fredag 10 januari 2025

Tidningar är bra grejer!

Jag tycker att tidningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det sägs att de är värdelösa och oanvändbara. Eftersom jag känner på mig att jag varit med i denna klagokör vill jag härmed slå ett slag för tidningar. Här är några användningsområden där tidningar är oslagbara.

Fönstertvätt

Det finns skrapor och dukar för att få bort vattnet från rutan efter fönsterputsning så att man slipper få fula märken av intorkat vatten. De fyller säkert sin funktion för industriell putsning, men när vi vanliga människor putsar fönsterna hemma max någon gång om året vill jag påstå att man får överlägset bäst resultat genom att först gnugga en blandning av diskmedel och vatten på rutan med exempelvis sämskskinn, och därefter knyckla ihop ett tidningspapper och torka fönstret torrt med det.

Eldning

Jag eldar med ved. Innan brasan är igång använder jag papp och takspån, men allra först är det tidningspapper som gäller. Ibland tittar jag på campingkanaler på Youtube. De späntar gärna upp ett vedträ till tändstickstjocka pinnar och tänder dessa och bitar av näver med ett tändstål och jag kan inte för mitt liv fatta varför. År 1025 kanske, men 2025 är det inget som slår tidningspapper och en vanlig tändare.

Maskering

Jag bygger och målar mycket hemma och behöver ofta täcka ytor för att slippa att i efterhand tvätta dem rena från färg, murbruk etc. Det finns golvskyddspapper på rulle, men det är långt ifrån gratis. Till skillnad från tidningspapper, som tack vare sin storlek dessutom är lättare att ta hand om efteråt. Det gör också att man behöver lägga dem omlott, men det gör ju inget.

Biodling

Här är det stora användningsområdet för mig. En uppslagen tidning av normalstorlek är perfekt storlek för att täcka en låda till bikuporna. För att inte honungsrester eller vaxmal ska sprida sig från låda till låda på lagret har jag för vana att lägga ett tidningspapper mellan varje uppställd låda. Är det gamla foderramar kan man nästan vara säker på att det annars droppar honung från lådan ovanför och så småningom ner på golvet. Nu fångas de upp av tidningspappret, som slängs när lådan tas i bruk.

När jag sätter ihop två bisamhällen till ett behöver bina tid att vänja sig vid varandras doft eftersom olika samhällen luktar olika. Inget sätt jag känner till är då lika effektivt som att sätta ett tidningspapper med några revor mellan lådorna. När tidningen är uppäten har bina hunnit bli kompisar. Media förenar alltså även bin, inte bara människor som oavsett politiskt läger kan enas om att Aftonbladets Anders Lindberg är dum i huvudet.

Använd fantasin

Om du varken målar eller biodlar finner du snart andra användningsområden för tidningar. De går att använda som packningsmaterial när man flyttar eller skickar saker. Man kan slå in frukt eller fisk i dem. Fyll gärna på med egna förslag i kommentarsfältet. Jag tror ändå att jag visat min poäng, tidningar är användbara, även om de inte alltid är läsvärda.

57 kommentarer:

  1. Tidningspapper som stötdämpare runt porslin.
    Tidningspapper i botten på papegojburen att skita på.
    Tidningspapper i komposthinken, håller det torrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bra grejer alltihop! För kompost har jag löst det genom att samla kompost i ett durkslag så att det kommer luft underifrån. Fast numera häller jag min kompost i varmkomposten ute på tomten så då skulle det egentligen inte behövas, bara när komposten är för blöt och den brukar ofta inte bli det.

      Radera
  2. Och är man född efter 1970 och inte läser tidningar, går det lika bra med reklampapper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är född efter 1970 (om än inte mycket), men jag läser inte heller tidningar. Dels får jag rätt mycket reklamtidningar i brevlådan, säkert 5-10 per vecka. Och så har jag tiggt ihop av grannar med dagstidning.

      Radera
  3. Läser tidningen digitalt och har "reklam nej tack"-dekal på brevlådan, så numera finns det i princip inget tidningspapper hemma överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer du förbi en pappersåtervinning så brukar det finnas att hämta när behovet uppstår.

      Radera
  4. Nej, nu är du ute och cyklar. Tidningar har även spelat ut sin roll när det gäller att tända en brasa.

