torsdag 25 augusti 2022

Honungsproduktion

Ännu ett biodlarinlägg. Jag slungade ju för ett par veckor sedan och fick ihop 170 kilo honung. Denna rördes under en veckas tid varpå det var dags att tappa dem på glas. Glas ja, det är en dyr historia, och dessutom krånglig. Jag behövde ju flera hundra och kom till slut fram till att det var lika bra att köpa en hel pall.

Jag sparade två kronor per glas på det sättet. Dessutom fick jag dem levererade hem till ladan istället för att behöva hämta dem i bil, vilket ju inte heller är gratis även om jag inte skulle värdera min tid. Så nu behövde jag bara bära glas 30 meter, ett gäng.

Innehållet i två stora tunnor med varsin tappkran skulle nu fördelas, ett halvt kilo per glas. För detta kan man använda en tappmaskin som häller upp exakt 500 gram. Nackdelen är att den kostar sådär en trettiotusen. Kanske kommer jag till ett läge då jag tycker att det vore värt det, men än är jag inte i närheten. Alltså satte jag mig med en våg och agerade själv tappmaskin under ett antal timmar.

Tid tog det, men jag är själv förvånad att jag bara klantade till det ett fåtal gånger. Fullt ös upp till 480 gram, sedan en svag stråle upp till 490 för att sedan strypa och låta de sista grammen droppa ner. Glasbyte vid 501 gram för att inte riskera att hamna för lågt, sedan upprepas processen. Igen, igen, igen och igen.

Men nu är det klart. Återstår bara att sälja drygt 300 burkar honung. Det blir en helt ny erfarenhet. Hoppas jag, har ingen aning om hur man gör.

48 kommentarer:

  1. Hettade du upp burkarna innan, eller steriliserade dem på något annat sätt? Eller behövs det inte med honung?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behövs inte eftersom honung är naturligt antibakteriellt. Man har hittat femtusen år gammal honung i Egypten och det var inget fel på den.

      Radera
  2. Du får skapa en Sparo webbshop! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske jag borde. Jag tänker att de flesta av läsarna är svenska och att de hellre köper lokal svensk honung, men om någon läsare vill kolla om den norska är bättre finns min mejladress på kontaktsidan, så får vi lösa det på något vis.

      Radera
    2. Intressant! Men det stora frågan är ju, om Sparo riktar sig till likasinnade nu när han nu står på säljsidan, eller om han vänder snåljåparna ryggen :D

      Radera
    3. Som snåljåp vill jag alltid köpa billigt och sälja dyrt :)

      I detta fall gör jag lite som andra odlare för att inte sticka ut för mycket. Säljer jag dyrare får jag inget sålt, säljer jag billigare får jag arga biodlare efter mig.

      Radera
    4. Jag köper gärna. Får väl utnyttja mina norska kontakter. Till vilka byar har du hemkörning (eller förresten, det kanske du inte ska avslöja)?

      Radera
    5. Som sagt, vi tar det på mejl i så fall. Men jag kan ta mig över till Sverige och skicka det som inrikespost med PostNord eller Schenker, även om den frakten inte heller är gratis. Faktiskt tror jag post inrikes är billigare i Norge än i Sverige.

      Radera
  3. Snyggt jobbat! Några nyfiken frågor, ska du även sätta etikett på burkarna? Siktar du på att sälja till återförsäljare, eller bara direkt till slutkund?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja, nej, ja, i den ordningen. I alla fall tror jag det, men så sent som igår var jag i kontakt med ett kafé och frågade om de inte skulle ha lust att sälja honungsburkar till sina gäster, mot skälig procentandel. Så kanske, men i första hand skulle jag vilja bygga en marknad av kunder så att nästa laddning säljer sig själva.

      Radera
  4. Såg en smart lösning för småskalig honungsförsäljning för ett tag sedan. Någon hade ställt upp en liten radda låsbara lådor med kodlås, så fick man koden till sin låda via sms när man betalt. Så kunde man hämta sina honungsburkar när det passade.

    Men det fungerar nog bäst i ett samhälle snarare än ute på landet, och man måste nog ha en deal med någon med plats att ställa upp det på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är just det där att ha en deal som jag tror blir svårt. Är det ett större samhälle bör de ju ha lite koll också.

