torsdag 3 oktober 2024

Förmögenhetsskatt

Det kan låta rimligt att klämma åt de allra rikaste med hjälp av en förmögenhetsskatt. Jag är förvånad att Sverige inte återinfört den, men är övertygad om att det kommer att hända i närtid. Därför tänkte jag berätta lite om vad som händer i Norge, som redan har en förmögenhetsskatt.

Först och främst ska jag vara tydlig med att jag är part i målet. Jag betalar förmögenhetsskatt och skulle såklart helst slippa att göra det, men med det sagt gör staten antagligen rätt i att klämma åt sådana som mig. Jag betalar inte så mycket annan skatt och skulle Norge gå miste om mig hade de kunnat levt med sorgen.


Tom igen?!

Men av Norges 400 största förmögenheter är nu 75 placerade i utlandet genom att deras ägare flyttat från Norge, och dessa 75 personer/familjer äger tillsammans 42 procent av de fyrahundras samlade förmögenheter. Totalt handlar det om 780 miljarder kronor som inte staten kommer åt. Hur mycket andra skatter man går miste om är omöjligt att säga, men det hade såklart varit många miljarder i inkomstskatt, moms osv.

Är då miljardärerna bara giriga? Nej, många har faktiskt inget annat val och det långt innan miljarden. Tänk dig själv att du startar ett företag som går väldigt bra och du äger en fjärdedel av det. Din andel värderas till hundra miljoner. Du har ett fint hus och ett sommarställe (som norrman måste man ju nästan ha en ”hytte” att gå på tur ifrån), en ny bil och en slant på banken och i aktiefonder. Jag menar inte flera miljoner utan en högst ordinär privatekonomi, med undantag för aktierna i ditt eget företag. Ganska snabbt kommer du då upp i att behöva betala minst en miljon om året, bara i förmögenhetsskatt.

Vad tar du pengarna ifrån? Entreprenörer i nystartade företag kan sällan ta ut fantasilöner även om företaget har en hög värdering. Du kan inte ta ett extrajobb för du jobbar redan 80 timmar i veckan. Sälj sommarstugan så klarar du första året, men sedan då? Utdelning i företaget? Man får ha rätt hög utdelning för att din andel ska täcka en miljon (plus skatt på utdelningen) och de andra aktieägarna har kanske inte alls det behovet, särskilt om de inte bor i Norge. Då återstår att undan för undan sälja dina aktier till kollegorna, eller att flytta.

Hade Spotify, Mojang eller andra framgångsrika svenska IT-startups varit norska hade de inte varit norska, för att uttrycka det enkelt. Förmögenhetsskatten har blivit ett effektivt sätt för Norge att inte bara göra sig av med miljardärer utan att undvika entreprenörer och företag som hade kunnat bli kassakor år efter år.

Jag tycker att Sverige har för hög inkomstskatt, men själva konceptet är begripligt. Att däremot beskatta värden som knappt ens går att omsätta i pengar, det är helt galet. Och som det norska exemplet visar ger det kanske inte ens skatteintäkter.

41 kommentarer:

  1. Förmögenhetsskatt kommer garanterat tillbaka förr eller senare i Sverige. Hur lång tid det tar beror nog mest på hur det går i nästa riksdagsval.

    Sen tror jag även vi får se återinförd arvs- och gåvoskatt. Samt en rejäl fastighetsskatt.

    Här finns många sköna kronor för staten att lägga beslag på.

    Den stora frågan är hur man själv kan vara proaktiv...


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag med, både förmögenhetsskatt och arv/gåva.

      Min familj tog höjd för detta när min mamma var gammal, genom att hon skänkte mig 99 procent av sin lägenhet. Det enda man kan vara säker på med dessa skatter är att de kommer utan förvarning.

