Jag är kluven inför att skriva om
byggprojekt för jag är verkligen ingen byggare. Att jag ändå
envisas med att göra det är snarast för att visa att även vi som
har tummen mitt i handen kan fixa det mesta själva om vi tar det i
lugn och ro. Å andra sidan är jag varken börsanalytiker eller kock
och sånt skriver jag ju om ändå, så ni får ta det hur ni vill.
Nu kör vi.
När jag flyttade in i min lägenhet
behövde precis allt göras om – golv, väggar, tak, badrum och
kök. Jag överskattade min förmåga alldeles vansinnigt, men ett
par skeptiska hjärnceller övertygade resten om att köket fick
vänta. Dels för att jag inte orkade vara utan kök när resten av
bostaden var en byggarbetsplats, och dels för att jag (helt korrekt,
skulle det visa sig) ville känna av mitt köksbehov innan jag byggde
nytt, för att göra det perfekt direkt istället för att komma på bristerna i efterhand. Så i 1,5-2 år levde jag med det gamla, skitfula köket i en
nyans som borde vara olaglig.
Notera att det inte finns någon
avlastningsyta i anslutning till kyl och frys. Det var ett av de
behov jag hann upptäcka innan jag tog fram kofoten och rockade loss.
Korkmattan från Helvetet byttes ut innan det övriga köket eftersom
golvet går in i nästa rum och jag inte ville ha en ful skarv. Sedan
åkte alla skåp ut.
Här är vänstra sidan av bilderna ovanför, där bl a kyl/frys stod. Det som syns längst in i rummet är en
ventil till gamla kallskåpet. Eftersom jag ville ha kvar ett
skafferi där fick jag såga bort en bit ur nya skåpet, bygga en
trumma ut till ventilen och täta med isolering och fogskum.
In med det nya. Jag tillhör den
extrema minoritet som inte ville ha ett vitt kök och som inte hatar
trä. Efter enträget letande bestämde sig glädjande nog Ikea för
att ta in ett mörkt alternativ till sina femton nyanser av vitt.
Bra, för jag gillar Ikea och deras priser.
Jag tycker att kylskåp är skitfula,
borstat stål ännu fulare än de gamla vitlackerade. Därför valde
jag en inbyggd variant av kyl/frys. Och som synes bytte jag ut
högskåpet till vänster om kylen mot över- och underskåp med en arbetsbänk
emellan. Jag har ändå skåputrymme så det räcker och blir över.
Detta trots att jag tappar en halvmeter i överkant på andra sidan
där jag har Europas längsta ventilationsrör som kläddes in i
sockeln ovanför skåpen.
Det ser lite knepigt ut i halvfärdigt
skick, men när det väl är borta ur blickfånget tänker man
faktiskt inte på att skåpen börjar lägre på den sidan. Och allt
måste ju vara bättre än detta:
Underskåpen på höger sida täcktes
av en bred och ful diskbänk, som sträckte sig ända fram till
spisen. Bort med alltihop.
In med en hel arbetsbänk med infälld
diskbänk och induktionshäll (fantastisk uppfinning!) med en
svartlackerad spiskåpa över.
Att hitta rätt kakel var en annan
riktigt jobbig uppgift. Efter månader av letande hittade jag till
slut denna, lite oregelbundna variant i Enköping. Inte superbillig,
men klart överkomlig.
Och här är slutresultatet att jämföra med bilden allra högst upp.
Golvet är ett limmat valnötsgolv och
fönsterväggen är målad i en blank, tvättbar lattefärg som sedan fortsätter
i taket. Vita tak är ju ännu vanligare och tråkigare än vita köksskåp.
All rivning, målning och montering
gjorde jag själv. I de fall jag behövde extra händer tog jag hjälp av andra glada amatörer. En elektriker fick dra elen. Det är enfas överallt med vanliga stickkontakter på kyl/frys, spis, ugn,
mikro och spiskåpa, men el ger jag mig inte på. En plattsättare fick sätta upp kaklet och en
fiffig kille hjälpte mig att montera bänkarna och installera
diskbänken.
Allt material, skåp, bänkar, vitvaror
och hantverkarjobb kostade mig totalt 55000 kr. Det är visserligen
ett litet kök, men jag har aldrig hört någon göra en billigare
köksrenovering. Bäst av allt är ändå att det blev precis som jag
ville ha det.
Snyggt! Sånt här gillar jag! Att vara sin egen hantverkare sparar mycket pengar och ger man sig tusan på det blir det bra till slut. Det kan krävas ett och annat kök innan det blir perfekt, men du har helt klart lyckats grymt bra. Och för 5,5K... Makalöst bra. Det är inte bara sund ekonomi, det är grymt bra miljötänk.
