tisdag 23 augusti 2022

Exit Sverige

Redan 2016 höll jag på att tjata om att Sverige får problem ifall skattebetalarna flyr landet och nu tycks det än mer aktuellt:

I tillegg er det ikke lenger primært pensjonister som flytter, men familier og profesjonelle. Pandemien har vist mange at man ikke trenger å sitte på kontor i Sverige for å jobbe – har man bare god tilknytning kan mange gjøre en like god arbeidsinnsats (eller bedre) på avstand. Hvis du sitter på Ekerö eller i Fuengirola spiller mindre rolle.

I den här artikeln tycks det vara rena epidemin av svenskar som flyttar till spanska solkusten. Den bilden bekräftas av Johan Isaksson som i Börspodden nyligen kallade Marbella för en svensk stad. De svenskspråkiga skolorna i området är överfulla och den svenska mäklaren på plats badar i jobb när svenskar vill köpa bostad. Tacka tusan för att riksdagen planerar för en ”exitskatt” så att de kan straffbeskatta emigranter, åtminstone en sista gång, men helst löpande i flera år.

I dagsläget är det kanske två miljoner som försörjer åtta eftersom resten antingen jobbar i skattefinansierade jobb eller inte jobbar alls och därmed inte tillför staten pengar. Redan detta låter som en bräcklig ekvation, och det är lätt att begripa att om en massa svenskar i arbetsför ålder flyttar till Spanien brakar systemet. Gissningsvis är det heller inte de med lägst lön som piper iväg utan företagare och entreprenörer som i sin tur hade kunnat anställa svenskar, och nu blir det möjligen spanjorer istället.

Vad gör man åt detta då? Man gör Sverige lagom igen! ”Vårt Sverige kan bättre” säger märkligt nog det parti som haft makten i åtta år, och övriga partier håller antagligen med. Kanske dags att visa det då, medan det finns några skattebetalare kvar. Istället går man – som vanligt – åt andra hållet. Medan Norge sänker skatten på el och Tyskland på drivmedel sänker Sverige konkurrenskraften.

Säg att två procent av de två miljoner som betalar mer till staten än de får tillbaka lämnar landet, alltså 40000. Det låter kanske inte som så mycket, men tar de med sig tio procent av statens potentiella skatteintäkt blir det en otrolig ansträngning. Snart är inte frågan om, utan när.

143 kommentarer:

  1. Betalar för närvarande ca700k/år i skatt, om man räknar in momsen mitt företag driver in åt staten. Min exit kommer troligen i höst. Då läggs företaget ner, och jag checkar ut från det här landet för gott. Mina resterande 25-30 år som arbetsverksam kommer jag viga åt att gagna ett annat land, där staten inte pungslår mig lika hårt på mina surt förvärvade slantar.

    Det är dock inte de höga skatterna som driver mig på flykt, utan alla samhällsproblem, och den uppenbara oförmågan våra politiker uppvisar gång på gång, att ens se det minsta problem komma. Kanske är Sverige på rätt spår igen om 20-30 år, men jag tror det är för optimistiskt att tro på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är i samma situation. Har varit "höginkomsttagare" men är egenföretagare sedan 4 år men tycker inte att "jag får valuta för det jag betalar för". Jag har egentligen inga problem med att betala skatt men med tanke på att sjukvård, skola, polis mm inte fungerar och samhällsproblemen hopar sig så ger jag upp. Köpte bostad i Spanien i vintras och kan driva mitt företag därifrån.

      Radera
    2. Har du tänkt komma tillbaka till Sverige när du blir äldre och utnyttja svensk välfärd?

      Radera
    3. Vilken välfärd då menar du? Den som staten inte ens idag sköter särskilt bra?

      Radera
    4. Jag menar den sjukvård och skola som får bidrag från oss skattebetalare, som dom desutom flyttar till skatteparadis istället för att dom används i välfärden där dom behövs bättre än personer som lever i lyx på mina skattepengar.

      Radera
    5. Original-anonym här... Svar: Nej. Och innan du börjar gnälla än mer, landet jag flyttar till är inte ett skatteparadis, utan mer ett "ta hand om dig själv lite"-land. Skatten på inkomst kommer vara aningen mindre, men moms etc är lägre. Däremot kommer jag behöva betala t.ex. sjukförsäkring osv utöver skatten. Totalsumman landar nog ganska lika.

      Jag samma fråga som den andre anonyme: Vilken välfärd?

      Det land jag flyttar till har inga vårdköer, känner man sig krasslig går man till doktorn utan att boka tid, och får faktiskt träffa en doktor. Jag väljer ett system där jag får vad jag betalar för. Att återvända till Sverige om man blir sjuk, bara för att få ligga och dö i vårdkö, det är inget som tilltalar mig.

      Varför skulle man flytta tillbaka till kaoset här i Sverige när man blir äldre? Så sugen på att falla offer för de ökande åldringsrånen är jag inte. Tryggheten är noll för våra äldsta.

      Radera
    6. Jag skulle uppmana dig att bli medborgare i ditt nya paradis. Lycka till.

      Radera
    7. Skulle inte kalla det paradis, alla ställen har sina problem. :-)
      Långsiktigt blir det nog nytt medborgarskap, ska man leva i ett land tänker jag att det är bäst att ge det sitt allt.

      Lycka till du med!

      Radera
    8. vilket land är det då?

      Radera
    9. Känner igen mig i mycket och förstår resten. Men visst finns det välfärd i Sverige, bara inte i proportion till skatterna och dessutom kraftigt sjunkande (till skillnad från skatterna).

