måndag 19 juni 2023

Mat som stör hjärnan

Visst verkar det praktiskt att vi vanliga icke-bönder handlar vår mat i butik medan vi överlåter åt proffsen att odla och föda upp den. Det vore ju väldigt bökigt för oss att själva odla tillnärmelsevis så mycket mat som vi konsumerar.

Så varför tjatar jag och andra om att odla grönsaker, kryddor etc? Bl a för att maten vi köper innehåller så mycket hjärnstörande bekämpningsmedel att vi blir dumma i huvudet av den! Behöver ni fler argument för att odla själva? Det gör inte jag.

Hjälper det då att köpa ekologiskt istället? Jag tror inte det. Livsmedelsbranschen är full av mygel, men var det inte detta EU skulle hålla koll på med sina många och dyra kontrollstationer? Det verkar inte ha funkat. Kanske har EU-pamparna fullt upp med att förflytta sig mellan representationsluncherna.

Jag kommer inte bli självförsörjande hur mycket jag än odlar, men ju mer dess bättre. Och så försöker jag köpa mat direkt från matproducenter jag litar på. I övrigt är det väl bara att bita i det sura äpplet och inse att det där sura högst troligt är ett insektsbekämpningsmedel som förstör både jord och människor.

39 kommentarer:

  1. Det tog rätt lång tid för mig att verkligen fatta att jag är det jag äter.

    Odlar inget själv, men försöker så gott det går att äta medvetet. Inget kött, dels på grund av tillståndet i djurfabrikerna, dels ur ett klimatperspektiv. Dessutom är vegomat billigare, och är enkel att laga från grunden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om vegetariskt är lättare att laga från grunden, men det är åtminstone svårare att "fuska" genom att köpa hel- och halvfabrikat än om man äter kött.

      Radera
    2. Anonym, att inte äta kött ur det etiska perspektivet köper jag varje dag i veckan, men ur ett klimatperspektiv finns det ingenting som är dåligt med att äta kött. Dock är det dåligt om du köper kött som fraktas över halva planeten. Men närproducerat är inte sämre för miljön än vad grönsaker är.

      Radera
    3. Money Cowboy: Det beror vad man menar med närproducerat. Närproducerat i Sverige är inte samma sak som närproducerat i Brasilien ,där man skövlar regnskog.

      Radera
    4. Jag äter hellre viltkött från egna marker, fisk jag själv fångat och äpplen från min trädgård än köper sojabiffar.
      Men det är jag, det. Ibland funkar det inte av olika skäl att få till det "naturliga, oprocessade", utan det blir en köpt leverpastej (där den största anledningen faktiskt är att jag aldrig har tyckt om den hemmagjorda), lite bananer och både pasta och ris.

      Spargrisen

      Radera
    5. Anonym 1022: Nej, absolut inte. Jag förstår att folk köper kött från andra delar av världen när det svenska köttet kostar så mycket mer, men när jag säger närproducerat så menar jag kött från närmaste gård eller egenskjutet. Om våra politiker hade haft någon som helst vilja att förbättra för svenska bönder så skulle de sett till att bönderna kan producera billigare kött.

      Radera
    6. Spargrisen: Att köpa färdiga sojabiffar tror jag är dumt för såväl ekonomi som miljö och inte minst smak. Det är inte svårare än att göra en egen pannbiff av köttfärs.

      Radera
    7. Money Cowboy: du får det att låta som att det vore ok att äta kött när det mesta med det är dåligt ur ett miljöperspektiv (biologisk mångfald och global uppvärmning). Egenskjuten och lokalproducerad älg är ju inte direkt det man hittar i butiken. Ät kött, men var medveten i dina val och välj konsekvent kravmärkt nötkött. Att det öht är tillåtet att sälja nötkött från Sydamerika i Sverige är en gåta. Det handlar inte om den långa transporten utan mycket om skövlingen av regnskog för att producera grödor som djuren kan äta. Fatta vilka skalor det handlar om när nästan varenda butik i lilla Sverige säljer kött från Argentina och Brasilien. /K

      Radera
    8. Det stämmer inte att det mesta är dåligt ur ett miljöperspektiv. Det är ett exempel på en lögn som blivit en etablerad sanning. Vad som är sant är att om vi ska massproducera djur för att alla på planeten ska äta kött i samma utsträckning som vi gör, då är det dåligt.

