fredag 31 januari 2025

25 värmetips från amish

Jag har redan tidigare fastslagit att amish är den religiösa sekt som ligger närmast mig när det kommer till ekonomi, men nu snubblade jag över en video som visar att jag har ännu mer gemensamt med dem än jag hade trott. Det handlar om 25 tips för att hålla sig varm på vintern och jag klickar i så många boxar att jag undrar om de inspirerat mig eller om det är tvärtom. Här är en länk till videon!

Hur mycket som egentligen kommer från amish är jag osäker på, men här är punkterna jag delar med dem enligt videon:

1. Klä på dig! Ös på med så många lager att du inte fryser. Har man redan kläderna är det i princip helt gratis.

2. Använd långkalsonger. Ja, här åker de på i september och hänger med hela mars, möjligen april också.

3. Använd bomullssockor. Ett par extra sockor eller tofflor på vintern gör mig mindre känslig för kalla golv.

4. Använd filtar. Jag värmer upp mitt sovrum med vedkamin. Det är varmt när jag somnar, sedan sjunker temperaturen under natten för att bli kallt på morgonen om det är kallt ute. En extrafilt ovanpå täcket är ett smart sätt att reglera temperaturen. Då flyttar jag fram problemet till ögonblicket när jag ska lämna den varma sängen och kliva upp för att tända kaminen igen, men man vänjer sig.

5. Baka och laga mat på vedspis. Tyvärr har jag ingen riktig vedspis, men jag har två kaminer jag kan laga mat på och det gör jag. Särskilt långkok där jag kan låta en kastrull stå och småputtra ett par timmar, i princip gratis. Bonustipset att ha en stor gryta med vatten som hålls varm länge efter att kaminen slocknat använder jag mig av varje dag hela vintern.


6. Träna för att hålla värmen. Jag kan väl inte säga att det är därför jag tränar, men jag har absolut märkt bieffekten. Efter ett träningspass går kroppsförbränningen upp och då behövs inte lika mycket värme utifrån.

7. Stäng av oanvända rum. Jag bor alldeles för stort. Inget problem på sommaren, men på vintern stänger jag av 3-4 rum. Jag låter dem inte gå ner på minusgrader, men 7-8 plusgrader räcker fint.

8. Använd vedkaminer. Jajamen, jag har fem.

9. Använd en varm tröja eller jacka inomhus. Ja, varför inte? Det var vi ju inne på redan i första tipset. Ett extra lager i form av en stickad tröja, jacka eller morgonrock är ett praktiskt sätt att sänka behovet för hög temperatur. Särskilt bra när jag ska in och vända i något av de där avstängda rummen i punkt 6, och när jag kliver upp tidigt för att sälja honung på julmarknader åker skoteroverallen på redan innan frukost.


10. Drick varmt. Kaffe dricker jag nog ungefär lika mycket av hela året, men det blir mer te och varm soppa på vintern. Det värmer upp händerna när man håller i koppen och kroppen när man dricker.

11. Fyll golven med mattor. De isolerar huset samtidigt som de värmer upp fötterna. Jag fick massor av mattor med på köpet av huset, annars hade jag nog inte haft så många. Men det är mysfaktor i mattor.

12. Utnyttja kroppsvärme. Människor funkar, men kommer ju med så många negativa bieffekter. Tacka vet jag husdjur: ”Even pets contribute to the warmth. Having your dog or cat sleep at the foot of your bed ads extra heat.” Jag har två katter för ändamålet. Det tog ett tag för dem att förstå sina roller som värmedynor, jag misstänker att de tidigare ägarna (av både huset och katterna) inte lät dem sova i sängen. På sommaren tillbringar de ofta nätterna i ladan eller utomhus, men på vintern har vi en deal – jag kliar dem på magen och de värmer upp mig.


13. Använd mössa och halsduk. Som många barn var jag negativ till mössa under uppväxten, men på den tiden hade jag hår. Värmen stiger uppåt och utan mössa förlorar man en massa kroppsvärme den vägen, så nu har jag mössa all vaken tid när det är kallt, både inne och ute. Bara lite olika tjocklek beroende på temperatur. Halsduk används också, men ännu oftare buff som kan dras upp och täcka ansiktet. Särskilt bra när jag springer.