      Radera
    10. anonym 2 här.... Spanien är knappast ett skatteparadis, det är definitivt inget lågskatte land. Men Spanien har enligt flera som jag talat med betydligt bättre sjukvård än Sverige och om man inte gillar den som erbjuds till alla kan man skaffa sig en försäkring. Jag ger inte mycket för svensk sjukvård.... de hittade t.ex. inte cancer på min pappa under 2 års undersökningar... skickade hem honom med lite medicin.... som inte hjälpte. En läkare t.o.m friskförklarade honom någon månad han fick träffa en 4e läkare som upptäckte cancern och de påbörjade behandling med det var för sent. Vårdköerna är galet långa och många får inte vård inom vårdgarantin.

      Spanien erbjuder bättre "quality of life", mindre skjutningar och vård till de som behöver och det tilltalar mig, fast allt är inte perfekt där heller

      Radera
    11. Kul kommentarer. Det illustrerar rätt väl att det fortfarande finns de som inbillar sig att svensk välfärd finns kvar, om det går lite lite till i tangentens riktning. Ja herre jösses :)
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    12. Har inte Spanien någon form av medborgarlön?

      Radera
    13. Det verkar så:
      https://www.svt.se/nyheter/utrikes/spanien-infor-medborgarlon-fran-borjan-jattehart-motstand

      Radera
  2. Man kan rösta på partier som föreslår sänkt skatt, annars kommer ingenting att förändras i den frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är definitivt en av punkterna jag skulle kräva av ett parti innan de får min röst. Tyvärr är inget av dem särskilt nära, vare sig på den eller andra punkter.

      Radera
    2. Om man tycker att många saker är dåliga på grund av den sittande regeringen, så borde man väl vilja förändra situation.

      Radera
    3. Ja, om det finns någon man tror mer på, men det gör det inte för mig. Hur som helst bor jag inte i Sverige och då tycker jag att det är fel att jag ska rösta där även om jag får.

      Radera
  3. Jag blir nog kvar här i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sa jag också. Andra med, som senare landat i ett annat beslut, men var och en gör som den vill. Jag råder ingen vare sig att stanna eller flytta.

      Radera
    2. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har sagt att det är min tur att bidra nu så jag känner inte att jag har något val.

      Radera
    3. Åh fan! Ja, då måste man ju ställa upp, precis som de har ställt upp på... sig själva ;-)

      Radera
    4. Jag blir oxå kvar i Sverige. I Norrland. Men kanske geoarbitrage i Asien 3-5 månader årligen. Så ligger tankarna just nu iaf...

      Radera
    5. Det var inget lagom alls där, det är frys eller stek alltså ;-)

      Radera
    6. Har inte ens börjat vinterbada ännu :)

      Radera
    7. Nej, men så är det ju också åtta dagar kvar av sommaren, rent kalendariskt i alla fall.

      Radera
  4. Skulle helst slippa lämna landet, men det ser ju inte så ljust ut.

    En förmögenhetsskatt skulle nog tvinga mig ut. Och en exitskatt skulle jag se som ett förarbete till en förmögenhetsskatt.

    Sen får man komma ihåg att ljuset brinner i båda ändar. Produktiva människor flyttar ut, och samtidigt ökar försörjningsbördan av att bidragstagare ständigt flyttar in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svanesang:Är det ett hot eller löfte?

      Radera
    2. Det är en ambition. Eftersom det inte finns några detaljer om vare sig exit eller förmögenhetsskatter ännu, så det kan det inte vara så mycket mer än så.

      Radera
    3. Just det där med att ljuset brinner i bägge ändar är en obehaglig utveckling. Det är som med alla som tappat sina pengar och får frågan hur det gick till: Först mycket långsamt, sedan mycket snabbt.

      Radera
  5. Jag pluggar språk för att kunna integreras i det land jag jag flyttar till när mina personliga omständigheter tillåter det (ett par, tre år). Tar med mig min verksamhet jag kan driva (och utveckla) från mitt nya land. Lämnar bakom mig ett land som är bortom räddning, det vet till och med politikerna, men det är för sent nu. Skatteunderlaget räcker inte till ens i dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt tänkt! Språket är viktigt av alla möjliga skäl. Jag har lyckligtvis ett relativt lätt språk att lära mig, men jag jobbar på med det ändå.

      Radera
  6. Tänk de stora familjer som bor i "socioekonomiskt utsatta områden" med väldigt många barn i helt vanliga 3:or och ibland någon 4:a. Något enstaka barn får ett låglönejobb som vuxen, vad ska alla andra göra? Ingen utbildning, kan inte ordentlig svenska, inget jobb, inga kontakter, inga referenser, ingenstans att bo som vuxen, minimalt med bidrag från staten. Gängen kan inte ta hand om alla, och karriären där är tämligen kortlivad. Ska de leva på allmosor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag har inga svar.

      Radera
    2. Nog för att det finns stora integrationsproblem i Sverige men herregud vilket människoförakt...

