tisdag 25 november 2025

Sillsallad i kolan

Det lackar mot jul, säsongen då traditioner trumfar allt. Några grejer bara ”ska” man ha, vilket leder till att priserna blir därefter. Jag läste nyligen att ansjovis blivit en bristvara så att julbordets Janssons frestelse är i fara.

Självklart är fenomenet inte obekant i Norge, landet där man handlar först och (ibland) frågar efter priset sedan. Detta ger mjölkchoklad av typen Freia Julemiks ett kilopris på 848 kr! Vanlig mjölkchoklad kostar 324 kr (i Norge, jag hittade den snabbt för 139 kr i Sverige), också sinnessjukt dyrt, men klart mindre än hälften.

Vi vet alla varför de tar 848 kr kilot för chokladen – för att de kan. För att en hel del kommer att slänga ner påsen i vagnen för ”annars blir det ingen jul”. Andra kommer att köpa den på en annan kedja för 500 kr/kg och intala sig själva att de i själva verket har sparat (eller till och med tjänat) pengar på att inte handla där den var som dyrast.

Faktum är att det blir jul om en månad utan Freia Julemiks, Aladdin, Janssons och en massa annat. Om de varor vi är vana att köpa är snordyra eller inte finns kan vi tryggt hitta på nya traditioner. Människor kan väl inte vara så extremt lättledda att de kan inbillas att julen bygger på en matvara av ett särskilt fabrikat? Är inte julfirandet starkare än så går det helt fint att göra som jag – bojkotta hela skiten.

32 kommentarer:

  1. Tror att det pågår en allmän upplösning, mer nu än tidigare. Traditionerna bleks ur i takt med samhällets förfall. (Oj, vad positiv jag låter.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upplösning av traditioner och samhällets förfall låter inte så glatt, men låt oss istället kalla det att ifrågasätta tidigare val och ta individuella beslut utifrån egen vilja. Då blir det gladare :-)

      Radera
  2. Jag tycker Janssons är gott men är verkligen ansjovis så unikt egentligen? Massor av salt och någon oidentifierbar kryddmix. Borde gå lika bra att krydda till en abborre istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner minst en "Janssonsaktivist" som definitivt inte håller med. Själv har jag ingen aning, men på något vis hade jag klarat mig utan alla maträtter.

      Radera
  3. Någon tradition får man ha. Jag hoppas att Sparo lägger ut sin julhälsning den med "fylle Arne Weise kom tillbaka". Brukar kolla på den någon dag innan julafton för att komma i stämning.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den biten med Arne Weise känns lite ofräsch efter att han gått hädan, men vi får se. Kanske kan jag blippa den.

      Radera
    2. Klippet med Arne Weise är jävligt roligt. Det ska jag skicka till mina svenska kompisar i jul. Fast det där med skägget tycker jag du kunde skippa, vem vill pussa nagon som har har i ansiktet :)
      /Annika

      Radera
    3. Tro't om du vill, men det finns faktiskt kvinnor som vill det :-)

      Radera
  4. Jag begriper inte varför folk envisas med att köpa julmat före jul när den är kraftigt nedsatt i mellandagarna. Själv lyxar jag till det med tacos på julafton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätta takter! Själv äter jag alltid hemlagad pizza på julafton, men vad som hamnar på den beror på vilka matvaror som för stunden var bäst i butiken.

      Radera
  5. Tänk så fri människan skulle vara utan alla traditioner. Pengar att spara, mod att tänka nytt och fritt och stå utanför flockbeteenden. Så lite att engagera sig i och irritera sig över. Ett drömsamhälle!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför gå till ytterligheter? Det är inget fel med traditioner, men när de gäller något så relativt ointressant som en viss typ av mjölkchoklad borde man kunna frigöra sig lite.

      Radera
  6. Får väl döpa om hitta Nemo till hitta Anjovis... 🐟

    SvaraRadera
  7. Kan vara fördel flytta julfirandet till januari och köpa det som finns på rea eller? 😋

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé! Åtminstone köra julklappsutdelning vid nyår.