    Tidigare än vände även jag tidningar till detta, men i dag har tidningar blivit utkonkurrerade av en betydligt bättre produkt. Braständare gör jobbet snabbare, med mindre arbete och ger mindre aska och lyckas ”alltid” på första försöket. Kostar 40öre per tändning och är bättre. Det tidningen tidningen gör bättre är att få en ev kallpropp i skorstenen att släppa, men hur ofta behövs det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom på att tidningar fortfarande är oslagbara när det gäller att snabbt torka ur blöta/fuktiga skor o stövlar. Då är de bättre än elektriska skotorkare.

      Radera
    2. Braständare? Nej, jag använder sönderrivna mjölkpaket, brinner utmärkt, utan sot, och lämnar så gott som ingen aska då de förbränns närmast helt.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Tole: Om jag tänder upp i snitt fem gånger per dag blir 40 öre ändå några hundralappar i löpet av vintern. Och askan kommer alltid till användning:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/10/nyttan-av-aska.html

      Christoffer: Jag använder kartong också. De har jag tiggt till mig i matbutiker som alltid brukar ha ett okomprimerat lager på några kubikmeter som de är glada att bli av med. För mjölk köper jag dunkvis, så det blir inga mjölkkartonger här.

      Radera
  5. Slå in blommor med, använda som underlag i sopskåpet eller att ställa skitiga saker på. Vid omplantering av blommor. Vid nöd kan man skrynkla ihop tidningspapper och torka sig i rumpan med. Händer inte numera men när jag var liten och det rådde brist på toapapper och pengar./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket nöd vet jag inte om jag upplevt :-)

      Radera
  6. llt det där + som knäskydd när man byter hjul på bilen (enda nackdelen att det inte får blåsa för mycket, för då blåser de bort...).
    Ev. som sittunderlag om det är kallt att sitta på något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som sittunderlag är de inte dumma. Är det blött kan man lägga ett par tidningar i en plastpåse så slipper man att fukten går in i tidningen och fortplantar sig uppåt.

      Radera
  7. Du kan i alla fall lösa Sodokun, den är i alla fall inte så vänstervridet eller kimatreligiöst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig fastnat för sudoku, men det är nog nyttig hjärngymnastik.

      Radera
  8. Som underlag till kaninburen (en bekant ville få gamla tidningar till detta, de hade inga tidningar själv)
    I förskoleklasser vill de gärna ha tidningar att klippa ut bokstäver ur och samla på för att sen bygga ord.
    I andra klasser vill de ha till bildlektionerna när de ska lära sig göra papier mache-figurer.
    Till grillens grilltorn, där man har tidningspapper längst ner under briketterna (funkar bättre än braständare). Dagstidningar funkar bättre än glansiga reklamblad.
    Till att tända majbrasan eller mindre brasor.
    Till papperspåsen där man ska slänga matsopor.
    Som underlag när man rensar fisk.
    Som underlag när man tinar räkor. Och slå in räkskalen i efter att de skalats.
    Korsorden i dagstidningen lämnas till pensionärer i bekantskapskretsen (pensionärerna har en annan dagstidning).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förskoleklasser?! Det där trodde jag gällde mest för utpressare:
      https://www.youtube.com/watch?v=-EaHOqN-SDg

      Ja, glansiga reklamblad är en styggelse. Det är det enda som hamnar i min pappersåtervinning. Jag tror att de hämtar åtminstone en gång i månaden. Första gången jag rullade ut soptunnan till tomtgränsen var efter 1,5 år och då var den ändå långt ifrån full.

      Bra med recycling till pensionärerna också!

      Radera
    2. Visst känns det ganska surt att tvingas betala för tömning en gång i månaden när det bara behövs efter 1,5år?

      Radera
    3. Det finns betydligt surare utgifter som känns ännu mer orättvisa. Sophämtningen av papper kan jag leva med. Då är det värre med exempelvis kompost som jag tar hand om helt på egen hand, men ändå får betala för. Jag hade dessutom kunnat få lägre sophämtningsavgift om jag hade haft en varmkompost godkänd av kommunen. Min är precis lika bra, men dess tillverkare har inte betalat några mutor, eller vad det nu kan bero på.

      Radera
  9. Tyvärr har vi inget tidningspapper, saknar det just vid fönsterputs. Fungerar utmärkt med endast lite fönsterputs. Blir skinande rent.