      Radera
    3. Lite frågor till Anonym 09:57:
      1. Varför skaffar man sig fler barn än man kan försörja? I Sverige har vi rätt att välja hur många barn man vill ha. Möjligheten att försörja sin familj är ett av de största argumenten till familjeplanering. Iallafall för kvinnor. Särskilt i fattiga länder. Tror inte att det är någon skillnad i Sverige.
      2. Varför har de ingen utbildning? I Sverige är det obligatoriskt att gå i grundskola, både gymnasium och högskola är kostnadsfritt (däremot kostar tex läroböckerna på de högre utbildningarna, men själva skolgången är skattefinansierad). Vem tvingar dem att INTE ha en utbildning? Detta är ett eget val, man kan leda hästen till vattnet men inte tvinga den att dricka.
      3. Varför kan de inte "ordentlig" svenska? Vem tvingar dem att inte lära sig? Med tanke på hur många inom Public Service som kraftigt bryter när de talar (särskilt på radio) så räcker en väldigt låg nivå på språket för att få ett väldigt attraktivt jobb (ja PS är fortfarande ett drömjobb för väldigt många unga)
      4. Varför tror du att de i de "utsatta områdena" har sämre kontakter och referenser än en "medelsvensson"? Det är lika svårt för alla ungdomar att få sitt första jobb om man inte har nån släkting eller annan bekant som kan ta in en i sitt företag/jobb
      5. Vad menar du med "ingenstans att bo"? Det är väl lika svårt för ett barn från Täby som från Korpilombolo att få en flashig, nybyggd, snorbillig lägenhet mitt i Stockholm. Det går att få tag på boenden på andra orter, men man får oftast räkna med längre pendlingstid till jobb/skola/vänner.
      6. Vad menar du med minimalt med bidrag från staten? Är det någon skillnad mot andra? Vilken i så fall? Vilka bidrag är det du anser att en stor familj i ett socioekonomiskt utsatt område ska ha som inte andra ska ha? (Förutom utökat barnbidrag pga många barn, hyresbidrag, arbetslöshetsstöd mm)

      Så nu har jag tänkt på de stora familjerna. Jag har också tänkt på dem som det görs snyftreportage om inför varje sommar. Dvs ensamstående, deltidsarbetande mammor med 7 barn där det är helt frånvarande fäder och de av nån anledning inte får underhållsbidrag från Försäkringskassan heller.

      Men mest tänker jag på min egen familj. Hur mina farföräldrar kom till Sverige från ett sönderkrigat övrigt Europa. På 40-talet fick man inte bosätta sig i någon av Sveriges tre största städer om man inte hade jobb där. Man fick inte bli svensk medborgare om man inte kunde bevisa att man kunde svenska. Min pappa som hade hela sin skolgång i Sverige (han var 6 år när han kom hit) inklusive gymnasiet, blev först nekad medborgarskap eftersom nån handläggare inte ansåg att högsta betyg i svenska från ett välrenommerat gymnasium var tillräckligt för att bevisa att han kunde något.

      Tiderna har ändrats sen dess. Men jag har väldigt svårt att förstå din argumentation.

      Spargrisen

      Radera
  7. 3,2 miljoner enligt SCB

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3,2 miljoner vad, som försörjer resten? Jag tror att det beror lite på hur man räknar. Någon av mina länkar ovan belyser det faktum att Sverige har en relativt stor offentlig sektor. Många av jobben där behövs, men skattepengarna från dessa individer tillförs ju inte systemet eftersom de redan kommer därifrån i skattefinansierade jobb.

      Radera
    2. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/kortperiodisk-sysselsattningsstatistik-ks/pong/statistiknyhet/sysselsattning-lediga-jobb-och-lonesummor-1a-kvartalet-2020/

      Radera
    3. Fast bara för att man är anställd inom näringslivet betyder inte det att lönen inte betalas med skattepengar. Dels kan man ha någon typ av lönebidrag, dels kan hela företaget du jobbar på ha sin utkomst av skattepengar.

      Radera
  8. Intressant med ett artikel från document.no. Vet ingenting om den men wiki beskriver den som "Document.no is a Norwegian far-right[5] anti-immigration website.[6] Academics have identified Document.no as an Islamophobic[12] website permeated by the Eurabia conspiracy theory.[3][7] The website received global media attention in connection with the 2011 Norway attacks due to its association with perpetrator Anders Behring Breivik, a contributor to the website"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad många otäcka ord! Där törs man nog inte läsa.

      Radera
    2. "Oj, vad många otäcka ord! Där törs man nog inte läsa." vilken hög nivå på diskussionen

      Radera
    3. Jag har inte så starka åsikter om Document.no som jag har om Wikipedia, men kan du inte bara läsa texten oberoende av varifrån den kommer? Skribenten är en före detta svensk präst i Svenska kyrkan som åtminstone i något skede varit inblandad i Medborgerlig samling. Jag är skeptisk till dessa bägge organisationer, men jag läser texten och försöker låta bli att se allt som konspirationer.

      Så med det sagt, är det något i hennes text (eller min) som du vill kritisera så kan vi väl ta den diskussionen istället?

      Radera
    4. Anti-immigration? Och det är... dåligt? Har du fortfarande inte fattat varför folk lämnar Sverige? Nej det är inte elpriserna. Det är inte ens skatterna. Testa tänka lite.

      Radera
    5. det var under själva läsningen (läst den utan någon tanke om ursprunget) av artikeln som jag började får lite konstiga vibbar och kollade upp det. Jag får väl gå igenom den igen för att försöka plocka ut några konkreta punkter men fick känslan att hon hade en ganska tydlig agenda - hade aldrig hört talas om document.no förut

      Radera
    6. "Anti-immigration? Och det är... dåligt? " säg inte det för högt när immigraten Sparo är här ;)

      Radera
    7. Jag är själv ingen trogen läsare, men den påstådda kopplingen till Breivik skulle jag vilja avfärda som ren lögn. Det närmaste jag tror man kommer är att de intervjuat bloggaren (hette han Fjordman?) som Breivik sa sig inspirerad av. Men det gjorde de inte innan Utøya utan flera år senare.

      Jag tror att de flesta av oss kan enas i att det finns för- och nackdelar med all migration. Huruvida det skulle vara positivt för Norge att få hit mig (eller negativt för Sverige att bli av med mig) tänker jag inte recensera.

