onsdag 14 maj 2025

Gammalt, men gratis

Bäst-före-datum är en märklig företeelse. Jag fattar varför de finns, men ibland undrar jag över nyttan. Inte bara jag, komikern Ismo Leikola har också reflekterat över detta:

Vatten säljs i flaskor nu. Alla flaskor har ett bäst-före-datum tryckt på flaskan. Det här vattnet har cirkulerat jorden i fyra miljarder år, men nu är det förstört.

Allvarligt talat undrar jag vad som händer om man låter en flaska okolsyrat vatten stå i en sluten förpackning i tio eller tjugo år. Smakar det sämre? Men det gäller allt annat också. Mina grannar är med i en förening som driver en kursgård och nyligen hade de utrensning och gav mig en hel påse fullt fungerande mat vars enda fel var att den gått över bäst-före-datumet.

Det är oklart om de fyllde upp sitt eget kök först eller om de såg detta som u-hjälp till den stackars svensken, men nu har jag glutenfritt knäckebröd och jasminris för lång tid framöver. Och kakao, en lyxprodukt som antagligen köptes in till ett betydligt lägre pris än det värderas till nu. Den gick ut i höstas, men inte kommer jag märka det. Varken nu eller om fem år när jag tar det sista. Jag har inte märkt att någon enda av dessa matvaror skulle ha blivit för gammal.

Jag fattar att kursgården måste göra så. Om Mattilsynet gör en inspektion och hittar en massa utgångna matvaror på ett läger med betalande gäster får de bergis böter. Men skulle inte vuxna människor kunna bli betrodda att själva bestämma vad vi ska stoppa i oss? Vi får ju välja att konsumera cigaretter och sprit, så vill vi leva onyttigt finns ändå alla möjligheter.

Om jag vore gäst på ett hotell eller pensionat hade jag inte haft några problem med en frukostbuffé med fil som gick ut förra veckan och flingor som gick ut förra månaden, särskilt om det pressat priset. Samma i matbutiken, vid rätt pris köper jag mycket.

53 kommentarer:

  1. För manga ar sen besökte jag en släkting och hon hade ett förrad med varor. Jag hittade Läkerol och fragade om jag fick ta en ask. Ta alla sa hon. Bäst-före-datum var 10 ar tidigare. De smakade som vanligt. Och eftersom hennes son hade jobbat pa företaget som da tillverkade dem fragade jag honom varför det stod bäst-före. Da berättade han att det var lagstiftning pa att skriva det pa paketen. Sa du har rätt i att det betyder ingenting.

    Visst, för färskvaror förstar jag det, men inte för torrvaror. Sa nu kan du njuta av en god chokladdryck med komjölk fran grannarnas kossor.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. I princip samma med honung. Säljer jag den hemifrån behövs inget bäst-före-datum, men i butik måste det stå. Teoretiskt kan honung hålla hur länge som helst.

      Ja, choklad från ena grannen, mjölk från den andra. Det är kortrest mat!

      Radera
  2. Ofta smakar mat bättre efter bäst före-datum, när smakerna "satt sig". I alla fall om man talar om de få gånger jag köpt färsiga såser, röror eller annat som är halvfabrikar, men det är sällan dock.
    /Christoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha! Det är ändå märkligt, tycker jag. Men okej, så är det med viss hemlagad mat också, bättre efter en dag eller två i kylen än direkt efter tillagning.

      Radera
  3. Håller inte riktigt med där, vissa saker tappar smak efter ett tag. Vilket vi märkte bla när vi hade köpt massor av små Festispaket (de där drickorna i tetrapack utan kolsyra). 2 månader efter passerat Bäst-före-datum så hade vi många kvar men när vi smakade så smakade de just ingenting!
    Våra barn har bättre (känsligare) smaklökar än vi föräldrar och märker direkt när något tappat smak, surnat eller fått en konstig bismak. Ofta beror det just på att datumet passerats. Inte alltid med en dag (men definitivt om det är mjölk och sommar, inte alltid affärerna klarar av att ha obrutna kylkedjor), ibland håller det flera månader.
    Julmust _kan_ hålla till påsk om det står mörkt och svalt, men är också en sån sak som tappar smak.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julmust hade jag trott skulle hålla smaken hur länge som helst, möjligen med mindre kolsyra.

      Jag tänker som så att har jag betalat för maten ska det vara toppklass, men har jag fått det gratis och nästan hemlevererat ställer jag betydligt lägre krav. Inte så att jag äter surnat mögel, men de problem du nämner hade jag helt klart levt med.

