måndag 29 augusti 2022

Straffa den som straffas kan

Det kom knappast som en överraskning att MP hatar människor med pengar, men jag tyckte att det blev förvånansvärt starka reaktioner på DN:s intervju med Märta Stenevi där hon bl a säger att MP vill införa en progressiv kapitalskatt. För det har de sagt förut och kommer troligen säga igen. Har alla sparekonomer börjat följa svensk politik i förra veckan? Själv reagerar jag mest på retoriken.

I dag har vi samma skatt oavsett om man är en undersköterska som slitit ihop 20 000 på ett ISK-konto eller om man sitter med ett aktiekapital på 200 000. Det bidrar till att öka ojämlikheten i samhället.

För det första är det inte samma skatt. Den som har tio gånger mer pengar på sitt investeringssparkonto (att kalla ISK för ISK-konto tyder förresten på att man inte ens vet vad förkortningen står för) betalar tio gånger mer i skatt. Vad är orättvist med det?

För det andra är det inte bara undersköterskor som slitit ihop sina pengar. På frågor om brytpunkter i hennes skala säger Stenevi att hon inte kan uppge dem. Själv skulle jag vilja veta var gränsen för slitet går. Det är uppenbart att Stenevi tycker att den som har 20000 kr i sparkapital har jobbat hårt för det medan den som har 200000 kr har glidit på en räkmacka. Så var går räkmackegränsen?


Sluta hacka på mig!

Och så detta med ojämlikheten. Det är ett ord nästan lika innehållslöst som ”allas lika värde”. För mig är jämlikhet att alla har samma möjligheter, inte samma utfall. I Sverige är utbildning kostnadsfri. Den som vill ska kunna skaffa sig en högre utbildning, slita hund och skörda frukterna av sitt hårda slit.

Det är uppenbart att Stenevi och andra socialister (hon kallar sig säkert inte socialist, men det är helt irrelevant för det är det hon är) vill straffa den som sparar. Ju mer sparande, desto högre straff. ”Alla” ska kunna ta del av frukten från någras hårda slit. Och med ”alla” menas i praktiken i första hand politikerna. Blir det något över till ”vanligt folk” ska det användas för att muta sig till fortsatt makt. Det är socialistisk rättvisa.

49 kommentarer:

  1. Det är ofattbart att man ska tvingas skatta, om och om igen, på redan beskattade pengar. Problemet med de flesta av våra partier är att de verkar tro att pengarna på våra konton (som beskattas på vägen till kontot) är deras pengar. Någon måtta får det väl ändå vara?

    Mer rimligt vore det att skattebefria ISK/KF helt, kanske upp till första miljonen.

    Göran Greider har väl sagt något om att varje obeskattad krona är en stöld från det gemensamma? Lite så verkar majoriteten i riksdagen tänka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, det är helt galet. Och det verkar onekligen som att Greiders tankegång fått fäste, från vänster till höger.

      Radera
  2. Reagerar mest på att de tycker att 200000 är mycket pengar. Men när jag klickar mig in i artikeln ser jag att det står 200 miljoner. Så tio gånger mer skatt räcker inte. DN har även skrivit en liten not om korrigering.

    Alla ska leva på någon annans jobb är väl annars vad vänstern yrat om i alla tider. Helt otroligt att det går hem hos folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, det hade de inte gjort när jag skrev detta. Men egentligen gör det ingen skillnad. Mer än att det blir lite tramsigt att ens ta upp exemplet. Hur många har 200 miljoner i en ISK? Finns det ens någon?

      Ja, det är en sak att det finns de som inte kan jobba och därför måste fångas upp av ett skyddsnät, men det har banne mig inget med rättvisa att göra att alla som inte sparat pengar ska ha del av pengar från dem som gjort det.

      Radera
  3. Hon gör sig inte särskilt bra i media. Tyckte hon var helt horribel i Aftonbladets debatt.

    Jag reagerar mest på att jag blev väldigt sugen på en räkmacka när jag såg den där bilden.

