tisdag 17 september 2024

Svinn-svinn-situation

I Sverige slängs det mat för 14 miljarder per år, 1330 kr per person. Folk slänger mat för att de inte orkar äta samma sak flera gånger, för att den hinner bli dålig i kylen utan att de ens reflekterar över vad som finns där, men också helt utmärkt mat bara för att det står ett datum på den som passerats!

För en familj på fyra personer innebär detta beteende att man kastar mat för över 5000 kr om året, och de pengarna kan man ju ha roligare för än att förvandla mat till jord eller biobränsle. Men redan innan maten kommit så långt kastas ofantliga mängder mat redan i matbutiken, för att vi inte vill ha den, eller för att giriga ICA-handlare hellre kastar bort livsmedel än sänker priset på dem.

Nåväl, det är en annan fråga som vi inte kan göra så mycket åt, men att äta upp eller frysa in rester, ha koll på vad vi tillagar och inte göra mer än vi äter, och sedan hålla reda på vad vi har i kyl och frys, det kan vi göra helt själva, utan att myndigheter säger det åt oss eller att FN instiftar ”matsvinnsdagar”.

Det sägs att vi ska börja äta skalbaggar och larver för att klara framtidens matförsörjning. Det har jag ingen som helst avsikt att göra, men som med så mycket annat är jag övertygad om att nyttiga idioter kommer att sleva i sig vilket äckel som helst, bara de får en tillräckligt tydlig order. Alldeles oavsett det kan vi ögonaböj sluta att kasta den mat vi redan har och på ett eller annat sätt betalat för.

20 kommentarer:

  1. Helt rätt av killen. Jag känner ett ungt par som gjort detsamma, och ingen av dem blev sjuk av maten. Jag försökte kolla en gang i containern utanför min närbutik, men den var last. Jag borde skriva till den matkedjan och fraga hur mycket som slängs och varför containern är last. En annan kedja jag känner till skänker överbliven mat till en förening som volontärarbetar med hemlösa, sa att de far ett mal mat om dagen. Det borde fler göra.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Containern är låst för att "dumpster divers" sprider ut soporna i varumottagningen. Samt glömmer stänga efter sig så fåglar sprider resten. Jag har kört ut varor till butiker så jag har sett vilket snusk det blir där containrarna är olåsta.

      Radera
    2. Ok, det fattar jag, vi har rävar i omradet som gärna roffar at sig. Men jag tycker ända att butikerna borde skänka bort maten i stället för att bara kasta den.
      Jag utfodrar inga människor, däremot faglar pa vintern och da har jag märkt att mössen gärna tuggar i sig de frön som hamnat pa marken. Sa mycket wildlife har vi här :).
      /Annika

      Radera
    3. Jag tror att det är precis så. Jag läste hans bok om dumpstrande och där berättade han att det hände att han träffade butikspersonal i olåsta soprum och de var i de flesta fall okej med att han tog mat där (eller så var de konflikträdda svenskar som egentligen hade velat bråka, men då får de skylla sig själva), de betonade bara att det var viktigt att han gjorde det snyggt. Vilket han också fattade för annars hade de börjat låsa, men tyvärr tror jag att många inte tänker så långt. Det räcker för den delen att gå till valfritt soprummet i ett flerbostadshus för att se den kortsiktigheten.

      Att skänka bort till organisationer låter bra, om de vill ha det:
      https://www.youtube.com/watch?v=e6jGeIwebvk

      Radera
  2. Ja, det är helt galet att man slänger ätbar mat. Det som blir över efter en måltid går ju ofta att spara till ett senare tillfälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man inte väntar för länge. En del mat blir till och med bättre i en förnyad version. Jag har hittat nya kombinationer genom att värma upp gårdagens rest och serverat ihop med morgondagens maträtt.

      Radera
  3. Jag blir alltid nyfiken på hur man får fram siffror.
    I det här fallet gick jag in på Livsmedelsverkets hemsida och hittade följande:
    "Genom att kombinera data från Naturvårdsverket, Livsmedelsverkets matkorgsundersökning, analyser av hushållens sopor och prisuppgifter från dagligvaruhandeln har Livsmedelsverkets fått fram unika siffror på vad matsvinnet kostar."
    Jag vet inte om jag blev klokare.

    Själva får vi sällan ihop med än 1-2 soppåsar/månaden. Det beror inte bara på att vi inte slänger någon mat alls utan även på att vi källsorterar i princip allt. Och vi kan ju inte vara de enda. Det innebär således att en del har ett mkt högre matsvinn...

    Vad jag kan se, under mina dagliga hundpromenader, är att många grannar, företrädesvis nya grannar i s k kataloghus med trädäck och elbil, ofta har en stor eller den största soptunnemodellen och att den nästan alltid är proppfull, och tyvärr ofta flera dagar innan soptömningsdagen, vilket i sin tur innebär att locket inte är helt stängt. Med skatornas hjälp bjuds alla och envar in att se vad de har för hemligheter i sina tunnor. Vad man då får veta är 1) att soporna inte är källsorterade, 2) soporna inte alltid är kastade i sluten soppåse utan direkt i soptunnan och 3) att de äter mkt halvfabrikat och godis.

