måndag 11 december 2023

Varför funkar Sverige?

Jag undrar ibland över hur det kommer sig att Sverige funkar. Det hade kunnat funka mycket bättre – det har funkat mycket bättre – men landet finns kvar, en och annan tillgodogör sig vettiga kunskaper i skolsystemet, det händer att människor får bra vård i rimlig tid och vanligtvis svarar de ganska snabbt på 112.

Detta samtidigt som man har fler myndigheter än nästan alla andra länder, fler politiker per capita, högre bistånd och olönsam invandring, inte bara sett till att Sverige är ett litet land utan också i absoluta tal! Det har lett till ett av världens högsta skattetryck i kombination med att man som skattebetalare får ganska lite för pengarna, vilket skrämmer både företag och driftiga människor bort från Sverige.

Så varför har inte Sverige brakat samman? Var är systemkollapsen/samhällskollapsen som det pratats om i många år? En ledtråd tror jag att vi hittar här:

Ekot kan avslöja att gamla och slitna spårväxlar, som Trafikverket skulle ha bytt ut för uppemot tio år sedan, fortfarande används inom järnvägen.

Det här vet jag att det pratades om redan för trettio år sedan, kanske under finanskrisen, att ”just nu” skulle man skjuta upp järnvägsunderhåll. Jag tänkte redan då att det här låter som dålig ekonomi på sikt. Men på kort sikt funkar det ju att slarva med underhåll, skära i försvaret, plocka bort beredskapslager osv. Tills verkligheten hinner ikapp.

Tågtrafiken börjar likna ett u-land” säger en s-politiker i Göteborg som i vanlig ordning skyller allt på sittande regering, men det här har såklart pågått under regeringar från bägge håll. Det blir så när politiker tänker i fyraårscykler.

Ingen vettig människa skulle behandla sitt hus på det här viset, låta bli att måla fasaden eller låta taket regna in för ”det blir inte svartmögel i år”, men när det gäller ett helt land går det fint. Man skjuter på nödvändiga kostnader och får betala dem mångdubbelt senare. Tur att det är med andras pengar.

44 kommentarer:

  1. Är det en liten jul-depp som jag upplever från Sparos håll? Börjar kännas som att en stor del av dina blogginlägg är fokuserade på negativa ämnen. En sak jag personligen försöker göra nuförtiden är att aktivt undvika att läsa nyheter. Orkar inte med alla negativa händelser som sker i omvärlden längre.
    Men tack för en välskriven blogg, ser alltid fram emot dina inlägg som kommer lagom till morgonkaffet(som jag också försöker minska min konsumption av :D )!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, möjligen en julstress som gör att jag inte hinner/orkar gräva fram ljusglimtarna i samma utsträckning som vanligt. Tidningarna är ju mest fyllda av krig, men den senaste veckan har jag ändå bloggat om matbröd, förvaring av hemodlad mat och en trettonåring som driver cykelverkstad. Det är tre positiva inlägg på en enda vecka. Jag undrar hur många svenska ekonomibloggar som slår det ;-)

      Radera
  2. Förvisso finns det mycket som kan förbättras och effektiviseras.

    Det märkliga är ändå att många, som anser sig vara experter på hur ett land/region/kommun ska skötas, själva undviker att kliva fram och bli politiker och ta tag i problemen. Tråkigt att så mycket spetskompetens och enkla lösningar inte tas tillvara.

    Alla vet ju att bilen körs bäst från baksätet. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte till några sådana experter, men det är svårt att lösa ett väldigt tufft läge.

      Radera
    2. Varför skulle man vilja bli politiker och då tvingas bli partipolitisk? För det är ju tyvärr så det fungerar i realiteten.
      Själv är jag intresserad av sakfrågor, vilka jag definitivt kan engagera mig i, men inte partipolitik. Så där har du ett svar på varför många duktiga personer inte blir politiker.
      Själv har jag i mitt yrkesliv valt att bli produktiv för samhället genom att bli ingenjör med specialistkunskaper. Där vet jag att jag kan påverka utan att behöva rätta in mig i en partipolitisk fålla.
      /Ingenjören

      Radera
    3. Det tror jag definitivt är ett problem med politiken. Ett annat är att det känns som att det tar många år innan man får inflytande, och då mer för att man hade rätt kompisar i ungdomsförbundstiden än att folk faktiskt lyssnar på vad man säger.

      Radera
    4. Det går inte, systemet är trasigt från början och måste totalförstöras och ersättas med ett nytt.

      Radera
    5. Det är inte nödvändigtvis systemet i sig det är fel på. De senaste 4-5 decennierna har ju egoismen tagit över fullständigt i samhället. Allt är någon annans fel och det är således någon annan som får ta tag i problemet.

