fredag 26 juli 2024

35 miljoner på kontot

Det ifrågasätts ibland om svenskt bistånd gör nytta. Det gör det. I Kongo tycks det ha gett en chef 35 miljoner kronor. Det är i alla fall den summan som är borta, helt oredovisad och utan synliga bevis för att pengarna gått till de utsatta människor som det var tänkt.

Jag har haft ett par anställningar där jag haft hand om både handkassa och bankkort, men skulle jag köpa något för firmans pengar fick jag skriva en rekvisition och lämna till min chef för underskrift. Rekvisitionsnumret användes vid inköpet så att det gick att para ihop köpet med beställaren. Var det bråttom kunde det hända att jag skrev rekvisitionen samtidigt som köpet och fick det godkänt först i efterhand, men bara i undantagsfall och jag låg aldrig mer än en rekvisition back.

Ni förstår vart jag vill komma. Har köptes det officiellt in jeepar och annat för 35 miljoner utan att någon såg röken av dem. När ambassaden upptäckte att fältkontoret mer såg ut att vara ett brevlådeföretag (eller världens första papperslösa kontor) skickades en rapport, men det tog ett helt år innan det stod klart att trettiofem miljoner kronor var puts väck och en polisanmälan lämnades in!


Polisanmälan? Men det är ju fredag!

Hur detta kunde hända är det ingen som vet. Den utpekade chefen säger inget. SIDA säger inget. Politikerna säger heller inget. De bara fortsätter att ösa ut svenska skattepengar till skumma fältkontor i Afrika i hopp om att de ska komma lokalbefolkning till nytta. Eller har de ens en förhoppning? Kanske handlar det bara om att få känna sig god med hjälp av andras pengar.

Så länge jag kan minnas har det pratats om att reformera svenskt bistånd. Ungefär lika länge som man sagt detsamma om arbetsförmedlingen. För syns skull kommer väl kraven att resas även den här gången, men att det skulle hända något konkret känns ungefär lika troligt som att de bortslarvade 35 miljonerna skulle dyka upp.

30 kommentarer:

  1. Toppen av isberget. Men det är inget problem, höj skatten bara..

    SvaraRadera
  2. Sveriges riksdag är bevisligen i praktiken inget annat än en samling kriminella.
    Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske är ett sånt där kriminellt nätverk vi har hört så mycket om på sistone :-)

      Radera
    2. Ja, när man ser hur extremt vårdslöst skattemedel hanteras så undrar man ju om det är någon skillnad på regering och kriminella klaner?

      Radera
  3. Jag begriper inte hur vi gräsrötter skall förändra detta. Det spelar ju uppenbarligen ingen roll vad vi röstar på för pari i riksdagsvalet. När man förstått det så tappar man sugen lite och hoppas på att journalisterna tar tag i det och drar upp skiten till ytan (jo tjena).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner likadant. Det känns som en naturlag att skattepengar ska vaskas bort på allt annat än det är tänkt.

      Radera
  4. Afrika går inte att förändra per bistånd. Det krävs istället krafttag mot korruption och stora satsningar på utbildning. Det är väl bevisat att om du höjer ett lands utbildningsnivå går t.ex. barnafödandet ner, folk försörjer sig själv lättare etc etc. BIståndspengarna borde först och främst gå till tvångsförvaltning av dessa länder, där man helt ger upp regeringsmakten och inför en interimsregering bestående av omutbara individer, anställda av sida, fn eller något som förvaltar landet under säg 50 år, och där varenda krona blir använd på rätt sätt. Att skyffla pengar över afrikaner är likvärdigt med att bränna upp dem. Det finns ett jäkla driv i afrikaner, men det är korrupta regeringar som sätter stopp för denna kontinents utveckling. Kineserna är t.ex. där enbart för sin egen vinnings skull...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan för lite om problemen för att säga att det inte går att förändra Afrika med bistånd, men kan konstatera att det inte gjorts hittills. Det finns afrikanska länder som fått stora mängder bistånd från Sverige och andra I-länder i många decennier och de har inte blivit ett dugg mer självgående, snarare tvärtom.

