onsdag 23 april 2025

Billigare kaffe

Det var väl ett redigt klickbete ;-)! Priset på kaffe har nästan blivit det nya vädret – det säkra ämnet i alla sammanhang eftersom man nästan kan vara säker på att den man pratar med håller med och tycker likadant.

Att koka kaffe på sumpen var ett begrepp i min barndom. Eftersom mamma var född i Norrbotten var det kokkaffe som gällde, åtminstone på 70-talet. Jag vet inte om mina föräldrar återanvände kaffesumpen, men omöjligt är det inte.

Jag har fortfarande ett litet lager kaffe inköpt för 35 kr/halvkilo, men jag inser att det lär bli dyrare vid nästa inköp även om det verkar finnas hopp om att priserna ska gå ner ifall det brasilianska vårvädret blir bra. Hur som helst, nu när kaffet blivit så dyrt tänkte jag prova om det går att återanvända sumpen.

Jag använder en vanlig bryggare där jag normalt brygger tio koppar på tio mått malet kaffe, men efter lite experimenterande har jag kommit fram till att jag kan göra en snålvariant varannan gång. Jag låter det gamla engångsfiltret sitta kvar efter den första bryggda kannan. Nästa gång slår jag på ytterligare tre mått kaffe och brygger sex koppar på den gamla sumpen förstärkt med dessa tre nya mått.

Resultat: Helt okej. Det blir nog inte riktigt lika gott som kannan med helt nytt kaffe, men så är jag heller inte killen som har kaffeceremonier med levande ljus. Jag tar en kopp för att jag gillar smaken och eftersmaken, vanligtvis en slät kopp kaffe efter en måltid. Jag kommer inte bjuda på det här ”sekundärkaffet”, men för eget bruk fortsätter jag en stund. På det här sättet får jag ju ut sexton koppar kaffe ur tretton mått och sänker därmed min kaffekostnad med nästan 20 procent.

Hur gör ni? Får kaffet kosta vad det vill utan att ni ändrar era vanor eller har ni redan dragit ner på denna lyxprodukt? Jag är nyfiken och vill gärna höra hur ni tänker kring kaffet.

64 kommentarer:

  1. Dricker så gott som enbart kaffe när jag blir bjuden och på jobbet. Självklart även när jag hamnar i en situation där jag förväntas bjuda på kaffe.
    Hur som helst är kaffekostnaderna så pass små att de inte spelar någon roll, så jag fortsätter som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag i så fall. Fast det där med situationer där man förväntas bjuda på kaffe tycker jag har minskat rejält. Förr var det standard att när det kom folk och hälsade på så plockade man fram kaffe, men det tycker jag har minskat. Antagligen för att allt färre dricker kaffe. Jag har ingen statistik på det, men när jag var ung drack alla vuxna kaffe, nu nästan ingen under 30, tror jag.

      Radera
  2. Jag dricker en kopp pa morgonen, det räcker för mig. Har för länge sedan investerat i en maskin som maler bönorna, sa kaffet blir jättegott. Om man bortser fran maskinen är kostnaden för min kaffekonsumtion försumbar sa jag fortsätter som vanligt.

    Dessutom händer det att gäster vill ha en kopp espresso efter maten, och da är det trevligt att kunna erbjuda det.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vara för gästaspekten då. Annars hade det känts i slösigaste laget för mig att köpa en dyr kaffemaskin om jag bara druckit en kopp om dagen.

      Radera
    2. Jag är inte lika ekonomisk som du, och jag tror att jag räknar hem den kostnaden pa ca 10 ar. Kommer inte exakt ihag när jag köpte den, men jag närmar mig just 10 ar. Och det är skönt att slippa fixa varje morgon, bara att trycka pa nagra knappar.
      /Annika

      Radera
    3. Kanske om du jämför med att mala bönorna själv, men jämfört med bryggare tror jag att du tappat pengar. Men som sagt, är det värt det så är det. Jag var på vippen att köpa en sån där maskin en gång, men kom på att jag är alldeles för okänslig för smaken för att göra det värt det.

      Radera
  3. Dricker en hel del kaffe, har betalat mellan 40-50 kr per paket, just nu har jag ett lager på sju st. Försöker minska på intaget men kommer inte koka på sumpen förrän det blir riktigt illa.
    Minns morsans sumpkaffe i hurran som ständigt stod på spisen som ett tecken på nöden. Även om vi inte var direkt fattiga så var det något som gjordes av gammal vana från en svunnet fattig Sverige. De var sju ungar i ett gisten torp, kallt, jävlig och brist på kaffe.
    Hårt bröd och sumpkaffe var min barndoms frukost./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du skulle testa sumpkaffet bara för att. Med rätt dosering blev det faktiskt helt okej. Kanske skulle det väcka något bättre barndomsminne till liv, annars är det bara att gå tillbaka till "primärkaffe".

