torsdag 4 juli 2024

Vad var det jag sa...

Det är ingen tröst att få rätt om dåliga saker, men jag fortsätter med en dåres envishet flagga för att ingen svensk borde ta pensionen för given, och varje gång det pratas pension i media kommer fler varningstecken. Det senaste i Folksams rapport återgiven i Dagens PS.

Den allmänna pensionen är nu nere i 44 procent av lönen. Dessutom minskar andelen med tjänstepension och Folksams pensionsexpert konstaterar att det inte går ”som det var tänkt”. Som alla vet går prognoser varken att äta eller betala med, så det kvittar hur det var tänkt om det inte blir så.

Nej, varför skulle ett pyramidspel funka bara för att det är utformat av staten? Man höjer riktåldern med ett år snudd på varje år, vilket resulterar i att vi ”ungdomar” aldrig kommer att nå fram om vi så blir 150 år gamla. Det räcker ändå inte, tycker Folksam som säger att åldersgränserna behöver upp ytterligare tre år nu. Det betyder att vi som är 42-56 måste bli 71 innan vi får ta del av våra egna pensionspengar, och de som är ännu yngre måste vänta ännu längre.


I väntan på vadå...

Fast långt innan dess skjuts det såklart på framtiden igen. Jag vet inte om fler kommer lyssna den här gången (när det kommer till pension är det skrämmande många som har en stark tro på att allt blir bra), men jag försöker ändå. Om du inte är politiker och vill få in pengar efter att du inte kan eller vill jobba längre måste du skaffa dem själv i form av passiva inkomster. Det kan vara börsavkastning, hyresintäkter eller ett eget pyramidspel, men du som fram till nu tänkt att staten kommer att fixa det där – sluta med det!

114 kommentarer:

  1. Svår fråga: Jag är 63 år; är det bättre att gå i pension nu eller vänta några år? Det jag funderar på är om värdeminskningen för pensionspengarna på säg tre års sikt är så markant att det är bättre att säga morsning och goodbye på den studsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan för lite om pension för att kunna svara på den frågan, men hoppas att det finns andra här med bra inspel på det.

      Men jag noterar att din fråga tycks helt ekonomisk. Min motfråga är om du vill jobba vidare eller skulle vilja gå i pension nu, helt bortsett från den ekonomiska aspekten. Jag skulle i första hand gå på vilja och försöka få ekonomin att funka i det valet. Om det går. Kanske kan du t ex jobba mer med utgiftssidan om du får mer fritid.

      Radera
    2. Det är helt individuellt vad som blir bäst. Viktigast är ändå att du funderar över vad du vill göra. Nästa steg blir att räkna på det innan du bestämmer dig. De bästa tipsen finns hos Pensionsmyndigheten och Minpension.

      Jag gick själv i pension 2019 för att jag hellre ville studera (!). Jag är en läsande typ som trots dubbla examina senare upptäckt nya ämnesområden jag vill lära mig mer om. Det håller jag på med än och med olika studietakt.

      Det kanske viktigaste att komma ihåg är att skatten är högre om du går i förtid, det blir då istället kul när skatten blir lägre vid uppnådd pensionsålder. Tjänstepensionen är även den viktig att se över, där är standardrådet att ta ut den livsvarigt men jag tycker det beror på vilka tillgångar du har.
      /Annette

      Radera
    3. "Svår fråga: Jag är 63 år; är det bättre att gå i pension nu eller vänta några år?"

      Det är en alldeles för svår fråga för att besvaras i ett kommentarsfält, till och med på en ekonomiblogg.

      Men ytterst handlar det om hur högt du värderar ett levnadsår med fri tid istället för jobb. För det är dina levnadsår (tid) som är det yttersta priset du betalar när du jobbar.

      Frågan kan alltså omformuleras till: Hur mycket är ett år av fri tid värt i ditt liv? Om värdet av ett år med fri tid är högre än summan av all extra pensionsutbetalningar som du får mellan 65 och ca 82 år om du väljer att fortsätta jobba så bör du inte fortsätta jobba. Observera att det finns en osäkerhet i kalkylen. Det finns ingen garanti för att du kommer leva tills du är 82 år. Än mindre att du kommer vara frisk och kunna använda dig av din extra pension. Å andra sidan kanske du vid 91 års ålder hjälper brorsan att tillverka pumpstockar och då kan det vara bra att ha extra pension så du har råd med en pris snus efter arbetspasset. https://www.youtube.com/watch?v=nxEjbK8fW2g&t=1163s

      Tom-Hjördis

      Radera
  2. Hur många kommer orka jobba i ett "riktigt" arbete tills de är 71 när kraven, stressen, de meninglösa arbetsuppgifter blir bara fler och fler. Många kommer inte klara det fysikt eller psykiskt. Tacka ekonomerna för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tacka också det minskande skatteunderlaget i Sverige. Finns en viss koppling mellan en ökande andel bidragstagare och lägre pensioner.

      Radera
    2. Precis, antingen är det fysiska jobb som man inte orkar längre, eller så är man okvalificerad eftersom man har svårigheter att ens öppna ett facebookkonto.