      Så här ute i laglöst land har jag hört om webbkameraövervakade honungskiosker. Alltså en liten holk med några burkar. Kunden tar sin burk och swishar (eller vippsar i Norge) köpeskillingen. Typ så här:
      https://www.timmelstahonung.se/wp-content/uploads/2021/06/44.jpg

      Radera
  5. Bra jobbat! En släkting till mig har också egna kupor, 4st tror jag. Han säljer sina burkar på FB-markets, det brukar gå åt på 1-3 veckor många köper +10 burkar. Dock brukar den orörda honungen vara populärast för honom. Han säljer i Stockholms-området så har ingen aning hur den norska marknaden ser ut. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tänkte också testa lite olika ställen på nätet. Svårt att säga hur marknaden ser ut. Folk säger lite olika och så beror det väl gissningsvis också på tillgången. Jag tror att detta varit ett ganska bra honungsår.

      Radera
  6. Jesus H. Christ! 300 burkar honung! Vad tror du att du får per burk och vad tror du blir vinst per burk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säljer dem för 125 kr per 500-gramsburk för det är standardpriset för gårdsproducerad honung här. När det gäller vinsten är det tråkiga svaret att det kommer att gå back i år när man tar med alla uppstartskostnader. Inte så konstigt kanske, det är väl bara ICA-handlare som räknar med vinst efter några månader. Men nästa år kanske jag kan gå plus (om jag inte investerar pengarna i verksamheten).

      Radera
    2. Bra jobbat Sparo !! Verkligen företagsamt av dig. Hade vi varit på Twitter hade du fått en like och kanske någon spännande gif... ;)

      Radera
    3. Vänta och se vad jag plockar fram för spännande grej åt dig !!

      Radera
    4. Känner mig inspirerad, biodling känns inte som min grej egentligen... Men samtidigt oroar jag mig för bidöden och att ha en bisyssla som gör gott för livsmedelsproduktionen i stort, och som ger en hyfsad sidoinkomst (när man väl täckt initialkostnaderna...) är helt klart tilltalande.

      Radera
    5. Det är mycket jobb, men bin är otroligt fascinerande. Ju mer jag lär mig om dem, desto mer intressanta blir de.

      För att inte riskera att bli sittande med en verksamhet du inte vill ha kanske du skulle börja med att läsa en bok om det. En svensk bok som heter "Bin till nytta och nöje" finns på många bibliotek och är lite av en bibel.

      Och så finns det biodlare som har "öppet hus" så att du kan bilda dig en uppfattning om ifall det vore värt det. Kanske finns det en biodlarförening i närheten som träffas och tittar på varandras kupor, där man kan få glida med en gång som potentiell nybörjare. Kruxet är att det är invintring på gång. Högst upp i Sverige kanske den redan är gjord och efter det kan man inte träffa själva bina förrän i vår.

      Radera
  7. Vad trevligt att se! Mycket kan strula när man har med levande varelser att göra, du får väl bygga upp en buffert om nalle björn skulle komma och ta sönder något eller om dina bin blir sjuka. Hoppas dessutom att du gjort din honung sådär len och fin. Vi köpte honung av en småskalig producent här nere och den var kornig och inte alls trevligt att ha i munnen, gissar att det var sockerkristaller som inte hade slungats sönder riktigt. Den funkade dock bra till mat och bak men var blä att äta direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer rädd för mindre djur än björnar, särskilt getingar och kvalster.

      Jag gissar snarare på att den var dåligt rörd. Kanske satte han dem på burk för tidigt. All skandinavisk honung kristalliserar sig, men när man rör den slår man sönder kristallerna så att de blir mindre och honungen mer krämig. Det där är en avvägning, för man måste ju tappa dem på burk medan den fortfarande rinner, men heller inte för tidigt. (/Slut på mina nybörjargissningar.)

      Radera
  8. Jag gillar honung men saknar ofta vad jag ska använda det till. Vad använder du honung till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den går egentligen att använda till allt där man använder sötningsmedel. I alla recept med socker kan man teoretiskt byta ut sockret mot honung (fast mindre, för honung är sötare).

      Jag gillar att ha honung i te, men nu har jag börjat baka med det också. I min ungdom bryggde jag mjöd, men det blev inte helt lyckat så det blev bara ett försök.

      Radera
    2. På gröt och pannkakor funkar honung också, och i Norge har många honung ihop med brunost på smörgås.

      Radera
    3. Ska börja testa att byta socker mot honung när man bakar nån gång. Men honung är rätt mycket dyrare också....