14. Värm upp rummen du är i. Tenderar tips 6. För detta ändamål är kaminer perfekta. Jag värmer i första hand upp sovrummet som också funkar som arbetsrum. På vintern äter jag där också. I köket behöver jag inte ha varmt när jag bara är där för att laga mat i en kvart. Om jag däremot ska baka och laga mycket mat en dag är det en annan sak. Likadant med verkstaden jag har till biodlingen som i stort sett inte används på vintern. Där tänder jag bara upp kaminen om jag ska jobba där och när jag gör det passar jag på att jobba hela dagen. Annorlunda på sommaren när jag ofta tillbringar en halvtimme där i anslutning till arbetet i bigården.


Inga tofflor på sommaren.

15. Stäng dörrar. Hela idén med att värma upp delar av huset faller om man slarvar med dörrar. Det här är relativt enkelt för mig eftersom de rum jag stänger av på vintern också är de rum jag vill ha kattfria. De ska inte in och vässa klorna på soffan i vardagsrummet eller riva bland ramar och verktyg i biverkstaden. Glömmer jag dörren öppen kommer de in på nolltid, nästan som en naturlag.

Jag anammar alltså minst 15 av 25 amish-tips. Och några av de övriga kan jag absolut testa, som varma vattenflaskor, värmedynor (utan päls och puls alltså) och tjocka gardiner. Det sistnämnda har jag i några rum, men skulle kunna tänka mig att konsekvent byta till tjocka, långa gardiner vintertid.

Vilka tips använder du för att hålla värmen? Har du något varken jag eller amisharna tänkt på?

94 kommentarer:

  1. 1. Draperi. Bland det första vi skaffade som nytt när vi flyttade in i ett gammalt hus var ett draperi för balkongdörren. På sommaren är den fråndragen men hela vintern uppfyller den sin funktion som stopp för kyla genom den tunna och dragiga dörren.
    2. Frigolit. Vi har en köks/källaringång som används flitigt på sommarhalvåret. Samma här att dörren inte är välisolerad. Så när hösten sätter in ordentligt (och vi inte använder den ingången lika mycket längre) så sätts en måttanpassad frigolitskiva (egentligen är det två stycken) på insidan av dörren. Eftersom den dörren går in i en egen "tambur" dit nästa dörr inifrån huset är stängd så stör det inte estetiken för den som blir störd av sånt.
    3. Kakelugn i sovrummet. Har jag inte. Saknar det (fanns i barndomshemmet)
    4. Elektrisk värmefilt. Ett av barnen är väldigt frusen. Där finns en värmefilt i sängen som sätts igång strax innan läggdags. Den har timer med automatisk avstängning efter en viss tid. Ändå har barnet tre täcken....
    5. Jag har hellre yllesockor än bomullssockor som extra par när jag fryser.

    Annars känns tipsen mest som sunt förnuft: Klä på dig lager på lager om du fryser, se till att kyla inte sprider sig dit du är och värme inte sprider sig dit du inte är. Elda inte för kråkorna, dvs se till att värmesystemet är funktionellt för ditt behov.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ettan och tvåan har jag använt. När jag köpte huset satte jag en filt som draperi innanför ytterdörren som var hopplöst tunn. Sedan bytte jag ut dörren, men kanske att ett snyggt uppsatt draperi skulle fylla sin funktion även nu.

      Frigolit har jag haft innanför fönsterna i källaren, men nu har jag köpt nya (nej, begagnade) fönster i samma storlek som de gamla och planen är att sätta dem innanför så att det blir bra fyrglasfönster istället för dåliga tvåglas.

      Elektriska filtar är ett okänt område för mig. Jag stör mig inte så mycket på att klättra ner i en kall säng bara det blir varmt snabbt. Däremot funderar jag på att köpa eluppvärmda handskar, men jag har inte kommit till skott än.

      Radera
    2. Liftskötarna i fjällen har eluppvärmda sockor när det är riktigt kallt. Kan det vara något för dig när du står på en kall marknad?

      Spargrisen

      Radera
    3. Ja, det är det jag tänker, men fötterna är inte så farliga. Dem fryser jag sällan om, och händer det kan jag trampa runt lite. Värre med händerna. De kan frysa i åtta timmar på marknader och har det väl börjat blir det bara värre.

