tisdag 7 januari 2025

Gasa eller bromsa?

Jag har fått ett dilemma som jag inte förväntar mig hjälp med, men jag tänkte ändå redovisa hur jag tänker. Problematiken påminner nog lite om tillväxtbolag på börsen, men gäller istället en bigård. Jag startade min biodling våren 2022, så jag har precis avslutat min tredje säsong. Jag köpte fyra bisamhällen, har efterhand utökat och har nu tio. Min plan för 2025 var att komma upp i runt femton, men när jag köpt in utrustning har jag tagit höjd för tjugo.

Den här taktiken att hela tiden utvidga har kostat. Från början producerar nya samhällen inte mer honung än de behöver själva, och de gamla samhällena försvagas av att jag plockar ifrån dem ramar fulla med yngel som jag istället ger till nya, svaga kupor. Således blir det mindre honung även i de gamla.

Dessutom innebär tillväxttaktiken att utgifterna ökar. Honungen ger ett överskott, men så måste jag springa iväg och köpa nya bottnar, lådor, ramar, lock, tak, spärrgaller, foderkar och allt annat som behövs i varje kupa, och efter varje större inköp av utrustning tycker jag mig ligga trettiotusen kronor back hur mycket honung jag än säljer.


Jag skulle kunna fortsätta så här och till slut ha hundra bisamhällen betalade med honungspengar och hårt arbete. Om dessa hundra producerar 50 kilo honung var kommer jag det året att kunna sälja fem ton honung till ett miljonvärde. Varför inte, jag har inget akut behov av pengarna. Hade det varit riskfritt hade jag nog gjort så, med reservation för att jag antagligen inte orkar/hinner ha så många bisamhällen. Men kanske hade jag fortsatt till 25 innan jag övervägt vinstmaximering.

Under mitt första år hade Norge ett stort utbrott av yngelröta som ledde till att många biodlare fick avliva sina bin, bränna sin utrustning och i några fall inte ens återanvända lokaler till biodling, och det är bara en av alla sjukdomar som kan drabba en biodling. Andra får sina kupor stulna, en verksamhet som underlättas av att alla norska biodlare är skyldiga att rapportera placeringen av sina kupor till Mattilsynet. Sedan kan tjuvar se dem på en karta på nätet och välja vilka som står bäst till för att stjäla.


Håll koll på övriga djur!

Ibland vet man inte ens vad som hände. En biodlarkollega några kilometer från mig har precis upptäckt att bina lämnat fjorton av hans sexton kupor. Händer det mig (och det kan precis lika gärna hända mig som honom) vet jag inte om jag orkar börja om. Kanske hade jag då sålt all utrustning och förvisso fått tillbaka alla utlagda pengar med marginal, men utan något större klirr i kassan.

Därför vet jag inte hur jag ska göra i år. A: Systematiskt fortsätta att utöka antalet samhällen. B: Nöja mig med det antal som överlever vintern, maximera honungsproduktionen och prioritera ekonomin i år. C: Något helt annat – kanske en försiktig utökning där 2-3 nya samhällen får klara sig bäst de kan utan tillförsel av yngel från mina gamla kupor.


Sitt still, jag ska räkna er!

När jag invintrade tio samhällen var jag fast besluten om att skapa nya under 2025, men nu vet jag verkligen inte. Förhoppningsvis blir jag klokare när jag ser hur mina bin klarar vintern och om den drabbade kollegan (som inte tänkt ge sig) får reda på varför hans bin försvann. Jag gillar inte att behöva backa från tidigare planer, men jag vill inte heller få min biodling spolierad utan att först ha tjänat en hacka. Jag menar, en hobby som man inte tjänar pengar på är väl inte värd något?

43 kommentarer:

  1. Finns nog ingen som vet bättre än du själv hur många kupor du ska sikta på. Men jag tänker att taket borde vara minsta av 1) hur många kupor din mark kan försörja 2) Hur mycket honung klarar du att sälja eller 3) Hur många kupor har du tid/ork att sköta. Så hade iallafall jag gjort, expandera till maxnivån sen kommer vinsten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog, och inte ens jag vet.

