Jag har saknat min induktionsspis ända
sedan jag flyttade för snart fyra år sedan. Det fanns betydligt mer
akuta problem att ta tag i, hål i tak och sånt, men från att jag köpte ett hus med glaskeramikhäll har jag tänkt att jag skulle
byta ut spisen.
En utmaning med det är att ugnen var
sammankopplad med hällen på ett sätt som övergick mitt förstånd.
Jag tänkte inte att jag skulle behöva engagera en utbildad
elektriker för jobbet, men min ”el i hemmet”-kurs från
högstadiets NO-timmar var definitivt inte tillräckligt för att få
till det.
Och så vill jag ha ett bra pris
för att köpa spis. Jag har köpt en del ”outletvaror” från Power och
Elkjøp, t ex en
mobiltelefon som hade varit ute och vänt hos en kund innan mig.
Tjänar jag pengar på att inte få originalkartongen gör jag gärna det. Jag kan även leva med en liten repa ingen ser, men ofta måste jag då dyka
upp på rätt butik vid rätt tidpunkt. De skickar inte dessa
reavaror mellan olika filialer i samma kedja, så då får man inte ha bråttom utan bör invänta lite
tur.
Vanligtvis har
induktionshällarna legat runt 4000 kr om man inte kan leva med ett
okänt alternativt kasst fabrikat, men så hittade jag en Senz för
2700 kr som jag lyckades få ner till 2400 kr genom att samtidigt
byta elbolag. Nu har jag
fått hjälp med att installera spisen (det var precis så bökigt
som jag trodde), så att jag slipper svära över min usla gamla spis som
dessutom hade en spricka.
Eftersom jag bara lagar mat ett par gånger om dagen tror jag inte att köpet går att motivera med att strömförbrukningen är 20-30 procent lägre med induktion. Tidsvinsten är nog ett bättre skäl, men vet man på ett ungefär hur snabbt spisen kokar upp en kastrull eller värmer en stekpanna tar man ju höjd för det och slår igång spisen i tid till att löken är hackad. Då återstår bekvämlighet, eller irritationsminimering. Jag tycker helt enkelt att det är trevligare att laga mat på induktionshäll. Det är värdefullt, om än svårvärderat i kronor.
Jag har alltid tänkt att jag aldrig skulle lägga pengar på induktionshäll. Det kändes totalt bortkastad när gamla plattor värmer maten precis lika bra (men lite långsammare). Men när jag köpte hus fick jag induktion på köpet ändrade jag mig. Skulle aldrig nöja mig med vanliga sorten igen, oavsett pris.
SvaraRaderaNej, när jag väl hade haft induktion räckte det åtminstone inte med 3,5 år för att vänja mig av med det.
RaderaGrattis till återkomsten till induktion! En revolution varje gång, men också en återgång till precision som nästan bara gasspisar kunnat erbjuda tidigare.
SvaraRaderaMåste ändå nyansera entusiasmen med ett par tekniska påpekanden. Till exempel – de flesta missar att moderna induktionshällar med full zonflex inte använder traditionell spolteknik utan har överlappande ferritplattor styrda via halvledarmoduler (oftast IGBT:er i kombination med PFC för effektoptimering). Detta gör att temperatursvängningarna kan hållas inom +/- 1°C i realtid vid låg effekt, vilket i praktiken är mer exakt än vad Michelin-krogar fick ut av sina gamla franska gasspisar från Molteni.
Men en varning: billigare modeller saknar aktiv kylning av styrkortet och kan utveckla hotspots runt gate-drive-sektionen, särskilt om man kör mycket gjutjärn på hög effekt. Jag har själv bytt MOSFET på en Siemens EX875LX67E efter att kondensatorn i snubberskyddet smälte (!) – och det var ändå en premiumhäll.
Slutligen: kul att du nämner att vattnet kokar fort. Men det är inte bara effekten i watt – det är frekvensmoduleringen i spolen som avgör hur snabbt energiöverföringen sker. Billiga hällar kör ofta låst 20–25 kHz, medan high-end har adaptiv modulation mellan 18 och 40 kHz beroende på kokkärlets material och volym. Det är där magin ligger.