    Personligen är jag ganska äckelmagad. Trots det, eller kanske pga av det, har jag "städat" ett otal ggr runt grannarnas soptunnor. Troligtvis något de är helt omedvetna om. (I alla fall har ingen tackat mig än. Eller så skäms de.)
    Jag kan också säga att det inte luktar mumma under varma sommardagar.
    Ibland brukar jag tänka på hur det skulle se ut i området om sopåkarna strejkade.

    När jag undervisade och vi arbetade med miljöfrågor fick eleverna gå igenom familjens hushållssopor och fotografera innehållet.
    De fick också välja vilket eget plagg de ville och redovisa material, spåra ursprung, uppskatta energiåtgång för tillverkning och frakt och uppskatta plaggets livslängd.
    Det blev en ögonöppnare för eleverna men även för många föräldrar.

    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bidrottningen, du borde ha en egen blogg när du har sa mycket att delge. Jag sopsorterar ocksa allt som gar och far ihop en 17liters-pase med vanligt skräp pa tva veckor. Tyvärr finns det ingenstans att göra sig av med alla jäkla plastförpackningar, sa de far aka i vanliga sopor.
      /Annika

      Radera
    2. Jag blir också nyfiken på hur de får fram siffrorna, särskilt när det som i fallet sopor blir så höga siffror att det känns helt orealistiskt i jämförelse med mig själv. Så ja, det måste ju betyda att det finns människor som dubblar snittsiffrorna. Samma med många utgifter, jag ligger på en bråkdel av snittet så då måste det finnas några som drar upp det.

      Jag började slänga restavfallet i små brödpåsar när sopsorteringen var fullt utbyggd, för undantaget plast, plåt, el- och matsopor blir det ju nästan ingenting, så då kan det ta månader innan en stor påse är full.

      Kul om det går att väcka någon, men jag tror att de flesta vet vad de gör för "fel", men väljer att blunda.

      Radera
    3. Annika: Egen blogg!? Haha. Blir lite full i skratt.
      Förlåt för att jag har tagit för mkt utrymme. (Ska skriva kortare i fortsättningen.)

      //Bidrottningen

      Radera
    4. Bidrottningen, det var ingen kritik, bara att du har mycket att säga som är vettigt. Du far förstas skriva hur mycket du vill.
      /Annika

      Radera
  4. När barnen gick på förskola fick vi matrester att ge till hönsen. Det var personalen på förskolan som frågade om vi ville ha det. Inget jag kom på men tackade såklart ja.

    Men visst händer det ibland att mat går till spillo här hemma. I helgen räddade jag ett gäng bruna bananer genom att göra banan och kokosmuffins efter egetpåhittat recept, blev riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och idag undrar jag om de ens får ge er matrester. Det finns säkert regler mot det, bättre att slänga :-(

      Bruna bananer är ju godast!

      Radera
    2. Kanske är man mer vettig här ute på landsbygden, ang att följa (eller inte) orimliga och ologiska regler.

      Blev ännu godare i kombo med smör och kokosflingor :D

      Radera
    3. Ja, man är nog allmänt mer regelflexibel på landsbygden, men förskolor tror jag är hårt hållna.

      Radera
  5. Jag slänger rakt ingen mat för att bäst föredatum gått ut, det är en världslig sak som mitt hatobjekt Karlsson på taket säger.

    Har fungerande luktsinne och smaklökar, och på 52 år har jag ännu ej lyckats blivit sjuk av mat jag lagat själv.

    Ost är väl det jag har mest tolerans att rensa bort ev. mögliga bitar av, med en fallande skala ner till kött. Det är dock väldigt sällan det ska behövas.

    Oftast inser man (jag) att saker och ting lämpligare får bo i frysen ett tag.

    Undantag är starka såser och kryddor där jag är övertygad om att bästföre enbart är kopplade till en altenativ verklighet.

    Morsans Cirkelkrydda kardemumma med bäst föredatum - 74 är bra. Med tanke på att jag är född -72 förstår ni Tt morsan är samma skrot o korn som jag.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag rätt dåligt luktsinne så då bevaras ännu mer mat :-). Jag tror mig inte heller ha blivit sjuk av mat, möjligen att jag fått göra något akut toabesök.

      50 år gamla kryddor borde funka, möjligen tappa lite i styrka.

      Radera
  6. Vår kompost börjar bli full, slänger därför gamla trädgårdsäpplen i matavfallet. Tänkte att det blir till biogas, men kanske dumt tänkt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv samlar jag ihop fallfrukten åtminstone ett par gånger i veckan. En del har jag gett bort, resten har jag tagit vara på själv, men då har jag bara ett (om än stort) äppelträd.

      Jag antar att du inte har en varmkompost för i så fall borde kompost och "matavfall" hamna i samma kärl. Det borde bli biogas av det matavfall som hämtas med sopbil och ska de ändå hämta det är det nog bättre ju mer de får, men det här är utanför min kompetens.

      Radera