      Radera
  4. Reglerna har uppstått och blivit EU-lag för att tillverkare förr höll på och fuska så mycket med lagerhållning och ompaketering så att produkter som var otjänliga såldes och folk blev sjuka. Såklart att vinstdrivande företag vill tjäna så mycket som möjligt. För att reglerna ska vara transparenta och inte tusen olika har också samma sorts produkter samma tidsgränser - vissa sorters konfektyr som Läkerol innehåller inget fett och håller hur länge som helst, medan det som innehåller choklad eller annat fetthaltigt härsknar och smakar illa. Men det är ju därför det heter "Bäst före", konsumenten bestämmer själv när det ska ätas upp. Trist för kommersiella aktörer som du nämner, men med bra planering kan man hålla svinnet till ett minimum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara dålig business att sälja otjänlig mat. Själv har jag det senaste året klagat på potatis (grön och mindre vikt än utlovad) och kattsand (klumpade inte ihop). I bägge fallen åkte producenten på en kostsam mejlkonversation som slutade med att de betalade tillbaka alla pengarna.

      Radera
  5. Det är många som blandar ihop bäst-före-datum med sista-förbrukningsdag, en del människor tycker väl något i stil med "datum som datum" och slänger bort fullgod mat. Det är intressant att se på när någon kl 23.59 anser att maten är fullgod men 62 sekunder senare anser att den är otjänlig och måste slängas. Omedelbart!

    Om elektronikhandeln kunde/fick så skulle de säkert vilja stämpla varor med bäst-före-datum så att kunderna som köpt varorna slängde bort dom vid det tillfället, efter köpet. Eller vänta nu, tillverkarna av prylar som är uppkopplade mot nätet har ju redan infört det, fast de talar ju inte om det i förväg utan slutar med att supporta grejerna och/eller stänger servern som är nödvändig för att grejen ska fungera. Din vara har nu passerat bäst-före-datum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir lite som Ismo Leikolas exempel med flaskvatten.

      Och även i elektronikexemplet är det skäl att ta "bäst-före-datumet" med en nypa salt. Från att en Windowsversion skulle bli obrukbar funkar den oftast väldigt många år. Först för att de inte alls slutar uppdatera den när de har sagt och sedan ändå.

      Radera
    2. Jo, för windows är det väl browsers som till slut i praktiken slutar att fungera och kanske innan dess olika webbsidor som spärrar ut dig från att logga in, som tex banker och BankID, pga potentiella/konstaterade säkerhetshål. Beroende på vad man använder sina apparater till kan de vara möjliga att använda olika länge.
      Offline funkar naturligtvis datorer från 60-talet fortfarande, även om de med nuvarande mått mätt kan vara begränsade i sina möjligheter att utföra uppgifter

      Radera
    3. Ja, jag vet människor som fortfarande använder Windows 7 i datorer som bara används för slösurfning utan säkerhetskrav. Själv saknar jag Netscape Navigator som jag minns som en underbar webbläsare. Men det är fullt möjligt att den nostalgin bara sitter i huvudet.

      Radera
    4. Firefox härstammar från Netscape.

      Radera
    5. Som förvisso är bättre än Google Chrome och ungefär tusen gånger bättre än Microsoft Edge, men ingen av dem är Netscape. Idag använder jag i huvudsak Brave.

      Radera
  6. Flera än jag som upptäckt Ismo, han är grymt kul!
    =)

    Nä, jädrans bästföre-hysteri. Lukt- och smaksinne har tjänat månskligheten väl sedan stenåldern.
    Men vatten blir ju faktiskt avslaget efter att stått ett bra tag, undrar hur det kommer sig? Att det skulle bli otjänligt som buteljerat är jag mycket tveksam till.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt egen stil och en perfekt timing.

      Det är sant, vatten i öppet kärl blir avslaget. Jag har ingen aning om hur det kommer sig.

      Radera
  7. Ja, luktar det bra och smakar det bra så är det oftast ok. Det kan dock vara problem med att det kan bildas mer baktier med tiden. Väldigt många av dem bildar histamin... sedan kan folk få utslag och nötterna tror de har fått allergi, migrän etc.... (när de enbart kan vara histaminintolerans, om man långvarigt ätit mat med hög halt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte heller uppmana folk till att äta gammal mat, men jag tycker att det är helt galet när fullt fungerande mat kastas bort.

      Histaminintolerans är säkert en grej, men min egen migrän botades (får jag nästan säga när jag gått från ett par anfall i månaden till ett vartannat år) genom att undvika smakförstärkaren glutamat. Det har jag märkligt nog fått skit för att berätta här tidigare, men det tar jag så gärna.

      Radera
  8. I lumpen fick vi ärtsoppa på burk vid ett tillfälle som någon grävt fram ur något mob-förråd tror jag. Smakade precis som vanligt, trots mer än tio år efter bäst-före. Jag brukar bara bry mig om datumet ifall det är animalier, i övrigt märker man väl om det blivit dåligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Animalier behöver jag lyckligtvis inte fundera över. Även annat blir ju dåligt, men aldrig så att jag blivit sjuk av det.

