måndag 30 september 2024

Dagens offerkofta

Vår dagliga kofta, giv oss idag.
Och förlåt oss våra hånleenden,
såsom ock vi förlåta
dem som av vårt elände gläds.

Det var några strofer ur Jante vår. Jag måste sluta där för jag har inte skrivit längre. Dagens blogginlägg ska handla om Sofi, som blev änka vid 25 när hennes man plötsligt och oväntat dog av att hjärtat slutade slå. Om vi gissar att maken också var relativt ung var det naturligtvis en fruktansvärt händelse för henne som tar tid att hämta sig ifrån och som ger sår som aldrig läker.

Nu har det gått fyra år och hur hemskt det än var och är måste livet gå vidare och i Sofis fall har det gjort det med ett bedrövligt ekonomiskt läge som ändå tycks väldigt självförvållat. Som vanligt i den här typen av artiklar får vi veta rätt lite. Finns det barn med i bilden ger det t ex mer mening att Sofi till varje pris vill bo kvar i sitt och makens gemensamma hem för att skona barnen från ännu en omställning. Får jag gissa hade reportern dock inte missat barnaspekten om det funnits en sådan.

Men oavsett, nu har det som sagt var gått fyra år. Sofi har tre jobb och även om samtliga nog är ganska lågbetalda måste de inbringa en slant. Oavsett lön kan hon knappast jobba mer eftersom hon antyder att hon jobbar 29 dagar per månad. Jag är ändå imponerad av att hon lyckats skaffa sig tre jobb trots att hon tatuerat sig i ansiktet och för säkerhets skull häftat fast det med sån där pjärsing också. Det tyder på handlingskraft.


Anställd? Nej, vanställd.

Tyvärr tycks merparten av hennes energi gå åt till att hitta syndabockar för sin situation. Hon är missnöjd med räntan på sina lån och sur på banken, men mest sur tycks hon vara på Riksbanken:

Någonstans måste Riksbanken börja tänka på oss vanliga människor som inte har höga banklöner. Det känns som om det regnar skit.

Att Sofi har svårt att få ekonomin att gå ihop beror inte på höga löner hos bankanställda eller att Riksbanken bara för att jävlas med henne sänker räntan långsammare än de höjde. Det beror på att hon bor för dyrt för sin plånbok. Det är få förunnat att bo kvar i orubbat bo efter att ha gått från tvåsamhet till singelhushåll, oavsett omständigheter. Sofi borde flytta och trappa ner innan hennes hjärta också får nog. Man blir nämligen inte odödlig av att tatuera ”immortal” i pannan, bara fattigare.

32 kommentarer:

  1. Du får varna när du länkar till Aftonbladet. Nu är jag tvungen att radera hårddisken, elda upp datorn och gräva ner resterna under en död ek vid midnatt när det är fullmåne. Men annars är det synd om Sofi, som efter 25 år inte klarar av att ta tag i sitt liv. Prognosen är dyster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får dra musen över länken innan du klickar :-)

      Jag skulle inte säga att hon inte klarar av att ta tag i sitt liv. Hon har ju bevisligen skaffat och behållit tre jobb under en svår tid av sitt liv. Det är det som gör situationen så märklig. Jag hade haft lättare att förstå om hela livet hade kraschat.

      Radera
  2. Det var något av den värsta bilden jag nånsin sett... Är den personen på riktigt? Vem i h.....e anställer henne, eller tänker ens tanken? Med dessa utsmyckningar, som förvisso är upp till var och en, antyds att hjärnan inte funkar värst bra, kanske därav skulderna? Herregud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du bilden här uppe? Bilden på kvinnan i Aftonbladets artikel är inte så hemsk, även om en ansiktstatuering gissningsvis omöjliggör många jobb.

      Radera
    2. Jag menade bilden här uppe ja. Ok det var ju tur den inte var på kvinnan i fråga alltså, om jag tolkade ditt svar korrekt.

      Radera
    3. Är inte säker på att det är en kvinna på bilden ovan faktiskt, verkar vara ett skrotupplag som skymmer?

      Radera
    4. Det är korrekt. Klicka på länken under namnet "Sofi" här uppe så uppenbarar sig en bild på henne. Den har jag ingen licens för att publicera.