    Stenevi kan nog mycket väl kalla sig socialist, det är nog flertalet som faktiskt gör det på vänsterkanten (både i S, MP och V). Tror till och med att Löfvén gjorde det vid något tillfälle?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har knappt sett rörliga bilder på Stenevi. Det först nyligen jag upptäckte att hon är skånsk, jag hade ingen aning. Men jag har noterat hennes debattbetyg. Inte nog med att hon alltid, utan undantag, hamnar på sistaplatsen. Hon har dessutom ofta väldigt långt upp till den som tittarna tyckte var näst sämst.

      Miljöpartister verkar tro att de ska få framgång på bredare front genom att låtsas att partiet inte ens är vänster. Och kanske lyckas det. Alla gillar ju miljön.

      Radera
    2. Vänsterpartiets ungdomsförbund går ännu längre i sitt senaste partiprogram:

      "Ung Vänster strävar efter ett klasslöst samhälle fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle."

      Man har alltså inte lärt sig något av Sovjetunionen, Venezuela eller Nordkorea. Detta har fått alldeles för lite uppmärksamhet enligt min åsikt.

      Radera
    3. Fast det var ju inte "riktigt kommunism" ju ;-)

      Radera
  4. Vi får se vad som händer efter valet. Tror inte det blir så illa som dom olika sidorna beskriver det om varandra. Det är ganska så högt tonläge, framföralt på nätet, vilket i värsta fall kan ledat till det tragiska som hände i Visby.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte försvara politikerna, men mordet/dråpet i Visby tror jag inte att man kan dra några djupare slutsatser av. Det var en desperat psykpatient som var hög som ett höghus. Jag vill inte ens gå så långt som till att säga att det hade gått att förhindra med bättre psykvård för det kommer alltid finnas människor som hamnar mellan stolarna eller åtminstone tycker det.

      Radera
  5. Höjer dom skatten på ISK får vi knyta näven extra hårt i fickorna och vara glada över att SD inte fick inflytande över regeringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dålig koll på vilka partier som tycker vad om ISK, med undantag för de svurna fienderna V och MP.

      Radera
  6. Kollade snittlönen för en undersköterska och det verkade ligga på 28000kr/mån. Så säg 22000kr efter skatt, det går min familj på 4 runt på under en normalmånad, så om hushållet innefattar 2st undersköterskor på 100% så kan de slita ihop 20000kr på en månad 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag skrev om det (https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/kan-man-spara-tio-procent.html) hittade jag siffran 29500 kr för kvinnor och 29300 kr för män (antar att jämställdhetsivrare protesterar våldsamt över den "orättvisan"... eller inte), och jag tycker inte heller att det borde vara särskilt svårt att spara undan av den lönen.

      Radera
    2. Fast det blir skevt när den genomsnittliga kvinnliga uskan är 45 år och har en erfarenhet på 25 år medan den genomsnittliga manliga uskan är 25 år med 5 års erfarenhet och det enbart skiljer 200kr för de 20 åren. (I ett yrke med 91% kvinnor och 9% män)

      Radera
    3. Ja, det är klart att det finns andra parametrar, det är ju också en väldigt bred yrkeskår med olika typer av jobb och specialiteter. Men sådant tar ju feminister ingen hänsyn till när de t ex ondgör sig över att många kvinnor tjänar mindre än sina (äldre) män.

      Radera
  7. Tycker du är ovanligt snäll när du kallar henne socialist. Jag ser hela MP som teknokratiska kommunister. De är Sveriges farligaste parti, nästintill vänsterpartiet kommunisterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potejto, potato... Jag tycker att det är svårt att gradera vilket parti som är farligast. Det är det på olika sätt. När det gäller att konfiskera privat ägande är V och MP farligast. Handlar det om medicinsk frihet och vaccinpass är det istället M som är värst, osv.

      Radera
  8. Tar ju emot en hel del att försvara en miljöpartist men jag tycker det är rimligt att kalla "isk-kontot" för just det. Alternativet hade varit "is-konto" men det låter väl som finansiering av terrorism? Det riktiga hade förstås varit "isk" kort och gott, men då är det många som inte fattar alls.