      Radera
  4. Jag förstår inte varför folk engagerar sig så i kaffepriset. Säg att priset skulle ha dubblats nu, då handlar det om att behöva betala 100 kronor istället för 50 i månaden. Den extra 50-lappen spelar väl ingen som helst roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att många har betydligt högre kaffekostnader än både 50 och 100 kr/månad. Men jag ser det som en kostnad bland många som jag inte kan låta bli att försöka skruva ner. Tidvis har jag druckit för mycket kaffe för att ska vara hälsosamt, så det är inte bara nackdelar med att omvärdera sina vanor.

      Radera
    2. Visst, alla kronor räknas, men "folkstormen" över kaffepriset är oproportionerlig. Var är klagomålen över att det lokala vattenmonopolet höjt abbonemangsavgiften med 200 i månaden t.ex

      Radera
    3. Det är väl det att detta kan nästan alla sluta upp kring och känna igen sig i. Lite som "problemet" med hamstring av toapapper under covid.

      Men jag håller med mig om vattnet och försöker själv både protestera och skapa folkstormar när avgifter höjs, vare sig det är kommunala monopol eller privata företag.

      Radera
  5. Lite svagt kaffe med ett mått per kopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror väl helt på måttets respektive kopparnas storlek :-)

      Radera
    2. Så är det. Kom just på att jag faktiskt kan börja dricka kaffet ur min mors gamla servis för att spara pengar. Det är ju ändå de första klunkarna som är godast! Och en kopp är en kopp.;)

      Radera
    3. Det där har jag också gjort. Inte så att jag bytt kopp, men jag tar mindre kaffe per gång. Antagligen är det Farbror Fris "halv mazarin-metod" som tagit skruv i min hjärna för precis som du säger är kaffe godast från början. Kanske är eftersmaken allra viktigast och för den räcker det ju med att gurgla i kaffe. Men riktigt så snål har jag inte blivit. Än ;-)

      Radera
  6. Med ett kaffepris på 200 kr/kg kostar en kopp ca 1,50 kr. Det är inte dyrt, men såklart dyrare än förut. Även med en förhållandevis hög konsumtion på 7-8 koppar per dag så handlar det knappast om priser som gör att ekonomin står och faller med kaffepriset. Med table på hur folk i övrigt slösar sina pengar på halvfabrikat, energidryck, färska räkor etc, så finns det nog sätt att kompensera det höjda kaffepriset med indragning på annat.

    Jag har nu 4 pkt kvar köpta för ca 50 kr/st. När dessa tar slut köper jag fortsatt på extrapris, och minskar ev på kaffekonsumtionen, men mest av princip, inte av ekonomiska skäl.
    /Christoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite beroende på koppstorlek. Jag fick det till det dubbla nu när jag räknade. Bl a här https://se.moccamaster.com/blogs/anvanding-och-underhall/bryggkaffe-matt-hur-manga-gram-kaffe-per-kopp-1 föreslås 60 gram kaffe per liter vatten. Går jag sedan på denna tabell https://nesta.se/kaffematt-i-milliliter-en-praktisk-guide-for-ratt-mangd-kaffe/ räknas en kopp till 250 ml och då gör ett kilopris på 200 kr ganska exakt 3 kr per kopp.

      Men okej, än så länge är det väl bara klickmedia som räknar med ett kilopris på 200 kr, jag har i alla fall aldrig sett det i en svensk butik. Jag håller med om att kaffet i sig inte lär så sönder särskilt många privatekonomier, men skulle jag dricka 7-8 koppar tvåhundrakronorskaffe hade kaffet varit en stor (och den klart största) kostnaden för min "mat", så ett bra läge att se över min konsumtion.

      Radera
  7. Ingen direkt förändring i konsumtion ännu. Kanske njuter jag lite extra av kaffet när det "ingår" på kontoret :-)

    Jag har tidigare, av ren nyfikenhet, provat att återanvända sumpen en gång till men jag upplevde smaken som surare och blev inte sugen på att testa igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upplever även det egna kaffet som lyxigare när jag tänker över min konsumtion och exempelvis inte tar en kopp kaffe en timme före en måltid. Det blir liksom mer exklusivt.

