lördag 23 december 2023

Färdig jul

Fram till i förrgår tror jag inte att jag nämnt julen med ett ord i år, men jag ser i kalendern att den närmar sig och tack vare ett mejltips från Per har jag hittat en ingång att prata om den. Det handlar om att ”julen hotar den svenska ärtsoppan”.

Jag vet inte var jag ska börja... ”Suget efter risgrynsgröt tycks vara större än någonsin”, och då är det tydligen särskilt den färdiggjorda och svindyra gröten med det oaptitliga utseendet folk trånar efter. Detta har i sin tur lett till att det blivit brist på ärtsoppa eftersom den görs i samma fabrik, och den är svenska folket tydligen lika oförmöget att göra själva. Suck!

Det finns julmat jag förstår varför man vill köpa färdig, men risgrynsgröt är inte en sådan rätt. Nu ska jag berätta hur jag lagar risgrynsgröt, utan färdig ”korv”, av ingredienserna ris, salt, vatten och mjölk. Jag gör den kvällen före (alltså i kväll) för på det sättet blir den effektiva arbetstiden bara några minuter och risken att bränna den är obefintlig. Jag brukar göra tio portioner (som i verkligheten är ungefär fyra och så mikrar jag varje gång jag äter den.

Först mäter jag upp 4 dl ris, 1,5 tsk salt och 8 dl vatten, kokar upp det och låter den småputtra tills vattnet är borta. Då häller jag i 12 dl mjölk och kokar upp det på nytt, under lock. Så fort gröten börjar koka slår jag av kastrullen, rör om och går och lägger mig. På morgonen står det färdig gröt på spisen. Om man vill kan man då koka upp den på nytt, men jag brukar alltså slå upp en portion i tallriken och köra in den i mikron för det är enklast och jag tycker inte att den förlorar något på det.

Detta är det arbete Expressen ser som så avancerat att de inte ens nämner möjligheten av att göra gröten själv. Var smartare än så! Och när du är färdig kan du göra egen ärtsoppa, så här. Det är också busenkelt, vansinnigt mycket billigare än att köpa Orklas färdiga och funkar alltså även i december. Fast kanske ännu bättre i januari när jul och nyår dränerat plånboken så att det passar extra bra med en måltid för ett par kronor.

39 kommentarer:

  1. tänkt flera gånger att jag ska göra egen ärtsoppa men aldrig kommit till skott. undrar om det ligger kvar något hemskt minne i bakhuvudet efter att man tvingades äta den i skolan och det är därför jag inte får tummen loss? men man skulle kanske prova i mellandagarna och blir det alldeles för hemsk kan jag ju hälla ut den utan någon större ekonomisk förlust :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärtsoppa har en förmåga att dela upp folk i två läger, de som gillar och de som inte gör det. Men jag har svårt att tro att egen blir sämre.

      Radera
  2. Under året har jag lagat Risgrynsgröt 2-3 ggr i månaden. Vi tycker det är gott och en bra middag att värma i mikron tillsammans med 2 mackor hembakt bröd. Fast lite grötinflation har det nog blivit, liksom dig har min vana alltid varit att koka gröt och griljera skinka denna kväll (23/12).

    Men jag kommer att koka 10 portioner gröt även ikväll.

    Samma ingredienser som i ditt recept och adderar en klick smör för smaken. Dock gör jag den färdig direkt, när mjölken ska i så värmer jag 1,5 liter i mikron i 8 min så att den är nära kokgräns. Då behövs det läge 1 av 10 på spisen så "sväller" gröten klar på 40 min. Total tid blir då ca 60 min. Fast sköter sig själv på spisen, jag ställer 3 larm på nallen under den tiden och går och rör om.

    God Jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan absolut äta risgrynsgröt hela året. Jag gillar att slå av plattan helt för då är risken noll att glömma den och jag har aldrig varit med om att konsistensen inte varit perfekt på morgonen.

      Radera
  3. Jag gör alltid egen gröt. Och då är det ändå många grejer jag köper färdiga. Jag tycker grötkorvarna ser äckliga ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att Janssons frestelse eller prinskorv tar himla mycket tid, men gröt gör verkligen inte det. Jag har inte provat färdig, men priset är äckligt nog.

