fredag 24 januari 2025

Ett år utan matinköp

Jag slutar aldrig fascineras över hur mycket känslor andras konsumtionsvanor väcker. I veckan skrev SVT om en familj som storhandlat mat så att det skulle räcka i ett år. För ett år sedan var det en artikel om när projektet börjat, de hade precis handlat och var spända på hur det skulle gå, och de möttes av mycket hån i sociala medier. Nu kom summeringen där de berättar hur det gick. Här var en av reaktionerna.

En annan påpekar att även om de bara handlade mat för trettiotusen för det där året kostar djuren på deras gård mycket (vilket han såklart vet lika lite som jag om), så då hade det lönat sig att lönearbeta och fortsätta att konsumera som folk gör mest. Det är såklart möjligt, men de verkar nöjda med sina liv och jag tänker att det också räknas.

Jag förstår att andra inte vill göra som dem, men jag förstår verkligen inte ilskan. Att andras val uppfattas som dumma är en sak, men om familjen Wallman trivs med att handla en gång om året (och det gör de tydligen), låt dem göra det då!

I själva sakfrågan, om det sparar pengar att handla en gång om året, är jag inte säker på att det skulle göra det för mig. Om man spontanköper skräpmat vid varje butiksbesök blir det en annan sak. Men jag tror på strategier i största allmänhet. Därför tror jag både på fasta handlingsdagar, handlingslistor, matscheman eller vad som helst. För allt detta leder till medvetna beslut och när det kommer till ekonomi vinner planering över spontanitet. Inte varje gång, men över tid.

Men med det sagt, tycker du att höjden av lycka är att spontanhandla tre gånger om dagen och du har tid och råd att göra det – så gör det!

51 kommentarer:

  1. Jag blir minst sagt nyfiken på hur hitlerkopplingen kom till.

    Jag skulle nog lätt tjäna pengar på att handla en gång om året då jag säkert handlar 5 ggr/vecka idag. Men en gång i veckan känns som ett tillräckligt ambitiöst mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar inte försöka analysera sådana hjärnor. När det blir FÖR dumt går jag bara vidare.

      Hade jag handlat fem gånger i veckan hade jag absolut testat en gång i veckan innan jag går över till årshandling ;-)

      Radera
    2. Något i stil med: Jag är god, alltså är människor som inte tycker eller gör som jag onda - hitler var ond, alltså är andra som inte gör som jag; hitler

      Radera
    3. Fast den förenklade logiken går ju att slå hål på genom att konstatera att Hitler använde luft, alltså bör man sluta andas om man är en god människa.

      Radera
    4. Ja eller att alla vegetarinaner är hitler, eftersom hitler var vegetarian

      Radera
    5. Det med. Om han ens var det, jag har hört olika teorier där. Och med det sagt tänker jag fortsätta att vara vegetarian alldeles oavsett om Hitler var det, han är inte en faktor i det valet.

      Radera
  2. Blir det inte billigast om man handlar på rabatterade priser som brukar erbjudas av livsmedelsbutiker varje vecka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är sånt man använder och inte bara köper för att det är billigt. Annars blir det ju lite som när TV-shop slänger med en badboll på köpet för att man ska handla snabbt utan att tänka.

      Själv sparar jag pengar på att köpa varor som är nedsatta pga kort datum och den grejer missar man ju om man bara handlar en gång om året.

      Radera
  3. För min del hade nog lagerhållningen blivit lite av ett problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För kylvaror absolut. Men torrvaror tar förvånansvärt lite plats och man rymmer mycket på liten yta om man har ordning. Kolla t ex min skafferihylla här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/harrytur.html

      Radera
  4. Fattar inte varför folk retar upp sig över andras val så länge det inte drabbar någon annan. Tycker att det är intressant och kul när folk gör något som avviker från gängse normer men tråkigt att en del retar upp sig på allt möjligt/Eme

    SvaraRadera
  5. Min drift att hålla ett skafferi hemma är av några anledningar.

