Varje sommar gör jag byggprojekt som resulterar i spillvirke. Det är brädstumpar för korta för att använda, men framförallt är det för dåligt virke som jag rivit och ersatt. Både denna och förra sommaren har jag lagat tak. Det var två hus på tomten där det läckt in vatten som ödelagt det befintliga taket. Fuktskadade eller spruckna plankor duger inte att bygga med och många hade startat en brasa på tomten eller åkt vända på vända till återvinningen.
Men då har jag en
bättre lösning. Jag värmer mitt hus med ved och till det ändamålet
funkar gamla plankor alldeles utmärkt. Det är bara att såga dem i
lagom långa längder och eventuellt klyva dem. Förra vintern eldade
jag med spillvirke fram till nyår. I år undrar jag om jag inte
kommer ännu längre.
Detta är ett av två
lager. Övervåningens kamin är konstruerad på ett sånt sätt som
gör det bökigt att plocka ur metallrester, så där vill jag elda
med spikfritt virke. På nedervåningen spelar det ingen roll, så
där kan jag elda med virke fullt av spik, skruv och metallvinklar. Därför sorterar jag spikved för sig och resten för sig.
Ett av taken jag rev
hade takspån under takpannorna (takteglet återanvändes för övrigt).
Takspån är tunt trä som trots låg vikt ska kunna leda bort
vatten, väldigt populärt byggmaterial på artonhundratalet. Nu
ersatt av råspont även hos mig, men det gamla spåntaket är ett
utmärkt material för att snabbt få upp värmen i en nystartad
brasa, lite grann som näver. Jag vet inte hur många år jag kommer
att kunna tända upp kaminerna med takspån, men många.
Har det då tagit
mig en massa timmar att omvandla dessa byggmaterial till brasved? Ja.
Virket har jag sågat med en kapsåg på lediga stunder när strömmen
varit billig. Omöjligt att säga hur mycket tid per kubikmeter eller
något annat vettigt mått, men tid tog det. Spånet var enklare, men
taket togs ner under sommarens blötaste vecka och första prioritet
var att få upp ett nytt tak, inte att ta hand om det gamla. Så efter städningen av tomten har takspånen legat på tork både här och där.
Å andra sidan,
alternativet ”släpkärra till återvinningen – repetera in
absurdum” är inte heller tidlöst. Snabbast hade väl varit att
hyra en container med hämtning, men det finns gränser för vad jag
kostar på mig.
Oj, vilket jobb. Gjorde för länge sedan något liknande, alla små brädbitar som skulle sågas upp tog liksom aldrig slut. :-)
SvaraRaderaDet har nog tagit mycket tid, men samtidigt är det ett rätt behagligt jobb som inte kräver tankeverksamhet och kan tryckas in på lediga stunder.
RaderaTrodde det var en självklarhet för alla som har en kamin/vedpanna att elda allt trä där. Det enda jag kör till tippen är tryckimpat och målat. Men jag har egen skog så jag kan vara lite Bror Duktig med det, utan att det kostar något extra.
SvaraRaderaMålat har jag inte tänkt på, men lite slamfärgat virke har definitivt åkt in i kaminerna.
RaderaMöjligheten att få värme av vad som i praktiken är skräp, får mig att vilja ha möjlighet till vedeldning. Definitivt ett måste för nästa bostad, tillsammans med jordkällare, varmgarage och avstånd till grannar.
SvaraRaderaFysisk distans till grannarna ser jag som en fördel. De närmaste jag har bor 300 meter bort, men jag har aldrig haft så mycket och bra kontakt med grannar som jag har nu.
RaderaHade en bekant på landet vars fastighet låg bredvid en ledig tomt, som blev till salu. En dag kom en "Vi hade i alla fall tur med vädret"-familj + ungdomar med voluminös musik och tittade på tomten, för att kanske slå till och bygga en sommarstuga. Min bekant, som råkade vara där, ringde upp säljaren och sa "Du får begärt pris plus 50 000 om du bestämmer dig inom tre minuter." Säljaren slog till på studs, och fridfullheten råder än i dag.
RaderaHaha! Jag har nog en annan syn på "Vi hade i alla fall tur med vädret" (såvida du inte pratar om uppföljaren eller någon remake), men jag förstår va du menar och hur han tänkte.
RaderaSynd att torkade lupiner inte har något större energivärde. Eldade upp cirka tusen kubik i somras (kanske en liten, liten överdrift, men fan vad jag fick elda).
SvaraRaderaDet låter onekligen jobbigt!
RaderaSpillvirke funkar bra att elda i vedpannor. Däremot är ger de förhållandevis lite värme och mycket aska vilket gör det opraktiskt i mindre eldstäder typ vedspisar. Kakelugn funkar även där, men gränsfall tycker jag. Att ha takspån för tändning är klockrent.
SvaraRaderaJa, det är inte alls lika bra som rejäla vedklabbar, men för dem har jag betalat 650 kr/kubik och dessutom fraktat hem. Så jag lever gott med att spillvirket inte ger lika bra värme.
