Jag fick ett mejl från en läsare. Han skrev:
”Är en kille på 19 års ålder som började med aktier för några år sedan. Har läst din blogg ett tag och tycker den är helt fantastisk, men tänkte fråga om en annan sak. Hur ser din aktieportfölj ut? Vilka aktier och fonder kör du och anser vara bäst?”
Mitt tips är enkelt. Satsa allt (ALLT!!
Följ gärna upp med belåning också) i det tyska företaget
Firimonte som säljer solenergibaserade molntjänster.
Nej då, det
var ett skämt. Jag anser mig inte kompetent att ge aktieråd, men
tänkte förklara hur jag tänker. Mina egna investeringar har under
åren (från 16 till 53) genomgått olika faser.
Fas 1
Ett fåtal aktieinnehav i stora och
medelstora företag, som jag behöll i många månader eller t o m
år.
Fas 2
Började blanda upp de stabila
satsningarna med mer chansartade (”Tänk om Fermenta vänder upp
igen ...”). Det ska sägas att den totala aktieportföljen i kronor var
ganska blygsam.
Fas 3
Så kom daytradingen in i mitt liv.
Innehaven behölls i extremfallen i bara några sekunder, sällan i
flera månader. Först bara aktier, så småningom en del warranter
och en och annan ETF. Ibland hade jag över tusen avslut per år.
Fas 4
Efter lite för många träffar direkt
mot plånboken började jag handla aktiefonder. Först som ett
komplement till aktier, men så småningom bestod hela portföljen av
fonder. Några branschfonder, andra var indexfonder för specifika
länder eller regioner.
Fas 5
Indexfonder. I samband med utlandsflytten till nya sparformer och regler slängde jag in allt i ett par globala
indexfonder. Det kräver minst av mig och ger högst troligt bäst
avkastning.
Jag tror att det är ofrånkomligt att
man byter sina strategier med tiden, inte bara på börsen. Mina
faser beror på intresse, talang (eller brist på), hur börsen gått
och vad som parallellt hänt i mitt liv. Hade daytradingen gått så
det visslat hade jag kanske fastnat i fas 3 eller övergått till en
annan fas 4. Alla påverkas vi av egna och yttre omständigheter.
Allt jag vet om ynglingen som ställde
frågan är hans namn, ålder och att han åtminstone delvis har god
smak när det kommer till bloggar, så det vore lite förmätet av
mig att ge honom börstips. Om jag däremot går till mig själv som
nittonåring (fas 2 här uppe) var det en förvirrad kille som
behövde all hjälp han kunde få.
Så med det i minnet skrev jag så här till frågeställaren:
”När jag flyttade från Sverige 2021 sålde jag allt eftersom värdepapper i ISK och KF var svårflyttade rent skattetekniskt. Med ett rörigt liv i nytt land köpte jag globala indexfonder för att slippa bry mig och jag har nog aldrig presterat bättre jämfört med börsen. I fjol gick Norgeindexet OBX upp 12 %, Nasdaq Comp +30 % och min portfölj +34 % utan ett enda enskilt aktieinnehav. Hade jag då försökt hitta bra aktier är jag övertygad om att jag inte plussat mer än hälften, kanske inte alls.
Så anledningen till att jag inte pratar så mycket om innehav i bloggen är att det inte längre finns så mycket att prata om - jag köper tråkigt och behåller. Att jag slutade försöka pricka egna vinnare berodde mer på att det inte var roligt att sitta klistrad vid skärmen än att det inte gick bra (men givetvis finns det ett samband), men är det något jag hade önskat vore det att någon tipsat mig i min ungdom om att 'tråkinvesteringar' ofta är bäst. Jag tror knappast att jag kommer att övertyga dig om det, och det kan ju också tänkas att du har mer talang för aktiehandel än vad jag har haft.Men får jag ge ett förslag, så är det att avsätta en del av dina pengar åt 'säkra' papper: stora fonder, gärna indexfonder, några olika investmentbolagsaktier eller en investmentbolagsfond. Sälj och köp nytt om du vill, men behåll denna andel tråkig och stabil. Så har du något att jämföra mot resten av dina investeringar. Hade jag gjort så när jag var 19 hade jag upptäckt tidigare att det var mer lönsamt och förmodligen blivit fullfjädrad 'tråkinvesterare' vid 22. Då hade jag varit mycket rikare idag.”
