lördag 16 december 2023

Lite skidskvaller

Jag tror att jag enligt norsk lag måste vara intresserad av längdåkning, så jag försöker hänga med även om jag är mer road av skidskytte (antagligen lag på det med), men det här är ju en ekonomiblogg så vi går direkt på pengarna.

Therese Johaugs miljonförmögenhet ökar kraftigt” kunde vi nyligen läsa i tidningen. Jag vet inte vad det finns för andra typer av förmögenheter än miljon-, men tydligen har hon gått från 53 till 62 miljoner på ett år.

Inte anmärkningsvärt med en sjuttonprocentig ökning även om det var ett trögt börsår för hon har nyligen skrivit en bok som sålt bra. Siffrorna i sig var inte heller konstiga, hon var överlägset bäst i sin sport i flera år, har ett eget klädmärke och lite annan business. Det som istället fick mig att lyfta på ögonbrynen var hennes löneuttag på 5,1 miljoner. Året innan tog hon ut 4,4 miljoner så det följer förmögenheten någorlunda.

Men om man har ett eget aktiebolag där alla aktier ägs inom familjen, varför ska man då plocka ut fem miljoner, eller 425000 kr i månaden, till lönebeskattning? Jag skulle fatta om det var en tillfällig grej, för att köpa ett hus eller så, men så verkar det ju inte vara. Det kan nog gå närmare en miljon i förmögenhetsskatt, för den drabbas hon ju av oavsett om hon har pengarna i eller utanför firman, men sen då?

Vad i hela friden ska en småbarnsmamma med fem miljoner om året till? Eller en tusenlapp i timmen, all vaken tid. Vad jag förstår jobbar hon en hel del, och tränar fortfarande några timmar om dagen. Så när hinner hon ens spendera dem? Själv skulle jag bli helt matt av att göra av med en tiondel av de pengarna. Kanske skönt att jag inte är så framgångsrik.

32 kommentarer:

 1. Vilken härlig lön.

  Vet inte alls hur det funkar i Norge, men i Sverige kan man ta ut lågbeskattad utdelning som motsvarar hälften av lönesumman.

  Kanske är det något liknande upplägg som ligger bakom?  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall är det väldigt konstigt redovisat i tidningen, men konstigare saker har hänt så du kan ha rätt.

   Radera
 2. Jättekul att det går så bra för henne. Längdskidåkning verkar vara en het bransch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde skidskytte hade tagit över eftersom antalet längdåkarnationer på toppnivå minskat, men Johaug tjänade definitivt bra. Samma med Klæbo.

   Radera
  2. "Längdskidåkning verkar vara en het bransch."

   Jag tror inte den är särskilt het. Det spelar ingen roll om du heter Therese Johaug och har blivit känd genom skidåkning eller om du heter Therese Lindgren och har blivit känd genom sociala medier. Det viktiga är att du är populär och att ditt namn säljer.
   https://www.breakit.se/artikel/36891/vinsten-minskar-for-therese-lindgren-plockar-anda-ut-14-miljoner
   https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/JdGy4/stjarnornas-dromaffar--saljs-for-en-miljard

   Tom-Hjördis

   Radera
 3. Att Therese Johaug var världens bästa damskidåkare vet vi alla. Fågan är bara hur man blir så överlägsen som hon var??

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa andra sporter brukar svaret vara genetik, träningsupplägg, kost, och doping. Gissar att de dock testar henne för doping och att genetiken är given.
   Så 400 000 kr/månad kan nog gå till mycket perfekt träning och väldigt bra kost, förutom resor till tävlingar, hotellrum mm
   sådant. Däremot får hon ju lugna ner sig om hon vill ha pengar kvar efter pensjonering.

   Radera
  2. Ja, dom testade henne för dopning.

   Radera
  3. Eftersom hon verkar ha kunnat bli en världsstjärna även i löpning tycks genetiken ha varit sällsynt gynnsam. Hon är väl i princip pensionerad även om hon åkt en del långlopp.

   Hon testades och hon torskade, men jag vet inte hur mycket nytta hon hade av det.
   https://www.aftenposten.no/sport/langrenn/i/9vBMd5/therese-johaug-tatt-i-doping-jeg-er-helt-knust

   Radera
  4. Det enda jag vet var att hon inte var lika överlägsen efter avstängning.

   Radera
  5. Jag har inga siffror som styrker det, men jag hade gissat precis tvärtom. Innan avstängning fanns fortfarande Björgen, och även Kalla kunde någon gång slå henne. Efter avstängning vann hon nästan allt, från första tävlingen, och hade ofta avgjort de längre distanserna efter bara några kilometer.

   Radera
  6. Troligtvis dopad efter också. Norge äger nästan all skidåkning bokstavligen. Nya tider, ny doppning. Dom ligger alltid i framkant när der det gäller att fuska för att vinna till vilket pris som helst.