      Radera
  2. Burr.. 7-8 grader i rummen man inte använder är okej, på gränsen till lyxigt. Men vad ligger temperaturen på där du är då?
    Tipsen jag kan bidra med är: 1) Höj temperaturen på värmepumpen. 2) Res söderut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag har luftvärmepumpen ställd på 10 grader och eldar upp med ved från det är det väldigt varierande. I sovrummet siktar jag på 24 när jag ska sova och har jag otur är det 11 när jag vaknar. Jag vill gärna ha över 18, särskilt om jag ska sitta ner. Håller jag igång med något fysiskt är jag inte så känsla.

      "Res söderut" är inte så dumt, men jag gillar att gå runt hemma och pyssla, så semester blir fort lite trist.

      Radera
  3. Jag har ett pyttelitet fritidshus som jag använder året runt. Men från oktober till maj har jag en isolerande måttanpassad skiva som stänger av övervåningen från den uppvärmda undervåningen när jag inte är där. Har bara underhållsvärme på, sedan eldar jag tills det blir lagom varmt. Med egen ved så klart :-)
    Sedan kör jag varmvattenflaska i sängen eftersom jag inte har katt. En petflaska med varmvatten räcker för att värma upp sängen och den är fortfarande behagligt ljummen på morgonen när jag vaknar på morgonen. Inte lika mysigt som katt, med mindre hårigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vilja göra så, stänga av hela övervåningen. Problemet är att husets enda badrum finns där.

      Skaffa katt! De är mycket roligare än PET-flaskor. Hårigt ja, men mina har vant sig vid att bli kammade och då blir det bättre.

      Radera
  4. Allting du nämner ovan handlar ju om att halla värmen. Mitt tips är därför att flytta söderut, men jag inser förstas att det inte later sig göras för särskilt manga. Själv behöver jag bara ha pa värmen ca tre manader om aret och da för att halla ca 20° inomhus.

    Men visst, amisharna har en poäng med att leva minimalistiskt, även om gudgrejen är nagot jag inte haller med om.

    Om jag inte bodde i en stad skulle jag hellre köra häst och vagn än att aka bil eller andra transportmedel.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett spartips så gott som något.

      Jag har också svårt för gud. När det kommer till sparsamhet och skägg är jag med dem.

      Själv föredrar jag löpning när det är möjligt. Är lite rädd för hästar.

      Radera
    2. Skägget skippar jag gärna, men jag tror att du skulle kunna lära dig att älska hästar om du bara försökte. Det gick ju bra med katter.

      Och jag vet att du har sagt att du köper ägg fran grannen, men jag tror ända att du skulle ma bra av att skaffa höns. Själv har jag aldrig haft, men alla jag känner som har eller har haft höns säger att det gör gott för välmaendet. Plus förstas att man blir självförsörjande pa ägg.
      /Annika

      Radera
    3. Det kan jag säkert, men de är stora och så tror jag att de kan sparka ganska hårt.

      Egna höns kan det absolut bli, men förutom att de innebär jobb tror jag att äggen blir dyrare än de jag köper idag. Därför känns det rimligare att lägga tid på fler bin istället.

      Radera
    4. Ja, folk som inte vet bättre säger att hästar bits i ena ändan och sparkar i den andra. Jag som var hästtjej i ungdomen har en annan uppfattning.

      Allt handlar väl inte om pengar, och även om äggen skulle bli nagot dyrare tror jag fortfarande att du skulle uppskatta att ha egna höns. Ar ganska säker pa att de är mysigare att ha att göra med än dina ilskna bin.
      /Annika

      Radera
    5. Jag tror inte att hästar är mördarmaskiner, bara att de kan vara farliga.

      Det kan säkert finnas mysfaktor i höns. Det är därför jag inte utesluter det längre fram.

      Ilskna bin, apropå fördomar... Normalt är bin väldigt snälla och tåliga. De är inte rovdjur, som getingar. Själv hade jag blivit betydligt argare än de blir om någon hade lyft taket av mitt hus, lyft upp rummet jag är i, skakat ner mig golvet och eventuellt sprutat vatten på mig.

      Radera
    6. ..och stulit hela skafferiet :)

      Radera
    7. Ja, det med, men då får de socker tillbaka och det gillar de bättre.

      Radera
    8. "Jag tror inte att hästar är mördarmaskiner, bara att de kan vara farliga."

