När jag bodde i lägenhet hade jag fri
tillgång till kompostjord. Det gick inte åt mycket eftersom jag
bara hade blomkrukor, men det var praktiskt. Nu hoppas jag odla mer
och då blir jord en kostnad. Samtidigt har jag ju matsopor som via
kretslopp kan förvandlas till matjord, så jag köpte en varmkompost
för en knapp tusenlapp.
Är den där råttsäker, undrar
kanske någon. Det undrar jag med. När det nu ligger snö runt den
hittar jag inte ett enda spår från möss runt
den. Det behöver dock inte bero på tillverkaren utan kan lika gärna
tillskrivas mina två mördarmaskiner.
I Sverige kan man straffas med en avgift för att man komposterar hemma.
Antingen ser stat och kommun hellre att man skickar in komposten till
dem så att de kan tillverka fjärrvärme av den, eller också tar de
bara alla chanser att ta ut avgifter. Här i Norge kunde jag tvärtom
få sänkt sopavgift, men då hade jag behövt använda ett av
kommunen godkänt fabrikat som kostade mångdubbelt mer. Mycket
oklart varför, men självklart hänvisas till miljöskäl.
Kompostering är en vetenskap, men som
med det mesta ska man nog inte krångla till det. Häll ner
matrester, blast och skal. Rör om ibland så att syret kommer åt överallt.
Blir det för blött, häll ner något torrare. Resten sköter naturens krafter.
När jag bodde i lägenhet och fick
papperspåsar från det lokala energibolaget att lägga min kompost i
lärde jag mig att som ensamstående utan matrester (jag äter
nämligen upp dem) är risken stor att man blöter upp påsen så att
den blir obrukbar innan den hunnit slängas. Därför byggde jag
en komposttork bestående av en plastburk och ett durkslag där min
kompost fick torka innan den åkte i påsen.
Som villaägare häller jag soporna direkt från durkslaget i varmkomposten och då är den ganska torr. Att komposten skulle bli för torr ser jag ingen risk för. Vi får väl se, jag är ny på detta. Kanske är det ett himla sjå att få rätt fuktkvot och ventilation för att soporna ska förvandlas till jord. En del tycker nog att detta verkar lika kul som att se väggfärg torka, men jag tycker att det ska bli intressant.