      Radera
    4. Men nyttigare. Har t o m hört något LCHF-person göra undantag för honung, och kolhydrater godkända av dem måste ju passera i de flesta test, tänker jag.

      Radera
  9. Oj jösses, 170 liter!! Hade ingen aning om mängderna, starkt jobbat!
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, kilo skulle det ha stått så det ändrar jag nu. Men ja, en himla massa är det.

      Radera
  10. Om det nu är laglöst land där du bor, är det ocksa väglöst? Kan det inte funka att sälja vid vägkanten? Eller bor du sa isolerat?

    Det där att sälja pa ett cafe eller i en liten butik later som en bra ide.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där jag bor är det nog rätt poänglöst, är jag rädd. Grannarnas barn sålde våfflor till förbipasserande häromveckan. Jag tror att de kom upp i tre kunder innan de packade ihop, och då var jag en av dem.

      Kafé tänker jag borde funka, men det bygger på att jag får napp där. Kanske testar jag någon marknad, men det är verkligen inte min grej.

      Radera
  11. På temat Norge iaf. https://www.youtube.com/watch?v=yUGcqXRrxTE
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, den hade jag missat. Oscar Danielson tycker jag är en fiffig kille, så den ska jag lyssna på så fort jag hinner.

      Radera
    2. Norge, husvagn, katter - check, check, check!

      Men han var inget vidare på att uttala norska ortsnamn. Hoppas att han jobbade på det innan han kom hit så att han visste var han var.

      Radera
  12. Just upphällningsmomentet känns som praktisk mindfullness. Mys!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tyckte att det var rätt stressande att behöva sitta på helspänn. För missar man och häller för mycket eller spiller på kanten blir det ju extraarbete.

      Då var det mer avslappande att titta på strålen som rann ur slungan i timme ut och timme in :)

      Radera
  13. Roligt att du fick så mycket honung! Jag tror att du kan ställa upp ett bord vid tomtgränsen och med en skylt om att folk får vippsa så löser du åtminstone en del burkar. En hemgjord skylt vid en större väg är nog bra också :)
    Hur går det med katterna och bin? De är inte nyfikna på varandra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är att jag får lappsjuka vid det bordet och några större vägar finns inte heller i närheten. Då funderar jag snarare på att ta bilen och ställa mig på någon välbesökt rastplats med en skylt och några burkar. Osäker på vad lagstiftningen säger.

      Det verkar faktiskt gå bra. Ibland när jag retat upp bina förstår inte katterna helt att de borde hålla ett säkerhetsavstånd till mig eftersom de saknar bidräkt. Någon gång har de fått en väldigt fart därifrån.

      En biodlare jag pratade med sa att bin knappast tränger igenom pälsen, men att katterna blir stressade när ett bi trasslar in sig i pälsen och surrar dem i öronen. Bina borde kunna sticka katterna kring nosen, men enligt uppgift gör de det bara en gång innan katterna förstår att hålla sig undan.

      Radera
    2. Lappsjuka vill man gärna undvika! Hmm, det känns spontant som att lagen inte kan säga så mycket om du håller det i liten skala? Men jag kanske tänker fel. Kul om du lyckas få någon mindre butik eller liknande att sälja åt dig.

      Härligt att det verkar gå bra! Kan tänka mig att en bistyngen katt inte är helt lätt att hantera, så håller tummarna för att det inte sker.

      Lycka till med försäljningen!

      Radera
    3. Framförallt tänker jag att lagen inte hinner reagera om jag säljer honung från bakluckan på bilen i en halvtimme för att sedan dra vidare. Särskilt på sommaren då lagen förmodligen vill ha semester.

      Han jag köpte bisamhällena av hade tre katter och han sa att det är jätteenkelt. Katterna är nyfikna tills de får ett stick. Sedan håller de sig undan. Men jag har inte märkt att mina skulle ha stuckits.

      Radera
  14. Jag köper gärna ett par burkar! Tar jag kontakt via mail?

    // En trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mejladressen finns under "Kontakt"-fliken.

      Radera
  15. Oj, du satsar alltså på lyxsegmentet i honung? :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Sexkantiga glasburkar tycker jag är så mycket snyggare än runda plastburkar, om det är det du menar. Men visst blir det dyrare.

      Radera
  16. Vad ska du döpa din honung till då? Farbror

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver honung döpas? Jag tycker "honung" räcker fint som tilltalsnamn.

      Radera