Vad säger ni andra? Recensera gärna
mitt svar eller kom med egna tips till den frågande nittonåringen.
Jag tänker inte i första hand att han behöver tips om specifika
aktier utan lite större, hur man bör tänka eller möjligen vilka
branscher som kan gå bra det närmaste decenniet. Jag passar på att
göra en friskrivning för både mig och hela kommentarsfältet:
Vi är inte finansiella rådgivare och tillhandahåller ingen rådgivning. Alla finansiella tips ska tas med en hel tunna salt och jag tar inget ansvar för investeringsbeslut baserade på tankar om börs och finans från detta blogginlägg med tillhörande kommentarsfält. Beträffande Firimonte hade det kanske varit värt en investering om bolaget funnits utanför mitt huvud.
Jag har haft en annorlunda strategi och nästan bara investerat i aktier. Idag har jag en fond och resten aktier. Har förstas gatt pa nagra nitar, Telia, Framfab, Cell och säkert nagra andra jag förträngt, men i längden tror jag pa aktier. Det har funkat för mig.
SvaraRaderaFast jag investerar bara i företag som jag förstar vad de gör, bygg, medicin och den senaste som gett bra utdelning är i musikbranschen. Krypto är en no-go för mig, derivat likasa.
Lycka till säger jag till 19-aringen, klokt att börja i tid. Och även om jag haft en annan strategi tror jag Sparos rad är klokt. Börja med fonder. Därefter kan man börja tänka pa aktier.
/Annika
Jag är nog en av få som tjänade pengar på mina första Telia. Jag sålde dem efter ett par timmar med 3,50 kr/aktie i vinst, om jag minns rätt. Framfab däremot :-(
Radera"Börja med fonder."
Han skriver ju att han började med aktier för några år sedan, så han är nog ingen nybörjare.
Förlåt, men det här var ju en ganska basal nivå på tipsen. "Lev under dina tillgångar", "börja spara tidigt" – jovisst, men ska vi ge råd till en 19-åring med verklig potential bör vi kanske höja ribban från gymnasieekonomi till något som faktiskt kan förändra livet.
SvaraRaderaTill exempel:
1. Använd en riskparitetsportfölj som bas – nej, inte en klassisk 60/40. Jag pratar Bridgewater-stuk med volatilitetsskalade tillgångar. Det är bokstavligen den enda allokeringen som tar hänsyn till verklig risk istället för att bara gissa.
2. Allokera minst 10 % till VC eller pre-IPO-marknaden – ja, även som småsparare via syndikat som AngelList eller Round2. Att sitta och köpa indexfonder som om vi lever i 1997 är ett intellektuellt haveri när asymmetrisk avkastning finns ett klick bort.
3. Använd strategiska LEAPS på kvalitetsaktier – köpta djupt in-the-money och komplettera med covered calls. Du ökar kapitalets effektivitet exponentiellt om du bara orkar räkna lite.
4. Lär dig optionskedjan som ditt andra språk – det är inte magi. Det är bara matte och sannolikhet, men det kräver att man läser mer än Avanzas startsida.
5. Globala makromönster > svenska sparknep – varför diskuteras det inte mer om Basel III\:s effekt på likviditet, eller kinesiska kreditcykler? För att folk inte orkar förstå. Men om du är 19 och inte slö, så hinner du före alla som är trötta och 53.
Jag säger inte att man inte ska leva sparsamt – men om det är allt man har i verktygslådan så kommer man aldrig längre än till... tja, en bloggrubrik på temat "tips till mig själv".
Detta är alltså inte svårt. Det är grundläggande kapitalallokering, och det borde egentligen vara självklar kunskap för alla som ens funderar på investeringar.
Grattis! Jag orkade läsa ungefär halva ditt inlägg innan jag somnade ;-)
RaderaDen här kommentaren uppfyller alla kriterier för Poe's Law. Mycket svårbedömt, men jag lutar ändå åt att det är mycket välskriven och underbyggd trollpost.
RaderaJa, jösses! Många buzzwords där.
RaderaEn optionstung strategi. Gissar att det kommer finnas en dator i en källare hos någon mäklare som kommer spela bort dig. Optioner är bra om man har väldigt specifik marknadssyn - vilket de flesta småsparande 19-åringar inte har. I annat fall så är det du egentligen gör, är att du lånar för att spara. Förmodligen väldigt dåligt råd. Men kul, fantastiskt kul!