      Radera
  2. Förmögenhetsskatt och arvsskatt är två effektiva sätt att se till att Sveriges entreprenörer flyttar utomlands. Skönt för (S)tatsmakten att bli av med dem och undvika att nya inte tillkommer. (S)vergie blir mer jämlikt då. När totala skatteintäkterna sjunker pga detta kan man höja moms och inkomstskatt för att få ihop pengar till nödvändiga utgifter och bidrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är möjligt. Särskilt när politikerna låtsas som att människor inte kommer att påverkas och därmed agera utifrån de politiska besluten.

      Radera
  3. Att beskatta något som inte ger en inkomst är fel. Förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvskatt är bara en avundsjukeskatt. Om man måste höja någon skatt så skall man beskatta utdelningar och konsumtion, dvs momsen, men kanske inte på mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med dina förslag är att folk då konsumerar mindre. Det är ganska lätt i jämförelse med att bo eller dö, det måste ju alla.

      Radera
    2. Är det inte bra om folk konsumerar mindre?

      Radera
    3. Jag tycker att det är jättebra, men utifrån statens perspektiv ger det ju ingen mening med att höja en skattesats om det resulterar i mindre skatteintäkt i antal kronor.

      Radera
  4. Vad har du för möjligheter att påverka förmögenhetsskatten? Den tiden Sverige hade förmögenhetsskatt höll ju folk på att köpa aktier på OTC-listan, ta ut sina sparkontopengar dagen före nyår och liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det ju svårare än då att ta ut kontanter i större mängder, men förmögenheten påverkas av var pengarna finns, olika på bostad, fritidshus, aktier etc. Och har du någon du litar väldigt mycket på som inte har egen förmögenhet kan du alltid flytta över dina tillgångar till den personen.

      Radera
    2. Jag tror inte folk tog ut kontanter, utan de köpte en post/bank-växel som de efter nyår makulerade/löste in själva. Men det känns ändå som ett ganska ineffektivt sätt att skatteplanera. Iallafall för andra medel än de som står på ett sparkonto i egna banken.

      Radera
    3. Jag minns en gubbe före mig i kön på banken som tog ut jättemycket pengar, kanske hundratusen, och bankpersonalen undrade om de inte kunde få sätta in pengarna direkt dit de skulle, men han förklarade att han ville ha dem kontant, strax innan jul. Så nog hände det.

      Idag hade han behövt beställa pengarna långt i förväg, men jag misstänker att han inte ens hade fått ut sina egna pengar utan att först redogöra för sina planer och då hade "aktiv skatteplanering" inte funkat :-)

      Radera
  5. Jag är kanske naiv men tror faktiskt inte på återinförd förmögenhetsskatt då den är uppenbart kontraproduktiv och leder till mindre skatteintäkter netto med största sannolikhet.

    Höjd fastighetsskatt ligger nog närmare i så fall men då den var en av de mer illa omtyckta skatterna i sin gamla utformning så är det nog inte helt enkelt att återinföra/höja den oavsett politisk färg tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas odågorna de folkvalda insett detta odiskutabla faktum, både Sveriges o Norges införande av förmögenhetskatt gick likadant.

      Radera
    2. Ingen av oss sitter med facit, men jag är rädd för att du är naiv. Det vore inte första (eller sista) gången politiker tar uppenbart kontraproduktiva beslut.

      Radera
    3. Ja, makten framför allt. V vet att de kan vara hårda mot S så något illa omtyckt av majoriteten kommer de få igenom.

      Radera
    4. Vem som kan vara elak mot vem får vi se när det är val. Jag misstänker att KD och L åker ut och då behöver S kanske inte ens passivt stöd av V om de kan tråckla ihop en allians med C och MP. Men det är långt dit.

      Radera
  6. Pengarna måste in, för i takt med att Sverige blir allt rikare på kultur minskar skattebasen i motsvarande grad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så, synd vi inte fått välja vilken kulturberikning vi önskar...

      Radera
    2. Det blir stadigt en mindre andel av befolkningen som jobbar och betalar skatt, och på sikt finns bara två möjligheter - att höja statens intäkter eller sänka dess utgifter. Eller (kanske ännu troligare) både och.