    Utöver det tycker jag också att det är rimligt att ha en maxsumma i isk. När man har så pass stora belopp att man kan ha kapitalplacering som arbete, är det väl rimligt att det beskattas som ett arbete? Skattefritt upp till en "lagom" nivå, över det hänvisas till traditionell reavinstbeskattning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att man antingen får säga ISK eller läsa ut det som investeringssparkonto. ISK-konto betyder ju investeringssparkontokonto. Det var någon gammal sportkille (Rolle Stoltz?) som någon gång utropade "Ta det lite take it easy". Jag tycker att ISK-konto är på den nivån. Dessutom gissar jag att Stenevi och andra ISK-hatare vill ge kapitalförsäkringar samma behandling, så det är inte kontoformen de hatar, det är det faktum att någon kan spara egna pengar.

      Men ISK är ju inte skattefritt. Man skattar från första kronan och ju mer man sparat, desto mer skatt blir det. Vid nedgång på börsen kan skatten på ISK/KF bli betydligt högre än 30 % av vinsten.

      Radera
    2. Man pratar alltid om ISK eftersom det är det folk känner igen. Skattemässigt är det förstås samma plan även för KF. Same same, but different. KF tycker jag har fördel, om jag minns rätt är beskattningen aningen olika vid insättning, fördel KF. Sen föredrar jag också att löpande betala min straffskatt på de korvören jag sparat undan.

      Radera
    3. En stor fördel med KF är att det är betydligt enklare att få in utdelning från utländska aktier eftersom man rent tekniskt inte äger aktierna utan kan låta finansinstitutet som gör det krångla med administrationen.

      Radera
  9. Det är nog den politiska risken som oroar mig mest. I den här takten kommer förr eller senare nästan alla ha det dåligt ställt och då kommer fler och fler tycka att det är en bra idé om politikerna tar alla pengar från folket och distribuerar efter eget tycke. Ingen idé att idogt sträva vidare mot ekonomisk trygghet om man inte får behålla det man slitit ihop, lättare då att sätta sig i soffan och invänta bidragen från den slitande klassen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer alltid att finnas vägar att hålla undan pengarna från hagalna politiker.

      Radera
  10. Miljöfascisternas agenda är ju globalisternas agenda, d.v.s kleti och pleti skall inte ha någon förmögenhet. De skall endast vara låneslavar fast i systemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en agenda som passar alla politiker. Ingen är så lättmanipulerad som den som är beroende av statens välvilja.

      Radera
  11. "Lite" pengar sliter man ihop. "Mycket" pengar är omöjligt att slita ihop, så de måste man ha fått utan att förtjäna dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar vara (den bristande) logiken.

      Radera
  12. Och sedan detta utspel om att subventionera elbilsleasing som kom igår. För det första har vi ju inte effekten som krävs i elsystemet som det är nu vilket elpriserna skvallrar om när det inte blåser.

    För det andra är jag rätt säker på att leasing kommer bli dyrare ty så fungerar marknaden. Ge inte riktade avdrag / subventioneringar. Då sätts konkurrensen och spelreglerna ur spel och det blir dyrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Subventioner är sällan en lyckad strategi.

      Radera
  13. Om 14 dagar kommer vi att, oberoende hur valresultatet blir, få se MP-politik. Som tur (?) är kommer då det ha gått tio år sedan S-regeringens början, och just tio år är ju tidsgränsen innan jorden går under, innan den exploderar och försvinner in i ett svart hål.

    Ur den aspekten gör det ju inte så mycket vad resultatet av valet blir, men vad säger övriga länder, tex de länder där inte MP varit med och styrt, när de förintas? Tex Kina eller nordkorea, där finns det inget MP?
    Så många frågor, så få svar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl avvakta och se om de är kvar i riksdagen om två veckor innan vi ropar "Hej helvete!".

      Radera
  14. "I Sverige är utbildning kostnadsfri.
    Den som vill ska kunna skaffa sig en högre utbildning, slita hund och skörda frukterna av sitt hårda slit."

    Den misslyckade bostadspolitiken medför att föräldrar ibland behöver köpa en bostadsrätt åt sitt vuxna barn för att barnet ska ha någonstans att bo på studieorten. Det rimmar illa med den berömda jämlikheten. Politikerna borde skapa förutsättningar för riktig jämlikhet (lika förutsättningar) istället för politisk hittepåjämlikhet (lika utfall).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet människor som bott i husvagn på studieorten. En sådan kan man få för runt tiotusen och snackar vi inte Stockholm borde det inte vara omöjligt att hitta någonstans att ställa upp den mot en skälig avgift för strömmen. Vill man så kan man.