RaderaVettiga tips, men inget som lockar någon som vill handla hej vilt.
SvaraRaderaHar själv inga fonder, men en hel del tråkbolag, investmentbolag exv. Tråkbolagen gör att portföljen inte går så illa även om man gör lite fel i de andra köpen.
Det blir inte särskilt produktivt om alla sitter med näsan framför börsskärmen hela dagarna, och har man inte extremt mycket tid ska man inte hålla på att trada och leta småbolag, det blir snabbt ett heltidsjobb. M a o är tråkbolagen lämpliga för väldigt många tror jag.
"Om alla sitter med näsan framför börsskärmen hela dagarna".
RaderaKommer ändå inte hända, men om tråkbolagen går bra är de inte så tråkiga.
Hur ligger du till i år om du kollar samma index som du jämförde med i inlägget?
SvaraRaderaMycket sämre, om det är OBX du menar. Norge har gått bra jämfört med USA och NOK:en inte lika dåligt som i fjol.
RaderaOBX +14,96 %
Jag -3,66 %
Hade jag varit ung i dag skulle jag skaffat mig andra intressen än ekonomi och aktier. Sparat 20% av min disponibla inkomst fördelat lika på en globalfond, index Sverige och en korträntefond. Jag skulle aldrig ens kolla hur det gick förutom vid nyår och midsommar då det är dags för rebalansering.
SvaraRaderaVänligen, Sjodan.
Att bara kolla två gånger om året tycker jag var en ytterlighet för långt åt andra hållet, men det är kanske bara jag.
RaderaSparar man 20% av inkomsten i tre delar blir dessa rätt snabbt stora. Inte en jättebra idé att lägga 1/3 av allt man äger i en korträntefond.
RaderaJo kanske, med räntefond(er) i en fondsammansättning så riskerar man att tappa momentum i tjurmarknad, man betalar, ger avkall på avkastning, i utbyte mot säkerhet. Jag ser en räntefond som ett släpankare, riskjustering. Med ett strikt schema för rebalansering så kommer man per automatik att sälja när aktier är dyra och köpa när dom är billiga.
RaderaSjodan.
Jag hoppas att ingen föreslår att en nittonåring ska lägga pengar i någon form av räntefond, ens tillfälligt. Egentligen inga äldre heller, men definitivt inte unga.
RaderaKul med en bild på Sparo Hårfagre :-)
SvaraRaderaBästa tipset till Sparo Hårfagre är nog att skippa den där ciggen för all framtid.
RaderaDet tipset tog han till sig. Tyvärr inte då, men nu är det över femton år sedan.
RaderaMitt svar till 19-åringen? Enkelt: Köp en global indexfond, luta dig tillbaka och gör något vettigt med livet.
SvaraRaderaMycket klokt råd!
RaderaTack :-)
RaderaJa, det kan vara ett kanonråd, men när jag var 19 hade jag aldrig tagit det. Nu tror jag att just den här brevskrivaren är smartare än vad jag var, men jag tror att det blir svårt ändå. Kan han göra det med en mindre del är mycket vunnet.
RaderaHar man ingen koll på investeringar så är det nog bäst att först läsa flera böker om investeringar. Gärna på engelska, för det finns många bättre böcker på just engelska.
SvaraRaderaThe Intelligent Investor är en klassiker och man bör åtminstone ha läst avsnitt 8 och 20. Om Mr Market. Sedan får man fundera ut vilken typ av investeringar passa den egna personligheten. Det handlar mycket om det. Man måste läsa på! Inte lyssna på anal-ytiker.
Charlie Munger sa att man ska alltid invertera... (ett problem).
Vad man absolut inte skall göra, som en nybörjare, är att följa 90-regeln.
90% av alla nya daytraders förlorar
90% av sitt satsade kapital på
90 dagar.
Om jag hade gett råd till en yngre version av mig själv, så hade jag sagt satsa på utdelande (trygga) aktier och ETF:er samt ev. fonder som ger utdelning (med tiden växande utdelningar!!). Man måste ha avkastning på kapitalet, det är det som gör det till en riktig investering. En del misstag kommer man alltid göra, men det gäller att minimera skadan. Aldrig ta för stora risker. Diversifiering är viktigt.