      Radera
  7. Va, finns det en miljon analfabeter i Sverige? Och hur ska de försörjas, arbetsmarknaden för analfabeter i Sverige är rätt obefintlig. Svaren är ju enkla: höj skatten eller låna pengar. Dvs det är du skattebetalare som ska betala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 800000 har jag sett någon siffra på, och visst blir det svårt att få in dem på arbetsmarknaden i ett högteknologiskt land på 2020-talet.

      Radera
  8. Det är helt onödigt med förmögenhetsskatt. Båda Sverige och alla andra länder.

    Vinster från förmögenhet beskattas redan idag.
    "Gömmer" man sin förmögenhet i en ISK eller kapitalförsäkring skattas den också, oavsett vinst eller inte.

    Fastighetsskatt har vi redan i någon mån. Vilket även det är en dubbelbeskattning då reavinstskatt redan existerar.

    Inflationsmålet gör dessutom att man nästan blir tvingad att sätta pengarna i arbete på ett eller annat sätt, vilket garanterar beskattningsbara vinster.

    Politikerna borde göra allt de kan för att möjliggöra uppbyggnad av förmögenheter istället för att tramsa med förmögenhetsbeskattning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onödigt och onödigt... Mycket vill ha mer. Ännu obegripligare med förmögenhetsskatt i Norge som har mycket bättre statsfinanser än Sverige, men den finns och den smyghöjs hela tiden. Inget tyder på att den kommer att försvinna efter en förväntad högerseger i Stortinget 2025. Jag håller med dig, att det finns förmögenheter (och människor som orkar skapa dem) är positivt, inte negativt.

      Radera
    2. Jag bodde i Norge när det var val omkring 2015. Blåa laget lovade då att antingen avskaffa förmögenhetsskatten eller höja inslagspunkten rejält (24 miljoner nämndes). Efter 2 mandatperioder med helblått styre fanns den fortfarande kvar. Inslagspunkten höjdes från 1,2 till 1,4 miljoner...

      Radera
    3. Nu tror jag inte ens att de låtsas. Alla tyckare verkar överens om att förmögenhetsskatten kommer vara kvar även med Erna. Men visst är det irriterande, det där att oppositionen signalerar att allt blir annorlunda om de kommer till makten, och så ger väljarna dem chansen och ingenting väsentligt förändras. Tycker mig känna igen det från ett land här i närheten :-(

      Radera
  9. Jag är nästan lite kränkt över att ingen av utflyttarna verkar ha valt Sverige som ju saknar både arvsskatt, förmögenhetsskatt och gåvoskatt. Misstänker att du Sparo inte är överraskad att de inte flyttat till "Söte bror".

    Jag har funderat på Norge men slagit tanken ur hågen på grund av skatten. Det är alltså inte bara skattetapp på grund av att folk flyttar ut. Det är färre som vill flytta in, om man inte räknar dem som aldrig kommer att komma i närheten av att betala förmögenhetsskatt i vilket fall som helst. De lockas till Norge liksom till Sverige.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag kan förklara det (och därmed lindra din kränkning). Till skillnad från Sverige har Schweiz förmögenhetsskatt. Den är mycket lindrigare än den norska, men detta faktum gör att norska myndigheter inte kan beskatta utflyttarna. Jag vet inte exakt hur det funkar, men som jag förstått det är det därför gynnsammare att flytta till Schweiz än till Sverige, och det är därför de flesta väljer det.

      Radera
    2. Planerar man att flytta till Sverige pga avsaknad av de skatterna som nämns ovan far man ocksa betänka valutakursen. Lönen blir väl ocksa da utbetald i svenska kronor. Inte särskilt konkurrenskraftig jämfört med USD, EUR, CHF eller för den delen den kuwaitiska dinaren som lär vara den starkaste valutan i världen (pga oljan).
      /Annika

      Radera
    3. Nej, men lönen kan man alltid växla till en annan valuta, även om eventuellt boende och annat knyts upp i valutan där man bor. Men min poäng var att många väljer Schweiz istället för Sverige just för att Schweiz har förmögenhetsskatt och Sverige inte har det, det är skattemässigt lönsamt att välja ett land med en mycket låg förmögenhetsskatt istället för ett utan.