      Radera
    3. Vi blir ju allt äldre och jag vet många runt 70 som jobbar en del. Jag hoppas själv ha orken att kunna göra det. MEN... det är inte alla givet så jag skulle göra allt för att slippa vara tvungen utifall att orken eller viljan inte finns där.

      Radera
  3. Jag tror tyvärr du har rätt. Den där "välfärden", som framförallt sossar skryter om, gäller bara politiker vad det verkar. Men vi har "demokrati" så i teorin kan vi rösta fram något bättre, problemet är att alla valbara alternativ är dåliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr. Inte bara dåliga, de är dåliga på ungefär samma sätt.

      Radera
    2. Samtliga partier är med i pensionsgruppen , så vem ska man skylla på?

      Radera
  4. Och nya given är motiveringen att minska veckoarbetstiden hela yrkeslivet för att orka jobba för att pensionsåldern höjs. Logik när den är som bäst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där får inte jag heller ihop. Att den gemensamma kakan blir mindre ska lösas genom att göra den ännu mindre.

      Radera
  5. Självklart att utrymmet för pensioner minskar när det finns så ofantligt många socialbidragstagare i landet.Men det var ju bla. landsförrädaren Reinfelt som öppnade för massinvandring med tesen om att det var arbetskraftinvandring av hjärnkirurger ,ingenjörer mm.Det bidde nog en flugskit av det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill på intet sätt försvara Fredrik Reinfeldt, men att han "öppnade upp för massinvandring" vill jag inte skriva under på. Den dörren var rätt öppen även innan.

      Radera
    2. Anonym 10.27:
      Att kalla folk för "landsförrädare" är urbota dumt, oseriöst och ger endast associationer till mindre begåvade Sverigedemokrater (och de finns det många av).
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Och där var pajkastningen igång :-)

      Radera
    4. Det tycker jag inte. Jag tycker bara att ord utan mening eller innehåll inte tillför något som seriöst i debatten.
      /Christoffer S.

      Radera
    5. Christoffer, du får gärna utveckla på vilket sätt ditt påstående att det finns många obegåvad SD-väljare tillför något till en seriös debatt.

      Radera
    6. Enklast är att kolla hur det faktiskt ser ut så man vet vad man pratar om https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/amnesovergripande-statistik/hushallens-ekonomi-allman-statistik/pong/statistiknyhet/antal-personer-forsorjda-med-sociala-ersattningar-och-bidrag-2023/
      På så vis slipper man framstå som mindre vetande eller lägga grunden till en pajkastning.

      Radera
    7. Och bilen går bra?
      /JB

      Radera
  6. När folkpensionen infördes var åldersgränsen 67 år för män. Medellivslängden för män var 67 år. Lätt att ge stora löften i ett sådant läge!
    Rätta mig gärna om jag har fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart svårare att behålla pensionsåldern om folk fortsätter att bli äldre, även om jag tycker att höjningen gått lite väl fort på sistone.

      Radera
    2. Medellivslängden (båda könen) var faktiskt 56 år när folkpensionen infördes. Källa SCB.
      /Annette

      Radera
    3. Pensionssystemet gjorde ju om i början av 1990-talet, och då var medellivslängden förstås högre.
      /Christoffer S.

      Radera
    4. De missade dock att se över åldern när de ändrade pensionssystemet på 1990-talet. Där min generation över en natt fick betydligt sämre villkor än tidigare.
      /Annette

      Radera
    5. "När folkpensionen infördes var åldersgränsen 67 år för män. Medellivslängden för män var 67 år. Lätt att ge stora löften i ett sådant läge!
      Rätta mig gärna om jag har fel."

      Ett fel är att du utgår från medellivslängden. Barnadödligheten var högre på 1800-talet (folkpensionen infördes visserligen 1913). Den höga barnadödligheten hade stor effekt på medellivslängden. Därför är det mer rimligt att se till hur gamla de som överlevde sin 15-årsdag blev i början av 1900-talet. Och de blev äldre än 67 år.

      En viktig anledning till att medellivslängden har ökat i världen är att barnadödligheten har minskat drastiskt. Det går att dra paralleller till att 5-årsöverlevanden i cancer har ökat på grund av att sjukvården har blivit bättre på att upptäcka cancer tidigt. Att sedan tidig upptäckt av cancer många gånger är en förutsättning för framgångsrik cancerbehandling förändrar inte det faktum att överlevnadsstatistiken blir bättre ut ju tidigare man upptäcker även en icke behandlingsbar cancer.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Här är en källa till mitt påstående om barnadödligheten för den som är intresserad.

      "Vid mitten av 1750-talet dog vart femte barn före ett års ålder i Sverige och samhället karaktäriserades av höga födelsetal och höga dödstal. Vid början av 1800-talet börjar främst barndödligheten att sjunka samtidigt som födelsetalen fortfarande är höga. Vilket resulterar i en befolkningsökning om ca 1 procent per år samt att befolkningen fördubblades under århundradet. Vid sekelskiftet 1900 så hade spädbarnsdödligheten halverats jämfört med förhållanden vid 1800-talets början och trots detta dog ca ett barn av tio under sitt första levnadsår."
      https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1285506/FULLTEXT01.pdf

      Tänk på det nästa gång ni hör att "det var bättre förr".