      1) Min plan var/är att starta ytterligare en bigård så att jag har 10-12 kupor hemma och så börjar jag utöka på det andra stället, från några kupor och sedan uppåt.
      2) Det beror på hur jag säljer. Hur mycket som helst är svaret om jag nöjer mig med vad Honningcentralen köper in för, men det kommer jag nog aldrig göra.
      3) Ingen aning. Fler än jag har nu med nuvarande omständigheter, det är allt jag vet.

      Radera
  2. Kanske läge att pausa expansionen för att vara lönsam ett tag.
    Eller som en managementkonsult kanske hade sagt:
    Konsolidera verksamheten för att skapa positiva kassaflödeseffekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. kanske är det så. Och/eller det där med konsolidering ;-)

      Radera
  3. Tror nog att du skämtar, men en hobby som inte går med vinst kan absolut vara lönsam om man sätter värde på glädjen den genererar. Men efter att ha följt din biodling inser jag hur mycket jobb det innebär, och sedan ska du ju kuska runt och sälja också.

    Måste all tid vara produktiv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, kanske måste inte all tid vara produktiv, men att tjäna pengar ligger högt på önskelistan för alla mina hobbies och det lär inte ändra sig.

      Radera
  4. En hobby är för mig något jag inte tjänar pengar på, utan som jag tycker är utvecklande och roligt. Jag syr kläder och stickar, och får ofta kommentarer som "du borde sälja dem" men då skulle det vara ett jobb, och jag har ju redan ett välbetalt jobb, och timlönen på hobbyn skulle vara patetisk i jämförelse. Min hobby får kosta pengar också, precis som att vara medlem i en golfklubb, liftkort, plantor till trädgården eller annat. Hobbies är en del av livet och behöver inte vara lönsamma för att vara meningsfulla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan väl vara både roligt och meningsfullt även om man skulle tjäna pengar? Jag menar inte att jag måste bli självförsörjande för alla hobbies, särskilt inte för en enda enskild hobby.

      Radera
    2. Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är självgod, mening 2 är ju ointressant för alla utom dig.

      Radera
    3. Varför det? Vi måste väl få ett sammanhang och då är ens egna exempel så goda som något.

      Radera
  5. Lite kul att följa din biodling. Ett ämne jag säkerligen aldrig fått insyn i annars. Men, det verkar mer jobb och potentiella problem än jag kanske hade gissat på.
    Varför är det så pass viktigt att expandera verksamheten i hög takt? Behövs pengarna? Om inte, så är det väl dumt att gasa för mycket? För det är väl knappast som så att du på något vis är den förste med bin, det finns väl ingen fördel i att maxa snabbt? Vad gäller företag, så gillar jag de tillväxtbolag som har förutsättning att självfinansiera tillväxt via skapat kassaflöde.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mycket jobb är det.

      Det är inte viktigt att expandera i hög takt, men allt tar ju tid så om jag exempelvis skulle vilja expandera till 50 kupor vill jag inte att det tar många år från att jag kommer på att jag vill det.

      Radera
  6. Men du är inte sugen på Northvolt / H Mix modellen? Dvs låt någon annan skjuta in rejält med pengar, helt under falska förespeglingar, och sen tar du hela eventuell uppsida själv? Går det åt fanders så tar den där någon annan smällen sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte ett dugg. Jag vill ha så lite med staten som möjligt att göra, både på inkomster och utgifter.

      Radera
    2. Noll-volt bidragssytemet... Sedan innan det kraschar så springer man med pengarna man mjölkat ut för att rädda sig själv. Verkar ju alltid följa det mönstret i bidrags-Sverige.

      Radera
    3. Jag förstår ditt resonemang. För att plundra samhället måste man ha en viss typ av mentalitet. Även vilja associera sig med Timbro och andra pr-byråer och deras korrupta agerande.

      Radera
    4. Jag tror inte att detta är speciellt för Sverige. Det här klippet från tv-serien Exit är helt sanningsenligt:
      https://youtu.be/JdzyPOmSJaY?feature=shared&t=157

      De behövde inte ens skruva till det.

