Sjukskrivna Lena har
en skuld på 280000 kr och är på väg att ansöka om skuldsanering.
Det är ungefär det enda vi får veta i SVT:s artikel, förutom att
hon varit sjukskriven i tre år.
Hon säger i inslaget att hon klarat
sig ”jättebra fram till inflationen”. Förutom att hon tror att
inflation är ett slags tillstånd man har eller inte har (vilket är
lite konstigt vid 46 års ålder) har hon helt plötsligt ett
underskott på 15000 kr/månad från att ha klarat sig ”jättebra”.
Vem har hon lånat pengar av, Brysk Inkasso?
Hon bor i ett
radhus jag antar är hyrt. Vad har hon lånat till? Hon äger en
rottweiler, den kanske är dyr i drift? Bil? Som sagt, vi vet inte för SVT
tyckte tydligen inte att hennes del i historien är viktig, och trots
att hon inte ens skickat in ansökan om skuldsanering låter det som att det bara är
en formalitet. Jag hoppas att det inte är så lätt.
Men en intressant fråga får hon, med ett minst lika intressant svar. Det handlar om vad hon kunnat göra annorlunda:
”Jag kanske skulle haft en buffert.”
Kanske? KANSKE?! Nu har hennes superbräckliga privatekonomi rämnat efter att räntorna som alla borde förstått skulle gå upp också har gjort det. Jag kan nästan inte tänka mig ett sämre ordval än ”kanske” i detta läge. Det tyder på att hon förutom buffert också undvikit att skaffa sig överlevnadsinstinkt och självinsikt. Men några blaffiga tatueringar har hon i alla fall lyckats skramla ihop. Alltid något.
Alla journalister som läser här, anser ni att ni gör ett bra jobb? Är ni förbjudna att ställa något som ens på långt avstånd kan ses som kritiska frågor? Eller är ni bara lata?
SvaraRaderaJag är inte journalist, men har träffat en och annan, så jag har några idéer.
Radera1. Det finns många gånger inte tid att göra ett bra jobb. Och tvärtom:
2. På vissa redaktioner har man vant sig vid ett lågt arbetstempo. T ex berättade Joakim Lamotte att han fick en chock när han kom till Utbildningsradion. Han skulle göra ett reportage på 1-2 minuter och frågade hur lång tid han hade på sig. "En och en halv vecka."
3. Många journalister har berättat att förr bad chefen dem att åka ut och göra ett reportage. Om det ens fanns en uttalad vinkel kunde den ändras när journalisten fick ny information på plats. Nu är ALLT givet på förhand - vinkeln, rubrikerna och nästan t o m citaten. Journalistens jobb blir att "gräva" åt det hållet, intervjua tillräckligt många att någon till slut säger exakt det som tidningen bestämt sig för att förmedla.
4. Sen tror jag också att det är lättja. Det är mycket enklare att låta bli att researcha. Det märker jag själv bara på den här bloggen. De inlägg jag kan skriva utan att dubbelkolla uppgifter, läsa lagtexter osv kan ta tio minuter att skriva. Andra jobbar jag med i flera veckor, lite då och lite då.
Bra sammanfattning på varför ingen normalbegåvad människa någonsin bör ta del av media. Det blir så när garanterade statsbidrag sätter lägsta möjliga nivå på så kalla journalistik
RaderaSom om inte det vore nog så blir du garanterat sjukligt deprimerad av att lästa dessa ljugande dysterkvistars ljug.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
En riktig journalist som är stolt nog att göra ett riktigt jobb hade naturligtvis påpekat att Sveriges bidragssystem är det enda som enligt lagen fick fullständig kompensation för inflationen. Ja bidragen justeras per automatik med inflationen. De som arbetar fick däremot inte denna kompensation i de flesta fall.
RaderaMen så är ju Sveriges media inte att förmedla någon sanning utan merparten är uppenbara lögner och falsk agenda.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Visst finns det medier och i alla lägen enskilda journalister man aldrig har någon nytta av att läsa, men annars tycker jag att man ska försöka ha så stor spridning som möjligt i sin konsumtion.
RaderaMöjlig missbruksproblematik. Övergreppsutsatt och på det psykiska problem. Människan ger ett trasigt intryck, troligt trauma kanske i barndomen därav dåligt konsekvenstänk och bristande förmåga att klara av sitt liv eftersom mental blockering och ångest är något hon kämpar med i sitt liv. Hennes sätt att prata, tatueringar och bete sig ger det intrycket. Så kan det också vara.
