torsdag 24 april 2025

Mat på kredit

Flera läsare har uppmärksammat mig på radioreportaget om att folk skuldsätter sig på Foodora-mat. När man tror att världen inte kan bli galnare finns det alltid en växel till.

Det är fortfarande ”bara” 800 fall om året, men det har fördubblats varje år sedan 2022. Fortsätter den trenden kommer det år 2030 vara över 25000 personer som hamnar hos Kronofogden pga hämtmatsbeställningar i mat-appar. Vi kan väl gissa att det inte var där det började, med en hemlevererad hamburgare. Troligtvis har majoriteten av dem även andra skulder, men det visar ett beteendemönster som går väl ihop med resultatet.

Jag har aldrig beställt mat med hemleverans, jag skulle inte komma på tanken även om jag hade brutit bägge benen och låg sjuk i lunginflammation. Vem gör ens sånt? Det är kanske en överkomlig kostnad om man är en stor familj eller ett större gäng och jag har full förståelse för att ett övertidsarbetande företag beställer pizza till lunchrummet. I alla fall om man betalar fakturan, går familjepizzan till Kronofogden kostar den snabbt fyrsiffrigt.

Men det här handlar inte om företag utan om privatpersoner som lever så långt över sina tillgångar att de inte klarar av att betala räkningarna. Och de nöjer sig inte bara med att köpa restaurangmat, de orkar inte ens ta sig dit och hämta den själva. Hade de istället köpt vanliga livsmedel och lagat sin mat från grunden eller åtminstone halvvägs hade de med all säkerhet inte suttit i denna sits nu.

Om det sedan beror på att de är bortskämda latmaskar som vill ”unna sig”, om de aldrig brytt sig om att lära sig att laga mat, om de hade en trasig barndom som gjort dem handlingsförlamade eller något helt annat får vi inte veta. Spelar det ens någon roll? Och varför drar man inte i nödbromsen innan man hamnar hos Kronofogden för snabbmatsleveranser? Så många frågor.

44 kommentarer:

  1. Jag undrar om det verkligen är så nytt som det låter. Nu missar folk att betala sina hämtmatsfakturor, men tidigare tog man det på kreditkortet istället, och då missade man att betala kreditkortsfakturan istället.

    Jag gissar på att det delvis bara är en förskjutning till det bekvämare sättet att betala.

    Sedan håller jag med om att beteendet är galet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan säkert stämma till viss del, men jag undrar om det inte är olika människotyper som har kreditkort och som förköper sig på hämtmat.

      Radera
  2. Märkligt.. Om jag av någon anledning skulle hamna i betalningssvårigheter med inkassobrev på väg till kronofogden, skulle jag definitivt inte köpa den dyraste maten som finns. Dessutom levererad på dyraste sättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del verkar tro att köket i deras bostad skulle explodera om de testar att använda det.

      Radera
  3. Som boende centralt i Göteborg kan jag inte gå utanför dörren utan att snubbla över ett dussin Foodora-bud. Annars kan man ju tycka att behovet av bud borde vara lägre där man själv kan promenera till restaurangen men så är det inte. Det verkar främst vara ungdomar som använder matbuden. Också konstigt då äldre troligen har större behov av hemleverans. Ekonomisk styrka spelar ingen roll verkar det som. Ofta riktigt trashigt folk som tar emot maten, vad jag har sett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Där jag bodde senast fanns en pizzeria som erbjöd utkörning och jag såg den där bilen överallt, ofta mindre än fem minuters promenadväg från pizzerian. I min ungdom var det vardagslyx att köpa hämtpizza. På den tiden tror jag knappt att utkörning existerade. Nu verkar den vara en väsentlig del av hela vardagslyxupplevelsen.

      De äldre står kanske i köket och lagar sin egen mat :-)

      Radera
    2. Definiera "thrashigt folk"...

      Radera
    3. Är förmodligen en dinosaurie här, men föredrar faktiskt att käka pizzan på pizzahaket. Gärna lite sunkigt ställe, men med bra vitkål. Pizzan är betydligt bättre direkt från ugnen.

      Men det är som sagt fnoskigheter från en väldigt gammaldags kuf.

      Radera
    4. Jag har inget emot pizzeriapizza heller, om den är rimligt billig (vilket var betydligt vanligare för några år sedan).

      Radera
  4. Många gånger är det väl så att människor tar den lättaste vägen utan att tänka på konsekvenserna, i alla fall de som inte kan tänka längre. Har aldrig beställt hämtmat föredrar min egen./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, antagligen är det oförmågan till konsekvenstänk som gjort att de hamnat där de är, och inte ens då drar de i nödbromsen och börjar göra något annorlunda.