    Har endast digital tidning (avslutar alltid prenumeration, men får nya erbjudanden hela tiden, just nu 99 kr/månad för SVD), det blir för dyrt annars, samt ger alldeles för mycket att bära till återvinningen.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker diskmedel funkar bättre än produkten fönsterputs. Det enda jag använder den till är till att rengöra glasögon någon gång emellanåt.

      Radera
  10. .,
    JAG använder tidningen för att hålla mig informerad om omvärlden, journalister gör alltid ett bra jobb och tidningar belyser ämnen från alla synvinklar. Alla ämnen tas upp och inga ämnen lämnas utanför eller spelas ner eller spelas upp värderingsmässigt. Det är helt enkelt ett måste för en livskraftig liberal demokrati och för välinformerade och välutbildade medborgare, för ett samhälle som tar sig an eventuella problem, och som på sikt leder till välmående invånare i ett gott och välfunktionerande samhälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just denna kommentar var en av de bättre jag läst på länge, tumme upp!

      Radera
    2. Med reservation för att inte alla journalister alltid gör ett bra jobb, tycker jag att det är ett bra sätt att halla sig informerad. Läsa olika tidningar, gärna fran olika länder. Hellre det än att hänga pa de asociala medierna.
      /Annika

      Radera
    3. Anonym 19:05, jag blir nyfiken pa varifran du hämtar din information?
      /Annika

      Radera
    4. Hellre läsa tidningar än sociala medier? Jösses. Varför spendera massa tid på att sen försöka reda ut allt vad media ljugit om respektive det lilla som är sant? De gör ju inget annat än ljuger numera.

      Radera
    5. Och allt i sociala medier är sant?
      /Annika

      Radera
    6. Muahahahahaha!
      /JB

      Radera
    7. Du har definitivt bättre förutsättningar att fånga upp olika versioner på sociala medier. Dagens journalister är inte undersökande riktiga journalister, de är propagandister.
      Ta bara nu senast när ärke äcklet Anders Lindberg från oberoende S bladet luftar att historien om våldtäkterna i UK är fake news. Vad är det för fel på karln och hans pack?

      Radera
    8. Jag anar en gnutta ironi här.

      Men såklart är inte allt i tidningar lögn och detsamma gäller för nästan hela internet. Fördelen med nätet är att det snabbt går att scanna av många fler källor. Med några schyssta nyhetsaggregatorer som var och en hämtar intressanta artiklar från hundra källor kan man få information från ett väldigt brett spektrum utan att resa sig från stolen.

      Radera
    9. Annika: du tillhör sannolikt inte den "ironiska generationen". Ironin skiner som en sol i kommentaren ovan :-).
      /Christoffer S.

      Radera
    10. Joda Christoffer S, men jag visste att det kommer kommentarer om att all traditionell media innehaller 'fake news', sa jag ville sla ett slag för vanliga tidningar. Jag är trött pa alla troll pa nätet.
      /Annika

      Radera
  11. Jag slår in julklappar och presenter i tidnings- och reklampapper. Slipper köpa presentpapper och inbillar mig att jag gör en liten insats för miljön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man duktig på det (det är tyvärr inte jag) blir det ofta rätt snygga paket av det också.

      Radera
  12. Får du slut på dasspapper så kan dagstidningar duga som reserv. Skit som skit :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog inte riktigt det, och jag skulle dessutom vara livrädd att få stopp i avloppet.

      Radera
  13. När jag var yngre så var jag storkonsument av importerade specialämnestidningar, säkert minst 500 kr/mån. Där räddar internet min plånbok idag även om jag fortfarande inte är kompis med att läsa böcker på en skärm utan vill ha pappersböcker.

    Tidning då, typ dagstidningar.
    Där kommer jag på två ytterligare användningsområden.

    Papier maché eller hur det stavas. Inte för att jag pysslat med det efter lekis och det var inget vidare ens då, men men.

    Hoprullat med ett gäng växelmynt i sig så har jag lärt mig att det är ett effektivt våldsverkarverktyg man kan få in på engelska fotbollsarenor för att njuta lite av sporten. Inte för att jag hålls med sådant. Fått en tung klocka i fontanellen den enda gång jag gått på en hockeymatch, det är min erfarenhet av supportervåld.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappersböcker slår e-böcker och ljudböcker med hästlängder, tycker jag.