      Radera
    4. Inte vet jag om det stämmer men jag hittade det här när jag googlade: https://thepoorswiss.com/wealth-tax/ :)
      /Annika

      Radera
    5. Och det är ju precis det jag säger. Att Schweiz har en förmögenhetsskatt, men mycket lägre än den norska.

      Radera
  10. Jag är nationell expert i en smal teknisk nisch. För knappt ett år sedan valde jag bort ett jobberbjudande i Norge - som (innan skatt) betalade minst 200 000 sek mer per år. Den norska förmögenhetsskatten bidrog till beslutet. Norge är snudd på efterblivna, som har den skatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som "Surgubben" var inne på skrämmer skatten inte bara norrmän att flytta ut, det kan också hindra attraktiva invandrare från att flytta in.

      Radera
  11. Det finns ett pedagogiskt problem: dels att väldigt få av väljarna betalar skatten, det enda folk märker är att skatt betalas av någon annan (vilket ju de flesta tycker är bra); dels att skatten leder till uteblivna kommersiella framgångar, men dessa är i regel "teoretiska" snarare än en nedlagd industri på orten.

    Det är ett problem att stora befolkningslager inte har höga inkomster och stora förmögenheter - men ett förmögenhetskatteförslag löser inte det problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng, men att en massa rikingar flyttat från Norge har inte helt gått allmogen förbi. T ex betalade Kjell Inge Røkke 360 miljoner i förmögenhetsskatt det sista året innan han flyttade till Schweiz. För att kunna betala skatten blev han tvungen att betala ytterligare 252 miljoner i utdelningsskatt, så totalt över 600 miljoner, på en enda gubbe. 2020 gick 137 miljoner till Asker kommune, där han bodde då. I år får de 0 kr, vilket lär märkas högst påtagligt för övriga Asker-bor.

      Radera
  12. hj
    Viken tur att norrmännen även har infört en exit-skatt, så här skriver företagarförbundet 13 maj i år:
    "
    Norge har beslutat om en ny ”exitskatt”. Den skall betalas av företagare som flyttar från Norge. 38 procent på aktievärdet drabbas företagare som flyttar ut ur Norge av. Det skall motsvara den utdelningsskatt som skulle betalats om företagaren bodde kvar i landet. Skatten tar ingen hänsyn till företagets omsättning eller om det generera vinst eller ej.

    Exitskatten anklagas för att vara ägarfientlig norsk skattepolitik. Förmögenhetsskatten höjdes av regeringen, som består av en koalition mellan Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Och efter det har norrmän börjat flytt utomlands för att undvika förmögenhetsskatten.
    "

    det är lite mer drag under galoscher där borta hos dig, här i Sverige så las ju Skatteverkets motsvarande förslag ner av den nuvarande regeringen. Men när arga Maggan återkommer, ja då blir det andra bullar .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte kalla det tur. Vi får se (tror jag) vad Magdalena hittar på, men jag tror inte att exitskatt ligger högst på hennes önskelista.

      Radera
  13. Sverige är kallt halva året, det är rejält hög kriminalitet och vården är inte direkt förstaklass den heller. Det offentliga slösar bort enorma summor och skänker bistånd till terror världen över.
    En förmögenhetsskatt skulle garanterat bli droppen som får bägaren att rinna över för många. Dvs en flytt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag absolut inte säker på att det skulle, men resten av uppgifterna är tveklöst fakta.

      Radera
    2. Du låter lite som Johan Glans:
      https://www.youtube.com/watch?v=FvM0ryhD5rY

      Radera