SvaraRaderaTack så mycket! Men nej, inte 5,5K, 55K. Jag tyckte det var billigt ändå, andras kök verkar börja på hundratusen, redan när de börjar fundera på att renovera så är de uppe på sexsiffrigt :-).
RaderaDet är grymt bra ändå, och som sagt - du har sparat in minst lika mycket på att göra jobbet själv!
RaderaHantverkare drar iväg. Tänker ofta på en konversation i Drömkåken:
RaderaHantverkare: Jag behöver trettiotusen.
Björn Skifs: Vad ska du ha det till?
Hantverkare: Det är BILLIGT!!!
Jättefint! Bra gjort. Vem kom på orange kök? Jenny
SvaraRaderaTack! Säg det, det fanns när jag flyttade in och gamla ägaren var avliden. Tror att det var originalluckor, men inte originallack. Alltså har nog någon tagit ner köket och lackat om det i denna hemska kulör. Gissningsvis på 70-talet, då var det mycket orange, brunt och lila :-).
RaderaVita skåpluckor, det har jag, inget eget val. Tycker att det är praktiskt. passar till allt. Då kan jag ändra till alla möjliga färger på mattor och gardiner om jag vill, köper inget nytt kan tilläggas. Men det är väl inget som du gör Micke? Pyntar och piffar, lika oförståeligt som lösnaglar. Stiligt kök, men du har glömt att sätta upp påskgardinerna:-)/ME
SvaraRaderaJag tycker att vitt generellt är ganska opraktiskt eftersom varenda fläck syns. Med bruna träluckor kan man låtsas att det är rent :-).
RaderaNej, det är riktigt, mattor och gardiner är inget jag jobbar hårt med. Påsk firar jag på intet sätt, ej heller med gardiner.
Asså ditt gamla kök! Mina morföräldrar bodde i ett hus byggt ca 1955 och även om deras planlösning var lite annorlunda så känner jag igen 1. lådhandtagen, 2. skåp"knopparna"/låsen, 3. skafferiet vid ytterväggen, 4. minimala avställningsytor och 5. de små lådorna ovanför bänken för mjöl, socker, salt mm.
SvaraRadera(Men färgen slapp de, för hyresvärden målade faktiskt om med jämna mellanrum, tror det var ljusblå luckor på slutet)
:-) :-)
Klokt att du väntade med ombygget.
/Spargrisen (som också har Ikeakök i trä)
De där smålådorna för mjöl och socker kan jag faktiskt se viss charm i även om jag inte ville ha dem, men bristen på arbetsytor fattar jag inte. Att gamla kök hade dåligt med el och ingen plats för mikro är naturligt, men de lagade antagligen mer mat än den moderna genomsnittssvensken så då kunde det ha varit praktiskt om det fanns plats att göra det också.
RaderaAtt köken efter 40-talet blev så små hänger ju delvis ihop med tidsandan. Tron på "framsteget" var stark. Kvinnor skulle inte längre behöva laga mat som förr, allt skulle lätt kokas ihop genom hel- och halvfabrikat. Man förväntades inte heller föda horder av ungar längre heller vilket gör matlagning till en enklare procedur. Billigt och effektivt att bygga mindre kök också när miljonprogrammen skulle fram på stubben också förstås.
RaderaMitt kök däremot upptar nära 50% av bostadsytan då huset (som sagt tidigare) är 100 år gammalt. Här har stått riktig järnspis och kan lätt husera 10 personer runt ett bord och ändå rymma också en kökssoffa utöver fast inredning. Har inbyggt skafferi i hörnet mot fasaden. I källaren har varje lägenhet ett förråd på nära 2 kubikmeter avsett som matlager. Är så förtjust i detta! :) Man kan passa på att lagra rotfrukter, syltburkar och potatis när det är som billigast. Är så tacksam över mitt K-märkta boende!
Eva
Intressant, då finns det i alla fall en förklaring till varför arbetsytorna är små och opraktiska.
RaderaJag har faktiskt också en matkällare, men jag har aldrig sett någon använda det till mat. Fattar däremot inte varför folk bygger bort friskluftsventilerna i de gamla kallskåpen, det är ju superpraktiskt att ha ett svalt torrskafferi. Men det är väl för att man "ska" handla för en dag i taget, helst i frysta portionsförpackningar.
Bra jobbat! Jag håller med om att kök ska man bygga själv, bra ta hjälp med rör och el, resten grejar nog de flesta.