      Crazy Horse mördade 81 personer.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Fettermanmassakern

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Se där! Då tar jag genast tillbaka allt och påstår motsatsen :-)

      Radera
    10. Indiannamnen överträffar till och med namnet Tom-Hjördis. Crazy Horse, Kicking Bear, Flying Hawk, Touch the Clouds (Crazy Horses 2 meter långa vän), Red Cloud, Black Fox mm.

      Men nu tycker du säkert att jag är långt ifrån bloggämnet.

      Tom-Hjördis

      Radera
  5. Ja, det är klart. Inte f-n kan det vara klimat-domedags-sekten i alla fall, som ligger närmast... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämfört med det känns till och med pastafarianerna med sin tro på det stora pastamonstret rimligt och seriöst.

      Radera
  6. Eftersom miljöfascisterna (MP) har sett till att förstöra energisystemet i Sverige med miljöfarliga vindsnurror (som aldrig blir lönsamma och har endast intermittent produktion), så får man ha ylletröja på sig inomhus nuförtid. Jag vet inte... men det verkar som de vill jävlas så mycket de kan med vanligt folk. Det är någonting satanistiskt med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att jag ser några andra partier kämpa hårt mot vindkraften. Just nu är Ebba Busch den jag oftast ser gå ut och betona hur viktig vindkraften är för det framtida klimatet.

      Radera
  7. Säkert goda tips ovan. Men, vissa ting i vardagen vill jag inte kompromissa om likt en Miljöpartist.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir inte miljöpartist av att sätta på sig en tjock tröja bara för att Åsa Domeij gjorde det.

      Radera
  8. Jag har faktiskt funderat över om vi skulle kunna straffbeskatta miljöpartister? Jag menar de har ju nu pådyvlat hela eu en ohållbar situation som någon måste betala för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du skulle må bättre av att tänka på något annat ;-)

      Radera
  9. Tycker att tips nr 12 är bäst. Så länge det inte innebär att jag måste dela säng med något husdjur. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är valfritt, men katter vinner över människor i min värld, även om en sådan just nu gör vad hon kan för att blockera skrivbordet mellan mig och tangentbordet :-)

      Radera
  10. Väldigt mycket är samma, stänger av tre rum, eldar en del. Sockor och filtar.
    Sen har jag en altandörr, som består av två dörrar, och vintertid när de inte används placerar jag en madrass däremellan. På undre halvan iaf där det inte är fönster.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker inte vi ska leva som man gjorde på 1800-talet. Mitt tips är att bygga ett nytt kärnkraftverk och producera mer energi så att vi kan ha minst 20 grader Celsius inomhus hela vintern till överkomlig kostnad.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget emot kärnkraft, men det var mycket som var bra på 1800-talet också.

      Radera
  12. Använder 8 av dem, men nu har jag styrt upp tempen från 4,8C till strax över 10C inomhus. Stor skillnad även om jag ibland tappar fingertopparna, men då kommer filtarna till nytta.

    Skönaste är ändå kroppsvärmen, katten som är snabbast/mest sugen hamnar under täcket och sover natten igenom omhållen av husse. De andra två ligger mellan knäna o vid fötterna och är två välkomna värmekällor.

    Ligger under ett överkast för att inte bli bortklemad. Blir det minus 25 ute så har jag ett duntäcke att plocka fram.

    Antar att jag på vissa sätt att se det är halvgalen.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte vara bra för människor att klemas bort för mycket :-)

      Mina katter är dålig på dylikt samarbete. När jag låg med ryggskott slöt de borgfred och la sig på varsin sida, men vanligtvis är det en katt åt gången som gäller, kommer katt nr 2 blir det krig.

      Radera
  13. Om jag hade plats skulle jag ha höns. Sa hönan till ägget. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får väl ha 8-9 hönor per kvadratmeter, så någon liten garderob kan du väl hitta ;-)

      Radera
  14. Amish står rakryggade även moraliskt. De vägrade att vika sig för den statliga propagandan om att injicera den nödgodkända substansen vissa kallar covidvaccin, men som aldrig genomgick de rigorösa tester som vaccin vanligtvis skall göra.
    Resultatet = noll döda och skadade i biverkningar och noll förändring i totala dödstal/capita. Vilket är linje med de länder som hade en närmast 100%-ig vaccinationsgrad och de länder där ett fåtal tog sprutorna och otaliga boosters.
    Vissa fiskar flyter inte med strömmen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tror möjligen inte att det hade att göra med att de inte umgicks med andra?
      /Annika

      Radera
    2. Ja, det där kommer jag ihåg. Amish gick en VÄLDIGT egen väg genom att tvärtom försöka smitta varandra, lite grann som gamla tiders "mässlingfester" där barn bjöds hem till kompisar med barnsjukdomar för att få dem undanstökade.