      Kanske hade jag tur med doseringen, eller så är jag mer okänslig, men jag tyckte att det blev riktigt bra på första försöket. Efter tre försök nästan lika bra som det vanliga färska.

      Radera
  8. Ett kaffepris på 200kr/kg, 6gram/dl, 1,5dl/kopp ger ett pris på 1:80/kopp. Med lite svinn i sumpen kostar en kopp 2kr. För mig ger det en dagskostnad på 6kr, månadskostnad180kr och årskostnad 2.160kr.

    Nej jag tänker inte ändra mina vanor även om priset fördubblas.

    Hamnar jag på obestånd så beror det inte på kaffepriset. Men givetvis håller jag gärna ner även denna kostnad om möjligt. Men bara av princip, inte för att det gör någon märkbar skillnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men 1,5 dl tycker jag var en ynklig kopp.

      Jag skulle nästan kunna säga att inga kostnader skulle få mig att hamna på obestånd. Var och en är ganska liten, med undantag för skatterna. Däremot gör många bäckar små en märkbar skillnad om jag räknar ihop dem.

      Radera
  9. Nu stickar jag nog ut hakan, men tycker nog att kaffe är överskattat. Inget går upp mot ett gott glas kranvatten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kranvatten är inte det sämsta. Mycket av kaffet tror jag handlar om situationen, avkopplingen. Jag har börjat byta ut en del kafferaster mot saft- eller tepauser och det går i stort sett lika bra. Även vatten skulle nog göra det.

      Radera
  10. Jag dricker inte kaffe, istället har jag hela dagen en termos med svart te (Darjeeling, löste) stående vid datorn. Ibland räcker inte en kanna (1,7 l) och då har det hänt att jag fixade en ny med de "gamla" bladen som var kvar i mitt bomullstefilter. Helt ok för eget bruk skulle jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1,7 liter var en rejäl konsumtion!

      Själv kör jag lösviktste i tetång direkt i koppen. Den återanvänds tills teet blir för klent och då byter jag tång. Jag kör med två tänger parallellt eftersom det är mycket smidigare att tömma tången när bladen är torra.

      Radera
    2. Det är väl inte så mycket? 5-6 muggar under en hel dag?
      Och ja, det är enklare att tömma torra blad ur en tetang. :) Den kör jag med när jag verkligen bara vill dricka en kopp, eller max två - då enligt din metod.

      Radera
    3. Höjer de kaffepriset mer kanske jag också kommer upp åt det hållet och börjar koka litervis. Jag gör det med chagate, dricker bara en kopp per dag, men enklare att göra i ordning mer åt gången.

      Radera
    4. Ni har väl inte missat att ni kan göra eget te?
      https://landetsfria.nu/2020/nummer-128/skorda-eget-te/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag har gjort te på granskott, men det där är värt att testa.

      Radera
    6. Ta det försiktigt bara. Naturen är inte att leka med. Granskott (och enbär) kan tydligen vara skadligt för njurarna. Även gravida bör se upp med granskott och enbär men jag misstänker att graviditet inte är ditt största bekymmer.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Ja, precis som när man går in i butiken bör man veta vad man själv inte tål. För friska människor tror jag att du får dricka ganska mycket granskottste för att det ska bli ett problem för njurarna.

      Idag hade jag gått upp ett halvt kilo igen, men det stämmer att jag inte kan skylla på graviditet.

      Radera
  11. Med tanke på hur dyrt det blivit med kaffe är det dags att odla själv, plantera en eller flera kaffeplantor och skörda frukterna. När jag snabbtittar på odlingssidorna verkar det vara enkla och lättskötta plantor, funkar bra inomhus och året runt.
    På ekonomers (räkne-)vis blir väl den första bönan oerhört dyr, men sedan så avtar priset radikalt. Så efter efter ett antal år kommer kilopriset nog att vara oslagbart lågt - talar antagligen om någon krona per kilo eller så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul idé! Jag har aldrig hört någon odla kaffe här uppe i kylan, men går det att göra inomhus ska det väl funka (om man har varmare inne på vintern än vad jag har). Berätta gärna hur det går om du kommer igång med det.