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. @Anette

      "Medellivslängden (båda könen) var faktiskt 56 år när folkpensionen infördes. Källa SCB."

      Medellivslängden är mindre intressant på grund av den höga barnadödligheten vid sekelskiftet. Det är mer intressant att titta på medianlivslängden eftersom den säger mer om hur gamla de som överlevde sin barndom faktiskt blev.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. @Tom-Hjördis
      Jag tycker medianlivslängden är ett något bättre mått men så svarade jag bara på det felaktiga påståendet om medellivslängd.

      Annars har jag noterat efter många timmars läsning i gamla kyrkoarkiv att det ännu i början av 1900-talet var vanligt att dö under de första levnadsåren. Många gånger har jag tänkt att om inte förr så inför döden är ingen förmer än en annan. Greve X och torpare Y följs av backstugusittarens lilla barn i död- och begravningsböckerna.
      /Annette

      Radera
    9. @Anette

      "Många gånger har jag tänkt att om inte förr så inför döden är ingen förmer än en annan."

      Det är sant men det är en klen tröst för den arme att den är är lika mycket värd inför döden. För som Tomas Ledin sjunger "Just nu vill jag leva, just nu!". Livet är nu. Inte inför döden och definitivt inte efter döden. Den hårda sanningen är nog att livet är djävligt orättvist.

      Citerade jag precis Tomas Ledin som ett argument i en diskussion? Det verkar inte bättre. Jag lovar att inte göra om det. Och jag tycker fortfarande att den här recensionen av filmen En del av mitt hjärta och Tomas Ledins låtar är kul. https://www.youtube.com/watch?v=tJh9en33G1c

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Ska titta på recensionen fastän Tomas Ledin inte tillhör mina favoritartister. Håller med dig om att det viktiga för oss som lever är nuet där det för mig ingår att planera framåt även om jag förstås inte vet hur länge mitt liv varar.
      Sen kan även jag tipsa om läsning för den intresserade:
      Daniel Larssons avhandling (2006). Den dolda transitionen: om ett demografiskt brytningsskede i det tidiga 1700-talets Sverige.
      Allt gott :-)
      /Annette

      Radera
  7. Börsen är nog mer för miljardärer. Det nytta inte för en vanlig människa satsa 10000 på börsen, det är ju pengar man ska kunna förlora också, satsar du hundra tusen så får du inte så mkt avkastning på det heller. Spara samlar objekt typ äger du ett par hundra värdefulla gamla vinylskivor som du säljer om 30 år. Det är inte så dumt att fortfarande satsa på att sälja fysiska grejer. Min Michael Jackson vinylplatta kan ju vara värd 5000 om 30år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kan också vara värd noll. Eftersom potentiella köpare om 30 år varken har hört talas om Michael Jackson eller LP-skivor.

      Radera
    2. Varför ska man behöva vara miljardär? Om du långsiktigt får fyra procent per år i avkastning blir det rätt stora pengar betydligt tidigare än så. För vinster på under 40 miljoner om året är ju också pengar som vi fattiga brukar säga ;-)

      Att lyckas genom att satsa pengar brett på börsen tror jag är otroligt mycket säkrare än att köpa vinylskivor. Dessutom är det svårt att investera större pengar i det, och kunna sälja när man behöver pengar.

      Radera
    3. Anonym 11.05:
      Typisk kommentar från en människa om saknar all kunskap om investeringar. För din egen skull skull vill jag uppmana dig till att läsa på, skaffa dig kunskap, och försiktigt börja med några indexfonder. Med god riskspridning och med en lång investeringshorisont är risken att förlora alla pengar oerhört liten. Aktier/fonder handlar INTE om att "satsa", som om det vore en lott eller ett spel. 10% avkastning per år på 100.000 är inte heller få skam: på 10 år ger ränta på räntaeffekten att du har 259.374 kr.
      /Christoffer S.

      Radera
    4. Anonym 11:05
      Sparar du 2000kr i månaden i 40 år så har du 6,8 miljoner på kontot efter 40 år, om du sparar i breda indexfonder. Och det är om du börjar från scratch.

      Börsen är till för folk som vill ändra sin ekonomiska framtid.

      Radera
  8. Det är många faktorer som spelar in. När folkpensionen infördes var det inte många som överhuvudtaget fick den (se ovan). Sedan har det gått för trögt att anpassa systemet efter verkligheten. Ännu på 1960/70-talen när jag var ung började många jobba redan efter grundskolan så de kunde ha 49 arbetade år vid 65. Idag räknar man med att yrkeslivet börjar vid 23 och då är det inte konstigt alls att pensionsåldern borde vara 72 om tanken är att vi ska arbeta lika många år (pengarna måste ju in).

    Jag skulle kunna arbeta idag om jag hade lust men känner både dem som inte skulle orka och dem som fortsätter. Jag vill ändå läggs till att den allmänna pensionen bara är en del av den totala pensionen. Tjänstepension är viktig och likaså privat sparande.