Dessutom...det alltid bra att lära sig av andras misstag, det är billigare! ;-)
Ja, kunskaper kan man aldrig få för många. I böcker kan man också få andras misstag (och lånar man dem på biblioteket eller laddar ner som fri pdf blir de gratis).
RaderaKonstigt att inget ger 19-åringen tipset att läsa på om "ränta på ränta-effekten". Börjar man som 19-åring blir det sjukt stora belopp redan i medelåldern. Utdelande EFT-er typ Norden Högutdelande plus några indexfonder och investmentbolag som bas. Återinvesteras varenda krona och krydda med en liten portfölj där du handlar aktivt med bolag du tror på starkt i kortare perspektiv. Troligtvis kommer du märka att din egen magkänsla inte är att lita på:)
SvaraRaderaRänta på ränta tål att nämnas, absolut. Inte bara unga behöver påminnas om tidsfaktorn i sparandet.
RaderaJag har äntligen i mogen ålder, 67 år insett att enskilda aktier s.k stockpicking är svårt och kräver mycket tid för att följa nyhetsflödet och läsa på i årsredovisningar etc.....
SvaraRaderaVisserligen har jag tjänat pengar men hade haft en betydligt större summa om jag tidigare gått all in för fonder.
Idag har jag globala och svenska fonder. Index, investment och lågprisfonder. En liten klick i Asien också (Index) Har dessa lågprisfonder hos Avanza.
En del har jag i aktiva fonder hos savr som har en lägre avgift. Det finns bra aktiva fonder men man får följa upp dem oftare. I mitt fall är det Protean aktiefond Norden Kavaljer Quality Focus och Spiltan Global Investmentfond.
Är så befriande att inte behöva hänga över skärmen dagligen utan kan ägna mig åt andra intressen.
Hälsningar
/Roger
Jag har precis samma erfarenhet som du! Visst får man en kick när man spanat upp något case och lyckas köpa och sälja vid rätt tidpunkt, men i det långa loppet är jag inte säker på att tjäna på det, så det enda jag är helt säker på är att det tar väldigt mycket mer tid.
RaderaDet bästa är såklart att starta så tidigt som möjligt då får man bäst ränta på ränta i tråkbolagen. Tyvär är ju ingen som gör så inkl mig själv. Jag köpa bli rik snabb-aktier.
SvaraRaderaMen om man börjar ung så är portföljen antagligen inte så stor så man kan bränna sig med småpengar och investera senare i livet med billigt köpta lärdommar. Min första lektion gick -50 % på en vecka men då var anskaffningsvärdet 1 000 kr. Tacksam att jag inte gör sådant idag med större summor kopplade till procenten :)
Ja, på ett sätt bättre att ta onödiga risker när det inte finns så mycket pengar att riskera, men visst hade det varit fint om vi sluppit den perioden och kunnat gå direkt på stabil och långsiktig avkastning.
RaderaEra fondkramare som vaggar in investeringar i fonder i en falsk trygghet! Fy!
RaderaEn sak som i princip aldrig nämns med fonder är att det bryter mot en av investeringens grundprinciper, det som Benjamin Graham lär ha sagt (även Warren Buffett):
Pris är vad du betalar, värde är vad du får.
Problemet med fonder är ATT DU INTE VET till vilket pris (aktiekurser) de ingående innehaven har köpts till (av en klant till fondförvaltare)!! Om t.ex. alla innehav har köpts till ex. PE 30 eller mer, så är risken väldigt stor vid en "korrektion" av börsen. Vid en större börsras. Han/hon som (också olyckligtvis) köpt fonden på toppen får sedan panik och säljer, fast då antagligen nära botten (för att slippa se eländet).
För länge sedan när jag började med investeringar hade jag fonden Nordbanken Futura (om jag minns namnet rätt). För mig gick fonden väldigt bra i många år, men någon gång på 90-talet kom det en rejäl sättning. Jag hade tyvärr nämnt fonden för en person som gick in i fel läge... När skiten träffade fläkten. Efter det har jag inte föreslagit någon enskild investering till någon, hur bra det än kan vara eftersom man aldrig vet när den där skiten träffar fläkten och det slår aldrig fel att det ska hända just då...
Om vi snackar indexfonder är det väl tämligen ointressant vilka inköpspriser du har på respektive innehav?