      En annan ganska unik grej med amish är att de motsätter sig bidrag för de vill för död och pina inte bli beroende av staten. På det sättet blir de populära både hos samhällsinstitutioner och grannar. De jobbar mycket och de tar inte bidrag om/när de inte kan jobba. Det där kan man tycka vad man vill om, men det känns som människor man vill ska bo i ens kommun.

      Radera
    3. Annika, det tror jag inte. Amish driver ofta butiker och handlar mycket med andra, så de är betydligt mer utåtriktade än exempelvis jag (som fick covid minst en gång, möjligen två).

      Radera
    4. Det fick inte jag, men sa var jag ocksa vaccinerad.
      /Annika

      Radera
    5. Vad har det med saken att göra? Menar du att det fanns något som helst samband mellan vaccinering och risken att bli smittad av viruset? Med risk för att låta som en vänstertomte på Twitter - källa på det?

      Radera
    6. Nej sa menade jag inte, men vad jag förstar fick man en lindrigare form av covid om man var vaccinerad. Jag hade tur som slapp, men höll mig ocksa isolerad sa mycket det gick.
      /Annika

      Radera
    7. Lustigt, jag har förstått det tvärtom. Jag låg till sängs en dag ena gången, andra jobbade jag på som vanligt.

      Radera
    8. @Snåljåp

      "och noll förändring i totala dödstal/capita. "

      Källa på det?

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. @Sparo

      "Menar du att det fanns något som helst samband mellan vaccinering och risken att bli smittad av viruset?"

      Jag tror att en vaccinerad person indirekt är mindre försiktig eftersom den anser sig ha bättre skydd mot viruset.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Det är ju omöjligt att säga. Någon vaccinerad kanske är försiktigare genom att den blivit påmind om viruset. Samma problematik med munskydden som väl nu till och med de mest hysteriska WHO/FHM-ivrarna är eniga om att de inte förhindrar smitta, att genom att ha dem kanske man påminns. Och jag gick gärna en omväg runt munskyddsklädda personer eftersom jag inte ville stressa dem med min existens. Gjorde andra också det kanske de utsattes för mindre risk och då fyller ju munskyddet sitt syfte, om än inte på det sätt det var tänkt.

      Radera
    11. @Snåljåp

      Det går inte att dra slutsatsen att Amish lika höga (enligt dig) dödstal som övriga amerikaner beror på att de inte vaccinerade sig. Om Amish hade likadana dödstal som övriga befolkningen kan det lika gärna ha berott på att de föder många barn har låg medelålder i communityn vilket minskar risken för död i Covid. De kan alltså ha haft relativt höga dödstal om de haft likadana dödstal som övriga amerikaner om man ser till att Amish har låg medelålder och att de är relativt friska jämfört med övriga amerikaner.

      Det enda man kan säga säkert det är att det är svårt att jämföra grupper som lever väldigt skilda liv. Det är inte bara vaccinationstäckningen som påverkar dödstalen i Covid.

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. @Sparo

      "Samma problematik med munskydden som väl nu till och med de mest hysteriska WHO/FHM-ivrarna är eniga om att de inte förhindrar smitta, att genom att ha dem kanske man påminns."

      Munblöjorna skyddade bara omgivningen från skitsnack.
      https://static.bonniernews.se/images/78/0e/780ecd9ec9ec42b8aef03162a5548d61/16x9/original.jpg

      Det var därför intensivvårdspersonalen använde andningsmasker med P3-filter. Att intensivvårdspersonalen sedan smittade varandra i omklädningsrummet oberoende av kontakten med patienterna är en annan sak.

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Det är möjligt att de munskydd de använder i sjukvården funkade, liksom rena gasmasker. Men de där tunna skydden man köpte på apoteket kändes som ren trams.