    En sak jag inte tänkt på men som jag erfar nu med min gamla mor är att den dag du inte längre orkar laga mat själv blir det dyrt. Hon måste idag beställa hem mat för 70 kr/portion så det är tur att hon har pengar på kontot. Tror faktiskt det vore billigare för henne med äldreboende men där finns inga platser. Kanske tur att hon bara orkar äta en portion/dag annars skulle matkontot dra iväg rejält . Nu blir det 2100 men 4200 för lunch och middag per månad är ohemult dyrt.

    Min slutsats är att tjänstepension ska tas ut livsvarigt och att likvida medel på kontot också behövs som äldre. Hemtjänstavgift, sjukvård och läkemedel är åtminstone reglerade genom förbehållsbelopp och högkostnadsskydd så att alla ska ha råd med det.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Systemet bygger på att det hela tiden ska bli fler och fler skattebetalare i ett rasande tempo. Det blir det inte.

      Ja, 70 kr per portion för en gammal tant är verkligen ohemult dyrt.

      Radera
    2. Finns det ingen möjlighet för din gamla mor att beställa hem varor från Ica eller Willys? Det finns massvis med färdiga maträtter som kostar betydligt mindre än 70 kr och som bara behövs köras i mikron.

      Radera
    3. Det har hon gjort några år men tröttnat på utbudet. Det är inte lätt att bli gammal när man måste få hjälp av hemtjänst att beställa mat.
      /Annette

      Radera
  9. Michael Jackson består, eller köp silver, där kan värdet gå upp och ner, men värdet kan ikke bli noll som med aktier eftersom du har nåt fysiskt du kan sälja som man inte kan trycka upp som sedlar. Har du plockat 500 flaskor med pant så får du en del silver för det, ha ha. Jag plockar inte pant. Som vanligt snackar folksam ekonomen och politikerna bara skit för att avveckla pensionssystemet. Under kriget och på 30 40 50 talet så åt människor barkbröd, kolrötter och havregröt, diabetes och fetma var ovanligt, så medellivslängden kommer inte öka särskilt mycket med dagens stillasittande redbull drickande och pizzaätande ungdom. Det är inget fel i att stoppa i sig en pizza ibland men då kan man cykla 100 km i veckan eller nåt sånt, istället för att geima 24/7

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt att värdet på en aktie kan bli noll, men om du har en fond eller femtio olika aktier är risken att du ska tappa pengar på lång sikt väldigt liten.

      Radera
  10. Det är tur eller skicklighet att jag började spara i pensionsförsäkringar redan när jag var 23 år.2018 när jag var 52 år så valde jag att köpa mig fri från ett arbetsliv som jag inte längre ville vara delaktig i.Det är underbart att nu även kunna kalla mig ekonomiskt oberoende då jag inte behöver ha några pengar från staten som pension däremot tackar jag inte nej till de pengarna som kommer från staten d.v.s mina inbetalda skattepengar.Att politikerna höjde min ålder från 61 år till 64 år innan jag kan ta ut min allmänna pension anser jag vara en stöld, men nu har jag kommit över det och bryr mig inte längre.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett om det är stöld eller inte lär man inte kunna göra något åt det. Den enda ekonomi vi kan påverka är vår egen.

      Radera
  11. Det är dyrt att köpa en tesla aktie till exempel, det nyttar inte att köpa aktier i sas eller xxl, dem kryper på knänä. Jag litar inte på fonder det är nog bara förvaltarna som blir rika på det. Jag tänker inte på sånt så mkt och jag ser till att inte skaffa mig nåt jag måste betala extra på, inga abonnemang, ingen papegoija och sånt. Nu tänker inte jag köpa nån simbassäng eller båt som kostar att underhålla så just nu behöver jag inte tänka på det där. Jag har katt och nu har telefonräkningen gått ner med 60 spänn i månaden, bytte abonemang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp billiga indexfonder med bra historik.. Om fonden gör 8% och det kostar dig 0,1%, per år. Då vinner ni båda på det, oavsett hur lite du litar på förvaltaren.

      Radera
    2. tack jag bryr mig inte så mkt om pengar, har en förnuftig plan.

      Radera
    3. Det finns fonder med höga avgifter, förtjänt eller oförtjänt för förvaltarna. Indexfonder kostar som sagt bara någon eller ett par promille, så nog blir det avkastning även till spararen.

      Radera
  12. Du kan bo i ett litet hus där det är låga kommunala utgifter på 50 kvm med solceller, egen grönsakshage, lite skog där du kan hugga ved egen brunn och så kan du cykla överallt och vara ganska ekonomiskt oberoende, men äger du stort boende så har du mer du måste betala för vilket jag tänker blir en börda om du inte äger så stort boende så kostar det inte så mkt att äga heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut lättare att få ihop det om man håller sina kostnader låga.

      Radera
    2. Köp åker areal är inte så dumt

      Radera
    3. Jag vet inte. Det verkar vara ett slit att odla i större skala.

      Radera
    4. Det stiger i värde, du kan hyra ut det och det kräver inte underhåll som fastigheter gör.

      Radera
    5. Kanske, men då riktar man in sig på marknaden bönder, som inte känns som världens mest köpstarka grupp.

