torsdag 28 december 2023

Krig och Svenska Freds

Ett särskilt bidrag till fredsorganisationer ska inte längre betalas ut, det har regeringen beslutat. De får även fortsättningsvis föreningsbidrag, men det här var alltså en extrapeng på tjugo miljoner till arton organisationer, varav den största är Svenska Freds som fått 2,7 miljoner i år.


Skattesallad är inte dumt!

Dessa går givetvis i taket och kallar besparingen för ett hot mot demokratin och andra överord. En del debattörer i sociala medier menar att detta är beviset för att regeringen är galna krigshetsare, för tydligen är man antingen för Svenska Freds eller för världskrig, det finns inga mellanting som att vara motståndare både till Svenska Freds och världens krig.

Själv är jag förresten motståndare till politiska bidrag. Kanske fanns det en tid när de hjälpte demokratin mer än de stjälpte, för hundra år sedan. År 2023 tänker jag att det är bättre att de som står bakom en politisk idé själva får finansiera den, genom att be om frivilliga bidrag eller genom att jobba och lägga sina egna pengar i potten. Alternativet är att de som har makten ska bestämma vem som ska få pengar från människor som inte själva väljer mottagare av deras pengar. Låter det demokratiskt?

Enligt Svenska Freds själva är de ”snart 10 000 medlemmar som tillsammans arbetar för en fredligare värld”. Hur då? 2,7 miljoner blir 270 kr per medlem. Eller ja, det står ju ”snart” tiotusen medlemmar, så låt oss avrunda till 300 kr/medlem. Förutsatt att de inte på känt manér pumpat upp medlemsantalet med hittepåmedlemmar, men det ska vi väl inte tro, så är det mindre än en krona per dag. För närvarande kostar det 240 kr/år att vara medlem. Det är alltså 20 kr/månad och då får man ändå en medlemstidning. Skulle medlemmarna hoppa av om de höjer med 300 kr var det kanske inte så mycket bevänt med engagemanget.

12 kommentarer:

  1. Helt väntat att denna så kallade borgerliga regering torgför sina åtgärder. Samtidigt som de låter föreningsstöd fortgå, även till alla de som hatar allt Sveriges och väst står för. De är så svagsinta så man baxnar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker att inte vänta mig någonting så slipper jag bli besviken, men de måste ju ha haft någon mer idé med att ta över än för att få makt och högre löner.

      Radera
  2. Håller helt med bloggaren. Ett fullständigt meningslöst slöseri med pengar. Påminner lite om när Allmänna Arvsfonden skall dela ut pengar till Clowner utan gränser eller Allahs barn i folkhemmet. Och så detta ständigt myglande med medlemsantalet. Arbeta för en fredligare värld? Jag kan lova att Sveriges skattebetalare gör mer än tillräckligt redan!
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag förstår inte hur världen blir mer fredlig av att svenskar skattas till döds.

      Radera
  3. Jag tycker egentligen inte att föreningsstöd är fel, men när det aldrig verkar ske nagon uppföljning pa vart pengarna gar borde det stoppas. Hur svart kan det vara att ha en person som kollar upp vad som händer med de utbetalade bidragen?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur många föreningar vi pratar om, men tusentals. Det skulle säkert kräva en hel myndighet (som väl i och för sig redan finns för ändamålet).

      Radera
    2. Ja ok, tva eller tre personer da pa heltid. Det borde räcka.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, om du pratar om vanliga människor. Nu ska ju detta drivas av myndighetspersoner och då måste du åtminstone multiplicera arbetsstyrkan med tio, alltså 20-30 personer. Plus en generaldirektör och några mellanchefer.

      Radera
  4. När föreningsstöd är så politiserat på statsnivå som det är vill jag helst se rubbet ryka. Kan tänka mig undantag på kommunal nivå för opolitiska föreningar, där ges en mindre peng ut till sökande som oftast faller inum spektrat idrott eller lokalbygd, pengarna vrids o vänds på och gör nytta, även om jag generellt är emot.

    Regional nivå är jag kluven, mikrobidrag (några tiotals tusen)till up and coming företag eller föreningar kan vara av godo. 50/50-bidrag hand i hand med EU, där fastnar man i fällan att man ändå vill ha något tillbaka från det förhatliga överstatliga.

    Flera miljoner till ett filmprojekt från Sthlm som skulle sätta vårt län på kartan, inte så mycket.

    Alla återhållna pengar till Svenska Freds odyl från allmänheten glädjer mig.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, går det att lösa på kommunal nivå, så kanske. Å andra sidan har jag ju hört Markus Allards rapporter från Örebro där det satsas på ... lite av varje.

      Radera
  5. Svenska freds är orimliga. De stödjer nedrustning av demokratierna men skulle inte höja så mycket som ett finger när autokratin slaktar hela landsändar. Om de dagar i ända stod och skrek åt Ryssland hade det varit OK, men så är det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De får skrika åt vem de vill för mig, men jag vill inte betala för det.

      Radera