      Men vad som ALDRIG kommer fram i debatten är att vi i Sverige lever 25 människor per km2. Indien är 380 människor per km2. De fjärtar mer butan än korna vi äter.

      På något underligt sätt har det blivit en självklar rättighet för vissa länder att yngla av sig människor i miljoner, och sedan ska vi i Sverige ändra livsstil när vi de facto redan lever hållbart.

      Om alla människor hade levt som i Sverige hade det inte varit något problem. Då hade de varit 25 människor per km2 i Indien också. Och Kina. Och så vidare.

      Radera
    9. Ja, vilken bra ide! Säg genast till alla människor pa jordklotet att sluta producera barn!
      /Annika

      Radera
    10. Kreativt Annika. Det fattar väl vem som helst att det inte bara går att säga till dem att sluta producera barn. Men det är planetens enskilt största problem vad det gäller vår miljö. Jag tycker exempelvis vi ska sluta ge bidrag till länder som fortsätter öka på sin befolkning. Dessutom hotar överbefolkning hela planeten på fler sätt. När resurser sina blir det krig. Frågan måste högst upp på agendan. Kina har övergett sin enbarnspolitik och Indien har gått förbi Kina. Tror någon på allvar att överbefolkningen inte är ett större problem än om vi äter kött i Sverige eller slutar köpa plastpåsar?

      Radera
    11. Ja, Sverige kan ju stänga alla gränser, sluta importera och exportera, och bli helt självförsörjande. Helt enkelt stänga ute alla problem som finns i andra länder. Da kan du cowboy'en fortsätta att sätta tänderna i en svensk stek, och köpa svenskproducerade plastpasar. Lycka till!
      /Annika

      Radera
    12. Uhm, nej det kan han inte, för vi är långt ifrån självförsörjande.. hade vi stängt gränserna så hade vi svultit ihjäl..

      Radera
    13. Nej, det fattar väl varje tänkande människa, men det är väl dit kopojken vill komma. Att alla problem kommer fran andra länder, och att det inte spelar nagon roll vad lilla Sverige gör.
      /Annika

      Radera
    14. Du kanske skulle pröva att ha några argument Annika, istället för att komma med påhopp. Vad jag syftar på och har syftat på hela tiden är vikten av att ta med överbefolkningen i ekvationen. Den kommer aldrig upp i några som helst argument vare sig åt ena eller andra hållet. Faktum kvarstår, fler människor påverkar planeten mer än färre människor. Där har väldigt många länder en utmaning att hantera. Fortsätter ökningen kommer planeten ha 11 miljarder människor runt 2100, om vi inte startat ett tredje världskrig innan dess.

      Radera
    15. Jag förstår inte varför du går ifrån problematiken kring kött och börjar prata om överbefolkning. Vi kan inte stoppa den påstådda överbefolkning de kommande 10 åren (på ett etiskt sätt) och frågan är också hur det skulle genomföras och även då så skulle det få andra konsekvenser, det blir en stor fråga att reda ut och har inte med detta ämnet att göra.

      Idag massproducerar vi kött för att möta vårt behov. Svenskarnas köttkonsumtion kommer ifrån ohållbar kötttillverkning (icke ekologisk massproduktion). Det är ett problem och inte hållbart. Mer än 40 % av nötköttet som äts i Sverige produceras inte här (enligt jordbruksverket), och hur mycket av det som produceras här är ekologiskt?

      Gällande överbefolkningen och fjärtar, jag gjorde en snabb räkneövning, då det är en intressant frågeställning. Du får gärna komplettera. Fjärtar indierna mer än de kor vi i Sverige äter? Omformulerat problemställning: har indiernas fjärtar mer CO2e än svenskarnas köttkonsumtion? Jag avgränsar mig till metan när det gäller Indiernas fjärtar, då det troligtvis är den mest potenta växthusgasen.

      Enligt jordbruksverket äter vi 22,6 kg nötkött per person i Sverige (2021). Vi är ca 10 miljoner. Kor släpper ut 250-500 kg metan per dag. Enligt medvetenkonsumtion.se har nötkreatur 13-39 kilo CO2e per kg kött. 1 människa släpper ut ca 0.07 kg metan per dag. Indiens befolkning på 1.4 miljarer släpper alltså då ut 98 miljoner kg metan per år. När 1 kg metan motsvarar 25 kg CO2e, blir då påverkan 2.45 miljarder kg CO2e. Räknar jag på 26 kg av CO2e per kg kött, och 10 miljoner människor i Sverige, med en konsumtion på 22,6 kg nötkött, blir då CO2e för svenskarnas köttkonsumtion 5.876 miljarder kg av CO2e.

