torsdag 22 maj 2025

För mycket mat på en gång

Så har det hänt igen! Grannen odlar fram otroliga mängder libbsticka och precis som tidigare frågade hon om jag ville ha. Hittills har jag aldrig tackat nej till gratis mat och det gjorde jag inte nu heller. Libbsticka är en fantastisk grönsak som påminner om selleri och går att använda t ex i soppor och såser. Men det gäller ju att ta vara på den också. Femton kilo färsk libbsticka äter jag inte upp i brådrasket även om jag såklart började ha den i allt.

Trycket i frysen börjar lätta. Äppelmoslagret har minskat, höstens kantareller är nästan slut och årets blåbär har inte kommit än. Så stjälkarna hackade jag, stekte som hastigast och frös in. Kanske hade jag kunnat hoppa över stekningen, men jag tänker att de kanske skulle bli lite sladdriga annars.

Bladen och de finare kvistarna torkade jag. En del spred jag ut på ytor i kattfria rum där de skulle kunna få ligga och torka länge.

Men för att stressa på torkningen passade jag på att torka en del på plåtar i 60 grader i ugnen under tider när strömpriset var nära noll.



Så småningom var allt antingen torkat eller fryst, så nu har jag libbsticka för många månader fram över. Faktiskt odlar jag den också, men jag vet inte hur grannen lyckas få sådana mängder. Mina stänger växer så försiktigt att de knappt fastnar på bild, så dem lämnar vi därhän i detta inlägg.

Istället vill jag fokusera på förvaringen. Vi lever ju i ett klimat som kräver av hemmaodlaren att kunna ta hand om livsmedel under de perioder de inte går att hämta i naturen. Frysning och torkning är två av metoderna. En tredje är konservering, en fjärde syrning och en femte att förvara fuktigt som i en källare eller jordkällare.

Har du bra tips på förvaring av mat, oavsett om det är grönsaker och rotfrukter eller kött och fisk för den som håller på med sånt – dela gärna med dig i kommentarsfältet.

24 kommentarer:

  1. Förr använde man sig även av saltning, men det är något jag aldrig testat. Kanske inte så hälsosamt att vräka på salt på råvarorna. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukade man inte laka ur saltet innan konsumtion? Annars är det väl en delförklaring att livslängden ökat :)

      Radera
    2. Jag undrar om salt är så farligt egentligen. Jag väntar på nya rön som säger att det inte är det :-)

      Radera
    3. För mycket salt är inte bra, det har jag erfarenhet av. Det var en gang (haha, början pa en barnbok) som jag hade problem med magen och tappade aptiten. Da köpte jag pulversoppor, för det var det enda jag fick i mig. En liter om dagen. Jag svullnade upp och doktorerna fick ingen ordning pa mig, innan en väninna till mig sa till mig att kolla hur mycket salt det var i soppan. 38% om jag inte minns fel.
      Aldrig köpt pulversoppa sedan dess, och blev frisk.
      /Annika

      Radera
    4. Vore det 38 procent salt i soppan tror jag att du hade varit död nu, men jag fattar principen. Salt är nog inte så bra, men min mor hade natriumbrist och som jag minns det nästan uppmanad av läkaren att salta mer på maten.

      Radera
    5. 38% salt i pulvret, men sen tillsätter man vatten. I soppan blev det kanske 3-4%. Men det kan nog vara för för mycket för somliga ändå.

      Radera
    6. Det låter fortfarande hysteriskt mycket, men kanske var det så. Vi kan hur som helst enas om att pulversoppor bör undvikas.

      Radera
  2. Biltong-torkning är ett lite mindre känt sätt. Riktar sig egentligen mest mot kött. I kort är det väl en låda med fläkt och ibland värmeelement som torkar i omgångar. Har för mig att du inte äter särskilt mycket kött, så kanske inte aktuellt för dig. Men konceptet går nog att tillämpa och anpassa.
    Syltning är väl tekniskt sett också en preservering om man vill namedroppa.

    Vakumpacka saker gör ju att de håller typ 6-8ggr längre också. Finns ju plastpåsar med vac-packare. Men även burkar man kan sätta någon pryl på om man vill återanvända.

    Hur gick det för äppelmosburkarna som du kokade och förvarade i skåp utan mer preservering som jag tipsade om.... månader sedan nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig hört talas om biltong.

      Jodå, det gick utmärkt, men jag frös ändå in mycket.

      Radera
  3. Nu blir det snart action hos Sparo.
    Från wiki: "Örten har kallats för kärleksört och ska enligt gammal folktro vara ett effektivt afrodisiakum."

    SvaraRadera
    Svar
    1. ojojoj! Försöker grannen säga något?? ;)

      Radera
    2. Nej då, hon har garanterat ingen sådan baktanke.

      Radera
  4. Bloggaren är lite trögstartad på den amorösa fronten. Fast 15 kg bör få fart på livsandarna.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så desperat att jag ger mig på jakt efter lyckligt gifta damer är jag inte.

      Radera
  5. Hur gott gratis än är. Ta och dubbelkolla biverkningar vid överkonsumtion. Läser flyktigt om eventuella mag- och njurbesvär.
    Tycker också att det står att den kan vara ordentligt giftig för katt.
    Annars finns det lite recept med gurka - någonstans stod rökt gurka. (Gnuggar fortfarande ögonen.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ mycket att det blir medicinsk överkonsumtion har jag inte ätit av någonting (annat än kolhydrater).

      Rökt gurka lät intressant!

      Radera
  6. Vet knappt något om detta, men syrade grönsaker a la arabiska köket är hållbart och gott.

    15 kilo libsticka låter galet. Kommer inte ens ihåg hur det smakar men tänker lite på fänkål. Kan ha tokfel.
    Det vill jag iaf aldrig ha ett gram av igen. 15 kilo krydda liksom.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mer som selleri, skulle jag säga. Jag fick inga fänkålsvibbar och hade inte gillat det.

      Jag bar hem dessa femton kilo en kilometer på ett knepigt sätt pga dåliga påsar och fick träningsvärk i axlarna.

      Radera
  7. Frystorkning?
    https://friluftskompaniet.com/frystorka-mat/

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, men i "vanliga frågor och svar" tycker jag att de har missat den viktigaste - vad maskinen kostar. De snuddar vid kostnaderna med:

      "Frystorkad mat är dyrare än konventionellt torkade eller färska produkter på grund av den komplexa och energikrävande processen den genomgår."

      Radera
    2. Jag har inte en aning om vad de kostar men i en tråd på Reddit skrev någon att en sådan maskin kostar ca 30 000 kr.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det är mer än jag har lust att betala. Hörde förresten nyligen om en bra glassmaskin för det facila priset av 120 000 kr. I ett hushåll får man väldigt mycket glass för de pengarna.

      Radera
  8. Ett minne från min barndom jag aldrig glömmer var när jag med min mor, hennes vännina och hennes son som var en av mina bästa vänner åkte in för första och enda gången från den lilla byn till Stockholm av någon okänd anledning, antar damerna ville se sig om och kanske finhandla för en gångs skull.

    Det jag hade som poäng var att jag såg en ankpress på NK för 55 000 kr. Fastnat. Då, slutet av 70-talet var det ännu mera galet än nu för en produkt vars nytta är…. …inte daglig.

    Nå, fick med mig gosedjuret som var med mig många år i sängen iaf, en tyghund som hette Lady. 😊
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver man en ankpress och vill handla ståndsmässigt så kostar det :-)

      Radera