      Radera
  13. Jag tycker också att det var Fredrik som öppnade dörren.
    Att nån som kommer hit som redan är över 60 som kommer hit som kanske inte kommer att kunna komma ut i arbetslivet innan dom går en pension och bostadsbidrag , måste väl vara surt gör alla de som gjort sina 45 år.

    Den är det ju dom som säger att de är 15 fast är 25 som kommer gå jobba tills de är 75 , men var så säker att om när dom börjar bli i sin rätta ålder för pension kommer de säga att deras ålder blev fel när de kom hit.

    Sen var det ju med att investera i börsen för att rädda sin egen pension, det Tor jag också på.
    Felet är väl att många vill ha ten baggers direkt och vill bli rika.
    Köp 50 procent i fonder 40 procent i företag som har funnits i 50 år, de kommer nog finnas i 50 år till.
    Satsa 10 procent i förhoppningsvis bolag.

    Sj köper jag inget jag inte behöver. Investerar så mycket jag kan i börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad lätt det är o ha så fel. Kommer någon hit, som är över 60, då får de inte mycket i pension från oss. För att få full garantipension så krävs det att du bott i Sverige i minst 40år. Har du bott här kortare tid, så minskar garantipensionen med motsvarande tid.

      Radera
    2. Det stämmer att då får man inte så mycket pension.

      Men de som har väldigt låg pension får istället pengar från annat håll.

      Till exempel äldreförsörjningsstöd:

      https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/ansok-om-aldreforsorjningsstod

      Och bostadstillägg:

      https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/ansok-om-aldreforsorjningsstod


      Radera
    3. Fast de tilläggen tas inte från pensionutrymmet. Det är pengar från försäkringskassan.

      Pensionssystemet är slutet..

      Radera
    4. "fst de pengarna tas inte från pensisonssystemet" ? Jaha, vad bra då att pengarna tycks uppstå ur tomma intet? Det är olika system, som politrukerna brukar hävda. Nej, det är ju inte alls det. Pengarna kommer från svenska skattemedel, från de som arbetat.

      Radera
    5. Försäkringskassan har inget med pensioner att göra. Pensionen består av flera delar, allt finns att läsa om hos Pensipnsmyndigheten.
      /Annette

      Radera
    6. Sverige har en total budget som sedan fördelas. Allt finansieras av samma skatt och lån. Att hävda att det ena inte har att göra med det andra att göra är en enda stor lögn. Om någon tar stora resurser i anspråk i en del av budget så skärs ned på annat. Pension är pension, även om du lägger det utanför en viss del av budget. På samma vis som avgift är skatt, trots politiska lögner om annat.

      Radera
    7. Jaha, en ny tråd om Reinfeldt. Vad var det för fel på den förra ;-)?

      Jag vill som sagt inte försvara honom, han var en usel politiker med många galna uttalanden. Men om man säger att han öppnade dörren låter det som att invandringen var låg under Palme, Carlsson, Persson m fl. Jag håller inte med om det.

      "Pensionssystemet är slutet.."

      Är det verkligen så enkelt? En stat med strålande ekonomi kan nog kompensera ett havererat pensionssystem betydligt bättre och längre. Sverige kommer inte klarar det, därför höjs pensionsåldern, igen och igen.

      Radera
    8. "Tänk vad lätt det är o ha så fel. Kommer någon hit, som är över 60, då får de inte mycket i pension från oss."

      De kommer oavsett vilket att få minst lika hög pension som de skulle ha fått i socialbidrag. Förklaringen är att samhället inte kan ha pensionärer som går på socialen. Socialen har annat att göra än att betala ut pension till personer som inte ska arbeta. Alltså måste pensionen vara minst socialbidrag.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. "Men om man säger att han öppnade dörren låter det som att invandringen var låg under Palme, Carlsson, Persson m fl. Jag håller inte med om det."

      Det är uppenbart att Socialdemokraternas nya strategi är att lura i alla unga väljare att invandringen spårade ur i och med Reinfeldts regeringar. Vi som har varit med förr vet att det är en lika stor lögn som när Stefan Löfven sa "vi såg det inte komma" om sambandet mellan invandring, segregation och den organiserade brottsligheten. Till och med medlemmarna i De blindas förening såg det komma. Och till och med medlemmarna i Trögfattarföreningen vet att Socialdemokraterna har haft regeringsmakten under nästan hela tiden som Sverige haft Europas mest generösa invandringspolitik. Socialdemokraterna har också hyllat mångkulturen i decennier. Det står ställt bortom allt rimligt tvivel att Socialdemokraterna är skyldiga till utvecklingen även om Moderaterna, Folkpartiet/Liberalerna och Kristdemokraterna inte är mycket bättre. Minnesgoda läsare minns till exempel att Alf Svensson (KD) hotade att fälla BIldts regering 91-94 på grund av att planerna på att begränsa invandringen.

      https://pbs.twimg.com/media/ESG2U3WW4AMt46e.jpg
      Valaffischen med Kristersson är en modern klassiker. Det är en valaffisch på vilken partiledaren underkänner sin egen tidigare politik. Det hade lika gärna kunnat stå "Jag hade fel.". Det är nästan lika roligt som när S har regeringsmakten och demonstrerar mot sin egen politik på 1:a maj. Tänk att det finns folk som går på det!