    Jag kan fylla på lagret när det är billigt för sådant som håller länge. Har jag en månad med mycket dåligt in så kan jag äta ur förrådet och minska minuset. Jag är inte kinkig, men äter helst sådant jag är sugen på, det jag en gång köpt hem är sådant jag gillar, iaf när vinden blåser åt rätt håll. Händer något, behöver inte vara världens undergång utan som när jag blev fysiskt insnöad ca 10 dagar förra vintern så har jag i ladorna att borra ner hälarna och klara det flera gånger om.

    Sedan bekvämligheten. Har alltid hatat både att storhandla och att veckohandla, men att ha mängder av basvarorna hemma och bara kunna ta tio steg från kommunhuset som jag besöker kanske tio gånger per månad för att komma in i stadens största mataffär o köpa till det som behövs.

    Oftast protein, bröd eller mejerier. Nr ett är nog kattmat. Med tanke på ett par dagar gammalt inlägg, mina tre pälsklingar kostar kanske en dryg hundring i torrfoder de månader de inte har tillgång till gnagare (jodå, de har ständigt torrfoder tillgängligt även då).

    De är det sista jag sparar in på, då säljer jag kåken, slutar att snusa samt att besöka apoteket röda näsan innan dess! =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bekvämligheten är värd mycket, att bara gå till lagret och hämta en ny kartong när den gamla tar slut.

      Mina katter har också ständig tillgång till både gnagare och torrfoder :-)

      Radera
    2. Utelämnade/glömde en vital del, fynden och bulkköpen lokalt görs i stadens billigaste butik, X:-tra som är 50 meter från min väg hem.

      Det kunde kanske billigare men med tid och transportkostnad inräknat så har jag svårt att tänka mig att det är ett korkat upplägg. Fyndlägen utanför denna grund utnyttjas såklart.
      /JB

      Radera
    3. Extra i Norge tror jag ibland har tagit namnet från att de är extra dyra, men även där finns fynd.

      Radera
  6. Det finns ju en aspekt ingen verkar ta upp (eller kanske inte begripa?) att histaminhalten i maten ökar med tiden. Det beror ju mycket på om maten var färsk när den inhandlades och hur den sedan förvaras (inkl. temperaturen när den transporteras hem). Den finns risk för histaminförgiftning om viss mat har försvarats för varmt. Med det är inte allt. Det som är mer dold är att man kan råka ut för histaminintolerans om man äter för mycket mat med höga (men inte direkt "giftiga") halter av histamin. Då kan inte kroppen bryta ner all överskott av histamin och man börjar få olika symtom, som kan vara svåra koppla till vad det beror av... Många av dessa symtom påminner om allergi och faktiskt så hjälper anti-histamin. Både naturlig antihistamin i föda och syntetisk medicin. Histamin i normala nivåer är inga problem, vi behöver ju det ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, men idag har vi ju frysar som tar bort den aspekten, liksom frystorkning och diverse konserveringsmetoder, eller vakuumförpackning som denna familj verkar använda sig av.

      Radera
    2. Risken för histaminproblematik är nog överdriven. Det är inte så att patienterna står på kö till vårdcentralen med symtom som skulle tyda på det.
      /Christoffer.

      Radera
    3. Jag är skeptisk till alla fixeringar. Minns nu ni att socialstyrelsen rekommenderar 6-8 brödskivor per dag och att det kommer ut nya cancerlarm var månad över vad man ska sky som pesten. Lev efter det om ni vill, jag gör det inte.
      /JB

      Radera
    4. 6-8 brödskivor om dan kampanjen var på sjuttiotalets mitt, var du ens född då JB:)

      Radera
    5. 1976. Om jag minns rätt är JB en gammal gubbe i min ålder, så då var han född. Även om mitt eget minne från själva kampanjen är rätt vaga.