      Radera
  7. Ingen input till ditt dilemma. Men dina inlägg gör att jag har mkt mer förståelse för vad jag betalar för när jag köper lokal honung här hemma vid (handlar ej honung i affären)

    Har skrivit det här förut, om du orkar hålla på med Bin så skulle ett par höns inte vara någon belastning för dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag har tänkt på höns, men hittills har det känts enklare att köpa höns av grannen. Folk säger att höns är så bra för man kan ge dem matrester, men jag har nästan inga matrester. De lär inte nöja sig med lökskal. Och ska man köpa foder till dem är jag rädd att det blir dyra ägg.

      Radera
    2. Om du köper höns av grannen har du väl höns? Men du menar nog höns som inte kläckts än :)
      Hursomhelst, har du dåligt med matrester att ge dem, kan du väl odla deras mat också.

      Radera
    3. Där skrev jag fel. Ägg menade jag.

      Jag vet inte om jag är så bra på att odla så att det vore ett alternativ.

      Radera
    4. Misstänker att de skulle älska grönkål...

      Radera
    5. Möjligt. Jag tänker mer att de äter korn/säd så kanske borde jag odla vete.

      Radera

  8. Jag vet inget om lönsamheten i din biodling eller vad du kan sälja honungen för per kilo på marknaderna i Norge. Men det är stor skillnad på vad du kan få ut om du säljer honungen själv jämfört med om du säljer till uppköpare (iaf är det så i Sverige), och förr eller senare kommer du ju till en gräns där du inte längre har avsättning för all honung du och dina bin producerar. Då får du sälja till en uppköpare och få kanske 20-50% av vad du får på marknader, men samtidigt slipper du mycket arbete med finsilning, ympning, burkning, marknadsföring och knalleförsäljning.

    Jag har kommenterat ett par av dina tidigare biodlingsinlägg eftersom jag själv gjort en sådan resa (från 4 till 250 samhällen). Personligen drivs jag av att starta och expandera projekt som mättar husbehovet och dessutom ger lite överskott som jag kan sälja (exempelvis ägg, jordgubbar, potatis, äppelmust och annat som går att genomföra på en liten gård med små medel och utan stora investeringar/maskiner).

    Just biodlingen föreställde jag mig dock kunna leva på helt och hållet och siktade på 500 samhällen. Med en, två och kanske till och med tre bigårdar är det fortfarande möjligt att hålla det som en rolig hobby vid sidan av vilken sysselsättning som helst, som kan ge rätt bra avkastning, men sedan blir det mer och mer industriellt och monotont. Skattningen och slungningen blir intensiv, slitsam och enformig. Invintring och sockerblandande likaså. Det blir mycket körande mellan bigårdar, mycket mer material som ska hanteras och förvaras. Tidsåtgången under sommarhalvåret ökar markant.

    Mycket som kan gå fel om man har otur med varroa och behandlingen av det, vinterdödlighet som känns lite som lotto varje vårgenomgång, yngelröta som du nämner, vädret som kan förstöra en säsong fullständigt, drottningodling och utökning som inte alls går som man önskar.

    Att ersätta ett eller ett par samhällen av ovan nämnda orsaker är inga konstigheter med ett par bigårdar, men blir man av med 20-40% av alla samhällen eller får en skörd på 15 kg när man lagt ner så otroligt mycket tid på det, är det ganska själadödande.

    Med det sagt hade jag stannat vid en hanterbar mängd samhällen ett par år för att se att det verkligen är roligt på sikt. För som du skriver, det är allt annat än billigt att expandera (även om avkastningen på insatt kapital är väldigt hög ett bra honungsår). Och ibland är det kul att få in pengar som inte redan är tingade till någon kostnad :)

    Eftersom du också dras till hobbys som ger pengar, kan jag ge dig ett uppslag till en lönsam sådan - ett litet äppelmusteri i dina trakter om det inte redan finns. Förutsatt att det finns människor i dina trakter som har äppelträd. Jag har stått en hel del på marknader där vi erbjudit både äppelmust och honung, och av 100 sålda produkter har fördelningen varit runt 95-5 till äppelmustens favör.