      Radera
    8. men tror det eller ej så håller jag med att den invandring som sker i Sverige innebär, och jag önskar att det inte skulle vara så liberal - men att likställa det med en katastrof som gör att man måste lämna landet är väl att ta i en hel del tycker. Jag tycker det svårt med politik - jag är egentligen åt vänster (left of centre) hållet beträffande ekonomin och miljö men mer åt höger beträffande brottsbekämpning och invandring - vet inte om det finns något parti som täcker det behovet

      Radera
    9. Borde stå "sker i Sverige innebär problem"

      Radera
    10. Måste och måste... Jag tror att många som flyttat eller funderar på att göra det inte hade tänkt tanken om det inte hade varit för de senaste decenniernas invandringspolitik. Hur många är det ingen som vet. Inte heller hur stor del av beslutet som hänger på det.

      Radera
    11. Vissa immigranter är berikande, de flesta är det inte. Ja, det är skillnad på folk och folk. Usch hemskt. Alla vet att det är så, även de som inte låtsas om det.

      Radera
    12. Klart det är skillnad. Det vore himla trist om alla i hela världen var likadana. Men bara för att man uppskattar olika kulturer betyder det inte nödvändigtvis att man vill att alla ska samsas på samma plats.

      Radera
  9. An official report of the Norwegian Police University College cites Document.no as an example of an "extremist website" alongside Stormfront and Gates of Vienna.[1] According to the Financial Times, it is "a website rife with anti-Muslim and hard right rhetoric."

    SvaraRadera
  10. Vad som helst förutom HÅRDHÖGERRETORIK!

    ooOOOoooOoooOOOohHHhhh - BU!

    SvaraRadera
    Svar
    1. den har väl en agenda eller?

      Radera
    2. Till ovan anonym: bättre då förstås med kommunistvänster som bara ser ner på de som verkligen ligger i och hedrar de som ingenting gör förutom att belasta samhället?

      Radera
    3. @Kalykl för vänster/slapp/woke är naturligtvis inte bra - har aldrig påstått det heller

      Radera
    4. @kalkyl vart hyllar vänstern alla soffliggare? Samt sparkar på alla som bidrar till samhället?

      Radera
    5. Kalkyl:Jag tycker att du har en förvanskad verklighetsuppfattning, sök hjälp.

      Radera
    6. Alla människor, organisationer och sajter har en agenda, även du som kommenterar att "den har en agenda" (vet inte om vi är kvar på Document eller om det är något annat du vill antyda) har en agenda. Ska vi diskutera agendor eller verkligheten? Jag tycker verkligheten är mycket mer spännande.

      Radera
    7. min agenda skulle i så fall vara att den 'Sverige är skitdåligt' retoriken är ganska överdrivit

      Radera
    8. Det tror jag ingen här har skrivit, men du får såklart ha åsikt om en sådan retorik ändå.

      Radera
    9. ok visst, det var min egen tolkning av kommentar som "med tanke på att sjukvård, skola, polis mm inte fungerar"

      Radera
    10. tycker du att sjukvård, skola och polis fungerar?

      Radera
    11. Allt är relativt, men jag skulle inte vilja ha föräldrar i sjukvården och när jag själv behövde vård var utlandet enda chansen. Där var kön 2-4 veckor mot över ett år i Sverige (rent hypotetiskt, för svensk vård ville inte ens sätta mig i den kön) och när det gäller polisen har jag aldrig någonsin haft nytta av dem. Enda anledningen till polisanmälan av brott numera är väl att försäkringsbolaget kräver det.

      Men visst, man kan inte säga att dessa institutioner är helt ur funktion. Men nu har jag flyttat till ett land där samtliga funkar bättre, och det var inte svårt att hitta ett sådant trots att det svenska skattetrycket borde ge välfärd i världsklass.

      Radera
    12. Sebastian och nån anonym: kanske dags att uppdatera er lite?

      Radera
    13. Nu var inte frågan till mig, men om jag får svara på det där med att vänstern spakar på de som bidrar till samhället minns jag alldeles särskilt en Ung Vänster-ledare som tyckte att han borde ha rätt till delar av Ingvar Kamprads arv eftersom denne sugit ut arbetare (bl a denna UV-kille som tydligen sommarjobbat på Ikea för en massa år sedan). Otack är världens lön, tydligen också efter sin död.

      Radera
    14. Kalkyl: uppdaterar mig i vad? Att högern ser alla som inte har ett heltidsjobb som parasiter på samhället? Inkl de som är sjukskrivna. Det har jag redan koll på, och en av de punkter som gör att jag tvekar o rösta på moderaterna.

      Å andra sidan är jag inte med på vissa vänsterpartisters idéer att allt ska ägas gemensamt. Men det innebär inte per automatik att vänstern sparkar på de som jobbar o bygger företag.

      Sparas inlägg visar exakt det som gör det svårt o rösta på vänstern med..

      Radera
  11. Det sämsta med valrörelsen hittills är hur dåligt oppositionen har utnyttjat detta faktum att det mesta har blivit sämre under sossarnas åtta år vid makten. det borde vara öppet mål, men istället verkar man inte bry sig om detta. Sossarna å andra sidan går starkt framåt, vilket normalt sett borde vara en omöjlighet med facit i hand, men gång på gång lyckas de eliminera t.ex. brunsmetning och nato genom att gå med i nato och genomföra SD-politik istället för att prata om den. De är verkligen mästare på politiskt spel, det måste jag säga.

    Antagligen blir det 4 år till med sossarna vid makten. Mycket hänger på om V och C kan lyckas tolerera varandra. Samt, vad säger utlandsröstarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om inte högeralliansen kan vinna det här valet så kommer dom aldrig att vinna någonting. Det är ju straffspark på straffspark. Urusetl i sådana fall.