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Med väljare som har tre veckors minne kommer man undan med ganska mycket. Som att moderater och "liberaler" gick till EU-val på att stå starka emot chat control, ända till rösterna var räknade och de blev aktiva förespråkare istället. Det är väl redan glömt av deras väljare.

      Radera
    11. @Anonym

      "Fast de tilläggen tas inte från pensionutrymmet. Det är pengar från försäkringskassan."

      Är det Mona Sahlin som är inne och kommenterar Sparos blogg? ;)
      Allt hänger ihop. Om staten har höga utgifter för äldreförsörjningsstöd, bostadstillägg, socialbidrag mm så kommer staten till slut behöva ta pengar från annat håll t ex pensionssystemet. Det har hänt förr och det kan hända igen. Faktum är att just pensionssystemet varit en av de största politiska blåsningarna. Det är helt enkelt väldigt farligt att betala stora delar av sin livslön till ett pensionssystem där belöningen utlovas om många decennier. Det är som upplagt för en politisk blåsning.
      https://www.transportarbetaren.se/storsta-blasningen/

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. När gjorde dom det innan? Snälla säg att det var när pensionssystemet omformades på 90-talet. När Göran Persson "snodde" 258 miljarder.

      Pengar som enbart flyttades eftersom förtidspensionärer slutade få sin ersättning från Pensionsmyndigheten..

      Radera
    13. "När gjorde dom det innan?"

      "Den 24 januari 1994 enades Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna om ett nytt svenskt pensionssystem som skall ersätta ATP från år 2000."

      ATP-systemet trädde i kraft den 1 januari 1960 och de första ATP-utbetalningarna skedde 1963. 1994 fattade riksdagen beslut om en reformering av pensionssystemet eftersom man ansåg att det var för kostsamt med ett förmånsbaserat system.

      Carl Bildt (M) var statsminister januari 1994.

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Det bör nämnas att Socialdemokraterna och Sveriges kommunistiska parti (Vänsterpartiet) var arkitekterna bakom ATP-systemet. Felet med ATP-systemet var att det saknade en koppling till den samhällsekonomiska utvecklingen.

      "Både intjänade rättigheter, pensionspoängen och utbetalda pensioner i ATP-systemet var kopplade till prisutvecklingen. Det gjorde att systemet hade en svag koppling till den samhällsekonomiska utvecklingen. ATP-systemet anpassade inte heller pensionerna till den ökande livslängden hos befolkningen."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/ATP-fr%C3%A5gan#Genomf%C3%B6randet

      Tom-Hjördis

      Radera
    15. Det är inte förr, det är den senaste ändringen. Och alla partier var överens om det. Sen är Wikipedia inte något man bör använda dom källa, då vem som helst kan redigera de texterna.

      https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/pension-och-forsakring/pensionssystemet_1189918.html

      Radera
    16. @Anonym

      "Och alla partier var överens om det."

      Inte Vänsterpartiet. Enligt Wikipedia.

      "Sen är Wikipedia inte något man bör använda dom källa, då vem som helst kan redigera de texterna."

      Det är bättre du skriver vad som var fel i Wikipedias beskrivning av avskaffandet av ATP-systemet än att underkänna Wikipedia som källa. Är det årtalet för när beslutet tog som du menar är fel eller att ATP-systemet inte hade koppling till den ekonomiska samhällsutvecklingen?

      Wikipedias faktauppgifter är ofta riktiga även om artiklarna är mer vinklade än i traditionella uppslagsverk. Jag litar ändå mer på Wikipedia än på Svenskt näringsliv. Svenskt näringsliv är en lobbyorganisation. Jag litar lika lite på Svenskt näringsliv som jag litar på LO.

      "En av de mest citerade undersökningarna om Wikipedias tillförlitlighet är gjord av vetenskapstidskriften Nature år 2005. Nature plockade ut artiklar om samma ämnen från Wikipedia och uppslagsverket Encyclopædia Britannica och lät experter granska dem. Experterna lämnade in 42 svar där de konstaterade att åtta av texterna innehöll allvarliga fel, hälften av dem i Britannicas artiklar. Mindre fel var mer vanliga, i Wikipedias texter fanns 162 mindre fel medan det i Britannicas texter fanns 123 fel. I medeltal innehöll Wikipedias texter 3,86 fel och Britannicas 2,92 fel."

      "År 2014 undersökte en professor vid Harvard Business School i USA neutraliteten i Wikipedias respektive Encyclopædia Britannicas texter. Med hjälp av en databas granskade professorn och en kollega närmare 4 000 texter för att avgöra om de var politiskt laddade åt något håll. De kom fram till att artiklarna på Wikipedia var långt mer vinklade än Britannicas - hela 73 procent innehöll värdeladdade ord jämfört med 34 procent i Britannica."
      https://svenska.yle.fi/a/7-1071765

      Tom-Hjördis

      Radera
  14. De som är äldre än 60 när de kommer hit har troligen pension från det land de arbetat i. Så blir det iaf för min syster och hennes man när de återvänder till Sverige nästa år. De har arbetat utomlands några år, i två olika länder utanför EU/EES, och då skrivit ut sig från Sverige så de kommer att räknas som två invandrade när de kommer hem igen.