      Radera
  8. I viss mån tycker jag att det där trevligt med (mat)traditioner - jag gillade t.ex. Janssons men det vore ju mindre roligt att äta den varje dag. Man uppskattar vissa rätter mycket mer om de bara serveras vid några få tillfällen. (Jordgubbar när de är i säsong, fastlagsbullar i februari när det är kallt och man behöver kalorier ;-) eller nypotatis från den egna trädgården.)
    Jag skrev att jag "gillade" Janssons - det gör jag faktiskt fortfarande men jag är vegetarian sedan en bra bit tillbaka och har två veganska barn. Därför lagar vi nu Veganssons, det kan jag verkligen rekommendera om man vill slippa dyra ansjovis. Det är faktiskt kryddorna som gör tricket (kryddpeppar, kryddnejlika, muskot...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jordgubbar har jag slutat köpa. Det var gott, men inte fantastiskt och jag tycker att de har blivit så vansinnigt dyra. Hallon och blåbär är minst lika goda, så jag nöjer mig med det.

      Veganssons låter bara för dumt :-)

      Radera
    2. Snåljåpar odlar såklart sina egna jordgubbar.

      Radera
    3. Jag har verkligen försökt, men jordgubbsplantor trivs inte hos mig. Får se om jag testar igen, men det känns lönlöst.

      Radera
  9. Jag tycker det har blivit en tradition med att larma om brist på ansjovis inför julhelgerna. Det är en tradition vi kan släppa taget om tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, är det alltid så? Jag har ingen koll.

      Radera
    2. Ja just ansjovisen verkar gäcka konservfabriken varje år, eller så är det media som behöver köra lite återvinning på tidigare artiklar. Jag har i alla fall aldrig blivit utan än så länge trots återkommande Janssonssug.

      Radera
    3. Jag tror på linje 2 där, att media tänker att nu kan vi köra en grej på ansjovis. Jag riskerar ibland att göra samma sak i bloggen, tills jag gör några sökningar och ser att just det här fenomenet har jag redan gjort samma tagning på. Men då stryker jag och går vidare, jag uppfinner inte samma hjul en gång till.

      Radera
    4. Det är väl klimatkatastrofpanik att det är ansjovisbrist i någon butik.

      Radera
  10. Rätt märkligt ändå, med anjovis. För jag menar det måste ju vara lite av det äckligaste du kan äta?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du provat delikatesser som rumsvarm hjärna, testiklar, hovar och simmiga stirrand ögon?

      Radera
  11. Såg att någon hade lagt ut en burk Ansjovis på Tradera för 1499 kr! Vilket pucko1 Det är ju inte helt tomt i hyllorna, och även om det är brist så lär ju inte priset i butik komma i närheten av det!

    Hittar den dock inte nu, men det finns andra med lägre pris och där det - hör och häpna - är bud!

    https://www.tradera.com/item/340145/703271186/grebbestads-ansjovis-original-2-burkar-

    /Christoffer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 34.95 på Hemköp, men bud 80 kr/st på Tradera. Ja herre min skapare, det finns folk till allting :-)
      Christoffer.

      Radera
    2. 160 kr :-). Kanske borde man köpa upp sig på ansjovis inför nästa vinter. Problemet är att jag inte äter ansjovis, så lyckas jag inte sälja dem får jag kasta bort dem.

      Radera
  12. Hur gick det med honungsförsäljningen i helgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska trögt. Sämsta tvådagarsmarknaden i år, men så hade jag en marknad en vardag också, och sålde fem kilo till en återförsäljare som har börjat testa att sälja min honung och snabbt hade sålt slut på sommarhonungen. Räknar jag in allt det blev veckan ändå inte total katastrof, och helgen dessförinnan var galet bra, så jag kan ändå inte klaga. Nästa helg hoppas jag vara frisk från den här eländiga förkylningen för då har jag två spännande dagar på olika ställen.

      Radera