SvaraRaderaAbsolut, det kan vara allt av detta. Men då är det väl bäst att de redovisar det istället för att låtsas som att hon hamnat där hon är av en slump. Vill hon inte gå ut med namn och bild då tycker jag att det vore bättre att anonymisera henne och skriva vad som hänt, istället för att skriva ut namnet och anonymisera historien.
RaderaPrecis, förstår inte ens varför de intervjuar henne.
RaderaJa detta var nog ett lågvattenmärke bland många torftiga intervjuer. H u r är det möjligt att gå från ok till -15 000 i månaden? Men det var viktigt att få med en skvätt gråt i klippet. Fakta, not so much
RaderaTyvärr alltmer vanligt inom den s.k. journalistiken idag att man inte ställer några vettiga frågor. Allt för att få till en vinkling på storyn för rådande agenda. Eller är de bara lata. Jag har i princip gett upp när det gäller dagens journalister.
RaderaJa, det är ju svårt för oss att veta att det inte finns en rationell förklaring till hennes krasch, men ska de berätta någon slags historia om det så måste de ju åtminstone försöka förklara hur det gått till.
RaderaHon har varit med i tidningen förut. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GG6ylQ/nya-bluffen-hotar-med-kidnappning
RaderaJag tycker det är osannolikt att samma personer dyker upp i liknande sammanhang med några års mellanrum. Sparo har tidigare skrivit om en kvinna som inte hade råd med matberedskap. Den kvinnan hade varit med i ett annat "snyftreportage" tidigare. Jag får en känsla av att journalisterna har en kontaktlista med "professionella snyftare" eller att dessa personer söker uppmärksamheten i media. Eller både och.
Tom-Hjördis
Intressant! Den hade jag missat. Däremot minns jag en kille med egen Flashbacktråd som var med i tidningen en gång i halvåret. Det var ingen hejd på vad han råkade ut för hela tiden.
RaderaVad har SVT med folks privatekonomi att göra? Hade SVT kommit hit och börjat ställa frågor om vad jag gör med mina pengar så hade dom lägga benen på ryggen kan jag lova. Så länge jag inte gör något olagligt så har ingen person i världen rätt till insyn i min ekonomi utom jag.
SvaraRaderaVill du gråta ut i TV pga dålig ekonomi bör du väl också kunna tåla granskning och kritiska frågor?
RaderaSVT har såklart ingen rättighet att informera sig om någons ekonomi, men nu hade intervjuaren och intervjuoffret en gemensam överenskommelse om att berätta denna historia.
RaderaJag utgår ifrån att hon är allvarligt sjuk och tycker därför det är bra att det går att vara sjukskriven i 3 år. Men det där med inflationen är konstigt. Det borde ha påpekats att bidragen räknas upp med inflationen varje år.
SvaraRaderaOch att inflation inte, likt ett virus, är något som ploppar upp då och då utan att pengar över tid alltid tappar i värde.
Radera"Men det där med inflationen är konstigt. Det borde ha påpekats att bidragen räknas upp med inflationen varje år."
RaderaUppräkningen av beloppen sker med eftersläpning. Det innebär att hög inflation kan innebära stora problem för personer som lever på bidrag innan bidragen höjs.
Tom-Hjördis
Men du har rätt i att SVT kunde påpekat att inflationen är ett tillfälligt problem för de som lever på bidrag.
RaderaMan skulle till och med kunna tänka sig att hög inflation ger den som lever på bidrag en anledning att se över sin konsumtion och när bidragen sedan höjs får bidragstagaren större marginaler än före den höga inflationen.
Tom-Hjördis
Ja, varför ska just fattiga kunna leva i ett vakuum oberoende av sin omvärld?
RaderaAnvänd tusentalsavgränsning!
SvaraRaderaProblemet är att vissa webbläsare då kan dela upp en siffra på två rader, vilket gör texten ännu mer svårläslig än om jag hoppar över mellanslagen. Därför har jag valt att tumma på denna regel i bloggen.
RaderaDu kan använda förkortningar som tkr (tusen kronor) eller mnkr (miljoner kronor) eller mdkr (miljarder kronor).
RaderaTom-Hjördis
Du kan också testa ett hårt mellanslag (non-breaking space) med Ctrl+Shift+Spacebar. Det ska fungera i Word men jag vet inte om det fungerar i Blogger.
RaderaTom-Hjördis
Jag skriver ofta om högre belopp till bokstäver för att slippa problemet.
RaderaWord, Blogger, läsarnas datorer, telefoner, läsplattor...