    Dessutom är det en fantastisk dryck för en prepper, både för dess smak och lagringsmöjligheter. Och gillar man alkoholproduktion finns det flera alternativ med äppelmust som bas.

    Avslutningsvis, jag blev väldigt glatt överraskad när du länkade till en Big Fish-låt häromdagen, har inte sett någon utanför min "krets" prata om det underskattade bandet de senaste 25 åren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är samma i Norge. Jag säljer just nu honung för 250-480 kr/kg beroende på typ och storlek, snittet kanske är 290 kr, och säljer jag till uppköpare får jag under 100 kr. Men jag har lite idéer om hur jag ska kunna skala upp utan att behöva gå den vägen.

      Visst blir det mer monotont ju större det blir. Därför tror jag (för egen del) på att hellre lägga mer tid per samhälle och kunna få högre marginaler än att rationalisera och till slut sitta med stora maskiner och sälja allt till uppköpare.

      Det finns äppelmusterier i Norge och obehagligt nära också, men kanske kan man konkurrera genom att göra det småskaligare.

      Jag hade själv glömt bort Big Fish, men kommer ihåg att just Nyårshambo spelades flitigt vid nyår, och upptäckte att musiken är överraskande tight för att vara i den genren.

      Radera
    2. Wow, vi fick 120-150 kr/kg när vi sålde honungen själva. Men jag bor i Småland, och fördomar uppstår ju sällan ur tomma intet.

      Mest lönsamt var det att låta folk lämna in sina äpplen och få tillbaka dem i flytande format. Näst mest lönsamt var det att åka ut till folk som inte ville hantera frukterna från sina äppelträd alls, erbjuda sig att gratis ta hand om äpplena, musta själv och sälja på marknad.

      Radera
    3. Jag bor i ett land med sockerskatt :-)

      Det där med äpplen ska jag absolut kolla upp. Är själv ingen mustfanatiker, men det ligger ju i tiden att ta hand om det naturen ger.

      Radera
  9. Ja, om du bara kan finna glädje i livet om det du gör är ekonomiskt lönsamt, så önskar jag dig lycka till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl att hårdra det jag sa och dessutom effektivt undvika alla tecken till ironi, men tack för lyckönskningen.

      Radera
  10. Jag skulle nog välja alternativ C. Tycker A gar bort, du har sa mycket annat att göra samt att det innebär investeringar. Sitta still i baten tror jag inte du kan :) sa B gar ocksa bort. Blir spännande att följa!

    Jag tycker inte att man maste tjäna pengar pa en hobby, om den ger tillfredsställelse i livet. Men det klart, den far inte kosta hur mycket som helst heller.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet verkligen inte, men det blir säkert en kombination. Förhoppningsvis kommer mer info om läget ge mig lättare beslut.

      Man måste inte tjäna pengar på allt, men de gånger det inte är så himla kul underlättar det väldigt för min motivation.

      Radera
  11. Ett alternativ är att du ser bigårdarna som en biverksamhet till ditt nya företag som går ut på att mjölka skattepengar. Detta kan t ex ske genom att du erbjuder sysselsättning åt arbetslösa eller till exempel psykiskt störda eller personer som det offentliga sysselsätter i olika dagliga verksamheter. Här finns mycket pengar att hämta. Eventuellt kan du även testa lite äventyrsturism och låta rika nederländare mot en saftig avgift prova på att jobba med bin en dag, inklusive provsmakning av honung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag inte alls intresserad av. Därmed inte sagt att det är fint att det görs verksamheter för t ex psykiskt sjuka (eller utmanade eller vad man säger nu för tiden). Det är bara inte min grej. Just nederländare tror jag har lokala alternativ som gör just det där. Överhuvudtaget är biodling större längre ner i Europa.

