onsdag 20 december 2023

För lite drama i Malmö?

Malmö, staden som inte har någonting men ändå har råd med allt! Jag fick ett mejltips av Torbjörn som nästan bad om ursäkt för tipset just eftersom jag skrivit om Malmö så många gånger tidigare, om en rosa enhörning för miljonbelopp, en kommunal skateboardsamordnare, projektet ”ljudet av Malmö” där man bl a spelade in bibliotekstystnad, och mycket mycket mer.

Men så länge jag fortfarande blir arg varje gång har jag svårt att tiga. Torbjörns exempel var att Malmö kommun nu ger sju miljoner till Film i Skåne för att de ska satsa på fler filmproduktioner i just Malmö. Tidigare har man satsat pengar i tv-serierna Bron och Tunna blå linjen.

Det är inte helt fel att satsa skattepengar på kultur, och i jämförelse med mycket annat verkar detta nästan seriöst, men det var mindre än två månader sedan vi kunde läsa att Malmö stad var hela 325 miljoner (!) ifrån att finansiera sin egen budget, men det spelar ju ingen roll när övriga Sverige alltid hjälper till.

Själva skriver man stolt att ”Malmö stad satsar stort på att bli en filmvänlig stad”. Det ska ge ”positiva effekter för besöksnäringen i staden” och det gör det kanske. Ett annat sätt skulle vara att satsa på säkerheten i Malmö så att folk vågar komma dit. I en av de tidigare serierna, Bron, hoppade huvudrollsinnehavaren Kim Bodnia av eftersom han ansåg att det inte var säkert för honom som jude att vistas i Malmö. Hade jag varit lokalpolitiker hade jag oroat mig mer över vad det gör för bilden av Malmö, men det är såklart roligare att satsa på film.

Det är det som skiljer – eller åtminstone borde skilja – mellan de som har pengar och de som inte har det, att den sistnämnda gruppen inte kan ösa resurser över sånt de tycker är kul, men det går tack vare det kommunala utjämningssystemet. Jag har min åsikt om det klart. Läs detta och gör din egen bedömning:

Ungefär en fjärdedel av Malmö stads intäkter kommer från det kommunala utjämningssystemet som staten beslutat om. Hur mycket Malmö stad får beror på Malmöbornas inkomster och behov, faktorer som kommunen har svårt att göra något åt. Bidraget påverkas inte av hur Malmö stad sköter ekonomin.

27 kommentarer:

  1. Det kommunala utjämningssystemet är så jäkla felkonstruerat att man blir förbannad bara man tänker på det…

    Hade det varit korrekt konstruerat från början så hade kommuner inte kunnat ha olika skattesatser… Malmö har uppenbarligen alldeles för låg skattesats OCH för höga kostnader…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt tycker jag att det måste finnas mycket mer kontroll. En person eller ett företag som har visat sig inte kunna klara sin egen ekonomi får inte bara köra på med hjälp av bidrag. Det borde inte en kommun heller kunna.

      Radera
  2. Var lite det jag menade med att det är felkonstruerat… Det är väl ok att man nått år eller två kan gå back… Men att normalläget skall vara jämnvikt eller plus… Sen har jag full förståelse för att kommuner med liten befolkning behöver stöd för att kunna upprätthålla en samhällsservice med sjukvård, skola etc som är likvärdig kommuner som har ett större beskattningsunderlag, inget konstigt med det.

    Hade det varit korrekt konstruerat så hade ingen kommun i Sverige, kunnat diffa med flera procentenheter, mot varandra, under längre tid. Kommuner i södra Sverige (inkl storstäderna och ja jag bor i den södra delen i en storstad) skulle förmodligen behöva höja sina skatter med nån procentenhet…

    Men jag är inte politiker… Så jag har bara att anpassa mig till den ekonomiska verkliheten att när pengarna på kontot är slut så blir det inga (fler) julklappar…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sukk, var menat som en kommentar till Sparos kommentar på min kommentar av inlägget…

      Radera
    2. Jag fattade det, och håller med.

      Radera
    3. Utjämningssystemet är (har i alla fall varit) utformat så att en lokal skattehöjning minskar stödet från utjämningssystemet lika mycket eller mer än skattehöjningen ger i intäkt. Det kan ha ändrats, det var några år sedan jag var i branschen.