      Jag föredrar också egen mat. Att köpa pizza på stan är en nödlösning för mig när jag inte hunnit fixa egen matsäck eller att det av praktiska skäl inte är möjligt.

      Radera
  5. Det är så jooooobiiigt att lägga in en fryspizza i ugnen - det förstår ju alla. Några klick på den på handen fastväxta smartfånen är mycket lättare ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är man ju värd att unna sig ;-)

      Radera
    2. because you are worth it ;-)

      Radera
    3. Och inte att förglömma;
      “Carpe Diem,” Keating whispered loudly. “Seize the day. Make your lives extraordinary.”

      Radera
    4. Ja, att skuldsätta sig för att få hem snabbmat är onekligen extraordinärt.

      Radera
  6. Precis som med många andra, riskkapitalberoende, företag så erbjuder de här matutkörarna ibland helt vansinniga rabatter. Då brukar jag passa på. Jag kan få maten billigare än om jag skulle gå till snabbmatstället, och jag hjälper samtidigt till att driva matutkörarna närmare konkursen.

    Men jag kanske är helt unik, ingen annan läsare här inne verkar någonsin ha ätit annat än sin egen hemlagade mat. För er kan jag avslöja att många restauranger (inte alla!) faktiskt lagar godare mat än vad jag/ni kan göra själva. Dock självklart dyrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det stämmer, finns många restauranger med godare mat än min egen. Men ingen av dem säljer ljummen, flottig pizza eller kebab.

      Radera
    2. Nej, du är nog inte unik, men jag tror inte att majoriteten av maten som körs ut av Foodora är god, och definitivt inte lika nyttig som det jag kan göra själv.

      Men det är okej. Jag äter också onyttiga grejer och gör andra lättjefulla och/eller osunda val, men har man så dålig ekonomi att man ligger på gränsen till att överleva utan att gå i personlig konkurs borde restaurangmat inte vara ett alternativ man överväger.

      Radera
    3. Jag har provat att göra pizza och kebab hemma. Även hamburgare. Även ätit andras hemlagade varianter. Jag har även ätit det från restauranger. Hoppas att Anonym inte tar illa upp nu, men ingen kan i sitt hemmakök leverera lika goda varianter som restauranger kan.

      Radera
    4. Av dessa rätter äter jag bara pizza. Den jag gör hemma blir annorlunda, eftersom jag inte har en pizzaugn eller snöat in på pizzastenar, men jag skulle inte säga att den blir sämre. Min deg blir godare genom att jag använder grövre och smakrikare mjöl än pizzerian, medan pizzerian har andra fördelar.

      Radera
    5. Tar man utgångspunkten att man ska lägga lika mycket pengar på en eller två rätter som du betalar på restaurang, jag då får du garanterat extremt bra råvaror, antagligen till och med bättre (om du hittar till sådana leverantörer) än de som restaurangen använder.
      Är du hyfsat händig i köket, har erfarenhet av att laga mat - allså inte värmt upp halv- eller helfabrikat från Findus, Felix eller Mamma Scan eller liknande - ja då skulle jag säga att du kommer att laga mat som smakar bättre, är bättre än 80-90% av restaurangerna.
      Det finns alltid de restauranger/krögare/kockar som är extremt duktiga, och som tex brukar återfinnas på de med stjärnor i Guide Michelin.

      Det är inget fel om man inte känner någon skillnad på olika klasser av vin, eller inte märker någon skillnad på olika kvalite av tex kött, eller inte kan särskilja perfekt mogna grönsaker från dussinskörd. De personerna ska vara glada över det och kan utan problem lägga pengarna på annat. Bloggaren Miljonär innan 30 är ju typiskt sådan, och ni som följer honom har säkert sett det, även om det skrivs mellan raderna.
      När köpte du en vinflaska på systemet för 350 kr senast, dvs ungefär lika mycket som du betalar för en flaska på restaurang.
      Nåväl, lämnar vi matdelen av restaurangen finns det ju många andra aspekter där som kan vara värda att betala för. Men det vet ju alla redan.

      Radera
    6. Det handlar mycket om intresse. Precis som att en del gärna betalar för film på bio medan andra tycker att det är skönt att sitta hemma i soffan och kunna pausa när man vill uppskattar en del restaurang medan andra vill äta hemma. Som vegetarian och allergiker innehåller restaurangbesöket en nackdel andra slipper, det kan också spela in i mitt val.

      Hur som helst har jag inga problem med att andra lägger pengar (eller tid eller engagemang) på sånt jag inte skulle göra, men i detta fall handlar det om människor som bevisligen inte har de pengarna. Som i slutändan kanske får betala 1500 kr (inklusive avgifter och räntor) på en hamburgare eller en låda sushi. Då anser jag inte att man har valet, i alla fall inte utan hån eller kritik från rättrådiga, självgoda ekonomibloggare.

