måndag 14 juli 2025

Hotell utan frukost

Här är något jag har efterfrågat länge, hotellnätter utan frukostbuffé. Jag tycker att hotellfrukost är den stora uppsidan med att bo på hotell, men på den tiden jag bodde mycket på hotell jobbade jag på kvällen och betalade nästan alltid hemresan själv och den var som regel billigare ju tidigare man åkte. Så då lämnade jag ofta hotellet innan frukosten börjat serveras, men jag fick lik förbannat betala för den.

För så är det ju. På flera av dem som intervjuas låter det som att de önskar att frukosten ska ingå eftersom de då ser den som kostnadsfri. Ingenting kunde vara längre från verkligheten. På det hotell jag testbokade för den här texten fick man betala 195 kr extra för att få äta frukost på hotellet och glad i hotellfrukost är jag inte. Hade den ingått skulle rumspriset gissningsvis bli minst 150 kr dyrare. Kanske 200.

Även om det nog slutar med att jag får ett torftigare liv gillar jag idén med att betala för det man använder, inte ett paketpris för ”lyxen” att slippa planera eller tänka. Men som så många gånger förr tycks jag vara i minoritet. Hela Twitter är fullt av ”Dra åt helvete, Scandic!”-inlägg, märkligt nog både från dem som gillar deras frukostar och de som inte gör det.


Inget glutenfritt i menyn?!

Sedan får man väl förmoda att det blir en smyghöjning av hotellpriset i omläggningen. Om frukosten nu kostar 195 kr kan jag inte tänka mig att rumspriset sänks motsvarande, men så är det ju alltid. Jag tror ändå att det är olönsamt för kunden med inkluderad frukost, fri bar i biljettpriset eller cykel på köpet, men vad säger läsardomstolen? Är ni all inclusive-fanatiker eller kostnadsminimalister?

34 kommentarer:

  1. Hade varit intressant med ett inlägg om allt det "praktiska" kring isk/aktier när du flyttade till Norge. Alltså bästa upplägget, är det att ha kvar allt i en depå eller KF, eller är det bästa att flytta med pengarna till Norge? Även om det är någon skillnad om man planerar att kanske åka tillbaka till Sverige inom 5-10år. Jag står själv i den sitsen men vet inte om en flytt blir permanent, men förhoppningsvis kan det bli på "prov" ett par år. Men samtidigt vill man göra det bästa av ens aktier och fonder under tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir inte ett helt inlägg av det utan kan sammanfattas i en mening: Jag sålde allt.

      Om det var det bästa upplägget vet jag inte, men jag hade ingen tanke på att flytta tillbaka utan ville klippa så mycket band som möjligt, så att inte Sverige får för sig att jag har kopplingar till landet. Ett tänkbart problem med att behålla något i ISK eller KF är att skattereglerna med att du inte betalar reavinst gäller bara så länge du bor i Sverige. Alltså finns risken att du först får betala omsättningsskatt på ditt innehav i alla år du bor i Sverige. Sedan får du ändå betala reavinstskatt eftersom dina innehav räknas som att de sitter i en vanlig beskattningsbar depå.

      Om du idag har värdepapper i en depå och vill vänta med att sälja för att inte utlösa reavinstskatt tror jag inte att du riskerar något med att avvakta.

      För några år sedan hade jag sagt ring till Skatteverket och kolla, men idag vet jag att chansen att du får prata med någon där som vet vad som gäller är försvinnande liten.

      Radera
    2. Förstår! Men det sammanfattade mycket, tack för det!
      Blir ju såklart det bästa att sälja av om man har det i ISK och fortfarande bor i Sverige för att inte utlösa reavinstskatt.

      Radera
    3. Ja, det tycker jag är den stora faran. Allt annat borde gå att lösa efterhand, men har man flyttat så har man och kan inte göra något retroaktivt.

      Radera
    4. Min erfarenhet av att prata med Skatteverket har alltid varit god. De som jag har pratat med har varit väldigt kunniga. Dock måste man stå i långa köer..

      /catlady

      Radera
    5. Om du nu ville klippa alla band till Sverige, varför skriver du bara om Sverige och inte om Norge istället? Vad har du råkat ut för som får dig att hata Sverige så mycket?

      Radera
    6. Catlady: Jag hade samma erfarenhet som dig fram till c:a 2019. Sedan dess har jag i stort sett bara fått prata med klåpare, blivit felaktigt beskattat och fått överklaga solklara fall (där de fått ge sig när jag länkat till deras egna regler).