      Radera
    4. Hahaha. Vilket alltså ger precis noll incitament att få ordning på torpet, snarare tvärtom

      Radera
    5. Det är ju just det, "bidraget påverkas inte av hur Malmö stad sköter ekonomin". Åtminstone på nedsidan, på uppsidan blir de såklart "straffade" med att inte längre få lika mycket oförtjänta pengar från andra kommuner.

      Radera
  3. Jag tycker Stockholm ska sänka sin kommunalskatt till 0% så kan vi bli finansierade av utjämningssystemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle säkert få många med dig på det förslaget.

      Radera
  4. Malmö lider av socialism och då behöver man tyvärr inte tänka på att betala för det man spenderar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara fler som lider av det.

      Radera
    2. Hela Sverige lider av den åkomman, ja.

      Radera
  5. Känns tryggt att veta att både SVTs och Malmös ekonomi är helt frikopplade från alla yttre händelser - det låter precis som en beskrivning hur ett äkta socialistiskt ekonomiskt system fungerar....

    SvaraRadera
  6. Om den svenska polisserien Tunna blå linjen inte spelats in i Malmö hade den spelats in nån annanstans i Sverige. Skattepengar (SVT) betalade hela serien så att en viss kommun dessutom skall lägga skattepengar för att den skall spelas in just där är helt galet. Om vi hade haft borgmästarstyre i Sverige hade väl rätt man kunnat få bort sån här skit men med nuvarande system är det lönlöst att ens försöka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som medborgare i Sverige känner man sig rätt långt från beslutshavarna, och gissningsvis känner de likadant, att de inte är så nära folket de bestämmer över.

      Radera
  7. Finns lite olika förklaringar till att Kim Bodnia la av. En är att manusförfattarna tröttnade på honom då han hela tiden ville lägga sig i deras jobb. Men i sak håller jag med dig angående Malmö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det absolut vara, det där var hans ord och kan mycket väl vara en efterkonstruktion.

      Radera
  8. Alltid lika kul att konstatera att Sveriges så kallade högerpartier, med Moderaterna i ledningen, aldrig ens vågat yppa ett endaste litet pip om dessa vansinnigheter. Men så håller de också på att avveckla sig själva, alla dessa smygsossar. Vilt sparkandes åt alla håll och hävdandes att allt är SD's fel.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det förstår jag verkligen inte. Hade jag haft regeringsmakten hade jag tagit upp det orimliga med utjämningssystemet hela tiden. Om inte annat så för att vinna röster (de har nog inte så många att hämta i just Malmö oavsett).

      Radera
  9. Håller med om att Malmö borde som större stad kunna finansiera sig själv. Är dock inte helt enig i att utjämningssystemet är fel i alla lägen. Vi har under väldigt många decennier sett en inflyttning till t.ex. Stockholm. Inte sällan har då en mindre kommun stått för hela kostnaden (förskola, skolgång etc.) fram tills att personen börjar bidra till samhället. Är det då helt fel att de kompenseras?

    Kan jämföras med en spelarövergång inom idrotten där numera moderklubben alltid får ta dela av övergångssumman.

    Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Likadant i andra änden av livet. Till vår lilla stad flyttar stockholmarna när de är pensionerade och börjar kosta samhället pengar igen.

      Radera
    2. Jag är inte motståndare till att man satsar på landsbygden, verkligen inte, men utjämningssystemet tror jag är fel väg även i det fallet.

      Sedan tycker jag också att man kan ställa frågan vad "förlorarna" gör själva. Jag gjorde motsatt resa, flyttade från en storstadskommun till en utflyttningsbygd och jag har sällan blivit så motarbetad av kommunen som där. Särskilt Byggnadsnämnden, men även andra, tycktes ge sig fan på att jag inte skulle stanna och bidra med mina skattepengar.

      Radera
  10. Nej men ser man på: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/malmo-stad-slopar-fyrverkerier-pa-nyarsafton

    /Hew

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det kommer nog smälla rejält i Malmö ändå, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S)."

      Skulle tro det ja.

      Radera