      Radera
  15. Hoppas mp-partiet åker ur riksdagen.

    SvaraRadera
  16. Det gäller att hålla befolkningen i fattigdom, så att de är svaga, lättstyrda och därmed fortsätter rösta på den som delar ut mest bidrag till det dagliga brödet. Precis som i Nordkorea eller Kuba. Framgångsrika stater enligt de rödgröna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om de ser dem som framgångsrika, bara att socialism ska få ett annat utfall här.

      Radera
  17. ISK är ej lönsamt längre.
    5 % ränta 2023 ?
    Moderaterna är alltid 2a på bollen snacka om dålig ledning.
    De har straffspark i öppet mål.
    Och träffar ej målet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ISK har varit lönsamt, men ska det fortsätta vara det bygger det på att börsen går som tåget, vilket allt mindre tyder på. Ibland låter det i debatten som att ISK är snudd på skattefritt i alla lägen, och det är ju helt enkelt inte sant.

      Jag har hängt med för dåligt i valrörelsen för att kunna recensera de olika partierna, men Kristersson känns lite som en träbock. Och visst, med tanke på regeringens resultat under åtta år känns det som att oppositionen borde kunna vinna lätt genom att bara ställa ut skorna på planen.

      Radera
  18. På temat "ISK-konto" så jobbade jag som registrator på en myndighet och diarieförde handlingar ärendevis, där varje ärende hade ett diarienummer (dnr). Varje dag fick jag förfrågningar om att få ett nytt dnr-nummer... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju inte ens snabbare att säga än diarienummer (och definitivt inte än dnr). Kan tyckas småaktigt att påpeka, men det säger en del om personens kunskaper alternativt tankeverksamhet. Kort sagt, ska jag lyssna på vad Märta Stenevi har att säga om kapitalbeskattning vill jag att hon ska veta vad hon pratar om, och tycker inte ens att det är för mycket begärt.

      Radera
  19. Oerhört klok man du är!

    SvaraRadera
  20. Jag kan nog sägas vara typ vänster även om jag svävar nära mitten nånstans (förmodligen ungefär där mp tycker sig höra hemma). Jag tycker också att klimatet och hållbarhet är mycket viktiga agendapunkter. Jag bor också på Södermalm. Jag borde vara som klippt och skuren att rösta på Miljöpartiet. Allt detta till trots känner jag starkt att detta parti verkar leva i en helt annan verklighet än vi andra. En verklighet där symboler är viktigare än resultat, och där goda intentioner smäller mycket högre konsekvensanalys. Jag kan ställa mig bakom åtminstone en del av deras värderingar men i storts sett aldrig bakom deras "lösningar".

    En progressiv skatt på ISK är ändå något som jag är försiktigt positiv till. Det finns en kleptokratisk tendens, absolut, att hela tiden hitta nya sätt att hyvla till sig lite skatteintäkter, och ökade skatter får alltför ofta betala borgen för usel förvaltning, dåliga upphandlingar, misskötta projekt och allmänt slöseri. Anledningen till att jag är positiv öht är att jag tycker att det rent samhällsekonomiskt är mycket bättre att beskatta kapital än att beskatta arbete. Det ska såklart inte vara förbjudet att bli rik och det får finnas gränser för hur mycket man kan pungslå någon bara för att denne är framgångsrik, men jag ogillar att stora ansamlingar pengar leder till något som nästan kan liknas vid dynastier med tillgångar som ärvs och ärvs och ärvs och iom avkastningen har en självaccelererande grej för sig. Där VILL jag att man i någon mån ska kunna komma in och hyvla. Att låstas att det är i rättvisas namn känns hycklande, men jag tror det är bra för samhället. Skatten behöver ju inte vara galet hög på de övre nivåerna. Den skulle t.ex. kunna vara 30% högre än lägsta nivån. Alltså om lägsta ligger på 1.25% skulle den högsta hamna på 1.625%. Var brytpunkterna ska vara vet jag inte, men nån miljon kunde man väl få ha på lägsta och så kan det klättra uppåt och nå högsta nivån på 50 mille eller nåt. Det är fortfarande skapligt låg skatt borde inte orsaka nån större kapitalflykt.