      Anonym: Jag ville klippa banden rent skattetekniskt, jag sa inte att jag tänkte låta bli att prata svenska. Jag har fortfarande i stort sett bara svenska kunder. Att man inte vill bli beskattad i Sverige när man inte bor där betyder inte att man måste hata landet eller har traumatiska upplevelser.

      Radera
  2. När jag hade lämnat Sverige blev jag ibland tvungen att aka tillbaka till Stockholm för möten eller vad det nu var. Da bodde jag pa Sheraton. Där kostade frukosten 200 spänn, och trots att firman betalade gick jag i stället runt hörnet till 7-11 och köpte en liten macka och kaffe för en brakdel av priset. Jag är ingen frukostmänniska. Finns ingen anledning att betala för nagot jag inte utnyttjar.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var som tusan. Jag trodde att alla hotellfrukostar i Sverige varit gratis fram till nu. Möjligen med undantag för riktiga lågprisrum utan egen dusch/toa. Men det är klart, jag har aldrig bott på Sheraton :-)

      Man får rätt mycket mat på 7-eleven för 200 kr. Ännu mer i en vanlig matbutik.

      Radera
  3. Konstig fråga. När du spanade efter hus i Norge, hade med dig en husvagn eller sov du i bilen? Jag har inte alltid lust att lägga en tusenlapp på hotell när jag kuskar runt i Norrland. Utmaningen ligger väl i att det är ont om duschar ute i skogen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bodde i husvagn. Först i 37 dagar medan jag letade, sedan i ytterligare 19 dagar innan allt var klart och jag kunde flytta in. Men sista veckan bodde jag i husvagnen utanför huset, så då hade jag eluttag, kunde ladda telefon och dator och ha på ett litet element. Det var mitt i september och började bli kallt. Mer om det äventyret, hur jag löste dusch och sånt här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/10/vad-saknar-husvagnslivet.html

      Radera
  4. Jag är för snål för att betala frukost separat. Sen tror jag som dig att priset utan frukost bara marginellt kommer gå ner (om alls).

    Jag har inga problem att antingen skippa frukost helt eller köpa något i en vanlig butik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är frukostmänniska, men ibland har taskig planering (och att jag är för snål för att handla i SJ:s restaurangvagn) gjort att jag fått fasta nästan fram till lunch. Annars kan jag klara mig med vad skit som helst, en chokladkaka och en kopp kaffe, en påse chips...

      Radera
    2. Jag har fått för mig att det är sundare att fasta lite än att börja dagen med en blodsockerrush i form av en chokladkaka :-O

      Mitt bästa mål skulle nog vara brunch, första målet på dagen men inte för tidigt.

      Radera
    3. Det tror jag absolut att det är. Jag funkar bara inte på fastande mage, och då har jag ändå försökt en hel del. Men brunch är inte heller fel :-)

      Radera
  5. I och med att jag nyligen började med Ozempic och numera äter små portioner och har redan på knappt en månad gått ner 6 kg så föredrar jag hotell utan frukost.Förr när jag åt stora portioner så ville jag gärna att frukosten skulle ingå, men samtidigt kan jag räkna och jag kommer spara in väldigt mycket pengar på mat sedan jag nyligen fick diabetes så inget ont som inte har något gott med sig.
    Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag. Hotellfrukost och viktnedgång är en svårlöst ekvation.

      Jag har ett diabetestips. Känner en som började äta stora mängder kanel och det gjorde att han kunde gå från sprutor till tabletter och tusan vet om han inte till slut klarade sig helt utan medicin.

      Radera
    2. "Kumarin:
      Kanel innehåller kumarin, ett ämne som i höga doser kan vara skadligt för levern."

      "Undvik kaneldieter:
      Livsmedelsverket avråder från att äta kanel regelbundet i stora mängder, till exempel som ett naturmedel för att sänka blodsockret."

      /Christoffer

      "Vanlig kanel (Kassiakanel):
      Den vanligaste typen av kanel som säljs i matbutiker innehåller högre halter av kumarin."

      Radera
    3. Är det inte svårt att äta stora mängder kanel? De lilla man har i en hel sats kanelbullar är ju mer än tillräckligt. Ryser vid tanken på att äta mycket kanel, den smakar ju så mycket.

      Radera
    4. Ja, det var alltså inget kostråd från min sida. Jag konstaterar bara att det funkat för en person.

      Radera
    5. Hanna: Jag gillar kanel och skulle t ex kunna tänka mig att ha kanel i all gröt och alla typer av sylt (t ex är kombinationen rabarber och kanel en höjdare), och givetvis i äppelmos eftersom äpple och kanel är gott ihop.