RaderaJag blandar gärna, har även hört det är bättre för förbränningen och det låter inte helt ologiskt. Teorien är att man längre tid har bra förbränning som ser till att större del av rökgaserna brinner upp genom att det snabbbrinnande bränner av rökgaserna i början och sen tar de långbrinnande över. Eldar mest "riktig" ved och just nu blandar jag en del mellan gran, tall, al, äppelträd och björk. Rejäl skillnad på hur länge alen brinner/ger glöd mot björken. Men är perfekt har någon grovbjörk klabbe med och/eller lägga på som ser till det är glöd länge.
RaderaFast det borde också vara stor skillnad på hur mycket luft man tillför. Släpper man på mycket från start tycker jag att det borde bränna upp allt som går där uppe.
RaderaJust fruktträd har jag upplevt ger väldigt mycket värme per klabbe, men det har man ju i regel inte så mycket av.
Miljövänligt på riktigt detta. Dvs sånt som en sann Miljöpartist aldrig skulle befatta sig med, återbruk. :)
SvaraRaderaMvh Investeraren
De har fullt upp med att köra väldigt tunga stenar ;-)
RaderaDen här kommentaren har inget med bloggämnet för dagen att göra men ingår i området ekonomi. Har du någon gång tagit med dig morsan eller farsan på löneförhandling, Sparo?
SvaraRaderahttps://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/vanligare-att-foraldrar-soker-jobb-at-sina-tonarsbarn-fragar-om-man-far-folja-med
Tom-Hjördis
Nej, men jag såg den där och även om jag visste att det var illa trodde jag inte att det var SÅ illa. Som jag skrev på Twitter:
Radera"Jag har hört skrönor om föräldrar som söker jobb åt sina barn eller vill vara med på anställningsintervjun, men här verkar det ju banne mig som att det är på riktigt. Vem tror de ska anställa en människa som inte ens orkar/klarar att söka jobbet själv?!"
https://x.com/bittermicke/status/1848748514605502972
Det där måste ju vara någon form av skämt? Kan ju inte vara på riktigt, eller har någon rymt från ett dårhus?
RaderaDet kan man tro, men lyssna på vad ungdomarna själva säger om att ta med mamma eller pappa på intervjun:
Raderahttps://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/ungdomarna-i-sormland-om-att-ta-med-foralder-pa-jobbintervjun-kan-hjalpa-till-att-saga-bra-saker
Bara ett fåtal i reportaget verkar förstå att det ger arbetsgivaren helt galet dåliga signaler.
När jag sökte mitt första betalda jobb hade jag med mig mamma. Fast det klart, jag var 15 ar och det var ett sommarjobb. Efter det har jag klarat mig själv.
RaderaMen jag hade faktiskt en sökande till ett jobb när jag ett antal ar senare blivit chef som hade med sig en medföljare, om det var fran typ Arbetsförmedlingen eller nat är jag osäker pa, men nej, han fick inte jobbet.
/Annika
Bättre att det hände när du var 15 än om du varit 25, men jag tycker nog att en stor del av grejen är att visa eget ansvar. Klarar inte den anställde att ta intervjun själv skulle jag som arbetsgivare vara rädd att han/hon inte heller kan jobba självständigt.
RaderaDet var faktiskt min mamma som insisterade, och jag jobbade sedan ytterligare tva somrar för samma arbetsgivare, sa jag tror nog att de förstod att jag var självständig och skötte mig.
RaderaDet var i en kiosk med en numera gammaldags kassaapparat, men den var bra för huvudräkning när man skulle beräkna växel pa det betalda beloppet (bara cash pa den tiden!).
Och jag kommer ihag när en mamma satte upp sin unge i luckan och sa "säg nu till tanten vad du vill ha" när de skulle köpa godis. Jag var 15 ar! :)
/Annika
Hade du redan jobbat där låter insisteringen ännu märkligare.
RaderaHaha! Jag minns fortfarande första gången jag kallades gubbe. Hade det skett vid 15 skulle det ha känts ännu jobbigare.
De enda som jag vet haft med en förälder på intervju är när tonåringen har blivit uppmärksammad på stan eller på sommarjobbet (strandkiosk) av en fotograf/modellagentur som vill ha dem på intervju. Då det tyvärr finns massor av fejk och lurendrejeri i den branschen så har det varit av ren trygghet och självbevarelsedrift att ha med sig föräldern vid första mötet. Då kan föräldern ofta ställa de där frågorna som tonåringen inte tänker på (arbetstider, försäkringar, vad ingår vid resa mm).
RaderaJag tror till och med att den ena fick uppmaning av agenturen om att ta med sig en vårdnadshavare till första mötet.
Spargrisen
Ja, om ens femtonåriga dotter ska på modellintervju tycker jag att det vore helt rimligt att vara med. Jag har mer tänkt på att jobba på kontor eller i en butik. och med butik menar jag inte "Erotic Video".
RaderaDet virke jag har kvar sedan altanbygge är nog en knapp kubikmeter. Vettiga spillbitar.
SvaraRaderaHar flera idéer om vad jag kan bygga.
Garanterat ingen eldning iaf av detta, o det som ej är tryckimpregnerat har jag inte sällan kunnat bygga nygot av med det med, om inte annat tar det bara upp volym jag inte nyttjar.
Har man ingen kamin samlar man på sig extra många anledningar av ”bra o ha”.
/JB
Bra att ha är bra att ha, men det går till en gräns när man har för mycket bra att ha och då är det inte längre bra.
Radera