      Radera
  9. Förra sommaren drog jag i mig en nästan 30 år gammal sockerdricka. Ingen kolsyra kvar, men den gick ner. (Funderade på om jag kunde Sodastreama den, men har läst om makalösa försök med gammal läsk som mer eller mindre spritt sig över tak, väggar och golv.)

    Och i början av 2000-talet köpte jag en burk svindyr svenskt hantverkssalt, med bäst före-datum om två miljoner år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns sockerdricka ens längre? Det slog mig att det nog var 30 år sedan jag såg eller smakade en sådan.

      Det vore lite kul att sälja en produkt med två miljoner års hållbarhet. Vet bara inte hur det ska skrivas på ett begripligt sätt :-)

      Radera
    2. https://handlaprivatkund.ica.se/stores/1003754/products/läsk-sockerdricka-150cl-ica/1467267

      Finns nog inte, och har nog aldrig funnits, i Norge

      Radera
    3. Så är det nog. När jag letade nu verkar "sukkerdrikke" vara ett samlingsnamn för all sockersötad dryck.

      Radera
  10. Torrjäst som var några år gammal körde jag ett brödbak med, det jäste utav bara helvete och brödet blev lika bra som vanligt. För övrigt är jag en som ansluter mig till det där med lukta/smaka för att avgöra tjänlighet.

    En del produkter, som tex matlagningsyoghurt kan ibland få en sväng av mögel långt före bäst-före om man öppnat den, tagit lite och sedan låtit den stå en längre tid. Fast jag plockar bara bort det mögliga och använder som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har jag också tänkt på. När jag konserverat äppelmos har det ibland blivit mögel högst uppe vid locket. Jag har skrapat bort det med marginal, men det vore nog inte svårt att hitta någon som menar att jag då borde slänga hela burken. Jag tänker att folk äter ju möglig ost som en delikatess, så då ska det väl inte göra något om jag får i mig ett par mögelsporer i äppelmoset.

      Radera
  11. Tack för veckans skratt, angående vattnet. Skrattade så jag grät !! För övrigt bryr jag mig inte om datum. / C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då rekommenderar jag dig att leta upp fler videos med Ismo. Han har en egen Youtubekanal med 361 videos:
      https://www.youtube.com/@IsmoComedian

      I den senast (utlagd i natt svensk tid) ser jag att han gjort något så märkligt som att gå ner i vikt efter att han flyttat till USA.

      Radera
    2. Har hälsoförsäkringen gett recept på Novo nordisks bantningspiller?

      Radera
    3. Vem vet? Eller så fick han bara nog av att se ut som en saccosäck. Ser ut som att han klippt sig också, kanske har han fått sig damsällskap.

      Radera
  12. Läste för några år sedan en artikel i biodlartidningen. Man hade tydligen hittat burkar med honung i en Egyptisk grav och daterat dem till någon gång 2000 år före Kristus. Den hade förvarats torrt och svalt och var därför fortfarande ätlig. Snacka om hållbarhet!
    // NorrlandsDanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också läst det där med pyramiderna, men även att det skulle vara en myt. Hur som helst torde faktauppgiften eller myten visa att honung har en lång hållbarhet.

      Radera
  13. Nog håller många varor bra mycket längre än bäst före, det står ju inte "släng efter". När jag var liten brukade jag alltid få en liten snickers (en sådan där godistacka) när vi hälsade på min farmor (som bodde i Norge så blev bara en gång per år). Och dessa snickers var säkert 15+ år gamla. De gick visserligen att äta men de var stenhårda, nästan som skorpor. Och liknande gäller väl för de flesta varor (med mjukt innehåll) kan jag tänka mig. Med tiden så avdunstar vattnet och man får en torr produkt.

    Just bäst före på vatten, eller läskedryck handlar om oundviklig kontaminering från förpackningen. Plast läcker och förorenar drycken. Givetvis inget som du dör av, men kan man undvika att äta eller dricka innehåll från gamla plast eller metall-förpackningar (vilka alla också har nån form av skyddsplast inuti) så bör man. I fallet läsk/öl/vitamindryck och liknande så finns även en potentiell risk för bakterietillväxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det står inte det, men i praktiken blir det ju så om exempelvis företag och föreningar är tvungna att slänga maten.

      Det är naturligtvis att föredra att inte kapsla in vatten i plastflaskor, av alla möjliga skäl.

      Radera
  14. Vatten kan ta smak av annat men den som satte bäst före datum på salt måste vara en byråkrat utan hjärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt. Det har ju hänt några gånger att man fått hem riktigt gamla kryddburkar efter att någon avliden släktings hem rensats ut och jag har aldrig märkt att något sådant ska bli dåligt, förutsatt att det inte stått i ett väldigt fuktigt rum.