      Radera
    2. Kombinera med att slå med lie, hugga ved, bära ved, gå i skogen, hämta vatten ur en brunn, plocka grönsaker och potatis ur landet. Gå i den mytomspunna norska skogen med alla sina historier om troll och liknande väsen. Njuta v den tysthet och lugn som skogen ger.
      Och naturligtvis lite underhållsarbete på fastigheten, tex målning men innan dess slipning osv, gärna med gamla verktyg och metoder som tidigt 1900-tal och 1800-tal. Det paketet är det få eller inga som kan erbjuda nere i Europa.

      Radera
    3. Jag är inte Mandelmann :-)

      Men tystnad kan vara något, ett sånt där "silent retreat" där man betalar dyrt för att gå runt och hålla käften med nedkopplad telefon.

      Radera
  12. Jag har biodling som hobby men råkar jobba med ekonomi. Visst kan man med väldigt många kupor leva på det men till en väldigt låg peng för insatsen. Eftersom jag har det som fritidssysselsättning delar jag alla samhällen varje år och på våren säljer jag av hälften. Tror det ligger bättre pengar i det. Kan ju kombineras med drottningodling. Då s lipper du investera mängder i utrustning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sikt kan det säkert vara något, men särskilt drottningodling tror jag kräver ett visst renommé för att lyckas med. Då tror jag mer på att sälja avläggare.

      Radera
  13. Försenat gott nytt år.
    Funderar försynt.
    Har du tittar över "ergonomi" och "arbetsmiljö" ?
    Ser dig ofta på bilder när du står böjd och arbetar. Och ser inga direkta hjälpmedel typ skottkärra och liknande.
    Inte kritik men man märker inte alltid om man sliter i onödan på kroppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma!

      Bra synpunkt! Jag har faktiskt tre skottkärror och till biodlingen en gammal cykelkärra som funkar att dra kupor på, men det kan absolut bli bättre. Jag försöker göra gymnastikövningar och sträcka på mig, särskilt i biodlingen eller när jag sitter många timmar framför datorn, för jag är en sån som kan gå in i något så att jag inte märker att jag står eller sitter i en obekväm ställning. Jag borde göra systematisk gymnastik för att få lite mer muskler, det tänker jag särskilt när bisäsongen börjar i april. Kanske kan detta bli året då jag inte bara tänker det.

      Radera
  14. "Jag menar, en hobby som man inte tjänar pengar på är väl inte värd något?"

    Man behöver inte tjäna en spänn på en hobby. Frågan är hur stor andel av tiden du lägger ner på biodlingen som är hobby och hur stor andel av tiden som är jobb? För timmarna du jobbar med biodlingen bör du tjäna pengar på.

    Jag misstänker att ditt största problem är att du är lite less på allt jobb med biodlingen. Utan djävlar anamma kanske du inte ska skala upp verksamheten. Det kanske inte är värt tiden du måste lägga på det.

    Och vem har förtroende för en biodlare som kommer körandes i en gammal Volvo? ;) I Tesla-täta Norge av alla länder! Satsa på en Tesla istället för nya bikupor så ska du se att honungen kommer gå åt som smör i solsken. ;)
    https://sparosverige.blogspot.com/2024/11/fortroende-kopplat-till-statussymboler.html

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att man inte måste tjäna pengar på en hobby, jag var lite provokativ där. Men att göra en uppdelning av jobb och hobby på en och samma verksamhet känns helt omöjligt.

      Nej, jag är inte ett dugg less på biodlingen. Nu har jag fått undan nästan allt jag behöver göra med den i vinter och jag längtar efter att få öppna kuporna igen. Min tveksamhet består helt i rädsla för att det ska gå åt helvete.

      Även beträffande bilen har du fel. När jag får ställa bilen bredvid marknadsståndet på marknader kommer många fram tack vare bilen. Jag har dessutom honungsdekaler på den och har sålt honung från bilen när jag är ute på stan i andra ärenden.

      Radera
    2. Då feltolkade jag ditt blogginlägg. Jag läste mellan raderna att du var lite less på biodlingen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det är inte kul varje dag, men på det hela taget tror jag att det är roligare än någonsin.

      Radera