      Radera
  12. Jag har slutat dricka kaffe. Jag drack väl 6-8 muggar (svagt) kaffe per dag, men nu är det slut. Jag har väldigt mycket té hemma, så jag dricker det istället. Dessutom går det åt mindre vispgrädde till det. Det har ju också gått upp i pris. Så situationen blir win-win! :-) Jag trodde det skulle vara svårt att gå över, men det var det inte. Det finns en gräns vad det får kosta. Så fine. Vill det ta ockerpriser, så får det vara för miin del, tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig förstått poängen med att blanda kaffe med mjölkprodukter. Eller jo, det kan nog vara bra för magen, men för mig blir det odrickbart.

      Av hälsoskäl lät jag bli att dricka kaffe i ett par månader, så jag vet att det går. Och nu när jag hade influensa i februari fick det också vara. Första veckan åt jag ingenting och då känns det märkligt att dricka kaffe.

      Det finns absolut en gräns för mig med. I första läget skulle jag kunna tänka mig att dricka någon kopp per dag eller några i veckan, men mitt liv skulle överleva ett totalt kaffestopp också.

      Radera
  13. Jag tar med mig termos till jobbet och fyller på där. Sen dricker jag en kopp efter middagen hemma och så sparar jag resten till morgonkaffet dagen efter.

    Inför helgen får man vara lite mer förslagen då jag behöver fylla två termosar för att klara kaffebehovet lördag söndag. Det brukar dock lösa sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju lite som stöld såvida det inte är något du kommit överens med arbetsgivaren om.

      Radera
    2. Nejdå det är ju gratis. Toapappret är väl kantboll men lite svinn får man räkna med som de säger

      Radera
    3. Om det kommer hem gäster till dig som stjäl kaffe och toapapper, resonerar du likadant då ;-)?

      Radera
    4. Gäster? De kostar ju pengar

      Radera
    5. Så många termosar har jag inte

      Radera
  14. Två koppar på morgonen, sen får det räcka hemma. Kanske en kopp eller två jobbet. Tror de flesta dricker mindre kaffe när de blir äldre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag varit periodare hela livet, men det är klart att nattjobb i kombination med kaffeautomat på arbetsplatsen gav mig ett svårslaget rekord i ungdomen.

      Radera
  15. Sparo, du är riktigt kul. Inget jag läser idag är så läsvärt som dina olika tankar om livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Det var roligt att höra! Du äger inte händelsevis ett bokförlag ;-)?

      Radera
  16. Ät gröt istället för vanlig middag en dag varje månad så har ni sparat in prisökningen på kaffe. Då slipper ni koka kaffe på sumpen. Om Helge kunde bli "god och belåten" av att äta gröt så kan du. Och om du tycker det är tråkigt att äta gröt till middag så kan du upprepa mantrat "det var riktigt bra gröt detta här" högt för dig själv samtidigt som du slevar i dig.
    https://www.youtube.com/watch?v=nxEjbK8fW2g&t=883s

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina middagar kostar 10-15 kr i snitt, så i mitt fall tror jag att du har fel.

      Radera
    2. Aja men det är ju du det Sparo.
      https://www.youtube.com/watch?v=vUnRLaWemME&t=26s

      Tom-Hjördis

      Radera
  17. Jag lutar mer mot Edward Bloms tips som är att inte brygga mer än du vet att du kommer att dricka upp. Om du sedan vill ha en påtår så brygger du mer kaffe istället för att riskera att brygga mer än du kommer att dricka upp från början.

    Jag tror kaffesvinnet är utbrett i dagens Sverige.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är sant att vi vaskar i genomsnitt en kopp kaffe per dag så ska vi klaga på kaffepriset.
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sa-mycket-kaffe-vaskar-vasterbottningarna

      Dock misstänker jag att restaurangerna står för en stor del av slöseriet.
      https://www.forskning.se/2025/04/03/over-100-miljoner-koppar-kaffe-hamnar-i-vasken/

      Det är inte så konstigt. Vem har tid att vänta på att restaurangen ska brygga kaffe och vem vill dricka kaffe som stått på plattan länge?

      Kaffepriset måste vara i-landsproblemens i-landsproblem.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. *så ska vi inte klaga på kaffepriset.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag tror också att kaffesvinnet är gigantiskt, men själv mikrar jag tills det är slut. Det ska mycket till innan jag häller ut kaffe.

      Radera
  18. Nu blir det endast kaffe på jobbet... Den enda bonus vi har kvar. Får se hur läge till det blir.... Lär ju bli uppror om de tar bort kaffeautomaterna, även fast det är det sämsta kaffet jag druckit (till smaken och det är tammefan en prestation att de alltid lyckas skaffa dåliga automater).