      Radera
  15. Bäst-före-datum hos damerna hittar man i inskriptionen på bröllopsringen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. gammalt, men inte gratis, däremot dubbelt så dyrt som det heter.....

      Radera
  16. "Om jag vore gäst på ett hotell eller pensionat hade jag inte haft några problem med en frukostbuffé med fil som gick ut förra veckan och flingor som gick ut förra månaden, särskilt om det pressat priset."

    Sagt av en person som bodde i en gammal husvagn när han letade hus i Norge. Jag tror tvärtom att en nutida hotellvistelse är en del av upplevelseindustrin. Folk vill inte bara ha en säng att sova i och frukost på morgon. Folk vill träna på gym på hotellet och äta färsk frukostbuffé som smakar bättre än frukosten man äter hemma.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag säger inte att jag brukar ha så stora krav.

      Visst kan hotellvistelser vara en upplevelse, men jag tror faktiskt att de flesta faktiskt bara behöver en säng att sova och ett badrum att ta en dusch i. Jag har bott rätt mycket på hotell och själva upplevelsen är inte spännande särskilt länge.

      Radera
    2. Enig med Sparo. Hotell är skittrist, där sover man bara om man behöver resa för jobbets skull. De bästa jag bott pa var de sma hotellen, där man känns igen andra gangen man kommer. Och för mig har det räckt med kaffe och kanske en macka pa morgonen. Jag kan inte glufsa i mig en massa tidigt pa dagen.
      /Annika

      Radera
    3. Jag glufsar gärna i mig, men eftersom jag som regel betalade resorna själv tog jag helst tidigaste tåget på morgonen för det var billigast, och då missade jag frukostbuffén.

      Radera
    4. Trenden inom hotellbranschen är ett helhetskoncept med konferens, distansarbete, bar, gym mm istället för enbart övernattning. Det är svårt för hotellen att konkurrera med t ex Airbnb om hotellen bara erbjuder säng och enkel frukost.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Airbnb var inte uppfunnet när jag bodde mycket på hotell. Nu föredrar jag det för prisets skull och valde Airbnb när jag sålde honung på en marknad i Sverige i fjol.

      Radera
  17. Och här vill jag inflika att på detta område torde det vara skillnad på män och kvinnor. Försök få en kvinna att äta något som precis uppnått bäst före datum. Det går inte. Eller så åker du själv ut ur huset :) Märkligt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skitsnack! Jag undrar hur manga kvinnor du baserar din teori pa?
      /Annika

      Radera
    2. Jag tror att Investeraren har träffat fel sorts kvinnor ;-)

      Men okej då. Jag har träffat två personer som sagt sig slänga allt efter bäst-före-datum osmakat. Bägge var kvinnor. Men så har jag träffat ett antal tusen personer som jag inte kommit in på detta ämne med, så ingen tendens är statistiskt säkerställd.

      Radera
    3. Han baserar på kvinnorna i familjen, kanske tonårsdöttrar. Jag äter ofta sånt som har gått över tiden, ägg tex kan hålla flera veckor efter utgångsdatumet. Mjölken jag har i kaffet just nu är tre dagar för "gammal"./ Em

      Radera
    4. Ägg fick jag ett tolvpack strax innan jag lämnade Sverige. Min kusin hade ett abonnemang med hemleverans, men var mellan två bostäder. Så det slutade med att ett paket stått i rumstemperatur i en vecka. Då ville han (så där var det andra könet) inte ens pröva om de funkade.

      För säkerhets skull kläckte jag ett och ett i eget kärl utifall, men när jag tog det sista ett par veckor senare kunde jag konstatera att det inte var fel på ett enda ägg.

      Jag köper och fryser ner ohomogeniserad mjölk. När den varit fryst kan den bli lite grynig om man häller den i varmt kaffe. Jag har själv aldrig förstått vitsen med att blanda kaffe och mjölk, men de som testat min mjölk har kunnat konstatera att det är en ren utseendegrej.

      Radera
  18. Hemma hos oss är det mamman (jag) som luktar och smakar och sedan äter, medan mannen är betydligt försiktigare! Just detta har inte jag uppfattat att det skulle vara könsskillnad på! Men det är väl framför allt i hemmet denna diskussion uppstår. Jag har nog inte pratat med så många andra om detta. Så de flesta av oss baserar nog detta på för litet stickprov. :-). Jag äter inte sådant som är fem år gammalt, men en två år gammal förpackning med krossade tomater skulle jag nog öppna och lukta på och äta om det verkar ok, mjöl så öppnar man påsen och tittar nog och luktar. Jag tycker som flera andra att en del saker kan tappa smak. /Tant50

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju inte precis tabu, men ett lite märkligt ämne att komma in på med ytligt bekanta, så jag vet inte heller om det finns könsskillnader.

      Radera