      Jag förstår katastrofhjälp, att skicka mat, pengar och personal till ett land som genomgår en tillfällig kris pga exempelvis en naturkatastrof. Men det här planlösa "hjälpandet" som bara tycks leda till feta diktatorer och att U-hjälp blir en av de största plusposterna i budgeten verkar helt meningslöst.

      Radera
  5. Hur svart kan det vara att anställa nagra personer som regelbundet aker runt och kontrollerar att pengarna gar till det de ska?

    Tidigare har jag skänkt lite pengar till välgörenhetsorganisationer, men jag har dragit öronen at mig efter att liknande historier har uppdagats. Och aldrig blir det nagra straff. Lurendrejarna gar vidare i livet med pengar pa fickan och vi ärliga star där med langnäsa.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker som du, att det inte borde vara svårt, men så här ser det ut, igen och igen.

      Ser att Johan af Donner fick fem års fängelse efter att ha förskingrat Cancerfonden och Röda Korset (https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_af_Donner), men det hör nog till undantagen.

      Radera
    2. Tänk om pengarna går precis dit de ska? Att de används till att muta diktatorerna för att kunna tömma landet på sina naturtillgångar. Ingen aning, men jag kan inte tro på att det sköts så här dåligt av inkompetens. Vem vi än röstar på så har vi samma politik, då undrar man ju vem som sitter på spakarna egentligen. Vad händer egentligen på Bilderbergmötena?

      Radera
    3. Att sitta på spakarna verkar lite kontraproduktivt :)

      Radera
    4. Kanske är det där vi har problemet :-D

      Radera
  6. Bedrövligt! :-(

    SvaraRadera
  7. Det finns knappt några länder i behov av den klassiska formen av bistånd längre. Och många av de länder som skulle behöva utvecklas är våra ideologiska fiender, som hatar oss, och som av den anledningen inte skall ha våra pengar. Men det är inte bara biståndet som skall avvecklas. Vi måste även sluta ösa skattepengar över allsköns organisationer hemma i Sverige, vare sig det är RFSL, mosken i Sätra, Ekumeniakyrkan, studiecirkeln för virkning eller någon annan av tiotusentals olika verksamheter som borde klara sig med egna medel eller läggas ner. Jag vill inte att mina skattepengar går till annat än det offentligas kärnuppgifter. De som vill skänka pengar till Afrika eller RFSL kan väl få kryssa i detta i sina deklarationer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inrikes slöseri är också förkastligt. När jag var ung startades halvt fejkade studiecirklar för att kunna få ut några hundralappar eller studielitteratur man annars hade behövt köpa själv. Har en känsla av att det är på en helt annan nivå numera.

      Radera
  8. Svenska skattebetalares pengar skall inte delas ut till andra länder utan de skall enbart användas till de svenska skattebetalarnas välstånd i Sverige punkt slut.De som vill hjälpa människor i andra länder kan göra det med sina egna beskattade pengar i deras hemländer punkt slut.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone om inte skattebetalarna gärna ser en viss mängd bistånd. Men jag är rätt övertygad om att den del som går till korrupta SIDA-chefer inte har folkligt stöd.

      Radera
  9. Kan kanske vara något till bloggen (olika sätt att spara):

    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/article/2024/jul/26/new-language-helping-people-save-money-financial-habits

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid intressant. Tack för tipset, jag får läsa på.

      Radera
  10. Pga sånt här skänker jag inget mer till välgörenhet eller forskning. jag ger mat till hungriga djur istället, riktiga då.
    Då ser man vart de går till.
    //david

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man blir sur när man får höra att det försvinner ohyggliga summor i "administration". Det var ju inte det man ville betala för.

      Radera
  11. Sverige skänker också stora summor till underutvecklade länder som Polen och Ungern som får mest bidrag i EU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att se EU-avgiften som bidrag, men visst kostar det att vara med i unionen.

      Radera
  12. Jag håller med dig Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ordningen skull hade det då varit bättre om du svarat i tråden med hans kommentar, men vi får hoppas att han ser den ändå.

      Radera