      Radera
  4. Ännu ett bevis på antalet helt obegåvade svenskar. Klarar idag inte ens ut att göra gröten så som man alltid gjort den? Bättre att svälja den äckliga Ica korv varianten. Ja vad säger man? God jul Ica.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nu var ju det där iof riktat till de få som läser kvällspressen? Då måste man hålla låg nivå, går inte annars.

      Radera
    2. Alldeles för många gör alltid för lite mat själva.

      Radera
  5. Måste slå ett slag för gröttillverkning i ugn, vilken game changer! Slå i fyra deciliter ris i en ugnssäker form sedan i med två liter mjölk och en smörklick in i ugnen på 175 grader 1,5 h sedan är det klart. Inget bränner fast och smakar toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett det göras, men är lite rädd för stekytan. Och för elkostnaden, när jag tänker efter. Och så tycker jag att det funkar så bra på spisen.

      Radera
  6. Fungerar 145:an fortfarande felfritt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, långt därifrån. Troligen kommer det ett bilinlägg längre fram, om jag orkar prata om skiten :-(

      Radera
    2. Vid hur många mil började krånglet? Frågan är vid vilka miltal det är bättre att hosta upp pengar till en nyare, för den som inte vill lägga all sin vakna tid på bilmek?

      Radera
    3. Sälj av lite fonder så kan du åka och ta ut en ny BMW-suv till nyår. Fyrhjulsdriven såklart, så du kan slappa lite med snöskottningen. Det är du värd.

      Radera
    4. Ingen aning, men bilen är 50 år gammal och har haft ett antal ägare så jag tror det är svårt att fastslå ett miltal. Och vad är det som säger att en nyare bil vore mer problemfri?

      Varför ska jag straffas med en BMW-suv?!

      Radera
    5. Allt på en 145:a går väl att laga, men är det motorn kan det ju vara knepigt. Ser fram emot ett inlägg.

      Radera
    6. Någon tidigare ägare har försökt bygga racer av bilen. Den går fint om man kör som en tok, men det gör jag aldrig. Jag bytte till en snålare förgasare och tänkte att problemet var löst, men det var det inte. Nästa steg är ny kamaxel. Hjälper inte det blir det kanske ny motor, det är inte heller superdyrt, men krångligt.

      Radera
    7. Du skulle väl aldrig köpa en suv, Sparo? Jag har svårt att se du har så lågt självförtroende att du måste betala för att "imponera" på omgivningen med en stor fet hyrbil (en sån där som är så stor så att föraren inte ens klarar hantera den du vet, utan kör på andra väghalvan också)?

      Radera
    8. Jag har haft ett par fyrhjulsdrivna flakbilar och sådana kan vara rätt törstiga, men suv har det inte blivit någon än. Köper jag en beror det åtminstone inte på att jag vill imponera för då blir det nog ingen imponerande (dyr).

      Radera
  7. Även här görs det egen gröt (och ärtsoppa). God? Ja. Godare? Nja, kanske inte om jag ska vara helt ärlig, men det är inga tillsatta kemikalier och att ha lagat själv väger mer än upp.

    God jul!

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det inte finns några nackdelar är det ren vinst.

      Radera
  8. Ärtsoppa är gott, risgrynsgröt är det värsta jag vet i julmatsväg, även om det förmodligen är föredömligt billigt.

    Undrar varför inte fenomenet synts tidigare år? Kanske har folk blivit fattiga nog att köpa billigare julmat. Fast inte fattiga nog att laga själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risgrynsgröt är den klart dyraste gröt jag äter, att jämföra med exempelvis havregrynsgröt som inte kräver mjölk i tillagningsprocessen och som jag häller egen sylt eller eget äppelmos på.

      Kanske blir det för varje år några fler som köper färdigt, i takt med att de gamla husmödrarna (och griniga gubbarna) dör av eller flyttar in på hemmet.

      Radera
  9. Risgrynsgröt är mumsigt, det skulle jag gärna äta året om då och då.

    Ärtsoppa får jag kväljningar för bara jag läser ordet. Givetvis serverades det varje torsdag i plugget, utan tillbehör såklart. Jo, senap fanns.