      Radera
    2. Jupp. Vi glömmer lätt det faktum att det är en minoritetsregering.
      Är inte förtjust i endera sidas bajsmacketävling, men det är i mina ögon en stor anledning till varför landet är i den sits det är..

      Radera
    3. Jag har hängt med dåligt i valrörelsen. När i stort sett alla vill med i Nato och stanna kvar och helst fördjupa EU är jag inte med i målgruppen. Men rent allmänt tycker jag att fler än någonsin pratar mer än någonsin om vad alla andra vill göra, men ytterst lite om egna idéer. Om de ens har några.

      Radera
    4. Valrörelsen är väl det absolut bästa sättet att bli vilseledd. Nu kritiserar till och med sossarna invandringen. Efter valet kommer de att återgå till att kalla folk som påpekar problem rasister. Vet man var man står behöver man ingen valrörelse. Jag har inte lyssnat en sekund och vet exakt vilka som får min röst.

      Radera
    5. Det var en gammal rolig historia (hur rolig vet jag inte) om en politiker som dött och fick göra ett besök i himlen och helvetet för att bestämma vart han ville. Helvetet var ett kanonställe där alla hade det bra, så han åkte upp och sa att han vill ner igen.

      Väl nere var det skärseld och djävulskap varpå politikern sa att "så här var det inte senast".
      "Nej, då var det valrörelse."

      Radera
  12. 2 miljoner som försörjer övriga 8 miljoner (och sig själva)… ska det väl vara.
    Jag funderar på övrigt att starta ett parti som heter Vänsterparasiterna. Jag kommer att ta alla bidragstagare från sossesvinen, miljöfascisterna och kommunisterna. Jag kommer lova höga bidrag till alla och västindiensemestrar varje år, för alla är ju "värda" det. För att bekosta detta skall skatterna höjas till 40%, det skall bli trippel moms på bränsle och el (istället för dubbla). Vanlig moms skall höjas till 30%, sedan skall partiet lobba för att EU skall ta ut en skattesats också... säg 5%. Partiet skall också vara nära knutet till en religion som heter Klimatisterna, där prästerna har långa stavar med propellerblad längst upp. Guden heter Solcel. När partiet har fått majoritet skall alla tvingas till denna religion och vägrar de hämtas de på natten och förs till gruvorna i Kiruna. Varje dag skall en timmes bön tillägnas guden, partiet och klimatet (den heliga treenigheten) och det skall göras klocka 12, varje dag. Inga undantag. Partiet kommer nog bli det snabbast växande partiet i historien, från 1 till flera miljoner på nolltid. Så skall det bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja, sig själva med såklart, det tyckte jag var underförstått.

      Det du beskriver är lite av parlamentarismens dilemma. Den som lovar "free stuff" kommer alltid bli mer populär än den som säger att "rösta på oss så kommer det bli hårda tider (vilket det är även blir om ni inte röstar på oss)". Ditt parti kan mycket väl gå hem, men jag skulle tona ner det där med momsen.

      Radera
  13. Lättläst inlägg i vanlig ordning. Tack för att du sätter ord på mina tankar.

    Jag arbetar som polis och önskar lämna Sverige. En dröm har varit Portugal. Mitt bekymmer är hur jag ska kunna försörja mig och min familj i ett annat land. Om jag lyckas lösa det så går flyttlasset snarast.

    / En trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du tar tag i det, det går ju alltid att plugga språket medan man funderar. Om inte annat, trevligt att kunna göra sig förstådd när man reser.

      Radera
    2. Tack! Hoppas att det löser sig.

      Jag håller med om svaret. Jobba med språket, men även försörjningsbekymret och andra praktiska problem. Annars finns risken att det förblir en dröm.

      Just när det gäller Portugal finns en blogg av en svensk familj som kan vara av intresse: https://www.bortugal.se/ (Obs! Jag vet inte hur familjen röstar eller om de har en extrem agenda, så läs på egen risk. (slut på ironiparentes))

      Radera
    3. FFS - jag påpekade bara källan

      Radera
  14. Tyvärr finns det en ganska stor risk att Sverige aldrig repar sig. När den största importprodukten är problem vi inte hade behövt ha blir det största exportprodukten den egna befolkningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ett skepp kommer lastat - med problem!"

      Det låter onekligen som att någon tänkt fel :)

      Radera
  15. Tänk att det alltid blir så dålig stämning när någon/några har fräckheten att inte tycka Sverige är det bästaste landet i hela världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror det är mer när folk envisas med att vara överdrivet istället för nyanserat - framförallt de som ändå inte ens har bott utomlands

      Radera
    2. Jag vet inte vad ni har för krav på stämning, men jag har varit med om betydligt värre. Tvärtom tycker jag att kommentarsfältet skött sig väldigt bra idag. Hårda diskussioner, visst. Men inte en massa kastade epitet eller kommentarer uppenbart skrivna för att reta och sabotera.

      Radera
    3. det är väl ingen här som vet om någon har bott utomlands eller ej? Jag har gjort det och tycker Sverige är ett skämt. Det är ok för mig eftersom jag har två andra länder att jämföra med? Förstår inte vad andra länder har med saken att göra, jämför med hur sverige var och hur det är. Konstigt att folk lackar ur och drar. Eller inte ser någon vits med att jobba, varför ska man slita med det när det finns 100 000 tals som inte gör det. Och inte blir det särskilt stor skillnad på pensionen heller. och om du tittar på hur skolresultaten ser ut bland invandrare så är vi uppe i någon miljon snart som inte försörjer sig själva. Hur får någon den ekvationen att gå ihop?