      Radera
    6. Ett ord: tjänsteansvar. Förbjud sen proffspolitiker, dvs de som saknar erfarenhet från det riktiga arbetslivet. Då kommer vi få ordning och mindre korruption. Samt betydligt mindre partipolitik.

      Radera
    7. Förbjuda tycker jag är att gå för långt, men jag hade gärna sett ministrar och utskottsledamöter som har ett hum om området de styr över. Det är dock svårt att välja bort enskilda ledamöter, dessutom vet man inte som väljer innan valet hur det ska bli efteråt och sedan frågar de oss inte igen förrän flera år senare.

      Radera
  3. Jag har funderat en del kring det där. Bör jag äga svenska aktier med tanke på hur illa det är ställt med landet? Min tanke är att vi kanske redan är inne i en jättelång utförslöpa där vi tappar tiondelar om året mot jämförbara länder bara för att om 30-40 år upptäcka att vi har blivit Europas fattiglappar. Märk väl att vi då kommer vara rikare än idag bara det att alla andra är ännu rikare och bättre. Folk som bott utomlands och kommer hem till Sverige brukar ju förfäras över sakernas tillstånd men vi som bor här är grodan i grytan där vattnet sakta hettas upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger inga svenska aktier. Är det ett företag jag verkligen tror på skulle jag kunna göra det, men en svensk fond känns inte aktuell för mig.

      Radera
    2. Det är inte fel att äga aktier i svenska stora multinationella bolag som idag har sin försäljning utanför Sverige gränser och gör sina affärer i utländsk valuta, men har billig arbetskraft i Sverige, om nu ens dom har kvar den, det är ju fortfarande billigare med produktion i Asien. Jag rekommenderar Svenska börsen före den utländska, så slipper man även valutarisken etcetra.

      Radera
    3. För mig som bor utomlands blir det tvärtom en valutarisk att investera i Sverige. Jag saknar Spiltan Investment, men så länge jag inte kan köpa den i annat än SEK får det vara. Och i år har det varit en höjdare att istället investera i globalfonder (som ju till stor del följer Nasdaq).

      Radera
    4. Jag handlar mycket aktier i SEK men också mycket norska aktier, tycker det finns mycket man kan hitta bland dessa, plus att valutan är lite roligare för mig som har SEK än än EUR eller USD

      Radera
    5. Fast just under 2023 hade det varit bättre att ha sina investeringar i EUR eller USD.

      Radera
    6. Jag gjorde mig av med svenska aktier för längesen, de sista som fick ryka var H&M när det började ryktas om barnarbete och skitdaliga arbetsförhallanden, och det har ju inte gatt bättre för den aktien sedan dess. Heller inte med det pastadda miljöarbetet. Men inbjuden till Nobelfesten blev han, den där Stefan Persson, trots att kungafamiljen stoltserar med sina aterbruks-klänningar. Jösses!

      Har ocksa en del i USD men annars mest lokal valuta, det är ju här jag har mina utgifter. Vi far hoppas pa ett bättre börs-2024.
      /Annika

      Radera
    7. Blir 2024 lika bra som i år har jag absolut ingenting att klaga över.

      Radera
    8. Du får väl skriva ett brev till PH Börjesson och uttrycka den åsikten! Du vet saker och ting ändras inte om ingen frågar.

      Radera
    9. Där har du en poäng. Har för mig att jag nämnde det när jag blev intervjuad av Spiltans sajt Sparklubben, vars redaktör för övrigt sa att hon skulle få PH att läsa Sparo, så nu har han förhoppningsvis sett det :-)

      Radera
    10. Vilken valuta risk? De senaste 50 åren med inflations-kronan har varit en förbannad valuta risk! Den enda vägen kronan går år för år är ner när andra valutor går upp. Inget kommer att ändra det.

      Radera
    11. En nästan säker förlustrisk är också en förlustrisk, som Ulf Lundell skulle ha sagt :-)

      Radera
  4. Även en trasig bil kan ta sig framåt om den står i en nedförsbacke…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det får man inte glömma i sammanhanget.

      Radera
    2. Dock saknar den bromsar.

      Radera
    3. Äsch, bromsar är överskattat i på- och avsamhället.

      Radera
    4. Ja. O jag tror alla är helt medvetna om det när det börjar rulla utan bensin och bitar trillar av. Tricket är väl att ej bli sittande med svarte petter och att det oundvikliga haveriet sker under ens mandatperioder.

      Här har sossarna varit grymt vassa på att tajma det till perfektion.

      Som enkel kommunpolitiker i en av Sveriges mindre kommuner med en av de absolut minsta städer har man inte samma lyx.

      Folk har en tendens att minnas vad man lovar försöka sträva mot och åstadkomma.

