Att vara präst är mer än bara ett yrke, det är ett kall som handlar om livshållning och personlig tro. Präst är du hela tiden. Det är inte en funktion som upphör när arbetsdagen är slut."

      Radera
    11. Svenska Kyrkan ansåg också att Antje Jackelén var en värdig företrädare för deras organisation, så att de anser något betyder inte att de har rätt.

      Men det där kan man ju säga om många jobb. T ex gissar jag att man t o m uttalat och bokstavligt i arbetsbeskrivningar är polis och brandman även efter arbetsdagens slut. Ändå kan både poliser och brandmän ha andra jobb vid sidan av. I det sistnämnda fallet är det kanske t o m vanligare att göra jobbet på deltid än på heltid.

      Radera
    12. Antje Jackelén, ja jävlar… 🙏🙄

      En av mina bästa vänner jobbar som snickarpastor. Han köpte t.o.m kyrkan när den hotades så han saknar rakt inte engagemang trots att enbart pastortjänsten nog inte går att leva på, har ingen aning men skulle gissa på att han går back rejält med kyrkan att betala för.

      Som ateist förstår jag inte varför man ej kan kombinera predikande och annat yrkesliv. Jag gör ju samma sak fast inom politiken isf religionen. Kyrkofullmäktige blir väl lite av båda, men där engagerar jag mig enbart i de värdsliga sakerna.
      /JB

      Radera
    13. Jag gick ur SvS så fort jag kunde tror jag. Aldrig saknat den i mitt liv.

      Radera
    14. Jag gick ur 1994. Grymt bra beslut.
      Blev inbjuden till ett försök till omvändning av den religiösa sidan av min släkt där de bjudit in hembyns präst. Resultatet blev endast att jag som normalt har sjukt lång stubin sköt topplocket. 😂
      För att kunna kandidera och ta plats i kyrkofullmäktige var jag tyvärr så illa tvungen att bli medlem igen. Kostar fyra gånger mera än jag får i arvode under året, så precis som min snickarpastorvän offrar jag för mitt engagemang.

      Synd bara att jag är allena och helt utan möjlighet att påverka i kyrkofullmäktige och att ledamöterna är barnsliga klappträn och mötena suger.
      /JB

      Radera
    15. Mm, det sista lät som en dålig deal.

      Radera
    16. Många tror att alla katolska präster lever i celibat. Detta stämmer inte. I Italien finns det gifta präster. I Polen som jag känner till lite bättre genom min familj så har prästen ofta en hushållerska som sköter om ALLT i hushållet. Ev barn inkluderade. Detta gäller framför allt på landsbygden.

      Radera
    17. Det där med att katolska präster lever i celibat har väl egentligen visat sig överdrivet inom hela sekten världen över:
      https://signum.se/artikelarkiv/pedofilskandalerna-i-den-katolska-kyrkan-i-frankrike/

      Radera
  2. Ett kall går att ha utan att vara heltidsanställd. Man kan faktiskt vara arbetsfri och ändå utöva sitt kall. Klart att det går att kombinera med andra jobb och åtaganden. Annars skulle de som har ett kall inom vård, omsorg, pedagogik osv aldrig kunna skaffa familj. I och för sig var lärarinnor och sjuksköterskor ogifta förr och fick sluta när de gifte sig. Men, jag tror vi människor kan vara kallade till fler saker och ha tillräcklig simultankapacitet för att hantera föräldraskap, ev arbete, fritid och att "bara" vara människa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det jag inte får ihop i tråden ovan. En del utför arbete (ev. oavlönat volontärarbete) helt och hållet för pengarnas skull, andra för att det ger en mening och för en tredje grupp som en kombination. Men bara för att jobbet har mening måste man ju kunna göra annat, och om det är okej att under övrig tid ta hand om sina barn eller sin sjuka mormor måste det väl vara okej att utföra ett annat lönearbete eller driva ett företag.

      Radera
  3. Det känns ju lite speciellt att kombinera två yrken där båda kräver långa utbildningar. Man undrar ju över hur karlns studieskulder ser ut - men han säger å andra sidan att prästdelen varit "lite av en hobby" så han kanske lagt delar av sin tidigare arkitektlön på att bekosta det intresset och utbildningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har han pluggat till präst på kvällstid medan han jobbat heltid som stadsarkitekt kanske han både pyntat av de gamla lånen och inte skaffat sig nya.

      Radera
  4. Håller med fullständigt om att en flexibel arbetsmarknad borde uppmuntras. Själv är jag ingenjör, investerare, FIRE m.m. Allt på deltid och i varierande grader i perioder.
    Förstår dock att att det inte passar eller är möjligt för alla men kan verkligen rekommendera att prova om tillfälle för variation uppstår.
    /Ingenjören

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del ser det som helvetet på jorden bara att få bestämma/planera sin egen arbetsdag som man ju oftast måste göra om man jobbar hemifrån, men då är det ju bra att det finns massor av jobb där man slipper det. Mångfald berikar i detta fall.

      Radera
  5. Apropå melodi - ni som är yngre, är det några melodier i dagens musik? Kan ni ge några exempel så även jag kan få ta del av ny musik. Jag skulle gärna vilja kunna vissla eller med viss möda kunna ta ut melodin på en gitarr.
    Just melodi sägs vara en typisk västerländs ingrediens i musiken och som även klassisk musik sägs bygga på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det väl melodi i österländsk musik, som indisk eller kinesisk?

      Radera
    2. Sparo, kan du ge exempel på en låt som jag skulle kunna vissla melodin till?

      Radera
    3. Nej, det ligger utanför mitt kompetensområde :-)

      Radera
  6. Att Stadsarkitektprästen skulle kränga bilar är bara ett exempel men det fattar inte Gustav som är bokstavstrogen och läser innantill på Svenska Kyrkans hemsida... Om personen trivs med kombinationen behöver man ju inte förutsätta att han gör det bara för pengar. Präst kan han ju vara fortsatt dygnet runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag visst att han begriper. Han har inte framstått som svagsint :-)

      Radera
  7. Hej Sparo!
    Har du kollat på Läckbergs, där kan vi snacka shopaholic/ hoader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag inte. Jag vet inte ens vad du pratar om. Personen Camilla Läckberg känner jag till, men detta låter ju som ett tv-program?

      Radera