RaderaFör övrigt är det nog rätt få som vet allt om ett bolag innan man köper dess aktier. Jag och uppenbarligen rätt många andra har gått på diverse minor vid enskilda aktieköp. Därmed inte sagt att det inte går. Den som tror sig kunna pricka botten och toppen i bra bolag är välkommen att försöka. Var bara beredd på att det kommer att ta mycket tid i anspråk och att många inte kommer att lyckas.
Jag brukar också vara försiktig med investeringsförslag. Ibland har jag kommit med "omvända" förslag när jag t ex sett att släkt och vänner suttit med dyra fond-i-fond-lösningar, men jag är inte säker på om någon enda anammat mina förslag. Förmodligen sitter de kvar flera år senare med många procent och kronor förintade i avgifter.
Skecka pöjken te Peter Jansson, så sa i se att dä blir ordning på törpe!
SvaraRaderaOch det tror du att han har lust att lägga tid på ;-)?
RaderaMohaha 😃
RaderaKul med en nittonåring som fattat grejen med aktier. Bara där har han ett försprång mot omgivningen. Aktier är kul när det går upp, men framförallt även när det är utförsäljning (det är då grunden till förmögenheter sker, i omfördelningen). De flesta spelar det kortsiktiga spelet, där sannolikheten att lyckas är som lägst. Andra tar det med ro och tänker i tioårsperspektivet. Aktier är som med mycket annat, man lär sig det i praktiken via misstag och framgångar. Men inspiration finns så det räcker och bli över idag. Komplicera inte i onödan. Har du tid och intresse för aktieurval, annars välj fonder.
SvaraRaderaMvh Investeraren
Ja, verkligen! Själv handlade jag visserligen med aktier då, men jag hade absolut inte "fattat grejen" och hade egentligen ingen att fråga om saker.
RaderaVisst måste man göra sina egna misstag, men det är inte fel om man kan utnyttja andras så att man slipper just dem.
Månadsutdelande ETF:er är grunden i mina portföljer och så använder jag alltid hög belåning till dessa innehaven.Jag ägnar mig också åt korta köp/sälj av aktier i det börsbolaget som föredrar för tillfället för ca 1-1,5 miljon kronor med lånade pengar vilket ger mig en väldigt fin hävstång i mina portföljer på daglig basis eller på någon vecka då jag enbart köper aktier i bolag på kort sikt som jag även kan behålla på lång sikt 5-10 år om inte aktiekursens rörelser upp och ner ger mig snabba vinster gärna 2-4 gånger om dagen när tillfälle ges. Att mjölka ut 1000-tals kronor eller 10000-tals kronor varje gång jag säljer ett innehav för ca 1-1,5 miljon kronor.För vinsterna från dessa korta köp/sälj så köper jag fler andelar i mina månadsutdelande ETF:er som är mina basinnehav så att jag varje månad ökar mina passiva inkomster från utdelningar.Detta passar mig och min personlighet väldigt bra nu när jag är en ung pensionär som är 58 år och anser mig vara ekonomiskt fri.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaKanske inte så många nittonåringar som köper innehav för 1-1,5 Mkr åt gången, men det är kanske ett mål att sträva efter.
RaderaJag brukade alltid säga till min son att ditt val av utbildning och yrke har mycket större betydelse för din ekonomi än ditt aktiekapital. Satsa på en utbildning och ett yrke som överlappar dina intressen, dina förmågor, dina drömmar och arbetsmarknadens behov av kompetens idag (och förväntade behov i framtiden).
SvaraRaderaKarl Marx mamma
Jag håller med.
RaderaMen om man ska investera i aktier så finns det två gyllene regler:
SvaraRadera1. Riskspridning i bolag och tid
Månadsspara x kr (tidsdiversifiering) i indexaktiefonder (bolagsdiversifiering). Fortsätt med det i minst 15 år oavsett hur börsen går under investeringstiden.
2. Låga kostnader
Se till att du aldrig betalar mer än TOTALT 0,5 % i årsavgift för kontotypen (t ex investeringssparkonto), fondförvaltningen mm.
Och läs den här boken så blir du bättre än Sparo på att investera i aktier. https://www.adlibris.com/sv/bok/placeringsradgivning-kunskap-for-swedsecs-licensiering-9789144184029
Karl Marx mamma
För att bli bättre än mig behöver nog bara läsa ett par artiklar på nätet ;-)
Radera