    Jag håller dock med om att nuvarande lösning inte hårdtestats i en annan räntemiljö och med tråkigare börs, så kanske är det helt onödigt att krångla till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du anser att MP är nära mitten anser jag att du är vänster :)

      Jag anser att all beskattning av redan beskattade pengar är stöld. Jag vet inte om det gör mig höger? Eftersom ledare för sådana dynastier (Bill Gates, Mark Zuckerberg m fl) har sina allra starkaste försvarare till vänster är jag kanske vänster istället.

      Hur som helst är beskattning av miljardärer knappast något ett land står och faller med. Problemet för mig är att MP, V m fl redan nu buntar ihop vanligt folk med multimiljonärer och jag är övertygad om att de skulle beskatta eller till och med konfiskera alla privata rikedomar om de bara fick chansen.

      Radera
    2. Mja, jag sa "där mp tycker sig höra hemma". Men visst jag är vänster, så tillvida att jag inte tänker att alla som inte kan försörja sig är lata och att de bara inte försöker tillräckligt mycket, och också på så vis att jag tror att alltför oreglerad kapitalism tillslut leder till undergång (via diktatur och andra dystopiska inslag). Lika mycket tror jag dock att en allt för reglerad (och därmed i praktiken avskaffad) kapitalism leder till samma sak. Jag är inte heller emot en skapligt stor offentlig sektor, även om vår börjar se lite svullen ut.

      Huruvida du är höger vet jag inte, men du har någon sorts libertarian-aura ibland. Mest verkar du vara irriterad på dumhet och slöseri. Det är en ganska höger-vänster neutral hållning egentligen även om högern ofta tycker att vänsterns påhitt är just slöseri (iaf tills de har varit på plats en generation eller så, för sen tas det för givet att det finns (skyddsnät av olika slag och gratis utbildning, föräldraledighet, etc.) Hur som kan vi iaf vara överens om att det just nu förekommer otroliga mängder just dumhet och slöseri i politiken.

      Beskattning av miljardärer är inget ett land står och faller med i regel, men har man inget sätt att hyvla sitter till slut en liten liten grupp oerhört stenrika personer på 99% av resurserna. Det kanske tar 100 år, men det känns svårt att undvika om varje krona bara får beskattas en gång eftersom att tillgångar ger möjlighet att tillförskansa sig mer tillgångar. Så du har rätt i sak, det ÄR stöld, men jag skiljer mig från dig då jag tror att den är nödvändig. Med det sagt kan jag inte påstå att jag är för t.ex. moms på elskatt och andra sjuka grejer.

      Radera
    3. Det ska tilläggas också att även om jag inte är strikt emot en progressiv kapitalskatt är jag rätt skeptisk till att det går att implementera på ett bra sätt. Varför pratas det just om ISK? Kapital kan väl hålla hus lite var som helst. Jag antar att det är för att den är schablonbeskattad och att det därmed GÅR att göra skatten progressiv.

      Radera
    4. Ja, ska vi vara petiga skrev du: "Jag kan nog sägas vara typ vänster även om jag svävar nära mitten nånstans (förmodligen ungefär där mp tycker sig höra hemma)."

      Så det var inte du som uttryckligen sa att MP kan sägas vara i närheten av mitten, även om jag inte fick intrycket av att du tyckte att det var helt galet att inte kalla MP vänster. Själv tycker jag att de ligger någonstans mellan vänster och extremvänster med klart odemokratiska tendenser.

      Jag vet inte var jag är på skalan. Jag ratar samtliga alternativ i svensk politik, men det ser jag mer som logik och förnuft. Jag ser mig inte som libertarian, men visst ogillar jag tvång, som exempelvis de vaccinpass alla partier utom möjligen V ställt sig bakom i olika grad. Samma sak med det slöseri alla partier står bakom, även om jag mycket riktigt tycker att vänstersidan är aningen mer slöseribenägna eftersom de alltid "löser" det med universallösningen höjda skatter.

      Att man bara pratar om ISK är nog för att dumma ner det till en nivå både politiker och väljare begriper. Hamnar skatten specifikt där ska vi nog få se nya sparformer.

      Radera