      Det sista låter som "The Millwall brick" i den underbara serien Lilyhammer:
      https://youtu.be/P98j_wBerZM?feature=shared&t=110

      Radera
    2. Exakt så, fast i versionen jag såg så pinkade man inte på tidningen.

      Tackar för tipset, Lilyhammer ligger nu på min omedelbara ”skall se”-lista! 👍
      /JB

      Radera
    3. Det borde den, den är välgjord, tänkvärd och humoristisk.

      Häromdagen nämnde jag Roeng (eller om den heter Roeng kommune), en norsk tv-serie med samma skapare som Lilyhammer. Också sevärd, även om det bara är en säsong och inte lika sanslöst bra skådisar:
      https://www.imdb.com/title/tt8068378/

      Radera
  14. Jo, kom på en till. En av mina favoriträtter, fish and chips, serveras ju gärna i en tidningspappersstrut.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig att jag provat det, men jag har testat lutfisk och det smakar ju åtminstone som tidningspapper :-)

      Radera
    2. Ja, lutfisk är något jag ätit en gång och aldrig mera. Det smakade bara kemiexperiment trots mängder av vitpeppar som jag älskar. Då har jag ändå testat surströmming några gånger.
      /JB

      Radera
    3. Jag förstår att det finns folk som gillar sånt jag inte gillar, och som vegetarian är det säkert många som tycker att jag har en märklig diet. Men det finns mat jag verkligen inte förstår, som surströmming. Jag fattar att man behövde äta sånt för att överleva när det var svält och inte fanns frysskåp. Men nu liksom?!!

      Radera
  15. Tidningspapper doppade i smält stearin till är mumma när brasan ska tändas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer inte stearinet klägga igen kaminen/spisen?

      Radera
    2. Jag har inte upplevt några sådana problem på mina kanske 5 eldningssäsonger. Men jag eldar i hederlig kakelugn (dagligen), kan hända att det risken för att det kläggar igen är högre i en annan typ av kamin.

      Radera
    3. Men hallå! Stearin brinner, det blir inget klägg kvar...

      Radera
    4. Ja, jag tänker att en kamin med ett galler i botten för att släppa igenom aska skulle kunna fyllas av stearin som droppat ner och svalnat. Men jag vet inte, det kanske inte vore ett problem där heller.

      Radera
  16. Nu har jag kollat första halva säsongen av ”Lilyhammer” och det är inget snack utan den är grymt bra och jag kommer att se samtliga tre säsonger på raken!

    Hade ingen aning om att Steven Van Zandt även är en vass skådis eller att Lasse Hallström (älskar Mitt liv som hund) varit inblandad i en serie!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde det var den löjligt coola skidlärarchefen från Snowroller i en roll. Lite som att ha Bengt Alsterlind i Smala Sussie eller Per Ragnar i Låt den rätta komma in. Nu var det inte det, bara lik.
      /JB

      Radera
    2. Vass skådis är kanske att ta i. Det är ju en rätt extrem roll där han spelar över en del. Men visst, han funkar.

      Var Lasse Hallström inblandad i Lilyhammer? Det var mer än jag visste.

      Radera
  17. Off-topic, hittade en artikel med följande rubrik på SVTs webbplats:
    Slalompappan Alexander i Siljansnäs lägger 100 000 kronor per säsong: ”Dyrare för varje år”

    Är det inte häpnadsväckande vad dyrt det har blivit att idrotta nuförtiden?

    /Bengt-Åke Connhöjd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen häpnadsväckande. Jag hittade artikeln:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/slalompappan-alexander-i-leksand-lagger-100-000-kronor-per-sasong-dyrare-for-varje-ar
      "Det finns familjer i Stockholm som lägger 550 000–700 000 per säsong, de kan åka på glaciärläger till Sydamerika på försäsongen, berättar Norling."

      Radera
    2. Så sant som det är sagt, Stockholmssyndromet är på riktigt: " The desire to keep up with the Joneses has long driven unnecessary spending. In today’s social media-driven world, this pressure has intensified. Constant exposure to curated images of others’ lifestyles can fuel a sense of inadequacy and drive competitive spending. "

      Radera