      Radera
    4. "Det uppskattas bo svenskar i minst 177 av världens cirka 200 länder. Enligt vår nya kartläggning estimeras närmare 700 000 svenskar bo utomlands – närmare bestämt drygt 685 000 personer. Det är en ökning från kartläggningen från 2015 då antalet utlandssvenskar uppgick till cirka 660 000."

      Annika (som bott i fem länder)

      Radera
    5. @Anonym om du läst det ur högerns siffror så inkluderade de även sjukskrivna och folk som går på A-kassa i de siffrorna.

      Radera
    6. “det är väl ingen här som vet om någon har bott utomlands eller ej?“ om folk skriver att de siktar på att flytta eller önska att de kunde flytta så har väl de flesta av de som skriver så inte bott utomlands ännu antagligen

      Radera
    7. Jag fattar inte riktigt citatet. Det låter som att frågeställningen är att ingen här i kommentarsfältet "vet om någon" (alltså känner till någon) som bott utomlands. Hur som helst är vi tre utlandsboende (nu eller tidigare) bara i denna tråden. Anonym 18.33 säger sig ha bott i två länder, Annika i fem och jag själv bor utomlands. Men förklara om det är det något jag missförstår.

      Radera
    8. Jag sällar mig också till den skaran - och utesluter inte att det kan bli dags att flytta igen. En och annan (tänkande) kollega har också pratat om det mellan fyra ögon.

      Radera
    9. Jag tänker att Anonym 17.50 och 18.33 (jag vet inte om det är samma person när ni envisas med att inte skriva under med namn eller signatur) retar sig på människor som pratar om att flytta utomlands, men inte tar något som helst steg emot det mer än att prata.

      Det kan jag också reta mig på. Har en gammal kompis som i minst tio år pratat om hur mycket han vantrivs i Sverige och att det är dags att flytta. Han jobbar på ett företag med filialer i många länder och gjorde vissa sonderingar i ett land han ville flytta till. Visst, han var så välkommen, jobb fanns. Men nej då, han sitter kvar och svär under sin korkek.

      Dock tycker jag att många fler än tidigare faktiskt röstar med fötterna och drar. Som jag bloggade 2016 (se länk ovan) fanns tendenserna redan då. I texten citerar jag en entreprenör som hade köpt sin flygbiljett:

      "Alla jag känner har antingen redan flyttat eller är på väg att flytta. Det pågår redan en brain drain från Sverige av enorma mått."

      Radera
  16. Alla kommer vilja flytta till Sverige när växthuseffekten har gjort sitt och Sverige är varmt och skönt medan Spanien/Italien är sönderbrända :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nästan minusgrader i morse och då tänkte jag att blir det minusgrader under sommaren skulle det inte skada med lite växthuseffekt.

      Radera
    2. https://clintel.org/world-climate-declaration/

      Radera
  17. Visst har tanken funnits och gnagt många gånger när man blivit less på den sossemarinerade idiotin och baksidan av vår folksjäl stöpt i byråkratisk form.

    Nu har jag, iaf för nu, knutit upp mig i kommunalpolitik med kontakter, men inga ambitioner, i regional och rikspolitik. För övrigt har jag nog ingenting som direkt binder mig hemma. Släkten ger jag inte mycket för och de vänner som är viktiga lär man ju kunna behålla kontakten med.

    Men jag begränsar mig själv i utbudet. Spanien och liknande varma länder är inte för mig, jag vantrivs när det blir riktigt varkma dagar i Sverige. Sedan är jag iof rätt duktig på att ta till mig nya språk, men vill ändå hålla mig inom en kultursfär som jag är bekväm i.

    Gillade iofs både Brasilien och Estland, det senare kunde vara ett alternativ, erhuru mer tveksamt nu med Putins världshärskarambitioner...

    I slutändan skulle jag nog ,om jag så skulle och om jag så ska, ta mer av ett skutt en en långväga resa. Norge skulle vara mitt första val, exakt som för den ärade bloggaren. Fantastisk vackert och vettigt land. Mycket trevliga innevånare, norrmän är som svenskar men med förnuftet i behåll.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det finns väl en och annan skitstövel där också"

      Radera
    2. Så är det ju vart man sig än i världen vänder =)

      Radera
    3. En stor del av mänskligheten är idioter, det kommer man som sagt inte ifrån någonstans :)

      Men jag förstår hur du tänker. Jag var främst rädd för att starta företag på ett språk jag inte behärskar, men kan tänka mig att det även skulle vara svårt att skaffa vänner på ett ovant språk i ett land långt borta.

      Jag är nöjd med mitt val, men väldigt många människor bor ju inte här och är säkert i många fall tacksamma för det med.

      Radera
    4. Hm, jag har kompisar som flyttade till Brasilien, diplomater, har därför en enklare "resa" men deras omdöme om landet var visserligen diplomatiskt men ändå negativt.

      Radera
    5. Brasilien känns långt bort på alla möjliga sätt - kulturellt, språkmässigt, geografiskt.

      Dessutom tidsmässigt. Det kan verka futtigt i sammanhanget, men jag sliter lite med att hålla kontakten med människor i väldigt annorlunda tidszoner eftersom man ofta inte kan få ett snabbt svar då de ligger och sover när det är mitt på dagen här.

