Ännu ett avsnitt i serien ”baka ditt
eget matbröd”. Eller ja, det har väl inte riktigt blivit en
serie, mycket för att jag av bekvämlighetsskäl bakar samma
handfull recept igen och igen. Men nu har jag t o m köpt ett par nya
ingredienser för att spexa till det. Dagens uppgift:
lantbröd!
Receptet kommer från min moster,
men i vanlig ordning har jag saboterat det med egna infall redan på
första försöket. Detta användes:
jäst, 25 gram
vatten, 7,5 dl
vetemjöl, 10 dl
rågsikt, 4 dl
vetekli, 1 dl
linfrö, 1 dl
sirap, 1 msk
salt, 3 tsk
Linfrö och vetekli är nya
bekantskaper i mitt kök.
Värm vattnet till 30-37 grader. Rör
ut jästen i det. Ner med resten av ingredienserna. Ser ut som att
jag ska göra godis.
När det är blandat ser det mer ut som
att det ska bli pannkakor.
Täck med plastfolie i 1,5 timme. Rör
om några varv med en slev efter halva tiden.
Mjöla bakbordet och häll ut degen.
Dela den i två delar.
Nu blir det lite knepigt. Knåda
degklumparna och dra ut dem till kvadrater. Vik sedan kanterna mot
mitten och vänd avslutningsvis bröden uppochned på plåten, typ så
här:
Ser fortfarande inte så himla
aptitliga ut:
Sätt ugnen på 225 grader och låt
brödet jäsa i 30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen tills du
känner att färgen är rätt. Jag tjatar om detta med färg eftersom
min erfarenhet är att olika ugnar är olika snabba, så häng inte upp dig på vad det står i receptet. För mig tog det
30 minuter innan det såg ut så här.
Jag orkar inte räkna ut någon kostnad
eftersom allt hembakt bröd blir billigt bara man inte har saffran i
(och varför någon skulle vilja ha denna värdelösa ingrediens i
bröd har alltid förbryllat mig). Vetekli och linfrö drar upp
priset och egentligen skulle det ha varit lantvetemjöl, men där slog
snålspärren igen för mig. Smörgås på det.