    SvaraRadera
  19. Jag dricker inte så mkt kaffe att det är ett problem. Idag tex 2 koppar a’ 3kr/st. Då gör det inte så mkt att mitt kaffe kostar 299kr/kg. Men ibland har även jag gjort en Roosevelt och skrapat ur lite av det översta lagret i espressofiltret och lagt på lite nytt för en ny kopp. 😜

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om konsumtionen inte är ett problem så räknas alla pengar.

      Radera
  20. Ett tips om ett program om kaffe, prisökning och substitut: https://www.sverigesradio.se/avsnitt/framtiden-for-kaffe

    Jag har tidigare läst om cikoria som blandades med vanligt kaffe när det var ransonering under andra världskriget men har aldrig smakat.

    Sen kan man hålla med kafferostaren i programmet, till ett kilo kaffe ska nån plocka mellan fyra till fem tusen kaffebär. Som sen ska skalas, sorteras, torkas, skeppas, rostas och ut till handeln. Och så kostar det några kronor per kopp.
    Det är inte så farligt även om jag aldrig skulle köpa till ordinarie pris, utan bunkrar upp vid kampanjer.

    Snål-Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag har faktiskt gjort ett blogginlägg om kaffesurrogat med fokus på cikoria:
      https://sparosverige.blogspot.com/2018/04/kaffesurrogat.html

      Men det skulle inte förvåna mig om jag gör ett nytt inlägg med egna tester så småningom för det här intresserar mig.

      Så där brukar jag tänka när någon studsar på mina honungspriser. I en burk ligger flera hundra bins samlade livsverk och så har jag som biodlare jobbat ett helt år, från de första inspektionerna på våren till rengöring och tillverkning av material på vintern när jag också står och fryser på julmarknader. Men vi är ju inte mer än människor, och i ditt och mitt fall snåla människor, så då vill man ju ha saker så billigt det går.

      Radera
  21. Är sjukpensionär och gillar dessutom te så kaffe blir det bara någon enstaka kopp i veckan numera. Försöker dra ner på allt ”onödigt” så pengarna räcker till lite grönsaker och frukt ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter vettigt, men samtidigt tragiskt om inte pengarna ska räcka till frukt & grönt. Ta hand om dig!

      Radera
  22. Jag räknade till att jag hade 17kg kaffe för någon vecka sedan.. Så jag har kaffe tills den här krisen är över :)
    Men hur tusan hamnade jag här?
    När Ryssland invarderade Ukraina började priserna på olika livsmedel åka berg och dalbana, å ena sidan var det dyrt för grossisterna att köpa in så priserna steg, å andra sidan blev dom inte av med sina lager då folk prioriterade konstigt och fick kampanja ut det som höll på att bli gammalt.
    Och när priset på ett paket är 20-30kr köpte jag oavsett om lagret var överfullt eller inte. I början av 2023 kom jag dessutom över 9kg riktigt finkaffe som varit i julkalendrar för 33kr/kg och några månader senare 2,5kg till ännu billigare, men har efter det försökt ha köpstop på kaffe, även om det kommit hem några paket då och då när priset varit för bra (inte sista månaderna med andra ord).
    Har även något konstigt turkiskt kaffe som kostade 10kr/kg men köpte tack och lov bara två kilo av det då det smakar... konstigt ;)

    Men hur smakar gammalt kaffe?
    Inte som nymalt kaffe, men det gör det aldrig när man köper halvkilos block, däremot förändras inte smaken nämnvärt tills vakumet bryts.
    Hittade en förpackning som "gick ut" 2020 nyligen, smakade som vanligt, största problemet är att förpackningarna inte alltid håller så bra.

    Så kaffe kan man gott handla så man har för närmaste 3-4åren dom åren det är bra skörd.

    Även det större lager matolja jag köpte 2022 fungerar fortfarande utmärkt och har bara stått längst in i skafferiet .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag tre oöppnade paket kvar. Så lite kaffe undrar jag om jag någonsin haft sedan jag flyttade hemifrån.

      Så länge det är vakuum tror jag att det är lugnt i princip oavsett ålder. Men trots att jag har det öppnade kaffet i en lufttät burk märker jag skillnad på första och sista pulvret i förpackningen. Kanske går den processen ännu snabbare om kaffet stått ett par år över tiden, ingen aning.

      Matolja har jag tyvärr inget lager på och den har blivit hiskeligt mycket dyrare de senaste åren. Nu börjar även mitt kantarellförråd att sina och jag ser att champinjoner kostar 70 kr/kg. I höst ska jag försöka plocka svamp så att den räcker hela året.

      Radera