Jag fick en förfrågan om att sälja
på en julmarknad i närheten av där jag bor. Kruxet var att jag
inte fick sälja honung eftersom arrangören har egna bikupor, men
det var ganska låg avgift för utställare och jag hade inget annat inbokat den helgen, så jag frågade om jag kunde sälja loppmarknadsgrejer,
eller ”lopper” som man säger på norska, och det gick fint.
Så i helgen har jag stått och fryst
arslet av mig medan jag fick uppleva känslan från den gamla Torsson-låten Elmia Jordbruksutställning som
handlar om två killar i en glasskiosk som pga dålig provisionslön bara tjänar 2,65 kr på en hel dags försäljning.
Riktigt så illa gick det inte för mig, men
drar jag bort avgiften och reskostnaden tjänade jag 900 kr. På två
heldagar, men räknar jag in förberedelser med att fylla bil och
släpkärra med min skit och det jobb som nu återstår, att plocka ur det osålda (alltså nästan allt), är jag åtminstone uppe i tre
arbetsdagar. 300 kr per dag alltså. Jag hade sommarjobb på 80-talet
som gav bättre klirr i kassan och då var jag ändå minderårig.
Jag försöker att se det från den ljusa
sidan. Hade jag suttit hemma hela helgen hade jag inte tjänat några
pengar alls och nu blev jag ju ändå av med lite grejer som inte
behöver ta upp plats i ladan. Så fick jag komma ut och träffa
folk, socialisera mig, knyta nya kontakter och upprätthålla gamla.
Och arrangören uppskattade säkert att jag kom dit, jag vill gärna
bidra till lokalsamhället, så jag får väl skriva det på
dugnadskontot.
Jag är ändå självkritisk. Det finns massor av saker att göra hemma och även om jag inte på förhand
kunde vara säker på att det skulle bli klen ekonomisk utdelning i
helgen hade jag det på känn. Jag har några gånger sålt
secondhand-prylar på marknad vid sidan av honung. Det har inte varit
de marknader jag sålt mest honung på, men då har jag ändå fått
ihop skapligt med pengar samtidigt som jag blivit av med ”sopor”.
Mina begagnade husgeråd, böcker och
lampor är helt enkelt inte så värdefulla att de håller som ensam
inkomstkälla på en marknad och det visste jag väl egentligen. Nåväl,
det är som med alla ekonomiska felsatsningar, att det gäller
att åtminstone dra lärdom av dem eftersom man trots allt har betalat för dem. Nästa år gör jag något annat första helgen i november.
Värdet av nätverkande ska man inte underskatta, men visst kan jag hålla med dig. Rent ekonomiskt var det ju ingen lysande affär. :-)
SvaraRaderaNätverk är lätt att underskatta eller ta för givna.
RaderaMan ska ha roligt också.
SvaraRaderaOch få sysselsättningar är tråkigare än att stå utomhus vintertid på en marknad och inte sälja. Tjänar jag bara pengar på det står jag ut med mycket.
RaderaMen det är ju väldigt bra att bli av med det man inte längre vill ha eller har behov av. Då har man gjort något bra i alla fall, istället för att dega.
SvaraRaderaJa, det är inte helt värdelöst (även om det nästan var det räknat i kronor).
RaderaHur såg försäljningen ut av honung hos arrangören? Du måste väl ha tjuvkikat lite, speciellt med tanke på att det inte var fullt med köpare hos dig. Det fanns kanske något som denne försäljare gjorde/hade som du kan ta med dig och bli inspirerad av (som det heter) och/eller som du kan vidareutveckla
SvaraRaderaNej, det såg jag inte alls. De säljer sin honung inomhus och dit hade jag inte tid att gå förrän på kvällen efter att marknaden var slut. Men jag har ju kollat priserna, och så kom det en annan säljare nu och frågade om jag sålde honung, och när jag förklarade att jag inte fick sälja honung här eftersom arrangören säljer själv svarade hon att arrangörens honung är oätlig ("uspiselig"), men vi träffas på en annan marknad nästa helg så där går det ett par burkar.
RaderaSå där kanske du har något: erbjud provsmakning / jämförelser mellan hans uspiseliga honung och din utsökta finsmakarhonung, ja du behöver ju inte tala om att det är just hans honung utan bara säga att det är så vissa konkurenter smakar.
RaderaNja, jag tror att jag gör klokast i att bara erbjuda provsmakning av egen honung, men det är kul att höra när någon uppmärksammat den som god.
RaderaHur gör man för att göra osmaklig honung? Har de konstiga växter hos sig? Förorenat vatten? Jag förstår ju att det smakar olika beroende på typ av pollen, men kan det även ha något med efterföljande beredning att göra? (Typ återvunna burkar där man inte sköljer ur ordentligt innan ny honung fylls på).
RaderaSpargrisen
Nu har jag ju inte smakat den, så det får bli en gissning utifrån vad hon sa om den. Jag skulle tro att den har kristalliserat sig så att den är mer kornig, inte helt slät som de flesta kunder föredrar. Så blir det om man slarvar med rörningen eller "smittar" med gammal honung som inte var slät utan kornig, då kan det följa med till den nya.
RaderaDu hur är det med skatt? Betalar knallar inte det? Det har jag alltid undrat. :)
SvaraRaderaMvh Investeraren
Jag har faktiskt ingen aning om hur det är i Sverige, men i Norge är inkomster upp till 70000 kr/år att räkna som hobby. Så det är vad som gäller när jag säljer honung. Secondhandsopor som kostat mer i inköp än vad jag säljer dem för borde jag kunna sälja precis hur mycket som helst av utan att det är att betrakta som vinst.
RaderaAlltså rent teoretiskt då menar jag förstås.
SvaraRaderaGivetvis.
RaderaMåste göra tummen upp för bloggarens goda musiksmak. Nasse och Nedfallsfrukterna och nu Torsson. Hoppas det finns tillfälle att klämma in Assar höll ett tal av det femte bäste bandet i Lund.
SvaraRaderaMvH Lars
Tack för det, men anledningen är att jag nästan inte lyssnar på musik. Nasse og nedfallsfruktene kom in via Di Derre, som jag i sin tur hört för att jag gillar Jo Nesbøs böcker. Torsson hörde jag på när jag lyssnade på musik, så det är därför jag tänker i de banorna. Hittar jag en anledning kan jag säkert referera till Assar, Jag minns en gammal bil, Klippans centrum eller Det spelades bättre boll.
Radera