    Ett helsike var torsdag, i början försökte mattanterna tvinga i mig soppan, men då fick jag omedelbart kräkas, så det insåg de snart var mera jobb än nytta. Landade i att jag fick sitta ut var torsdags matrast med en orörd tallrik ärtsoppa framför mig medan kompisarna lekte utanför.

    Blir rätt drygt under sex års tid.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade matvakter som såg till att vi åt upp maten. Annars fick man vackert sitta kvar tills det ringde in.

      Radera
    2. Jag skulle kunna äta ärtsoppa varje torsdag, men jag är mer av en periodare.

      Radera
  10. Jag äter risgrynsgröt en gång per år och det är på julafton. Jag tllverkar den dock kvällen innan och förvarar den sedan i kylen över natten. Bara att värma till frukost och hoppas på mandeln.

    Ärtsoppa äter jag då och då under året som nödproviant men då är jag en sådan där Slösa som öppnar upp en Soldatens och mumsar loss på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa att göra egen ärtsoppa så kanske du inte kommer se det som nödproviant.

      Radera
  11. Du är inte orolig för bakterier när du låter riset stå framme så länge i rumstemperatur? https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/nedkylning-av-ris-pasta-och-potatismos/

    Jag gör också alltid egen risgrynsgröt. Skulle aldrig få för mig att köpa färdig vare sig risgrynsgröt eller ärtsoppa, så brist på fabrikskapacitet drabbar inte mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rumstemperatur i mitt kök blir det inte i december. Åtminstone inte nattetid när jag inte eldar där, då kan det vara varmare i kylen. Men jag skulle inte vara orolig ändå. Bakterier är sällan ett problem för vegetarisk mat och absolut inte för en grötkastrull som svalnar under natten.

      Radera
    2. Jag tänker samma som Anonym, just ris ska man vara väldigt försiktig med. Jag tänkte samma som dig sparo, men det finns även bakterier på grönsaker som kan ställa till det rejält.
      Det går att göra risgrynsgröt i micron på 40 min eller nått, tror man bara behöver röra runt 1-2 gånger under tiden den lagas.

      Radera
    3. Försiktig med ris?! Jag har inte fått några men hittills. Men som sagt, på vintern är det sällan tvåsiffrig värme i mitt kök.

      Radera
    4. Är det så kallt är det säkert lungt. Men i allmänhet är det väl bra att vara försiktig, men ta inte mitt ord för det, det finns mkt och bra info om det på nätet att hitta.
      För övrigt gör jag så med potatis, kokar upp vattnet o låter den tillagas på eftervärmen, inte för att spara ström utan för att det är det överlägset bästa sättet att få god potatis.

      Radera
    5. Jag är verkligen inte ett dugg noga med detta och har aldrig drabbats av bakterier eller ens dålig smak pga att något stått framme.

      Jag skulle vilja hitta en sådan lösning när jag kokar ägg, att kunna lägga i dem kalla låta dem koka upp och utnyttja eftervärmen.

      Radera
    6. Funkar bra att koka upp ägg, stänga av plattan och låta st 4-6 min.

      Radera
  12. Far erkänna att jag aldrig kokat risgrynsgröt. Min mamma brukade göra det till jul, men det var aldrig min favorit. Artsoppa med fläsk däremot är väldigt gott, och det lagar jag själv nagon gang om aret. Soppa är gott och nagot jag borde laga oftare. Ar ju egentligen ganska lätt, man kör i lite olika grönsaker, lite kött (för oss som inte är vegetarianer), nagon buljongtärning, kryddor och later det puttra ett tag pa spisen. Jag fattar inte varför Sparo gillar induktion sa mycket, min spis värms upp jättekvickt och jag kokar/steker ofta färdigt pa eftervärme.

    Och även om pannkakor inte egentligen passar till ärtsoppa, sa är pannkakor alltid gott!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också varit dålig på att göra soppa.

      Kan inte förklara mer än att efter att ha haft induktion tycker jag allt annat känns mycket sämre.

      Kombon pannkakor och ärtsoppa har jag heller aldrig förstått, men bägge är goda i sig.

      Radera