      Radera
    14. Sparo, testade du dig för covid? Det later annars som om du hade vanliga förkylningar. Men du kanske är mer motstandskraftig än de flesta.
      /Annika

      Radera
    15. @Annika

      En genomsnittlig person som drabbas av Covid kommer uppleva det som en förkylning. Eventuellt med något ovanliga symtom (t ex försämrat luktsinne). Det är ganska få som drabbas av en allvarlig infektion som kräver sjukhusvård.

      Tom-Hjördis

      Radera
    16. Tom-Hjördis, sa kan det säkert vara men jag har tva grannar som är läkare och som jobbade med dem som blev riktigt sjuka. Och en kompis till mig har en dotter som fortfarande har sviter av covid. Men varför vissa drabbas lindrigt och vissa blir sjukare har jag ingen aning om. Jag är bara glad att jag slapp undan viruset.
      /Annika

      Radera
    17. Jag använde sådana där snabbtester där man topsar sig själv (de var gratis) som sa att jag hade covid. Men man kanske inte kan vara säker på det.

      Så här ser jag det. Sjukdomen var jättefarlig för enskilda individer, vissa dog. Detsamma gäller för vaccinet. Skillnaden är att det ena gick att undvika.

      Radera
    18. Själv är jag ateist, men kan se det positiva i de religiösa sammanslutningarna (samt även de negativa, herregud, sitter i kyrkofullmäktige så ser det värsta också. Lätt den mest barnsliga och hysteriska politiska samling jag är en del av…).

      Trots att de på några vis lever som miljöpartister på lsd så finns det ändå mycket inte bara charmerande utan samhälleligt vackert i deras levnadsstil. Tycker jag.
      /JB

      Radera
    19. Amish alltså.
      /JB

      Radera
    20. Ett tag trodde jag att du menade miljöpartister på LSD :-)

      Radera
    21. Fan Sparo, nu fick jag kaffestänk på min ipad då jag inte kunde hålla inne min skrattfrustning! Det var det värt! 😂👍
      /JB

      Radera
    22. Jag blev på riktigt fundersam där. Och själv kan jag tycka att det finns något vackert även med miljöpartisters aningslöshet. Jag hade också velat att världen kunde drivas med sol- och vindkraft. Eller för den delen evighetsmaskiner. Synd bara att det inte gör det.

      Radera
    23. Förstår. Där min syn på miljöpartister och amish går isär är att vissa jobbar järnet för att alla ska bli som de är. De andra vill bara vara ifred. Nu behöver jag inte specificera vilka som är vilka. Udda grupper, större eller mindre, funkar alltid i ett i grunden robust samhälle sålänge de inte påverkar negativt och har det som mål att rubba övriga samhället.
      /JB

      Radera
    24. @Annika

      Jag menade bara att man kan ha haft Covid och trott att man varit förkyld. Självklart blev vissa personer allvarligt sjuka. Även en del personer som inte tillhörde någon riskgrupp.

      Tom-Hjördis

      Radera
    25. @Sparo

      "Jag använde sådana där snabbtester där man topsar sig själv (de var gratis) som sa att jag hade covid. Men man kanske inte kan vara säker på det."

      Jag har för mig att de var tillförlitliga om de visade att man hade Covid men inte om de visade att man inte hade Covid. Dvs de kunde användas för att bekräfta Covid men inte för att bekräfta att man inte hade Covid.

      Radera
    26. Av Tom-Hjördis.

      Radera
    27. Kanske var det så. Jag hade låg tilltro till myndigheter redan tidigare och den gick inte precis upp åren 2020-2021.

      Radera
    28. Det är bättre att läsa forskning om testerna än att lita på myndigheterna. Kvaliteten varierade från snabbtest till snabbtest men att de bättre snabbtesterna visade med stor säkerhet om man hade Covid. Jag tror inte något test gick att lita på för att testa om man var frisk. En förklaring var att man tog testen i näsan/munnen och att alla med Covid inte hade virus där trots att de var infekterade.
      https://www.vardfokus.se/yrkesroller/biomedicinsk-analytiker/manga-falska-svar-med-snabbtester/

      I ditt fall hade du säkert fått utslag för Covid om du hade Covid och om du använde ett seriöst snabbtest.