      Radera
  3. Om hon var gift, vilket jag tror för annars hade det stått sambo eller partner eller livskamrat, så får hon änkepension. Mer och längre tid ju yngre den döde var vid frånfället. Änkepension är som sagt begränsat, men är till just för att kunna hinna anpassa livet till de nya omständigheterna. Och har hon barn så får de barnpension tills de är 18 år.
    Så vad är problemet? Hade de skilt sig så hade hon haft ännu sämre förutsättningar. Och jag är inte säker på att hon är en sån som lever hela livet med en och samma partner (ja, ja, mina fördomar , men det är ju ganska många som skiljer sig).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med risk för att outa din ålder så försvann änkepension för några decennier sedan...

      Radera
    2. En stor skillnad mellan plötsligt dödsfall och skilsmässa är att den sistnämnda sällan kommer helt knall och fall. Men efter fyra år får man väl ändå försöka att anpassa sig till förutsättningarna.

      Radera
    3. Anonym 10:53. Nja, en släkting hade änkepension i ca 4-5 år och det tog slut härom året. Det kanske heter något annat, som till exempel "omställning från två inkomster till en vid dödsfall av närstående". Men kontentan är att man får något slags stöd under en övergångsperiod. Förutom från eventuella livförsäkringar. Och barnpensionen om en förälder avlider finns fortfarande.

      Spargrisen

      Radera
    4. Ingick man giftermålet före 1989 verkar man fortfarande kunna få någon typ av efterlevandepension vid makes dödsfall, allt enligt Pensionsmyndigheten.

      Radera
  4. Tror det är förväntningarna som är fel.
    Det banken erbjuder ser ur som standard, kan mycket väl vara OK att binda i två år för att sänka räntan 1,5% direkt exv.
    Hon förväntar sig att få speciell behandling därför att hon gjort allt hon kan. Människan funkar så; gör man allt man kan brukar det ordna sig, men det gör inte alltid det.
    Hon verkar väldigt beslutsam, envis och villig till uppoffringar, hoppas verkligen att hon lyckas kanalisera det till något mer än att slita ihjäl sig för att ha kvar huset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt, och allt hon kan har hon definitivt inte gjort. Det mest uppenbara vore att skaffa sig ett billigare boende nu när hon är ensam om räkningarna.

      Radera
  5. Satte först i halsen för trodde inlägget handlade om mig! Eller rättare sagt min sambo. Henne tidigare pojkvän gick bort för några år sedan och de hade två gemensamma barn men var ogifta. Kan inte de exakta beloppen men hon erhåller ca 2500-3000 kr/mån i barnpension tills barnen fyller 18, ca 7500-8000 kr/mån i omställningspension till minsta barnet fyllt 12 under förutsättning att vi inte gifter oss eller skaffar barn. Antar att det då räknas som att hon är färdigomställd.

    Hon studerar just nu och kan uppbära fullt CSN-lån trots pensionerna. Så totalt har hon ut ungefär lika mycket som mig som heltidsarbetande lärare. Med det sagt så är skyddet väldigt gott! Enda svårigheten som uppstått är att banken knorrar vid bolåneansökan då hon på papper inte har några inkomster. Tur att jag som trogen sparoläsare är kapitalstark och kunnat lösa det ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta nyfikenheten, men visste inte ens att detta fanns…
      Är det privata försäkringar som betalar ut eller socialförsäkringar eller annat?
      Försvinner ersättningen om hon får barn, verkar minst sagt märkligt?

      Radera
    2. Banker har en förmåga att knorra. Ibland helt i onödan, i Sofis fall uppenbarligen inte eftersom hon är en tickande bomb ifrån att inte längre kunna betala ränta och amorteringar.

      Radera
    3. Det är pensionsmyndigheten som betalar ut de pengarna. Inga privata försäkringar inblandade. Glömde understryka att det gäller när man har gemensamma barn under 18 år och har varit sammanboende (sambos) under en längre tid. Men då har man också barn som skall försörjas. Vad som gäller när man inte har barn vet jag inte, men gissar att man måste vart gifta för att erhålla omställningspension.
      I min sambos fall så tycker jag det är otroligt att det finns så att hon får möjligheten att fortsätta det som hon hade tänkt redan innan d.v.s. studera på universitetet. Och vi får dessutom en chans att starta vårt liv, vilket annars rent ekonomiskt att varit mer eller mindre omöjligt.

      Om vi får barn eller gifter oss så kommer omställningspensionen att försvinna. Som jag skrev så tror jag att pensionsmyndigheten då anser att man ställt om sitt liv tillräckligt för att ordna med försörjning.