      Min slutsats är: Nej.

      /K

      Radera
    16. Det går också att söka information istället för att bara gissa. Jämför Sveriges och Indiens koldioxidutsläpp per capita, så får man dom rätta siffrorna. Att Indien släpper ut mer koldioxid än Sverige är inte så konstigt om dom är 100 gånger fler. Jag anser också att människor bör konsumera mindre andel rött kött om dom är rädda om sin hälsa, då det ökar risken för hjärtsjukdom och cancer.

      Radera
    17. Jag går från problematiken kring kött till överbefolkning för att "problematiken" kring kött beror indirekt på överbefolkning. Om de överbefolkade länderna levde som Sverige med vår obefintliga befolkningstäthet hade miljöproblemen inte varit de problem de är idag. Förstår ni verkligen inte att överbefolkade länder är ett större problem för miljön än tio miljoner svenskar?

      Hur många av er som har den åsikten har varit i Kina eller Indien? Jag har varit i båda länderna och sett hur de fullständigt skitar ner miljön å det grövsta med allt från tvåtaktsmotorer och att slänga sopor i närmaste flod. Plastbergen i haven kommer inte från Göta Älv om man säger så.

      Betande djur är dessutom en förutsättning för att kunna odla som vi gör idag.

      Sedan håller jag med om varje dag i veckan att det är ohållbart och oetiskt att ha ett storskaligt djurbruk som vi har idag, men även det beror på överbefolkning.

      Nota bene: Det går inte heller att odla tillräckligt mycket grödor för att täcka upp näringsbehovet om vi skulle ersätta allt kött med vegetariskt.

      Vi är dessutom på god väg att fiska ur haven och rent vatten är snart en lika stor bristvara som tystnad.

      Ska vi förändra något så måste vi få människor världen över att föda färre barn. Mindre populärt att tänka så, men det är sanningen.

      När det sedan gäller kött och cancer... Notera att det primärt är processat kött som varningarna gäller. Människor har levt på kött som primär näringskälla betydligt längre än vi ätit tofu. Och vad är nettoskillnaden? De flesta som ger sig på kött vill sällan sluta med rosévinet eller cava aperol, och ska vi jämföra alkohol och kött så vet jag vad som är mest skadligt.

      Det stora problemet är att det finns en massa känslodrivna människor som vill att det ska ätas mindre kött, men de vill inte ta tag i grundproblemen.

      Och vill ni vara miljövänliga så stäng ner era datorer och mobiltelefoner direkt. De är ett bra mycket större problem än köttätandet. Men inte heller lika populärt.

      Radera
    18. https://www.ui.se/landguiden/statistik/topplista/?factid=983dc176-04da-e511-9c3d-f01faf3e8f24&charttype=bar&countries=
      Utsläpp av koldioxid per capita: Sverige pa plats 83, Indien plats 110.

      Och här hamnar kläderna du tror att du atervinner:
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8PAyb/har-dumpas-h-m-kladerna-du-atervinner

      /Annika

      Radera
    19. Jag blundar inte för att en av de saker som ökar trycket på jorden är en ökande befolkningsmängd, men det har inget med ditt köttpåstående att göra "ur ett klimatperspektiv finns det ingenting som är dåligt med att äta kött" (med en passus om utifall att det fraktats över hela jorden, då är det dåligt). En annan faktor som ökar belastningen på jorden är vårt resursutnyttjande, det ökar genom ökad välfärd. Hade vi bara konsumerat som på 30-talet så hade vi inte heller haft några miljöproblem? (Nej, jag har inte data för att stödja detta, men jag tycker inte att du stödjer vad du säger på data fullt ut). Ska vi angripa det som ett grundproblem istället? Ska vi förbjuda den mänskliga utvecklingen? Mobiltelefoner, bilar, tillräcklig näring, snabb transport, nya kläder till höger och vänster.... Vi ska såklart angripa dessa områden på olika sätt, var för sig, för att på något sätt ta oss till en hållbar utveckling.

      Hur du än vrider och vänder på det så är befolkningen vad den är och den förutspås öka fram till 2064-2100. Klimatpåverkan av barn har lyfts och den framkommer i diverse info. Det är inget nytt. Det är ett område att adressera. Att hänvisa till att befolkningen är ett större problem än köttkonsumtion är lite som att rättfärdiga misshandel därför att mord är värre. Det generella svaret för medelsvensken är fortsatt: Det är kasst att äta nötkött för miljön.