      Radera
    6. Jo, patienter står faktisk i kö för histamintolerans. Men eftersom det inte erkänns av skolmedicinen som en sjukdom så behandlas alla dessa patienter för andra sjukdomar som t.ex. allergi, mag tarm problem, migrän, eksem etc...listan kan göra mycket lång. Dessutom är det inte alls ovanligt. Ni kan lätt framkalla det själv. Ät lagrad ost, rökt fisk, mycket processade köttprodukter (man mörar ju kött gärna), surkål och gamla konserver i några veckor. Jag lovar garanterat att histaminintolerans kan inträffa. Bland annat har de som äter enligt karnavuordieten en större risk att drabbas av detta om de inte ser upp med att äta så färsk kött som möjligt. Den finns så många bakterier som bildar histamin. Att frysa maten stoppar bakterierna, men bara så länge det är fryst. Att steka maten tar inte bort det alls. Ägg däremot är utan histamin, när skalet skyddar innehållet (så länge de inte är för gamla).

      Radera
    7. Ärligt talat tror jag inte helt på vakuumförpackning, för det finns bakterier som inte behöver luft för att överleva. Det är därför det finns två olika sorters antibiotika, en för bakterier som behöver syre och en för de som inte behöver det.

      Radera
    8. Familjen inlägget handlar om har egna köttdjur och höns som ger ägg, så den karnivora delen av deras matintag är antagligen väldigt färsk.

      Radera
    9. Helt rätt Sparo, vi börjar bli gamla gubbar både du o jag. Lustigt då min utforskande själ verkat fastnat vid ålder 15 år. Själv är jag född -72 och jag vet du är liknande och tror t.om samma år.

      Det var intressant att lära att propåerna kom redan -76, det var ett halvår innan jag lärde mig läsa så kunskapen måste gått in genom social osmos över tid. Det var dock en del andra kampanjer jag minns jag plockat upp innan lekis, spola kröken o så.

      Sedan började ju min nio år långa vänsterindoktrinering där man fick de rätta åsikterna, presumtivt, genom skolmjölken.
      /JB

      Radera
    10. "Spola kröken" hade jag glömt bort. Var det med den där käcka "Sluta grogga, ut och jogga" som Bengt Bedrup körde?

      Radera
    11. Som min pappa sa till farmor "om morsan spolar röken spolar sonen kröken".

      Bengt Bedrup var väl alkis?
      /Annika

      Radera
    12. Japp han var alkis Bedrup bodde uti Spånga.

      Radera
    13. På mitt lekis satt det även uppe slogans och sätt att påverka innevånarna med underteckning T-län.

      T-län = Närke även fast jag bodde i en riktig outlier till by som rent juridiskt tillhörde Västergötland även om all vår styrning kom från Närke.

      Min fråga, vart tog bokstaviseringen av länen vägen, var det bara en tillfällig fluga? Detta var strax innan 1980 alltså.
      /JB

      Radera
    14. Bedrup var ju det, men jag vet inte om han fick något återfall senare i livet. För övrigt (jävlar vad långt från ämnet vi kommer nu) ett underbart samtal mellan Kenta och Bengt Bedrup i Melodifestivalen när Bedrup frågade Kenta om han levt ett hårt liv och Kenta svarade: "Jag tror du har levt hårdare."

      Länsbokstäverna lever på Facebook Marketplace, men bara där tror jag.

      Radera
    15. Dräpande svar från Kenta där! Som av en händelse har jag som ambition att se ”De kallar oss mods”, ”Ett anständigt liv” och vad den tredje av Jarls filmer heter undflyr mig just nu.
      /JB

      Radera
    16. Det sociala arvet. Den tror jag mig inte ha sett, men del 1 och 2 såg jag. Inte jätteimponerad, om jag minns rätt, även om det här fyllesnacket har kvalitéer:
      https://www.youtube.com/watch?v=qEJSbejRRmg

      Radera
    17. Owww! Det där var ungefär lika underhållande som att vara nykter chaufför på en fyllefest, något man snabbt lär sig undvika… Tänker nog ändå att jag borde se dem, men nu kändes det trögare.
      /JB

      Radera
    18. Jag tycker riktigt att det är underhållande. Kanske för att jag numera sällan dricker sprit så då slipper jag bli så där dum i huvudet.