    Äldreförsörjningsstöd är något som beräknas automatiskt när någon ansöker om bostadstillägg. Det tycker jag är bra för många drar sig för att be om stöd annars. Bostadstillägg täcker heller aldrig hela bostadskostnaden och har en övre gräns vid c:a 7000 (senast jag kollade för min mammas skull då hennes hyra blev hög när hon tvingades flytta).

    För mig känns det inte alls surt att även andra kan tillåtas leva på en skälig nivå utan att tvingas tigga trots att jag själv arbetat och sparat många år. Det finns många olika anledningar till att människor inte klarat detsamma, inte minst sjukdom och fördomar av olika slag (som att kvinnor i min mammas generation skulle sköta hemmet utan lön så pensionen blev därefter).
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast människor som kommer som flyktingar till Sverige har nog inga pensionspoäng med sig i flyttlasset.

      (Tips: Genom att trycka på "Svara" i den tråd du svarar på hamnar din kommentar automatiskt i den.)

      Radera
    2. Försöker göra det men ibland blir det svåröverskådligt. Trodde inte pensioner skulle vara så intressant att diskutera och tycker det är trist att allt ska handla om Reinfeldt. Däremot även om jag är van med betydligt seriösare diskussioner är det ändå intressant och lärorikt att läsa vad de som tycker annorlunda tänker. Tror jag återkommer när diskussionen om Reinfeldt är färdig.
      /Annette

      Radera
    3. Jag förstod inte heller varför Reinfeldt skulle föräras med återkommande trådar idag. Jag är färdig med honom för länge sedan :-)

      Radera
  15. Jag som är van med beräkningar kollade lite snabbt hos Pensionsmyndigheten. Den som ansöker om pension efter att ha bott 7 år i Sverige (alltså kom hit efter 60) har en hyra på 10000 plus el och ingen pension från annat land eller tillgångar över 100000 får en garantipension på c:a 2000 plus bostadstillägg på 7200. Det täcker inte ens hyran så förhoppningsvis och troligtvis får en person i det läget även äldreförsörjningsstöd.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stora problemet med folk som kommer sent i livet är nog inte att de får så mycket pengar utan att de gett så lite dessförinnan. Lite samma problem som för kommuner i glesbygd där folk bor medan de studerar för att sedan flytta till en storstad och betala skatt där i några decennier, och så kommer de tillbaka till hembygden lagom tills de inte längre är nettobetalare.

      Radera
  16. Undra hur mycket pengar som skickas tillbaka till sina gamla hemländer från lön pension osv som kunde gjort bättre nytta i svenska samhället.
    Men då tänker jag genast på många stora bolag som väljer sina skatte paradis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I ett stabilt system finns det marginaler för det (men inte hur stora som helst såklart), men ju bräckligare kalkyl desto färre missräkningar har man råd med.

      Radera
  17. Sparo!
    Läser alltid dina inlägg. Det kanske är läge för att tillämpa Petruskos arbetssätt. Din kommentar kommer att publiceras när den är godkänd. Nivån på detta kommentatorsfält är farligt nära prat i fåvitsko.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken har tänkts. Synd när det funkat så bra tidigare. Jag är den förste att erkänna att jag själv inte håller god ton i alla lägen, men om många ska komma hit och avreagera sig blir det ohållbart i längden.

      Radera
  18. Sparo
    Det har funkat bra på din blogg. Det gör det inte längre. Agera innan du totalt svärtat ner ditt "varumärke".
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fort Lars beskådar åsikter som inte passar hans egna....osv.

      Radera
    2. Jag tycker inte att jag svärtar ner mitt varumärke genom att låta uttråkade människor sparka sig trötta.

      Jag har inget emot åsikter i kommentarsfältet som går emot mina egna och jag uppfattar inte att Lars hade det heller. Det är inte det det handlar om utan kommentarer vars främsta syfte tycks vara att sprida dålig stämning och som många gånger har väldigt lite att göra med ämnet som avhandlas i blogginlägget.

      Radera
    3. Anonym,
      Jag är alltid intresserad av åsikter som inte stämmer överrens med mina egna. Det är faktiskt därför jag läser bloggar. Jag började kommentera på Lundaluppens blogg. Han hade åsikter som jag tyckte var minst sagt konstiga. Han var dock en mycket skicklig skribent som lyckades dra till sig ett verkligen duktigt kommentatorsfält. Vill inte minnas att ord som landsförädare aldrig användes. En bra bloggare får det kommentatorsfält han förtjänar. Sparo har en del att arbeta med.
      MvH Lars

      Radera
    4. Lars, heter du Wilderäng i efternamn, då förstår jag din önskan att frisera bloggen till enbart ja-sägare och fanclub.

      Jag tycker inte fria ordet här på bloggen är något problem, modererandet i efterhand, det lilla som behövs, funkar bra. Tycker jag.
      /JB

      Radera
    5. Lars: Så du menar att om ett par personer ger sig tusan på att förstöra stämningen i en bloggs kommentarsfält är det alltid vad bloggaren förtjänar? Jag vet inte om jag vill ta på mig hela den äran faktiskt. Även om jag inte har några problem med om någon vill använda ordet landsförrädare, om Reinfeldt, mig eller någon annan.