   Radera
  7. Dopad av vadå? Det är ju inte precis så att de inte testas. Norska idrottsmän kan från betydligt lägre nivå än exempelvis svenska satsa heltid på sin idrott medan Sverige har en handfull som får förbunds- och sponsorpengar så de klarar sig under karriären. Kanske det spelar in?

   Radera
  8. Det skulle inte förvåna mig om det finns ett dopningslabb i Norge. Dopningen inom elitidrotten är systematisk.

   "I juni 2003 fick de federala myndigheterna i USA ett anonymt tips om att BALCO tillhandahållit prestationshöjande preparat till ett stort antal namngivna idrottsmän tillsammans med ett prov på preparatet. Efter att ha analyserat provet och konstaterat att det bestod av en tidigare okänd steroid, Tetrahydrogestrinon (THG) gjordes en razzia mot BALCO-laboratoriet samt mot Contes och Andersons hem."
   https://sv.wikipedia.org/wiki/BALCO

   "Enligt den förre tränaren Kari-Pekka Kyrö var dopningsprogrammet systematiskt, långvarigt och känt i finländska skidförbundets ledning."
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Dopningsskandalen_i_Lahtis_2001

   Tom-Hjördis

   Radera
  9. "Dopad av vadå? Det är ju inte precis så att de inte testas."

   Det spelar ingen roll om de testas om ett dopningslabb har tagit fram en anabol steroid som inte syns i testerna (som BALCO gjorde).

   Tom-Hjördis

   Radera
  10. Det enda landet som måste vara fria från anklagelser är Sverige eftersom deras längdlandslag är helt värdelöst ;-)

   Men skämt åsido, vill man fuska i idrott finns det nog bättre sporter än längdåkning, även om det bevisligen har förekommit.

   Radera
  11. Med tanke på att de svenska damerna varit tämligen överlägsna hittills denna säsong får du nog revidera det utlåtandet lite...

   Att de svenska herrarna är akterseglade är en annan sak...

   Radera
  12. Jaha, ska vi snacka damidrott:
   https://www.youtube.com/watch?v=2wC6EcdOr6s

   Radera
 4. Jag tror inte du fattar grejen! Det viktiga är att visa upp utåt hur bra det går. Det gör man genom konsumtion. Gärna påstått grön konsumtion. Där har du drivkraften för stor del av mänskligheten! Mest dyra inköp per tidsenhet vinner liksom.
  Det finns undersökningar som visar att människan aldrig är nöjd ekonomiskt, utan tror dig bli gladare med mer pengar. Det gäller för alla inkomstkategorier, men högt upp händer något magiskt, där krävs extremt mycket mer för att bli gladare.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönast blir det genom att inte konsumera. Men jag vet inte vad hon gör för pengarna.

   Radera
 5. Med 62 milj i företaget, ett hus för kanske 10 milj, en hytte på fjället och kanske en till i Alperna. Så hamnar förmögenhetsskatten på 1 milj. Ett löneuttag på 5,1milj beskattas med ca 2,3 milj. Kvar att leva på blir då 5,1-1-2,3=1,8 miljoner. Det är inte groteskt lyxigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt artikeln är det 2,34 Mkr kvar netto. Ganska så lyxigt skulle jag säga (som förvisso går runt på en bråkdel, så jag är inte heller helt representativ).

   Radera
 6. Jag skulle heller inte veta vad jag skulle kunna konsumera i varor och tjänster med sa mycket pengar. Däremot skulle jag investera i fastigheter, bygga lägenheter och hyra ut, samt anställa en person som tog hand om allt sa att jag slapp och bara kunde hava in hyrespengarna.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra plan, men den där personen måste vara himla pålitlig för att man ska slippa problem.

   Radera
 7. Hon kanske ger bort pengar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en möjlighet, men det är inget jag hört (och sånt brukar basuneras ut).

   Radera
 8. Saknar helt referenspunkter till läget och har väl egentligen ingenting att säga.

  Men jag kan som anekdot berätta att jag och min dåvarande en gång, fråga mig inte hur, lyckades komma in på en specialtillställning för svenska skidlandslaget någonstans på Liseberg och blev sittande vid sidan hela tillställningen igenom. Ganska random…
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite beroende på när det hände tycker jag nästan hela skidlandslaget verkar himla tråkiga. Annat var det på Wassbergs tid.

   Radera
  2. På Wassbergs tid? Jag tycker att när Gunde Svan sket på sig slår Wassbergs istappar i skägget alla dagar i veckan.
   https://sverigesradio.se/artikel/6880141

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. I det valet hade jag hellre hängt med Wassbergs istappar, alla dagar i veckan.

   Radera
 9. Dopingdoktorerna kanske har hängt på inflationsracet?

  SvaraRadera