Att panta burkar har blivit något av en symbol för oss snåljåpar, även om jag tror att det är få som tjänar några jättepengar på det. Men det blir en slant. Jag har två säckar för ändamålet hemma, en norsk och en svensk, och då handlar jag ändå aldrig burkar med pant. Men eftersom norrmän gärna åker till Sverige för att köpa öl, läsk och energidryck kastas även svenska burkar i den norska naturen. Inte sällan ser jag de svenska burkarna i soporna vid butikernas pantmaskiner. Kunderna testar dem väl i maskinen, upptäcker att de är svenska när de spottas ut och kastar dem eftersom de inte orkar vänta till nästa Sverigetur.
Framöver lönar det sig bättre när
svensk pant höjs till norsk nivå, men jag tror inte att
det kommer att göra någon skillnad. Orkar man inte ta med sig
burken för en krona gör man det knappast för två, oavsett var man
bor. Men okej, köper man en platta med 24 burkar får man tillbaka
48 kr istället för 24 kr, gör man det upprepade gånger blir det
ännu större anledning att lägga om beteendet. Jag hade gärna sett en större höjning, så att det svider att vara lat.
Om man nu inte pantar av miljöskäl
eller för att det är normalt att i möjligaste mån ta hand om sin
egen skit. För hur jobbigt är det egentligen att samla upp
tomburkar och PET-flaskor i en påse och ta med när man ändå
handlar? För jobbigt tydligen. Varje vecka hittar jag kastade
burkar, och då letar jag inte ens. Jag bara tar hem dem jag ändå
ser.
Min prognos är därför att den här lilla höjningen inte kommer att föra så många fler burkar tillbaka till butiken. Jag slipper i alla fall svära när jag klättrar ner i ett dike på joggingrundan och upptäcker att de snåla jävlarna handlat i Sverige, från och med i sommar får jag lika mycket betalt för dem som för norska burkar.
En bra sak. Jag har svårt att gå förbi en kastad burk och nu kanske man till och med kan ta hand om de lite mer svåråtkomliga.
SvaraRaderaHade förresten velat ha din take på denna sjuka affärsidé. Världen är ur led.
https://www.sydsvenskan.se/2025-01-21/kvarglomda-paket-saljs-fynd-och-besvikelser-pa-emporia/
https://www.instagram.com/p/DE-lZGjM_eA/?hl=sv
Problemet för mig är när jag knallar två meter ut i skogen bara för att upptäcka att burken är belgisk och pantfri. Vad gör man då - slänger tillbaka den i naturen eller springer en mil hem med en burk bara för att kasta den i soporna?
RaderaSvårt när din ena länk är till en låst artikel och den andra till ett språk jag inte begriper. Jag måste helt enkelt ha mer fakta för att ha åsikter. Men med det sagt skulle jag nog inte ha så starka åsikter ändå. Är det människor som köpt och betalat för saker som de sedan glömt att hämta ut är det tragiskt.
Exakt. Man köper kvarglömda / ej uthämtade paket och betalar per gram. Bilden i den låsta artikeln är talande. Uppspärrade ögon över att ha köpt något på vinst och förlust som man antagligen inte behöver.
RaderaJag tänker mest på hur modiga alternativt dumdristiga de var som vågade sig in på Emporia för detta. Jag hade aldrig tagit den risken.
RaderaEmporia är vårt närmaste köpcenter. Rätt skakande när skjutningen skedde. Barn som blir rånade etc. Jag är där då och då i jobbet men föredrar andra ställen om det nödvändigtvis skall köpas något. 11-åringen vill inte dit.
RaderaJag förstår 11-åringen.
RaderaI Sverige kan man panta burkar även om de är utländska, givetvis får du inte ut pant men de går in och har gjort det så länge jag kan minnas. Gör de inte det i Norge?
RaderaDet visste jag inte, och jag vet inte exakt hur det funkar i Norge heller, men om maskinen inte är nöjd med streckkoden spottas burken ut.
RaderaDetta gäller bara burkar, inte flaskor av någon anledning. De går inte in om de är utländska, men det mesta utländska är ju tyska ölburkar. Hur ser det ut med just det i Norge?
RaderaJag tror att det mest är norska och svenska här.