      Tom-Hjördis

      Radera
    29. Ingen aning om hur seriöst det var. De var som sagt gratis att hämta här så jag tog några stycken när jag ändå hade vägarna förbi. Hade det inte varit för det hade jag låtit bli för jag hade ingen nytta av att veta om det var covid eller något annat.

      Radera
  15. @Sparo

    "Det är ju omöjligt att säga. "

    Det har rätt. Jag kan egentligen bara tala för mig själv. Jag blev mindre försiktig efter fullvaccinering.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch. Kommentaren hamnade fel. Kommentaren är ett svar på Sparos kommentar om WHO/FHM mm.

      Tom-Hjördis

      Radera
  16. Haha!!! Kul att slänga lite bränsle på en känslig brasa. Ni som på allvar tror att covidsubstansen verkligen var ett vaccin kan ju försöka kolla upp vilka regler och lagar som gäller för att få ett nytt vaccin godkänt och varför läkemedelsindustrin inte avkräver dessa för Covid.
    Jämför sedan länder med stor skillnad i vaccinationsgrad och jämna inför faktumet att dödstalsförändringen inte stämmer. Däremot ökar dödstalet i många vaccintäta länder EFTER vaccinationen påbörjats liksom antal missfall, turbocancer, hjärtsjukdomar, fertilitetsminskning m.m.
    För er som fortfarande är osäkra på varifrån och varför detta virus med ursprung i ett kinesiskt laboratorium släpptes lös finns många svar i USA-s nya hälsoministers bok
    https://www.bokus.com/bok/9789189494107/den-verklige-anthony-fauci-bill-gates-big-pharma-och-det-globala-kriget-mot-demokrati-och-folkhalsa/

    Den som bara har ett visst mått av kritiskt tänkande finner ofta svaren oavsett om det gäller effekter av världens mest generösa migrationspolitik, stupade i Ukraina, könsbyte på barn, senilitet eller ej hos amerikanska presidenter eller godkännande av vaccin som inte är vaccin och dess effekter. Och nej, det är inga konspirationsteorier:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Snåljåp

      "Jämför sedan länder med stor skillnad i vaccinationsgrad och jämna inför faktumet att dödstalsförändringen inte stämmer."

      Som jag skrev i en annan kommentar kan man inte jämföra länder rakt av. T ex är vaccinationstäckningen lägre i länder i Afrika än i länder i Europa men även andelen människor som tillhör riskgrupper. Generellt kan man säga att vaccinationstäckningen och andelen som tillhör riskgrupper är störst i i-länder.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. @Snåljåp

      "Däremot ökar dödstalet i många vaccintäta länder EFTER vaccinationen påbörjats liksom antal missfall, turbocancer, hjärtsjukdomar, fertilitetsminskning m.m. "

      Det kan finnas många orsaker till ökningen.
      Att saker inträffar samtidigt eller kort tid efter vaccinationer betyder det inte att det är ett orsakssamband mellan vaccinationerna och de saker du räknade upp.
      Vad gäller fertiliteten så är jag ganska säker på att den minskat långt innan Covid.

      Det är viktigt att skilja på korrelation och kausalitet.
      https://www.forskning.se/fatta-forskning/forsta-forskning/samband-orsak-i-forskning/

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. @Snåljåp

      Att missfallen ökar kan ha en så enkel förklaring som att många väntade med att försöka skaffa barn under pandemin. Det är vanligt att människor väntar med att skaffa barn i orostider. När pandemin väl var kanske fler försökte skaffa barn varför såväl antal födda barn som antal missfallen ökar. Detta eftersom både antal födda barn och antal missfall ökar när mängden graviditeter ökar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. *väl var över

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nej, något vaccin i egentlig mening var det ju inte, men jag använder den termen eftersom alla då vet vad man pratar om.

      Radera
    6. Ovaccad pga genomtänkt beslut.
      /JB

      Radera
    7. Samma här, men andra får ta vad de vill så länge de inte har åsikter om vad jag ska stoppa i mig. Det var det rätt många som hade runt 2021, men de har lugnat ner sig på sistone.

      Radera
    8. @Sparo

      Borde inte de som blir allvarligt sjuka i Covid och som inte har vaccinerat sig få betala sin intensivvård?

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. För om de tagit "vaccinet" hade de inte hamnat på intensiven?!