      /K

      Radera
    20. Att folk orkar bry sig, själv äter jag kött och skiter i om det kommer någon grön vänsterpartist som säger vad jag ska äta.

      Radera
    21. Själv har jag tappat räkningen på hur många köttätare som berättat för mig att jag inte blir mätt eller får i mig allt som krävs för ett fullvärdigt liv.

      Radera
  2. Och jag som började hoppas på ett inlägg om egenodlade magic mushrooms när jag läste rubriken =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag också stör hjärnan, men lyckligtvis är det väl inte så många som drabbas (drabbar sig) av det.

      Radera
  3. Man ska kanske undvika växter helt och hållet. https://www.pnas.org/doi/pdf/10.1073/pnas.87.19.7777

    SvaraRadera
    Svar
    1. När människan väl börjar manipulera maten är det svårt att dra gränsen.

      Radera
  4. Jag är nog som folk är mest, jag vill inte gärna se djur lida och vill inte vara med om slakt. Trots det äter jag kött. Men till mitt lilla försvar köper jag ytterst sällan nötkött, mer gris och kyckling, och alltid producerat i landet där jag bor. Beställer ägg som jag far levererat fran frigaende höns (jaja, inte hönsen själva som levererar). Köper nästan aldrig importerad frukt och grönt, även om jag gillar avocado och bananer, nagon gang om aret bara. Men det är rysligt svart att veta vad som är pk just nu, man kan inte längre köpa Mondelez's produkter har jag läst mig till. Säkert varor fran flera andra producenter som jag ännu inte känner till. Och äta bör man, annars dör man. Men varför ska det vara lätt att leva? Lite motstand är säkert nyttigt.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är där jag brukar hamna, att jag vill undvika så många produkter att det inte finns några kvar, och det funkar ju inte heller. Särskilt inte när det gäller mat.

      Radera
  5. Bra bild av Juncker förra EU Ordförande efter en våt 5 rätters i de finare salongerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, Jean-Claude Druncker i egen hög person.

      Radera
  6. Odlar i mindre skala på hyresvärdens mark. Fick jag bestämma så skulle jag nästan odla upp varenda gräsplätt, helst tillsammans med andra som bor här. Potatisen är en av vår mest besprutade grödor och väldigt lätt att odla själv och bra att börja med, när man startar upp ett nytt land. Potatis gör jorden lucker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också väldigt svårt att se nyttan med gräsmatta. Hade jag haft tiden hade jag odlat på precis hela tomten med undantag för de rutor där det står bikupor. Nu gör dock just dessa bikupor att jag inte hinner. Idag har jag knallat runt i timtal och letat efter en försvunnen bisvärm. Övriga dagen har jag letat efter en bidrottning och kört runt kupor i bil.

      Radera
    2. Gräsmatta är bra i lagom dos. Lite gräsklipp till hönsen så blir äggen gula o fina. Resten i komposten så det blir jord åt grönsakerna nästa år.

      Radera
    3. Ska vara för att den producerar gräsklipp då.

      Radera
  7. Intressant, hade (miss?)uppfattat tidigare att du inte var så brydd i odling och att du mest skulle prova lite. Detta känns som en oväntad vändning (men kul)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA! Helt för att odla lite om man kan. Det tar massa tid, men om man känner att det ger något så visst. Det är totalt billigare att arbeta + köpa än så länge, men med sänkta reallöner och höjda skatter så går det åt fel håll.

      Radera
    2. Själva idén med odling har jag gillat länge och har här bl a recenserat en bok om självhushållning: https://sparosverige.blogspot.com/2020/06/sjalvhushallning-recension.html

      Men jag är en glad amatör som mest ska prova lite så förvänta er inga bra odlingstips i år. Möjligen kan jag funka som varnande exempel ifall jag gör klavertramp andra kan undvika.

      Radera
  8. Du använder SVT som källa till denna artikel. Hjärnförstörande i sig! Jag hoppas du har andra oberoende bekräftelser som underlag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. SVT.se har fördelen av att inte plötsligt låsa artikeln jag bloggat om, vilket jag riskerar hos många av konkurrenterna. Här är studien om du har lust att läsa en längre text:
      https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-023-00994-9

      Radera