      Fast lite synd att kommentarsfältet efter ett blogginlägg om pension ska behöva handla om huruvida Reinfeldt är landsförrädare och begåvningsnivån hos sverigedemokrater. Jag menar, ska vi inte diskutera ämnet texten behandlar hade jag lika gärna kunnat låta bli att blogga och ha ett öppet forum som typ Flashback eller Familjeliv. Inget fel i det, men inget jag har lust med.

      Radera
    6. Sparo, jag har själv sett hur bloggar dött av att kasta ut barnet med badvattnet, att moderera ihjäl bloggen, Nu är du ju så oerhört generös med din tid att du besvarar alla våra inlägg, sympatiska eller ej och kommer med genomtänkta svar.

      Förutom att jag själv är en halv-Sparo och alltid intresserad av sätt att leva billigt och dessutom oftast får feedback på att mina egna tankar kring samhället kanske inte är så vansinniga som main stream media vill få dem till så uppskattar jag just det fria kommentatorsfältet mest.

      Främst de ständiga svaren från dig Sparo, men det finns många kommentatorers inlägg som jag lärt mig uppskatta mycket, och det vore en stor sorg om inte kommentarerna vore fria för några ohövliga personers skull. Inte ens nära värt det.
      /JB

      Radera
    7. Väl skrivet JB! Håller med!

      Radera
    8. "Moderera ihjäl" har jag tänkt undvika.

      Radera
  19. Ang kommentarerna, det går nog över snart tänker jag. Bättre att bara ignorera dem så tröttnar de

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du har rätt.

      Radera
    2. Det är lite upp till alla oss tänker jag, att ignorera trollen. Om ingen hugger så lyckas de ju inte.
      Jag håller med JB ovan, förutom dina inlägg så uppskattat jag det fria ordet i kommentarsfältet. Vore synd att ändra på det i första taget. Kommentarer och diskussionerna är en stor bonus man inte vill gå miste om.

      Radera
    3. Jag håller med. Ta frågan högst upp i det här kommentarsfältet som exempel. En fråga jag inte kan besvara och genast kom Annette in med mer info. Det är så jag vill ha det, att vi ska kunna bli klokare tillsammans.

      Radera
  20. Jag vet inte om kommentarerna idag var särskilt konfrontativa, otrevliga eller helt ovidkommande...
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att de var, även om det gradvis blivit mer och mer av den varan den senaste veckan.

      Radera
    2. Christoffer S., dina inlägg uppfyller ofta samtliga rekvisiten på att vara konfrontativa, otrevliga och ovidkommande.

      Radera
    3. Ja Christoffer S kastar verkligen sten i glashus

      Radera
  21. Jag planerar att ta mitt liv senast nån gång i 40-årsåldern. Jag är till freds med mitt beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan också söka psykiatrisk hjälp.

      Radera
  22. Men Folksam är väl parti målet? Folksam säljer ju pensionsförsäkringar.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
  23. Regeringen gav 2023 57,3 mdkr i bistånd, eller ca 5500 kr per boende i riket. (https://openaid.se/) Om man har 5500 kr och varje år i sjuttio år sparar detta till 8,1 % ränta får man ganska exakt 10 miljoner. (https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe.html) Visserligen är det mindre sen än idag - men det skulle kunna vara en lösning: lägg ner biståndet och använd pengarna till produktiva investeringar. Hur synd det än är om Talibanerna i Afghanistan, Mocambiques elförsörjning, eller vem man nu kan tänkas vurma för, så kan det ju tänkas att pengarna inte måste komma från just dig och din pension. Eller låt det vara frivilligt, med en ruta för att skänka pengarna eller öka den lilla pensionen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle också vilja ifrågasätta om svenskt bistånd verkligen hjälper, eller om det inte lika ofta passiviserar och gör mottagaren beroende av stöd. Men det är definitivt en annan fråga.

      Radera
    2. Svenskt bistånd är bevisligen det som håller diktaturer under armarna. Det finns inget annat land på denna jord där politikerna folk röstar fram är så oerhört måna om att stödja diktaturer. Helt sinnessjukt när man tänker på dessa grisar till politiker och deras prioriteringar med andras pengar.
      Investeraren

      Radera
    3. Du låter nästan lite arg ;-)

      Radera
  24. Jag tycker sparo tar upp intressanta ämnen, mycket roligare att läsa än andra ekonomi bloggar.
    Den här bloggen ger alla en chans att få utrycka sig, även om du tycker att just fina åsikter är rätt eller fel det vet inte jag, men vi ska respektera allas tankar.
    Men vi ska inte kritisera sparo.
    Han skapar intressanta ämnen som det ska diskuteras om.
    Bästa bloggen varje vecka enligt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men nog får ni kritisera mig. Gör man det sakligt ska till och med svara.

      Radera
  25. Sparo är alltid kul att läsa, men undvik kommentatorsfältet. Farligt nära en ren soptunna.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars, det är sommarlov och det märks.

      Radera
    2. Hellre en ren soptunna än en skitig ;-)

      Radera