      Radera
    7. Åh jo, nog tycker jag att min mat kan vara minst lika god men enklare ibland. Trestjärnigt fixar jag inte men de flesta restauranger ligger inte på den nivån. Matlagning tar tid det är inte alltid man har den i vardagen.

      Radera
  7. Håll på att ramla av stolen när jag såg bilderna i det här inlägget. Och då är det inte bilden Foodora-budet jag tänker på. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte varifrån jag hämtat bilden. Det kan vara en miljöpartist eller genusvetare, men troligare en tysk dåre.

      Radera
  8. Mitt förslag är att vi kraftigt reducera eller tar bort möjligheten för privata bolag att lägga skuldindrivning på Kronofogdemyndigheten.
    - "Det är väl att börja i fel ända!" kanske någon tycker?
    Ja helst vill man ju att folk respekterar ingångna avtal och betalar sina skulder, men kanske kan detta vara en sätt att tvinga kreditgivarna att göra en lite djupare riskanalys.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som småföretagare vill jag starkt protestera mot idén. Det enda jag tror att detta driver fram är att färre vågar vara ensamföretagare.

      Radera
    2. Kanske kan fåmansföretag vara undantagna?

      Radera
    3. Ja, annars hungerstrejkar jag, men jag förstår överhuvudtaget inte varför den som erbjuder en vara eller tjänst ska straffas för att köparen inte vill betala. Alla överskuldsatta har i något läge en perfekt historik utan betalningsanmärkningar. När den serien bryts borde inte den säljande företagaren eller privatpersonen straffas.

      Radera
    4. I första läge gör inkassobolagen (och det finns ett flertal för er som inte känner till det) och Kronofogdemyndighet samma sak - dvs skickar ut påminnelser och lägger på avgifter.
      Om det inte betalas, ja då ska det till en dom i domstol och det är här efter det skiljer sig - för det är nu Kronofogdemyndigheten agerar som just en myndighet. Och är de som lagen pekar ut ska sköta utmätning och ingen annan. Det kan/får inte inkassobolag göra.

      Om ZeroStrategy menar att privata företag inte ska få, efter att de fått domstolsutslag på, betalt för sin leverans av vara/tjänst - ja hur menar ZS då? Ska staten betala? Eller ska företaget stå förlusten, dvs övriga kunder som betalar för sina varor, ska de betala för de kunder som inte vill betala?
      Isåfall är det ju ett helt annat ekonomiskt system vi talar om antar jag. Och det är väl ok att förorda om man vill.

      Nu har ju sådana provats på och jag vet inte hur lyckat det var. Vissa säger att det var fantastiskt lyckat och det var himmelriket. Nåväl, jag är av annan åsikt.

      Radera
  9. Det har hänt nagon gang för jättelängesen att jag beställde nagon pizza med hemleverans, en i samband med flytt och kanske nagon gang när jag var sent hemma.

    Pa den tiden jag reste mycket i jobbet blev man ju tvungen att alltid äta ute, sa jag blev skittrött pa restauranger och började laga nästan allt hemma i stället när jag slutade resa. Numera kan jag uppskatta en bra restaurang. Nat ska man ju lägga pengarna pa när man är FIRE. Dessutom tar jag alltid med mig plastburkar sa att jag kan skopa ner det jag inte orkar äta upp pa restaurangen. Det blir en finfin lunch eller middag nästa dag.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa med restaurangmat tycker jag är att den kan ge mig inspiration för min egen matlagning, de är ju proffs. Men då snackar jag inte om snabbmat/pizzeria, där handlar det mer om att bli mätt.

      Radera
    2. När Annika går på en buffet-restaurang så har hon mat för flera veckor framåt, alla plastburkar är fyllda till brädden. Och då hon bor på hotel där det ingår frukost som, ja då är frukosten hemma säkrad för den nästkommande månaden ;-)

      Radera
    3. Själv äter jag alltid upp allt när jag går på restaurang. Men även hemma. Men så springer jag tre gånger i veckan för att kompensera.

      Radera
    4. Haha, Anonym 15:42, buffet-restaurang har jag inte varit pa 15 ar, da jag var ute med jobbet och insag att vi var pa en vegetarisk restaurang när jag papekade att kycklingen smakade konstigt. Det var tofu, som är nagon jäkla bönröra googlade jag mig till.

      Jag klarar sällan att äta upp en hel portion pa restaurang, därav EN plastburk som jag tar med. Tycker nämligen det är synd att mat kastas.