      Radera
  18. Det här SD- snacket om återvandra. Vad tror ni om det. Hur ska man lyckas få 1 miljon officiellt invandrade araber och de cirka 4 miljoner som är här illegalt att åka tillbaka till sina hemländer. För en sak är säker. De kommer INTE att göra det frivilligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är SDare och jag tror den möjligheten är ytterst begränsad. I de fall någon är dömd för grovt brott finns andra öppningar, men generellt? Bara nej.
      /Jonas B

      Radera
    2. Dessutom känns det inte som att SD precis trummat ut det här budskapet genom året. Det dök upp lite lägligt till valet och jag tvivlar starkt på att det är något de tänker driva hårt efter valet. Men som sagt, även om så vore får de knappast medhåll vare sig av andra politiker eller av dem de vill skicka hem.

      Radera
    3. 4 miljoner illegalt?

      Radera
    4. Den siffran blev jag också nyfiken på. Har någon gång hört 2 milj, vilket vore illa nog, men aldrig högre än så.

      Radera
    5. Vad spelar det för roll om det sker frivilligt eller inte? Jonas B bevisar varför SD ej går att rösta på. Det finns partier som anser det vara möjligt.

      Radera
    6. Då får jag för kanske första gången som SDare företräda ”den andra sidan”. Emedan jag förespråkar ett omedelbart stopp på asylinvandring, gällande allra tidigast tills dess vi åter (om någonsin) har kontroll över de som kommit hit och det läge vårt land befinner sig i så ber jag dig jag svarar nu återkomma med de lagliga grunder vi har att massutvisa folk i hundratusental utan att brott ligger bakom.
      /Jonas B

      Radera
    7. Den frågan svarade Torbjörn Kastell på i en intervju i DN 2002.

      "Vi kommer inte att tvångsdeportera invandrare och flyktingar - de kommer att flytta självmant, eftersom vi ska göra det mindre attraktivt för dem att bo i Sverige. Vi ska slopa alla integrationsprojekt och "gulliga" kulturträffar mellan svenskar och invandrare. Vård, omsorg och arbete till svenskar först. Ingen hemspråksundervisning. Ingen specialmat i skolorna, ingen ledighet till elever och andra som till exempel vill fira sina religiösa eller kulturella högtider.

      - Vi ska också förbjuda sjalar på arbetsplatser och ute i samhället och inte ge bygglov till etniska kulturhus eller till religiösa byggnader. Moskéer till exempel ska rivas ... Kanske skulle man behålla en moské, som en symbol för ett historiskt skede, för att påminna kommande generationer om en olycklig tid då politiker försökte bygga ett mångkulturellt samhälle.

      Men om till exempel jag och mina barn ändå inte vill lämna Sverige?

      - Det kommer ni att göra, inga invandrare vill leva i ett sådant samhälle som jag just beskrivit för dig."

      Radera
    8. Den sista slutsatsen tror jag inte på, att ingen invandrare vill leva i det samhället.

      Hursomhelst väldigt hypotetiskt. Skulle en Sverigedemokrat uttrycka sig så där idag är han nog utesluten innan Mattias Karlsson hinner säga "Titta Expo, vad duktig jag är!".

      Radera
    9. En ledande partiföreträdare hade behövt uttrycka sig annorlunda idag men partiets målsättning har nog inte ändrats. SD behöver inte tvinga människor att flytta utan SD behöver bara göra Sverige så ofördelaktigt att många invandrare kommer att lämna landet "frivilligt". T ex ge socialtjänsten större befogenheter att omhänderta barn, införa maxgräns för bidrag till barnfamiljer (S har krattat manegen) mm. Tänk på att redan idag kan ett brev från socialtjänsten räcka för att familjen ska fly landet.
      https://sverigesradio.se/artikel/samirs-radsla-skickade-barnen-utomlands-efter-kampanjen-mot-socialtjansten
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jay5w9/eva-nordmark-skaffa-inte-fler-barn-an-du-kan-forsorja

      Radera
    10. Jag minns den där artikeln om han som skickade sin familj hem i döden (för det var väl därför de flydde?) efter att ha fått ett brev han inte kunde läsa. Jag tror vad jag vill om det:

      https://sparosverige.blogspot.com/2022/05/vad-var-det-egentligen-som-hande.html

      Radera
  19. Estland verkar nice. Nån som bor/har bott där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobbat där några månader. Mycket fint land o trevligt folk trots viss sovjetisering.
      /Jonas B

      Radera
    2. Ja, en himla massa estländare ;-)

      Litauen var den enda baltstat jag funderade lite på, men den sorterades bort ganska fort.

      Radera
    3. Varför? Lugnt och trevligt. Låga företagsskatter.

      Radera
    4. Knepigt språk och ingen som helst koppling till landet.

      Radera
  20. Funderade du på Malta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som hastigast. Jag var inne på en bostadssajt och kollade lägenheter. Jag har aldrig varit där, men var lite orolig för att det mest är kyrkor och fulla svenskar där :)

      Radera
  21. Om det inte blivit Norge. Vilket land hade det då blivit? Vilket var andrahandsvärde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju väldigt hypotetiskt för nu blev det Norge, men Finland och Österrike var alternativ som levde längre än de flesta.

      Radera
    2. Varför blev det inte Finland? Vad vad det som gjorde att du föredrog Norge framför Finland? För egen del står jag och väljer vilket av dessa två länder som är mest attraktivt att flytta till. Allt gott! Anders

      Radera
    3. Lite av varje. Det kändes som att svenskar tas bättre emot av norrmän än av finnar. Vilket ju i och för sig bara kan handla om att norrmän alltid låter glada medan finnar alltid låter som ett åskväder.

      Rent politiskt känns det som att Finland delvis ser upp till Sverige som ett slags föredöme. Är det något man är överens om i Norge, såväl politiker som folk, är det att vad som än händer ska vi inte göra Sveriges misstag.

      Så då blev det Norge, men när myndigheter bråkar och räkningar haglar finns det stunder då jag undrar om jag gjorde rätt.