RaderaBara ETT "brett med brus"? En normal kundvagn i en svensk mataffär nära gränsen brukar ha en hög stapel med läskflak. Och så har de en kundvagn till med mat som tex fiskkakor. Sen går de till godisbutiken och köper några kilo lösgodis.
SvaraRaderaSpargrisen
Det är sant! De gånger jag varit i sådana butiker (som inte är särskilt billiga med svenska mått mätt utan i första hand vänder sig till norska kunder) har jag slagits av att man måste gå 50 meter in i affären för att komma till den riktiga maten.
RaderaOm man hittar nån riktig mat.
RaderaJag befinner mig nära gränshandelsbutiker ibland på somrarna. En gång behövde vi köpa en blyertspenna. Bara det och det var svårt att hitta en! Maten för hela veckan var redan inhandlad. Gissa om både norrmän och kassörskor stirrade på oss när vi kom och lade upp endast en lite penna på bandet :-D
Spargrisen
Jodå, jag har köpt en del grönsaker i gränshandelsbutiker och de ser ut som i andra affärer. Blyertspennor har jag nog inte köpt sedan 80-talet :-)
RaderaSparo får väl akta sig så att han inte slutar sina dagar som Burk-Curt Degerman. Det finns ju inte några småsparo som skall ärva.
SvaraRaderaMvH Lars
Jag har inte Burk-Curts engagemang i samlandet.
RaderaJag samlade pant när jag gick gymnasiet 2013-2016, runt 20kr om dagen fick jag in.
SvaraRaderaEn hundring i veckan, det är inte fy skam.
RaderaTycker pantmaskinerna har blivit mycket bättre sen dess, bättre på att känna igen streckkoder, oavsett om de är hela eller lite skadade eller inte. Det har dessutom blivit vanligt även i mindre butiker att ha pantmaskiner där man helt enkelt häller ner hela sin pantsäck istället för att behöva stoppa in dem en och en.
RaderaJag har använt sådana maskiner någon gång, men då får jag bara en lista över godkända och icke godkända, och min erfarenhet av icke godkända är att försöker man en gång till och kanske gnuggar lite på streckkoden kan den mycket väl funka. Så får jag tio "icke godkänd" från säcken tänker jag att det hade kunnat vara tjugo kronor om jag fått försöka igen.
RaderaHmm, verkar som att maskinerna fungerar annorlunda i Norge, och då har jag ändå använt sån maskin från Tomra som ju är norskt. Den registrerar inte burkar efter form eller nåt, har den problem med att läsa en streckkod så får du tillbaka den och kan försöka igen. Den maskinen jag har närmast spottar mer eller mindre ut dem i tråget där man häller ner dem och låter de passera igen.
RaderaJa, det är nog mest Tomra, både i Norge och Sverige. Vanliga maskiner funkar som du beskriver även här, men inte de jag testat där man häller ner en hel säck på en gång. Där får jag bara kvitto på hur många tvåkronors, trekronors och ogiltiga det var i säcken. Möjligt att det finns olika här med, men efter att jag upptäckte det har jag pantat burk för burk istället. Ofta har jag inte så många att det gör skillnad i tidsåtgång.
RaderaDe jag har jobbat med som kastar pantflaskor i soporna (trots att det fanns en säck för pant i samma rum!) kommer knappast bry sig om att panta för en krona till. Köpt är redan köpt och det är för jobbigt att göra allt engagemang för att panta. Så är helt enig i din spaning, tyvärr.
SvaraRaderaEn helt annan fråga, jag kan inte minnas att du gjort något inlägg om hur du tänker kring pengar kvar när du dör, iom att du inte har någon given som ska ärva dig (om jag hängt med rätt?). Hur tänker du där?
Ja, orkar man inte ens slänga flaskan i en annan säck hjälper nog ingenting.
RaderaJag tänker att det saknas allmänintresse i vad som ska hända med mina pengar, plus att det riskerar att bli ett ganska deppigt inlägg. Min allmänna uppmaning till alla i samma läge är att skriva ett testamente. Vart pengarna i det ska gå lägger jag mig inte i, men hittills har jag bara hört talas om en enda människa som aktivt valde att hans kvarlåtenskap skulle tillfalla Allmänna arvsfonden.
Så tänker jag, men det blir det knappast ett helt blogginlägg om.