Som tur är så är det inte så lätt att få skuldsanering. Dels måste du ha gjort allt du kunnat för att betala dina skulder, samt uppvisa långsiktig oförmåga att betala skulderna.
SvaraRaderaSå är hon på väg ut i arbetslivet igen så kommer hon inte få den beviljad.
Låter rimligt. Det är ju inte så att skulder försvinner genom skuldsanering, det är bara någon annan som tvingas lägga ut pengarna. Troligen de som sålt varor/tjänster till henne.
Raderahata,hata,hata
SvaraRaderaDet låter destruktivt, men har du bestämt dig för att hata är det väl inget någon annan kan få dig att ompröva.
Radera"hata,hata,hata"
RaderaDet där kallar jag hat. Och det här är nätet. Vi har att alltså göra med näthat. Nu återstår bara att ta reda på vem det är som är hatad. Är det kvinnan i artikeln, Sparo, SVT-journalisten, skuldrådgivningen? Jag hoppas inte att det är rottweilern som är utsatt för näthat.
Tom-Hjördis
Kan ändå känna igen en smula av mitt gamla jag i bristen på framförhållning, planering, mål och jag beklagar det.
SvaraRaderaMen när skiten träffade fläkten, för min del i form av vattenskada och ev hemlöshet o kvarstående miljonlån, reagerade jag annorlunda, att dra in på allt och minimera samtidigt som att jag började slita tre gånger så hårt som tidigare och offrade allt utom några timmars sömn för att dra in pengar att hjälpa mig ur situationen. I en avstressad form är denna livsstil fortfarande min.
Personligt ansvar tror jag det kallas i folkmun.
/JB
Personligt ansvar? Är inte det väldigt 1900-tal?
RaderaJag har ett eget litet nöje att försöka hitta någon i lyxfällan som inte är tatuerad. Svårare än man tror...
SvaraRaderaJag gav upp för många år sedan. Fram till dess tror jag inte att de hade någon otatuerad deltagare. Helt okej att lägga pengar på det om man har råd, men hamnar man i Lyxfällan har man inte det.
RaderaJag har som sport att hitta någon som ej har de fula spiralformade värmeljushållarna på väggen. Produktplaceringen som sket sig.
Radera/JB
Jag får ingen klar bild av vad du menar. Annars tycks väggbokstäver obligatoriska, åtminstone för kvinnliga deltagare.
RaderaHaha, carpe diem pa den!
Radera/Annika
Carpe Diem-skyltar (-lyktor, -speglar mm) måste givetvis finnas. Inget låter ju så djupt och intellektuellt som latinska ordstäv.
RaderaMen det är ju tatueringen som ska förklara allt. De zoomar in den, det betyder "den här människan är en potentiell Lyxfällan-deltagare, vidare frågor överflödiga".
RaderaKanske, men det tycker jag vore ett riktigt ruttet beteende från statsmedierepresentanten.
RaderaJa, men jag tycker de filmade den liite för länge. Som att det har med saken att göra. (Det har det ju nästan men det ska man väl inte framhäva)
RaderaDu kan absolut ha rätt.
RaderaJag kan förklara. Hon var sjukskriven, fick in 150 k netto i månaden och sedan kom inflationen, bam! 165 k i utgifter dvs hon går minus 15 k i månaden, det är väl inget konstigt med det?
SvaraRaderaJo, fick hon in hundrafemtio tusen i månaden efter skatt som sjukskriven så är det faktiskt lite konstigt :-)
Radera"Hon var sjukskriven, fick in 150 k netto i månaden och sedan kom inflationen, bam! 165 k i utgifter dvs hon går minus 15 k i månaden, det är väl inget konstigt med det?"
RaderaHon har alltså intäkter på 150 tkr/månad och utgifter på 165 tkr/månad varför hon går back 15 tkr/månad. Hennes privatekonomi verkar lika stor som ekonomin hos ett litet företag. Jag tycker det är jättekonstigt. Om det du skriver är sant så har SVT-journalisten definitivt utelämnat viktig information i reportaget.
Tom-Hjördis
Jag skämtade bara :) men det är väl så det måste ha varit om det "plötsligt" saknas 15 k?
RaderaJag undrar hur balanserad den där ekonomin var innan "Sverige fick inflation".
RaderaVi har inte samma definition av "bra" som hon har :) hon tyckte det gick jättebra utan att ens ha en buffert.
RaderaSant, vi är nog på en annan planet rent definitionsmässigt.
Radera