      Radera
    6. Ja äpple o kanel är gott! Men både där och om man har det på gröt; det är inga stora mängder man kan pudra på, de ger mycket smak med en liten mängd. Svårt att ta för mycket menar jag. Eller öser du på mycket? Jag tänker på dendär utmaningen när folk ska ta en sked kanel i munnen, jag hostar nästan av bara tanken.

      Radera
    7. Jag öser inte på jättemycket kanel, men hade jag haft diabetes hade jag kunnat testa att ha lite mer kanel och att ha kanel i fler maträtter.

      Att man inte kan få ner en sked kanel beror på att det är för torrt för att svälja och jag håller med om att den känslan inte är något vidare.

      Radera
    8. Sparo, jag skulle var extremt försiktig med att dela ut sådana tipps, eller ens nämna. Jag vet tyvärr en person det råder tog livet av i förtid (levern och andra inre organ tar skada av sådana doser).
      Mvh Investeraren

      Radera
    9. Vuxna människor får ta eget ansvar. Man dör om man dricker för mycket vatten också, men många är överens om att det finns lägen då det är bra att fylla på vätskedepåerna.

      Radera
    10. Och vad menar du med "sådana doser"? Jag angav inget mått.

      Radera
  6. Det här med att börja betala för frukost är ju ungefär som att betala för frakt när man handlar på nätet. De flesta som handlar på nätet köper nog från den sajt där det ingår, även om slutpriset skulle bli samma som från en annan sajt där det läggs till i slutet. Men det är säkert en liten vinst man ser i och med en "smyghöjning" av priset på några kronor för varje hotellnatt.

    Jag roade mig med att gå in i mitt jobbs reseportal och där ingår fortfarande frukost på Scandic om man bokar. Så affärsresenärer har man undantagit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag kollade Scandic inför det här inlägget hittade jag både och. Vissa Scandichotell verkar det ingå frukost på, vissa inte, så kanske har det inte med ditt jobb att göra. Fast det är ju ändå möjligt att de gjort ett undantag för affärsresenärer.

      Radera
  7. Hotellfrukost är trevligt, men med tanke på att jag bor på hotel kanske en gång var femte år så kan jag nog leva utan det. Men med tanke på att det förmodligen är en förtäckt prishöjning det handlar om så blir det nog totalt sett sämre.

    Men det blir allt annat också, så varför inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, varför ska just hotell låta bli att bli sämre? Det gäller att följa med i tiden :-)

      Radera
  8. Ja, och så var det det där med skatten:
    Skattefri kostförmån

    Skatteverket säger:
    Exempel på skattefria måltider:
    hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa

    och
    Skattepliktig kostförmån: Om du fått en måltid som inte är skattefri ska du beskattas för förmånen. En kostförmån värderas schablonmässigt. Schablonvärdet är
    Inkomstår 2025
    Fri frukost: 61 kronor per dag

    Så då blir det att DU får betala skatt om frukosten är separatredovisad på hotellet, till skillnad mot om den är inbakad i priset, om jag förstår det hela rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skatteförmån att få frukost vid tjänsteresa?! Tur att jag nästan bara bott på hotell i samband med verksamhet i eget företag. Då är det i alla fall ingen förmån :-)

      Radera
  9. Lite kluven här. Jag är nog lika snål som dig Sparo och skulle aldrig lägga ut ett par hundra extra för en frukost, även om det var min arbetsgivare som betalade. Å andra sidan tycker jag det är riktigt skönt, ja lyxigt, att gå ner och äta en bra frukost i skön miljö. Färskt bröd, frukt juice, bacon, bra kaffe och annat man inte orkar unna sig hemma, samtidigt som man läser lite nyheter. Så ja, visst sparar man några kronor om frukosten separeras, även om hotellen tar tillbaka en del i smyghöjningar. Men samtidigt berövar jag mig själv på en skön stund som jag är för snål för att unna mig. Ungefär som min kompis som sa att det är billigare att gå till badhuset och betala entré om man vill basta än att inreda en bastu hemma i källaren. Och hur ofta blir det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker precis som du när det gäller hotellfrukost. Med tillägget att det är surt att betala för den de gånger jag inte har tid att utnyttja den.

      Ett liknande exempel är att många åker så lite bil att det vore bättre ekonomi att sälja bilen och åka taxi när man behöver. Fast då tror jag att man inte tar sig råd till det utan istället blir mer begränsad i sin vardag.

      Radera