      Radera
  7. Jag gar till "min" butik var och varannan dag. Storhandla funkar inte för mig för jag har ingen bil, och jag har dessutom gott om tid. Jag gar ofta nagon gang mitt pa dagen när det inte är mycket folk, och har stenkoll pa extrapriser samt att jag ofta köper mat till halva priset pga sista förbrukningsdag. Planerar aldrig en meny, utan det far bli vad jag antingen just köpt och/eller vad jag är sugen pa den dagen.

    Jag har inte uppfattningen att jag skulle spara pengar pa att bryta den vanan.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan bil blir det svårt, även om jag i perioder veckohandlat med hjälp av ryggsäck. Men årshandling får man inte till på det viset med mindre än att man får den levererad. Vilket i och för sig inte är omöjligt att de fick.

      Radera
    2. Bara idag fick jag motsvarande 130 kr i rabatter, bl.a. var det 30% pa katternas torrfoder. I morgon blir det en runda till, sen har jag torrfoder för nästan ett ar i lager.
      /Annika

      Radera
    3. Jag tror att jag också har det. Skön känsla att åtminstone katternas matbehov är täckt för ett år.

      Radera
  8. När jag veckohandlar, med en lista upprättade efter plan, så kan jag ju inte undgå i butiken att merparten människor tycks hata planering. De vandrar hellre runt i butiken till synes planlöst och köper det som faller dem in. Låt mig gissa att det är samma människor som måste kasta minst 25% av sin mat, för att sen beklaga hur dyr mat blivit.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant iakttagelse! Själv har jag nog oftast så fullt upp med min utprintade handlingslista att jag inte ens sett hur de runt omkring mig gör. Nästa gång jag handlar ska jag lägga ett par minuter på att granska kunder.

      Radera
    2. Det roliga är ju att se på andra hur de handlar. Dock har jag lärt mig att inte gå in i rusningstid vid 17. Jag tar nog en timmes bastu istället för att stå i kö och knöckas bland allt folk som går i taket och klättrar i hyllor.

      Radera
    3. Nämen Sparo, vada printa ut? Har du glömt hur man skriver för hand? Och sparar ett och annat träd när man kan använda reklampapper och kuvert som anteckningsblock.
      /Annika

      Radera
    4. Nu ser jag nästan fram emot nästa butiksbesök.

      Jag har nästan glömt hur man skriver för hand, men det handlar inte om det. Vid storhandling tar det för lång tid att göra det för hand. Men givetvis skriver jag ut handlingslistan på papper med text på baksidan, någon gammal räkning jag återanvänt eller liknande :-)

      Radera
    5. Jag gör nästan likadant. Använder skrivelser från alla de mängder av myndigheter som finns. Vänder skrivelsen och fäster de kvitton som skall in i bokföringen på dem. Sparar både papper och blir en del av förvirringsmetoden.

      Radera
    6. Haha, förvirringsmetoden! Tycker det är lite roligt att se där pappren långt senare, som man hade slängt om man inte kunnat använda baksidan på dem.

      Radera
  9. Omvänt kan man gå bet på att inte ha koll på vad det man köper kostar. Jag har stenkoll för de som jobbar är olika i hur de arbetar och det är ofta de lägger in en tia extra där en femma där. 15kr missat av kassören på 500 blir 3%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det väl inte kassörskan som gör det längre, priserna ligger i systemet och hon bara blippar. Men visst är det märkligt hur ofta priserna är felaktiga, och märkligt nog är det nästan alltid till kundens nackdel.

      Radera
  10. Hur är det möjligt, jag hade totalt missat detta inlägget! Och kommentarern.
    Min första spontana tanke var att de måste vara skönt att slippa handla, och tänk vad mycket tid de spar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tiden och att slippa stressen när allt finns hemma.

      Radera