      Jag tycker det är bra. Även om jag som varande sådan har mitt egna politikerhat så är vi i kommunerna alltid närmre det publika skranket för upptufsning om vi ej hållt det vi sagt.

      Det är demokrati och vackert även om man ytterst sällan får en klapp på axeln när något man lovat går i lås.

      /JB

      Radera
    5. Ej sker såklart.

      Radera
  5. Vi lever antagligen fortfarande på det flyt vi fick från 70-talet. Titta på offentlig sektor, de flesta simhallar, skolor etc känns som de är byggda från den tiden, och de lever idag på lånad tid, förfallet och med stora renoveringsbehov. De system och institutioner som byggdes från denna tiden finns kvar, i kombination med låg korruption. Just korruption är farligare än allt annat, då den kan sänka vilket samhälle som helst. Det är t.ex. livsfarligt om en handläggare på valfri myndighet börjar göra "tjänster" och undantag pga släkttillhörighet eller religion. Detta är normalt sett ett icke-problem i Sverige, men det finns stor risk att det blir vanligare och vanligare i samband med att myndighetspersonal roteras ut och går i pension. Det har alltid förekommit, men inte på sådan nivå att det kan bli samhällshotande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Södertälje. Hej, Göteborg.

      Radera
    2. Kanske är det så, precis som med järnvägarna, att det går ett tag, men när en lokal eller ett system kräver stora investeringar (och det gör alla till slut, särskilt om man slarvat med underhållet) så finns inga pengar och då uppenbarar sig krisen.

      Det finns absolut risk. Man pratar om att samhället förändras med förändrat demografi, men när det händer är man ändå inte beredd på det.

      Radera
    3. Jag tror som snålgrisen. Ett bra utgångsläge gör att vi kan hålla ihop skutan med plåster och silvertejp. Än så länge.

      Radera
    4. Kanske det, men hittar man inga bättre byggmaterial än plåster och silvertejp tror jag inte på det i längden.

      Radera
  6. Men det här får pengar.

    https://www.expressen.se/debatt/vansterpolitikerna-vill--inte-se-vad-market-kostar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får det kosta vad det kosta vill. Tur att det är andras pengar.

      Radera
  7. Ja du, Moderaterna slår sig ibland för bröstet. Men i verkligheten har de infört statlig tvångsfinansierad tv, massbidragsmigration, motarbetat kärnkraft och annan skit. Tjänsteansvar ska vi inte prata om, det motarbetar de stenhårt bakom fasaden. Se bara hur "deras" kommun Danderyd styrs. Bygga staket längs med vägen några hundra meter i flera år (vem mutades där?), stentrappa av marmor utan utredning vid kommunhus för att sen påstå att gymnastikhall som behövts renoveras i 15 år saknas pengar till. Men svensken är den som går och röstar vart 4e år och låter detta förfall bara fortsätta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Moderaterna har nästan löjligt hög svansföring, särskilt kring public service med tanke på att de varit med och bankat igenom tvångsanslutningen.

      Radera
    2. Är det inte obligatoriskt med tv-skatt i norge också?

      Radera
    3. Jo, som jag förstått det.

      Radera
  8. Fast ringer du 114114 så är det ingen som svarar...
    Saknar dock pausmusik där. Det skulle kunna vara:
    Bad boys, bad boys whatcha gonna do?
    Whatcha gonna do when they come for you?
    Bad boys, bad boys whatcha gonna do?
    Whatcha gonna do when they come for you?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit en lite humoristisk pausmusik. Lite FÖR humoristisk för svenska polisen.

      Radera
  9. En företeelse som jag observerat under de senaste tio åren är de köp av skogs- och jordbruksmark som görs av ickesvenskar. Framförallt verkar nederländare vara stora köpare. Med de priser som betalas för en liten areal i Nederländerna kan de köpa en stor fastighet i Sverige. Detta kommer nog att öka genom de tvångsköp som den nederländska staten gör av mark pga miljöskäl. Med vår svaga valuta och höga skatter så kan få svenskar konkurrera.
    På olika sätt säljer vi ut Sverige. Vindkraftsbidrag till Kina, vattenkraft till utländska bolag. De utländska bolagen skattar knappt i Sverige. Bidrag till personer som aldrig arbetat och aldrig kommer att göra det. Höjda skatter för de som arbetar fram till dess att de inser att det inte lönar sig.
    Kommer vi att utvecklas mot ett land av multietnisk slum i städerna och en landsbygd ägd av ickesvenskar?_

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt får man väl inte tag i skog i Nederländerna.

      Min favorit var subventioner vid elbilsinköp som ledde till att leasingbolagen snabbt sålde bilarna vidare till Norge så att de kunde köpa ny bilar med nya subventioner.

      Radera