      Radera
    4. Du har rätt om finnar, fast jag tycker de later som om de är beredda att bega självmord vilken minut som helst. Jag jobbade nagra manader i Budapest, och kunde fasenimig inte skilja pa ungerska och finska, de lät i mina öron precis likadant. Men efter en snabb googling upptäckte jag att finskan emanerar fran ungerskan, sa inte sa konstigt.

      Sist jag kollade hade 6% av Finlands befolkning svenska som förstasprak, och mig veterligt (känner bara tva svensksprakiga som bor där) är det sällan problem med spraket. Manga är dessutom (minst) tvasprakiga.

      Fast det klart, det beror säkert pa om man bor i en stad eller pa landet.

      Annika

      Radera
    5. Ja, finska är ett ugriskt språk om jag minns rätt, och har likheter med andra obegripliga språk österut. För där är väl min nästa invändning. I Norge kunde jag göra mig förstådd med nästan alla från dag 1, finska känns snudd på omöjligt att lära sig. Det är sant att många i Finland kan svenska, de yngre har alltid läst lite svenska i skolan. Men viljan att prata svenska är jag mer osäker på. Det var väl just kritiken mot det tvåspråkiga som var Sannfinländarnas ingång in i finsk politik.

      Så myndighetskontakter - inga problem. Att prata med folk på stan kan bli värre. Att ta en anställning som innebär kundkontakter tror jag är helt omöjligt utan att kunna finska.

      Radera
  22. Läste någonstans att gängen i Malmö har öppnat filial i Marbella.
    Klart de flyttar till vart pengarna finns.
    Eller flyttar de med kunderna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det stämmer och i så fall varför. Flyttar med kunderna låter konstigt. Men om Sverige blir ett sämre land att bo i kommer ju inte bara "bra" människor flytta därifrån, och den dag problematiska skräpmänniskor (jag identifierar mig inte med den gruppen) börjar flytta blir det nog mindre populärt att få in oss i sitt land.

      Radera
    2. Gängen är uppbyggda som vilket storföretag som helst.
      Skillnad är att de handlar med knark.
      Där kunderna för deras produkter finns har de en filial.

      Enligt den förra statsministern Löfven fanns kunderna på Lidingö, Täby och Djursholm.
      Och nu i Marbella.

      Radera
    3. Fast Löfvens uttalande om Djursholm blev väl grundligt punkterat, om jag minns rätt.

      Radera
    4. Den större delen av partydroger säljs av personer från orten till dom som har pengar i centralorten.

      Radera
    5. Som jag minns det punkterades den fördomen strax efter Löfvens utspel, det visade sig att fattigare förorter inte bara säljer utan också köper mest. Men jag är själv vansinnigt ointresserad av droger och det vet nog de flesta i min närhet, så jag har inte blivit erbjuden vare sig partydroger eller vardagsdroger av någon gruppering eller samhällsklass.

      Radera
    6. Du minns rätt.
      https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/can-varken-over-eller-medelklass-som-star-for-storst-efterfragan-pa-droger

      Radera
    7. Raka besked, tack för det!

      Radera
  23. Jag gillar Norge och bodde där i flera år. Grisigt höga kapitalskatter fick mig att flytta tillbaka till Sverige. Gängkrig och annan kriminalitet har jag inte sett någonting av. Säger inte att det inte finns, men häromkring är det lika lugnt som på 90-talet (småstad).

    Långt kommentarsfält. Dags för bloggaren återgå till fulltid
    /xXx

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kapitalskatterna är onekligen grisiga. Som jag var inne på häromdagen föredrar jag att man beskattar lön och sedan lämnar den beskattade lönen ifred.

      Rent kalendermässigt är det väl dags. Jag har bara inte tid.

      Radera
  24. Jag kan vända på det, varför är det inte fler som flyttar?
    Norge är ett fungerande land, när migrationskrisen var som värst så övervägde Norge att stänga gränsen till Sverige.
    Men vilket område ska vi titta på?
    Den icke-akuta sjukvården i Sverige?
    Tandvården?
    Skolan?
    Rättsväsendet+kriminalitet?
    Sverige har tyvärr sin storhetstid bakom sig, en S regering under de kommande fyra åren kommer inte att göra något bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vanlig anledning tror jag är att man sitter fast, på gott och ont. Man har barn i skolan som man inte vill rycka upp, åldrande föräldrar, ett socialt liv. Det är få förunnat (återigen på gott och ont) att som jag, mitt i livet flytta till ett annat land utan jättekonsekvenser.

      Men jag håller med om dina punkter. I Sverige pratas det om god och billig vård, rentav gratis. Ändå vet jag många som bor i Sverige som passar på att gå till tandläkaren när de hälsar på släkt och vänner i andra länder, eftersom ett osubventionerat pris där ändå blir billigare än det "skattefinansierade" svenska. Icke-akut sjukvård vet jag inte om det finns i Sverige längre, om vi inte menar åldringsvård. Svensk skola hade definitivt gott anseende förr, knappast längre. Och så vidare...

      Radera
  25. Otroligt tråkigt med utvecklingen i Sverige. Lämnade landet för tre år sedan och har inga tankar på att återvända än. Det är spännande med spanska myndigheter då de flesta fungerar oerhört ineffektivt men ändå presterar jättebra sjukvård och ett tryggt samhälle med betydligt mindre skatteintäkter. Tror vi kommer få se mycket större utvandring närmaste åren, mest pga hur enkelt det blir när folk ”bara” tar med sig jobbet genom att arbeta remote.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Internet har onekligen öppnat upp möjligheten för många, och Covid snabbade på utvecklingen.

      Radera