      Radera
  6. Ännu mer obegripligt blir det när man kollar upp det ytterligare, på adressen som Sofi är skriven är ytterligare 2 vuxna kvinnor skrivna (inneboende?) och huset i fråga såldes senast för 650 000kr (nej jag har inte missat en nolla) så hennes boendekostnad trots hög ränta borde vara mindre än de flesta andras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag lyckades inte hitta den informationen den här gången. Har hon ett lån på mindre än en halv miljon måste hon ha väldigt dyra övriga löpande utgifter för att inte klara det med tre löneinkomster.

      Radera
    2. Hennes efternamn stod utskrivet tidigare (kuutti) tror de tagit bort det nu. Tror också 3 hundar och 2 bilar står skrivna på adressen vilket borde kosta henne åtskilligt mer än nån extra procent i ränta.
      Frågan är vem som ens kom på tanken att hon skulle vara med i tidningen, ringde hon själv in eller känner reportern henne?

      Radera
    3. Den ena av de 2 vuxna kvinnorna har samma efternamn och är 4 år yngre (lillasyster?). De två har varsin bil medan Sofi har två bilar. En Bmw från -09 och en Bmw till från -15. (Hon kunde kanske sälja den ena om hon har brist på pengar eller byta bägge mot en billig). Av de tre hundarna tror jag två har kastat in handduken med tanke på födelsedatumen...

      Trots att jag varit ute och snokat vill jag bara nämna att jag tycker det är äckligt vad mycket information som är offentligt i Sverige.

      Radera
    4. Det där undrar jag ofta över, hur något blivit en artikel. Får jag gissa skrev hon av sig på Facebook eller Instagram varpå en reporter tog kontakt med henne.

      Två någorlunda nya BMW:er (ett av de bilmärken som har allra dyrast reservdelspriser) låter som en dålig satsning om man sliter med låga marginaler.

      Jag håller med om det där med information. Offentlighetsprincipen tycker jag är viktig för medborgarnas möjlighet att kontrollera myndigheter och i viss mån privata företag, men jag har aldrig förstått varför jag ska kunna ta reda på privatpersoners inkomst, ägande, hundinnehav etc, och det utan att personen ens får reda på att jag eftersökt informationen.

      Radera
  7. Åter igen ett märkligt reportage som man mest blir förvirrad av. Vad är egentligen syftet, mer än att gnälla på allt och alla, som tydligen Aftonbladet har som huvudsyfte. Man älskar att gå till personangrepp, och då endast med efternamnet... nästan så det luktar nätmobbning faktiskt. Nej, aftonbladet är en skit-tidning med kolumnister som inte verkar ha alla hästar hemma. Eller är de riktigt slipade och tror endast att deras målgrupp inte fattar bättre än efterblivna gnällartiklar om hur sämst Tidö-laget är och att allt mellan himmel och jord är deras fel... orkar inte med den tidningen mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer, jag gav upp den för snart 20 år sedan, redan då kass o nättidningen gick inte att läsa för sll reklam. Expressen på väg dit med, snart mer fåniga videos än artiklar att läsa och studsar o skrollas allt mera på hela skärmen så allt jobbigare att läsa...

      Radera
    2. Att tidningarnas ledarsidor hackar på regeringar tycker jag är begripligt, men det här förstod inte jag heller. Svävande kritik mot banker i allmänhet och Riksbanken i synnerhet, men inget konkret och inte en enda kritisk följdfråga.

      Radera
  8. I detta fall kan det nog vara lättare att skaffa jobb med niqab , men det får man inte ha i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Tragiskt och allt, etc... Men jag reagerade på räntorna hon hade blivit erbjuden. Jag har själv lån på bostadsrätt, och fick efter samtal med min bankman på Handelsbanken en bunden ränta på 2.79 % på två år, och under 4 % på rörlig.. Undrar vilken bank hon har bolån i som erbjuder dessa räntor som hon nämner i artikeln? Jag har själv haft MAX 4.59 % senaste åren som rörlig ränta.. Där borde hon ju kunna kapa en del genom förhandling eller bankbyte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår inte att hon främst klagade på Riksbanken. De sätter ju bara rikträntor, det är bankerna som kommer med själva erbjudandet. Men hon säger ju också att hon ska shoppa runt och försöka hitta bättre deal någon annanstans.

      Radera
  10. Hur mycket drar tatueringen upp räntan? Jag hade nog lätt lagt på 1% enhet pga det om det var mina pengar. För det antyder kasst omdöme :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ju inte påverka, men det lär åtminstone inte vara positivt.

      Radera