      Frukost äter jag inte, det är kaffe och cig som gäller hos mig. Men jag kommer ihag när jag jobbade pa ett projekt i Budapest. Där hade firman förhandlat sig till att man fick frukosten levererad varje morgon, precis vad man ville. Da kom min brorsa och besökte mig över helgen och han utnyttjade den förmanen till fullo!
      /Annika

      Radera
    5. Jag trodde tofu var uppblött tidning som får stå och svälla. Åtminstone smakar det så :-(

      Radera
  10. För mig är det obegripligt att det finns så många som beställer hem mat med Foodora och Volt. Kall mat som ett bud burit hem till dig i en smutsig väska är min bild av företeelsen, vad är lockelsen? Men jag tror att i många kretsar har det blivit så vanligt att folk ser det som en helt rimlig matlösning titt som tätt. Men de som har hamnat hos Kronofogden för detta har säkert tappat greppet om hela ekonomin och orkar inte ta tag i det./Minna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig provat, men visst måste det vara stor risk att det blir kallt. Eller bara fel, ett extra distributionsled ger en extra felkälla.

      Det är så mycket jag ser som galet som är normaliserat nu. Detta är en av företeelserna. En annan är billån. Det fanns inte på kartan för ett par decennier sedan att man skulle låna pengar till en bil. Eller för den delen låta en firma byta mellan sommar- och vinterdäck. Eller prenumerationstjänster på glasögon. Plötsligt är det min hållning som anses underlig trots att det var helt normalt alldeles nyss.

      Radera
  11. Kommer med lite input här. Jag har en kompis som visst har en psykisk diagnos. Men han som person har svårt att tänka långsiktigt. Jag ger honom råd hela tiden men de är svårt att nå fram med hur han kan spara pengar. Han beställer mat hem för att han är hyperaktiv ibland och då orkar han inte laga mat. Jag säger åt honom hela tiden. Men jag har helt enkelt accepterat att människor är olika de är väl därför världen är som den är. Jag menar skulle alla sitta hemma och laga sin egen mat så skulle vi väl inte ha en restaurang bransch gissar jag. Jag brukar säga att jag är definitivt inte någon jobbskapare eftersom jag lever oerhört ekonomiskt (snålt säger vissa). Men jag inser att ibland finns de människor som inte förstår vissa saker. Jag menar nog förstår jag ju i praktiken vad Maradona gjorde med en fotboll men jag kan inte själv utföra de hur mycket jag än vill. Eller som när jag tränade musik, drömde om att kunna spela piano som vissa virtuoser men jag lärde mig aldrig. Gissar att för vissa är ekonomi samma. Men de är bara min insikt efter att ha sett min vän hela tiden ligga på minus sidan. (Han bekände sin ekonomi för mig för någon månad sedan och de var mycket värre än jag någonsin kunde tro), för han är för övrigt en smart kille (inte ekonomiskt dock).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Människor är olika och det är svårt att göra valen åt andra, särskilt för oss som inte träffat honom. Det jag tänkte på spontant är att om han orkar laga mat ibland, men har perioder när det går sämre kanske han kan laga mat och frysa in till de gånger han inte orkar. Det är ju så man gör om man har stressiga perioder och ändå vill göra det själv.

      När det gäller restaurangnäringen tänker jag att det inte är mitt ansvar. Svaret på frågor av typen "Hur skulle det bli om alla..." är alltid att det är en hypotetisk situation som aldrig kommer inträffa.

      Vi är bra på olika saker, men man behöver inte vara ekonomistjärna på Maradona-nivå för att inte ösa ut pengar. Sunt förnuft och framförhållning (om än periodvis) räcker långt.

      Radera
    2. Jo, håller med tipsar honom om det när de gäller matlagning. Men som sagt han är en dagslända vad gäller planering. Så han gör de ibland men när han är i sin period då far allt förnuft. Kan säga att vi till och med hade ett intervention med honom när han ville hoppa av skolan (vi tyckte skaffa en utbildning) men även om vi var 5 som sa samma sak så gjorde han ändå som han själv tyckte. Så vissa är svåra att nå. Och jo de där är hypotetiskt men de gäller väl hela vår ekonomi att den fungerar bara för att folk faktiskt spenderar. Oavsett sen om de gäller restauranger eller andra saker.

      Radera
    3. Man kan leda en kamel till vattnet, men inte tvinga honom att dricka. Vuxna människor måste få bestämma själv, men visst är det tragiskt.

      Det känns inte som att Sveriges (eller för den delen den utvecklade världens) problem är att för få spenderar för lite. Om restaurangerna har det tufft (vilket är svårt att säga, under pandemin visade de åtminstone att de kunde gnälla) kanske det finns för många restauranger.

      Radera