SvaraRaderaSenast jag bytte köket så kom jag undan runt 40k, det inkluderade även infällda spottar i tak, och ny elcentral i hallen då nya spisen krävde mer kräm. Anledningen till att det gick så billigt var att jaghade tur och hittade ett demokök som kvik sålde för drygt halva priset från sin butik. Betalade 19.000kr inklusive vitvaror från miele. Det skönaste var att jag fick det färdigmonterat och slapp skruva ihop lådor, gångjärn osv ;).
Mvh / Frihetsmaskinen
Ja, det mesta är ju rätt lätt. Att skruva ihop skåp och täcksidor kan vara tidsödande, men är inte svårt.
Radera40000 var imponerande billigt. Jag tror att bara kyl/frys, induktionshäll, ugn, mikro och spiskåpa kostade mig 15000 och då tyckte jag ändå att jag kom lindrigt undan. Jag hade en jobbarkompis som fick ett begagnat kök, så hans ekonomiska utmaning blev att frakta det (Stockholm-Luleå om jag minns rätt).
Ja men då jade jag som sagt flyt, utan demoköket hade jag landat på minst 60kkr. Sen hade jag tillgång till stor skåpbil med baklyft, alla verktyg och visst material väldigt billigt/gratis vilket underlättade.
RaderaMycket kan man dessutom göra egna lösningar på och inte köpa allt i köksbutiken.
Det förstår jag. Kvik är väl inte kände för sina låga priser? Varje gång jag hör deras slogan "Alla har rätt till ett häftigt kök" brukar jag tänka att priserna också är hyfsat häftiga.
RaderaSkulle ett nytt kvik-kök kosta 38000, inkl vitvaror? När var detta, på 70-talet?
RaderaSupersnyggt kök! Bra jobbat!
SvaraRaderaTack! Ja, jag är imponerad själv och tänker på riktigt att kan jag kan alla.
RaderaDu lyckades riktigt bra där Sparo! Du överraskade inte bara dig själv utan även mig. ;).
SvaraRaderaHaha, det var inte illa! Det som förvillar folk är att mitt hetsiga humör i kombination med dörrvaktslooken inte går ihop med mitt djävulskt utvecklade tålamod och envishet.
RaderaInte illa pinkat! :)
SvaraRaderaPinkat? Äh, det revir man pinkar, inte renovering. Eller du kanske menar att det ser ut som en pissrenovering, men att det kunde ha varit värre :-).
RaderaHaha, jag menade att det var bra jobbat! Jag trodde "inte illa pinkat" var ett vedertaget uttryck :)
RaderaDet var betydligt mer pissfärgat innan renoveringen ;)
Haha, tack! Det är vedertaget, jag bara jävlas.
RaderaDet blev ju fint och framförallt bra att du fixade det själv! Men nog är du mer petig än jag trodde. Det hade ju räckt att lämna in luckorna för omlackering för ca 4000 kr och så hade köket blivit helt ok. Jag bor själv i ett hus från 1917 med köket senast renoverat 1968. När jag flyttade in behövdes bara spisen, (30 år!) och luckornas ljusorange färg bytas ut. Är helnöjd! :) Folk som hälsar på för första gången blir märkbart förvånade då de på min yttre stil annars uppenbarligen tror att jag kör med det nyaste, haha! Men det är ju skillnad på kläder och inredning, folk tänker kanske inte det.
SvaraRaderaEva
Jag är en petig jävel :-). Men en omlackering hade inte gett mig induktionshäll, varmluftsugn, inbyggd mikro och fler arbetsytor. Jag gillar att laga mat, men det gamla köket tog effektivt bort all glädje.
RaderaDäremot tycker jag att det är häftigt när folk genom aktiva val väljer 50- eller 70-talsinredning. Jag vill bara inte bo i det.
Det går att spara enorma pengar på att göra saker själv, speciellt om man har lite is i magen. Badrumsrenovering á 16 000:- är det inte många som slår. Den tog drygt 6 månader, vilket var möjligt eftersom vi har 2 badrum. Men det går att komma undan "billigt" om man väntar in kampanjer och "begagnade" grejer (sånt som folk köpt och sedan ångrat sig... eller så).
SvaraRaderaDet säljs otroligt mycket begagnat i nyskick. Folk vill ofta bara bli av med överblivna skåp, kommoder, handfat och diskbänkar.
RaderaOm man ens vill ha nyskick. Jag har en släkting som köpte ett antikt skåp, lackade om det, plockade loss överdelen och fällde in ett handfat i det. Blev betydligt lyxigare än att köpa ett nytt skåp för femtusen spänn, och mycket billigare än så.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDet här är en blogg och inte en allmän reklampelare.
Radera.SOrry I just want to add my website in your blog if you allow plesae :)
SvaraRaderaNo, at least for now this is a commercial-free website.
Radera