onsdag 3 augusti 2022

Ännu ett par förråd

Jag har ett gäng med större byggprojekt framför mig, och ett par på gång. Jag har inget emot det, men föredrar projekt man ser slutet på redan när man börjar och här är två sådana.

I samma hus som vedboden där jag tidigare la ett golv av pallvirke har jag ett rum jag tänkt på som ett framtida hönshus. Kanske blir det så, men jag har ett par andra tänkbara lokaler för det ändamålet och vet dessutom inte om jag någonsin kommer att ta mig tid att skaffa höns.

Det finns många golvmaterial. Parkett, vinyl, klinkers... I det här rummet skulle jag säga att underlaget var morän. Eller kanske snarare lerjord. Tidigare ägare hade kastat ner stockar och plankor som ett slags plockepinn som de sedan lagt lösa golv på.


Är det detta som är cc60?

Det fick bli pallar här med. Först markduk.

Den hade jag liggande och har inte betalt en spänn för. Men nästa steg fick jag betala för – grus. Närmare bestämt två kubikmeter.

Och så pallar då. Inte heller dessa har jag betalt för, mer än att jag släpat hem dem från företag som velat bli av med dem. De betingar ett värde, men har man inget avtal med en pallcentral är de tydligen mest i vägen. Det man, åtminstone i Sverige, då kan göra är att köra ut dem utanför sin inhägnad så kommer de att vara borta dagen därpå. Om det inte kommer en galen svensk och frågar, för då blir man av med dem direkt.

Det gick nästan jämnt ut, men fick sågas lite på slutet, som ses på högra sidan, där ni också kan se ”chefen” inspektera golvet. Hon verkade försiktigt positiv även om det antagligen var lättare att hitta möss här när det var jord och plockepinn istället för grus och pallar.

I år kommer rummet användas till att härbärgera byggmaterial. Sedan kanske det blir vedbod av detta också. Det vore inte fel att ha dubbla vedbodar där jag varje år kan använda den äldsta veden och låta den nya ligga till sig ett år till i rummet bredvid.

Men så fick jag en kubikmeter grus över och den hamnade i ett timrat rum inne i ladan. Först markduk.

Sedan grus.

Jag jämnade till med hjälp av kratta och vattenpass. Skulle andan falla på och tiden finnas kan jag gjuta ett betonggolv här. Jag ska gjuta golv med hjälp av betongbil på en annan yta i ladan där det blir garage och kanske blir det en skvätt över då. Annars är inte det här rummet större än att jag kan blanda själv med betongblandare. I vilket fall som helst kommer jag, precis som med gruset, bli tvungen att köra in materialet med skottkärra och tippa in det. Det är mest det som tar emot. Grusgolv har ju också sin charm. Eller nåt.

Stannar jag här blev totalkostnaden för dessa bägge rum 1100 kr, vilket känns helt okej, för att inte säga billigt.

20 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat! Det där gjorde du bra. Man säger annars att ju större hus, desto mer arbete, men arbete främjar hälsa och välstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desto mer arbete och desto mer kostnader. Det är mitt främsta skäl till att vilja bo mindre. Däremot vill jag inte ha en mindre lada, men när den ska målas nästa år kommer jag nog ha fullt upp en månad.

   Radera
 2. Känns väl som ett OK sätt att åstadkomma golv i ett kallförråd. Mina kallförråd har jag gjort med råspontlucka på regel respektive i form av glest trallgolv. cc 60 alltså....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ungefär som samma funktion, men lite proffsigare än att bygga med gamla pallar.

   Radera
 3. Riktigt fint du får det! Hade varit kul att gå på rundvandring och spana in dina ägor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är rätt snabbvandrade, c:a 3000 kvadratmeter, så det är som en större villatomt. I alla fall större om den hade legat i en stad.

   Radera
 4. Markduken stoppar väl diverse kryp och växter förmodar jag. Men vad fyller gruset för funktion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruset jämnar ut ytan så att det blir plant, och så håller det pallarna på plats.

   Radera
 5. Ser bra ut. En bekant gjorde något snarlikt med en massa både trasiga och hela takpannor från ett gammalt utbytt tak han la på golvet för att få en både stadig och lagom luftig botten. Men pallarna är nog stabilare att gå på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Takpannor är nog bra om man vill ha dem där för alltid, men jag har precis hållit på att tömma en yta från trasiga takpannor och det är helt hopplöst. De går inte att skotta bort med spade för den fastnar, det går hjälpligt med kratta och det tar hundra år att göra för hand.

   Radera
 6. Ser fint ut! Var i Norge bor du?

  SvaraRadera
 7. Det här har jag svart att relatera till, har aldrig byggt nagot i hela mitt liv (utom en liten pall i träslöjden som star i mitt gästrum, samt en tevagn till mina föräldrar som ligger pa tippen nu, eller ja, inte längre far man förmoda). Däremot är jag en jävel pa att mala. Synd att jag inte reser längre, da hade jag kunnat hjälpa dig med att mala ladan.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd, att bygga som är så kul! Eller - rättare sagt - det är kul när det är klart.

   Radera
 8. Tänkte räkna upp några saker, som jag lärt mig om betonggjutning, även om jag absolut inte är en expert. Vill inte vara besserwisser, utan bara hjälpsam.
  1) Armera det som ska gjutas, för att förhindra sprickbildning.
  2) Vibrera betongen när den har hällts i gjutformen, för att få bort luftblåsor vilket försämrar hållbarheten. Jag har använt en vibrerande planslipmaskin inlagd i två kraftiga plastpåsar för att hålla maskinen ren från betongsmet.
  3) Vattna betongen en gång per dag i ett par dagar efter att den stelnat. Det hjälper härdprocessen sägs det...
  4) Tvätta rent alla verktyg så fort som möjligt efter användning, eftersom stelnad betong på verktyg är väldigt svårt att få bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, ettan och tvåan är det laddat för och övriga punkter var säkert bra att bli påmind om. Har en utomstående betongexpert som styr upp det hela, så jag gör mest som han säger men tycker om att ha koll på vad jag gör och varför.

   Radera
 9. Har du ngn odlingsbar mark på din gård? I så fall vad odlar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Ingenting.

   Som jag ser det är allt mark odlingsbar. Helst skulle jag inte ha någon gräsmatta alls, det tycker jag bara är slöseri med utrymme. Men i första hand vill jag sätta ett växthus bakom ladan, i söderläge. Har bara inte tagit mig tid än.

   Radera
 10. Pallar är fantastiska! Har byggd förråd för verktyg och ett gäng vedförråd på landet med pallar. Tycker dessutom att utseendet inte är så illa. Stabila och ofta av dugligt virke. En liten synpunkt, det hade varit bra med en plastfolie under pallarna, mellan träet och gruset. Fukten i marken kan göra otyg med träet. Inte att gruset är fuktigt, men marken under. Samtidigt är det inte värre än att du byter ut pallarna 10 år. Om det blir problem. Som konstruktör vill man ha hängslen och livrem, men snickrar man åt sig själv får man inte vara allt för ängslig. Kul projekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. De faktum att de är praktiska genom att de är stabila och billiga gör dem vackrare i mina ögon.

   Jag tycker inte att det ska bli någon fukt i gruset, det är ju trots allt inomhus. Men du har säkert rätt att det hade varit bra. Det hade ju i vart fall inte skadat.

   Radera