Men oavsett – välkommen tillbaka. Livet utan induktion känns som att laga mat över värmeljus i efterhand.
För övrigt tjänar du inte pengar på "att inte få originalkartongen", du sparar pengar.
Tack för det.
RaderaDina tekniska påpekanden måste du översätta till svenska om jag ska förstå dem ;-). Men det är nog ingen idé, det där går långt över mitt huvud.
Helt rätt om spara/tjäna, det var dåligt av mig.
Vad gör folk med alla gamla fina kopparkärl som är obrukbara på induktionsspis? Hänger upp på väggen som prydnad?
SvaraRaderaser att skrotvärde är ca 80 kr/kg för koppar
RaderaJag kan inte svara för andra, men själv sålde jag dem på Tradera förra gången (nu var det bara en kantstött kastrull jag gick miste om). En av dem minns jag alldeles särskilt eftersom det var en s k kändis som köpte den, till betydligt högre pris än 80 kr/kg.
RaderaJag för min del bor i hyreslägenhet med induktionshäll och svär över den hela tiden. Saknar min gamla hederliga spis!
SvaraRaderaVarför? Förutom det där med att man fick byta ut något kokkärl ser jag verkligen bara fördelar.
RaderaJag orkar inte byta ut min gamla häll till induktion så länge som den fungerar, men ibland hoppas jag nästan att den ska ge upp.
SvaraRaderaJag vet inte om det hjälper dig att ta steget, men när jag bytte till induktion i Sverige hade jag haft en glaskeramikhäll med inbyggd ugn och den sålde jag begagnat för mer än jag hade hoppats på, men ändå mindre än jag hade kunnat. Det ringde fem pers första kvarten.
RaderaHej, försökte leta efter lösningen du landade på efter att ha frågat efter hjälp 2021 när du skulle flytta pengar från Sverige till Norge, men fann inget facit - hur gjorde du till slut?
SvaraRaderaSka köpa hus i Oslo så måste överföra stora summor, lutar åt Wise just nu iallafall.
Pengarna för huset förde jag över direkt från mitt konto i SEB, men med ett bättre pris än deras listpris genom att ringa dit. Efter det växlade jag ganska mycket pengar privat med människor som hade NOK och önskade SEK. Så pass mycket att den norska banken hörde av sig och frågade vad jag höll på med:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2023/01/misstankt.html
Men så blev det någon vända med Wise också.
Lycka till med husköpet, og velkommen til Norge!
Du ville alltså jättegärna har en ny spis men var för snål för att lägga ut 2400nok så du väntade fyra år. Tragiskt!!
SvaraRaderaJag ser det snarare som att jag prioriterade annat. Det var inte så att jag grät mig till sömns varje kväll och spisen som ingick i huset funkade.
RaderaHar alla såna här moderna spisar? Själv har jag en med gjutjärnsplattor, såna som rostar när det kommer vatten på dem. Electrolux.
SvaraRaderaJo, ugn finns, men inget sånt dänt modänt som varmluft, utan gammal vanlig - kanske dags för tekniska museet?
Med tanke på att jag brukar vara sist med det mesta och inte haft en sådan spis sedan 2005 lär det åtminstone inte vara vanligt med gjutjärnsplattor och ugn utan varmluft. Å andra sidan, trivs det med det så kör på. Jag har en över 50 år gammal bil och jag har inte tänkt byta ut den bara för att grannarna har elbil :-)
RaderaDu bara lagar mat ett par ganger om dagen? Haha, om jag lagar tva ganger i veckan är det bra. Föredrar att laga extra och förvara i kylen alternativt frysa in, da är det bara att tina och mikra. Och jag gillar min keramikhäll, valde bort induktion.
SvaraRadera/Annika
Jag tänkte mer att jag inte använder den professionellt. Som kock åtta timmar per dag kanske det går att räkna hem priset på den minskade elförbrukningen, men inte för mig som bara lagar lunch och middag där.
RaderaJag ser inga fördelar alls med keramikhäll.
Ser faktiskt inte stora fördelar med induktionshäll och all elektromagnetism man får på köpet, det går väldigt bra med kokplattor fortfarande... så lång tid tar det inte.
SvaraRadera