      Men bortsett från den invändningen, med den logiken borde de som blivit sjuka av mediciner få betala vården det kräver, tjocka och rökare betala för försämrad hälsa, snowboardåkare sina benbrott osv. Det är inte ett samhälle jag vill ha.

      Radera
  17. Verkar vara många här i tråden som aldrig fick uppleva det tråkiga nöjet i att besöka anhöriga på iva under tiden med covid. Hade de gjort det och på nära håll sett vad covid gjorde mot fullt kärnfriska unga personer, då hade de gissningvis haft avsevärt mer respekt för både covid, sjukvård och vaccin (istället för att fantisera om att allt handlar om läkemedelsbolag som helst vill ta livet av dig).
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pratar vi om vaccin nu, eller de preparat som använts mot covid? Jag har inget mer att säga än det jag skrev tidigare:

      "Så här ser jag det. Sjukdomen var jättefarlig för enskilda individer, vissa dog. Detsamma gäller för vaccinet. Skillnaden är att det ena gick att undvika."

      Om du tycker att det är respektlöst är det tråkigt, men inget jag kan göra något åt. Och varken jag eller någon annan i hela kommentarsfältet har antytt att läkemedelsföretag vill ta livet av folk, de fantasierna får stå för dig.

      Radera
    2. Alla läkemedel har biverkningar men det var betydligt fler som dog av Covid än av vaccinerna mot Covid.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Om det inte hade funnit något nödgodkänt preparat hade ingen dött av det. Hade färre dött av covid då? Det är den intressanta frågan.

      Radera
  18. Något jag sett i sydeuropa och också provat själv är att lägga en hoprullad filt, lakan eller något under fönstren ifall de är dragiga. Där jag var hade de en tygorm av något slag som de lade under balkongdörren, men det kan ju vara olika vilka fönster som är dragiga. I övrigt behöver jag inte så mkt, bor i lgh med uppvärmningen inkluderad i hyran, så det är inget jag egentligen behöver tänka på annat än när elementen inte räcker till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte de där tygormarna verkar lite smarta, men det närmaste jag kommit är att använda trasor eller handdukar för att stoppa draget.

      Radera
    2. En tanke jag fått och nog kommer utföra är att skära till och sätta ett par frigolitpluggar under vintern på ett par fönster som är speciellt läckagevänliga och inte levererar mycket av ljus och minskar instängdhet.

      Min ventilation i kåken ligger inom nyttighetens ram utan att fönsterläckage behövs. Den stora mängden stora rutor gör sitt jobb nu efter att jag lagt en hel sommar på att plocka isär, laga, slipa, olja, kitta om, måla, fixa o dona.
      /JB

      Radera
    3. Jag har som sagt haft det i källaren, med trasor intryckta runt för bättre passform. Verkade funka, men det blev rätt mörkt. Det är främst därför jag har bestämt mig för att lösa det mer seriöst/permanent.

      Radera
    4. Permanenta lösningar är oftast att föredra!
      Här är det dock fast monterade rutor (vid ytterdörren) som jag inte tror jag kan förbättra själv på ett permanent bra sätt, utan här behövs en glasmästare som sätter in nya treglas.

      Tills jag landar en stabil inkomst vore att bara korka till kallraset under vintern utan att det skämmer direkt vad gäller ljusinsläpp en nästan gratis ”sålängelösning”. Det får duga under kriget liksom.
      /JB

      Radera
    5. Att lägga "tygormar" är väl bara ett sätt att kompensera för kallras. Är det inte bättre att lösa problemet genom att sätta dit lämpliga fönsterlister så att de blir täta?

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Om det går, men det är ju inte alltid. Och det skadar säkert inte med lite tyg innanför ändå.

      Radera
  19. Vi använder luftvärmepump på natten och på dagen när elpriset tillåter, annars insatskamin. Håller runt 16-17 grader i vardagsrum/kök (samma rum) och 14-ish i sovrummen. Funkar fint och gör av med ca 5000 kWh och 5-7 m3 stjälpt ved beroende på vinter. Har lite problem med kondens på fönstren, främst i sovrummen - hur gör i andra med den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska man bara sova i rummet är 14 antagligen idealiskt.

      För kondensen skulle jag rekommendera en luftavfuktare. På sommaren går den sedan att använda för att torka honung innan slungning, men det är ju inte alla som har det problemet ;-)

      Radera